Random Article


Slasher Special Deel 2: De Satanische Drievuldigheid (NSFW)

 


1
Posted 05/11/2013 by

In 2003 kwam dan de remake van The Texas Chainsaw Massacre in de zalen. Niet alleen was TCM een gigantisch succes aan de kassa, maar ook het grootste deel van de critici waren (terecht) heel lief voor de film. Het zou uiteraard leiden tot een hele reeks remakes van oude klassiekers…

Eén daarvan is zonder twijfel – wat iedereen ook mag zeggen en hoe luid ze ook schreeuwen (de haat voor deze film is ongelooflijk) – de beste van alle remakes/re-imaginings en een fantastische film tout court. Perfect? Neen, maar dus wel fantastisch en eigenzinnig. Dat is uiteraard volledig te wijten aan de regisseur die Malek Akkad had aangetrokken: rockgod Rob Zombie. De man is in deze tijden dé nazaat van de jaren 70 American Gothic (denk TCM, I Spit on your Grave, Last House on the Left), dat was toen al duidelijk na zijn twee eerste films House of 1000 Corpses en The Devil’s Rejects (beide aanraders). Een vibe die hij ook stak in deze versie van Halloween. Hij maakt films die enkel van zijn hand kunnen zijn, waar hij heer en meester is. Films die, zelfs als eraan geprutst wordt door producers, nog steeds overduidelijk van één man zijn, een echte auteur.

michael-myers-halloween-2007

Zombie is overigens niet vergeten dat horror nog echt pijnlijk, deprimerend en onglamoureus mag en zelfs moet zijn, dat horror vooral een transgressieve, ongemakkelijke ervaring moet nastreven. Meteen ook de reden waarom de films van Rob Zombie het publiek zo verdelen. Bij Halloween (2007) is dat niet anders. Reeds van bij het begin word je gedropt in het disfunctionele familieleven (understatement!) van Michael Myers. Die openingsscènes zijn meedogenloos en vormen ook het hoogtepunt van de remake. Velen vonden en vinden het nog steeds een slecht idee om de jeugd van Michael Myers te tonen omdat hij dan menselijker zou worden en minder angstaanjagend. Die standaardredenering gaat hier niet op, Michael wordt namelijk nog meer angstaanjagend omdat hij dichter bij ons komt te staan. Als je dat dan koppelt aan het ongelooflijk brutale geweld in de film dan weet je dat je niet schreeuwend van plezier uit de zaal gaat komen. Rob Zombie is van mening dat als je geweld toont in een film het pijnlijk en onverdund moet zijn, niet glamoureus of cartoonesk zijn. Die twee laatste termen zijn hier inderdaad niet van toepassing.

Kritiek op de film die wel steek houdt, is het feit dat het eerste deel (de jeugd van Michael) en het tweede deel (het effectieve remake-gedeelte) qua kwaliteit verschillen, het is duidelijk dat Zombie zich minder op zijn gemak voelde met het materiaal dat hij zelf niet bedacht heeft.

H2LAURIE

Dat probleem werd opgelost voor de sequel op de remake, want Malek Akkad gaf Zombie de volledige vrijheid om te doen wat hij wou – en laat het duidelijk zijn, de sequel is wel 100% Zombie’s film. De shockrocker besloot om de relatie tussen Laurie en Michael verder te exploreren en vooral om de gebeurtenissen uit de vorige film échte gevolgen te laten hebben. Waar Laurie in deel één nog een happy-go-lucky meisje was, is ze in Halloween II (2009) een totaal wrak en compleet zelfdestructief, vooral in de Director’s Cut (die de voorkeur geniet op de bioscoopversie). Wat deze film zo goed maakt, en het grote publiek deed weglopen, is dat hij pikdonker is. Er zit werkelijk geen greintje zonlicht in de film, je wordt getrakteerd op een niet aflatende stroom van deprimerende sh*t. Hoe kan je als recensent een film afbreken die zijn publiek zo beïnvloedt? Wat maakt het uit dat niet alles perfect zit? De brutale kracht waarmee Zombie het verhaal op het scherm gooit is in-druk-wek-kend. Halloween II is zonder twijfel de krachtigste film van de hele franchise.

(Persoonlijke noot: En eigenlijk ook mijn persoonlijke favoriet. Ja, de oorspronkelijke film is een klassieker en objectief gezien de beste film, maar HII van Zombie grijpt me gewoon bij de keel en laat twee uur lang niet los. Ik ben een onvoorwaardelijke fan van Zombie’s films omdat er nu eenmaal zo’n viscerale kracht van uitgaat.) 

In 2011 waren er plannen om Halloween 3D te maken met Patrick Lussier en Todd Farmer als scenaristen, maar tot op heden is er geen vooruitgang in de ontwikkeling van dat project. Deze keuzes bewijzen dat de producers van het minst betreden en meer interessante pad, terug met de stroom mee willen gaan…

halloween_still

 Ga verder naar Friday the 13th…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    ghostrider

    vond de remake Halloween 2 slecht micheal heeft toch geen achtergrond nodig met een paard! wat kan daar nu goed aan zijn geef mij maar de originele 2

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.