Random Article


15 Filmtips voor Halloween (NSFW) – Deel 2: Body Horror, Werewolves & Witchcraft

 


0
Posted 28/10/2013 by

Halloween is de hoogdag voor alle horrorfans, maar op TV word je elk jaar opnieuw getrakteerd op dezelfde films, als er al aandacht aan geschonken wordt. Bedoeling van deze lijst is om jullie gedurende de komende vijf dagen kennis te laten maken met enkele van de vele subgenres die het horrorgenre rijk is en de films die er in ondergebracht kunnen worden. Gisteren gingen we in het eerste deel van start met de Home Invasion-, Anthology en Horror Comedy-subgenres, vandaag gaan we verder met Body Horror, Werewolves en Witchcraft

12. BODY HORROR

Hoofdpersonage wordt lichamelijk gemuteerd/omgetoverd tot iets verschrikkelijks…

Filmtip: THE FLY (David Cronenberg, 1986)

The Fly (1986) is waarschijnlijk David Cronenbergs meest bekende body horrorfilm en ook de laatste film waar de “verandering” die zijn personages ondergaan nog een fysieke uitwerking heeft. Vanaf Dead Ringers (1988) zou hij zich immers meer focussen op psychologische veranderingen. The Fly, met Jeff Goldblum in de hoofdrol, is het beste bewijs dat een remake het origineel kan overstijgen en dat horror heus wel intelligent en aangrijpend kan zijn.

the-fly-jeff

Alternatieven: Society (Brian Yuzna, 1989), Hellraiser (Clive Barker, 1987), American Mary (Jen en Sylvia Soska, 2012), Slither (James Gunn, 2006), Antiviral (Brandon Cronenberg, 2012), Teenage Hooker Became A Killing Machine (Gee-woong Nam, 2000), Tetsuo The Iron Man (Shinya Tsukamoto, 1989)

ANT-posterdef

11. WITCHCRAFT

She’s/He’s a Witch!

Filmtip: LORDS OF SALEM (Rob Zombie, 2012)

Onze liefde voor Rob Zombie gaat diep, zo diep. Lords of Salem – waarin een vrouwelijke DJ in het heden wordt gelinkt aan de Salem Witch Trials uit de 17de eeuw – is de film die zelfs de nay-sayers zou moeten tonen dat de man heel wat meer kan dan films maken met vuilbekkende rednecks en “a bit of the old ultraviolence”. De prent blijft uiteraard doordrongen van Zombie’s stijl en zal bijgevolg niet iedereen bekoren, maar als je je laat leiden door zijn hypnotische ritme, drukkende sfeer en prachtig geconstrueerde beelden, dan ontdek je de beste horrorfilm van de laatste jaren…

LordsofSalemThe-30-cd04ea3e15591c081be301a95a537f82

Alternatieven: The Wicker Man (Robin Hardy, 1973), House of the Devil (Ti West, 2009), Suspiria (Dario Argento, 1977), Black Sunday (Mario Bava, 1960), The Witches (Nicolas Roeg, 1990), The Craft (Andrew Fleming, 1996), Witchfinder General (aka The Conqueror Worm, Michael Reeves, 1968)

tezamen

10. WEREWOLF

Weet je nog die periode waarop je plots meer haar op je lichaam begon te krijgen? Dit is veel erger…

Filmtip: GINGER SNAPS TRILOGY (John Fawcett, Brett Sullivan en Grant Harvey, 2000/2004/2004)

Films met weerwolven zijn nooit echt hoogvliegers geweest, maar daar bracht de eerste Ginger Snaps verandering in. De film gebruikt het thema verandering als intrinsiek deel van zijn verhaal en toont daarbij aan dat horrorfilms op hun best zijn wanneer ze meer proberen te doen dan louter schrik aanjagen. Ginger Snaps II is misschien wel de beste uit de reeks, zelfs ondanks het feit dat we de fantastische Katharine Isabelle (wat heeft Canada goede actrices) moeten missen. Een diep deprimerende film is het wel. Deel drie, in feite een prequel, is dan weer een leuke afsluiter van de trilogie, maar meer niet…

15-ginger_snaps

Alternatieven: An American Werewolf in London (John Landis, 1981), The Howling (Joe Dante, 1981), Dog Soldiers (Neil Marshall, 2002), Wolf (Mike Nichols, 1994), The Company of Wolves (Neil Jordan, 1984), Cursed (Wes Craven, 2005), Skinwalkers (Jim Isaac, 2006)

tezamen

Morgen gaan we verder met onze keuzes uit de Possession-, Haunted House- en Found Footage-subgenres…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.