Random Article


Review: Thor – The Dark World

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 112 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 30 Oktober 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Een epische, humoristische en emotionele rollercoaster. Fantastische kostuums en settings. Thor en vooral Loki stelen de show.

Minder


Hoofdschurk Malekith iets minder goed uitgewerkt. Balans tussen kosmische scènes en scènes op aarde wat uit evenwicht. Kan te chaotisch zijn voor sommige kijkers.


Marvel’s Asgardiaanse dondergod landt opnieuw in de bioscoopzalen met Thor: The Dark World, de sequel op Thor en The Avengers. Lees op Brainfreeze één van de eerste reviews ter wereld!

4
Posted 22/10/2013 by

 
Full Article
 
 

After all this time, now you come to visit me brother…

Thor: The Dark World is de tweede solofilm rond Marvel‘s Asgardiaanse dondergod en – na Iron Man 3 – de  tweede prent in Phase Two van het Marvel Cinematic Universe. Chris Hemsworth pikt opnieuw de mystieke hamer Mjolnir op als god van de donder en wordt herenigd met o.a. Tom Hiddleston als Loki, Thor’s geadopteerde broer en god van de leugens, All-Father Odin (Anthony Hopkins) en zijn geliefde: astrofysicus Jane Foster, opnieuw gespeeld door Natalie Portman. Thor: The Dark World werd geregisseerd door Alan Taylor, bekend van zijn werk voor HBO’s Game of Thrones, en speelt zich ongeveer één jaar na de gebeurtenissen uit The Avengers (2012) af…

thor-the-dark-world-1

Na de slag om New York City keerde Thor terug naar de dimensie Asgard, thuis van de Noorse goden. Loki werd voor zijn misdaden in de kerker gestoken, terwijl Thor zelf zijn thuis en de rest van de Nine Realms beschermt als kroonprins en generaal in het Asgardiaanse leger. De Bifrost-brug die Asgard met de andere Realms verbindt is inmiddels hersteld en de dondergod levert vele veldslagen doorheen verschillende werelden, waarin hij wordt bijgestaan door o.a. krijgersvrouw Sif (Jaimie Alexander) en zijn goeie vrienden de Warriors Three: Fandral, Hogun en Volstagg (vertolkt door respectievelijk Zachary Levi, Tadanobu Asano en Ray Stevenson).

Op aarde onderzoeken Jane Foster (Portman), haar interim Darcy Lewis (Kat Dennings) en de inmiddels vrij knotsgek geworden Dr. Erik Selvig (Stellan Skarsgård) de nakende Convergence, een punt waarop gedurende een korte tijd alle Nine Realms mooi op één lijn in de kosmos komen te staan. Grote vijand van dienst is Malekith the Accursed (Christopher Eccleston), de leider van de Dark Elves van Svartalfheim die ouder is dan ons universum, nog een eitje te pellen heeft met Asgard en van deze Convergence gebruik wil maken om in één klap alle werelden in duisternis te hullen. Jane wordt toevallig de drager van de Aether, een immense krachtbron en een machtig wapen waar Malekith gebruik van wil maken om zijn doel te verwezenlijken…

Thor is genoodzaakt Jane naar Asgard te brengen, maar om zijn geliefde, zijn thuis en het ganse universum te redden, zal hij Malekith moeten confronteren. Dit gaat enkel lukken met behulp van Loki, dewelke uiteraard niet te vertrouwen valt… of toch?

thor-the-dark-world-2

Thor: The Dark World is grootser, epischer en vooral een pak kosmischer dan zijn voorganger uit 2011. De actie blijft niet beperkt tot Asgard, Jotunheim en de aarde (Midgard), want dankzij de Convergence en de herbouwde Bifrost maken we een tocht doorheen verschillende werelden, waaronder ook Svartalfheim en Vanaheim. De look and feel van de film houdt het midden tussen The Lord of the Rings-achtige fantasy, donkere sci-fi à la Krypton uit Man of Steel en de lasergevechten uit Star Wars. Het lijkt misschien té ambitieus, maar het werkt in de context van het grotere Marvel-filmuniversum. Er wordt echter veel meer tijd gespendeerd op Asgard en andere werelden dan op aarde, waardoor de overwegend humoristische scènes met Jane en vooral Darcy en Erik in Londen soms wat geforceerd en afleidend kunnen aanvoelen. Toch moet Thor: The Dark World qua humor niet zoveel onderdoen voor diens voorganger of zelfs The Avengers. Tevens bevat de prent ook voldoende ontroerende momenten, want niet elk personage komt ongehavend uit het avontuur en we hebben zelfs de eer om te kijken hoe een begrafenis op Asgard eruitziet…

De Thor-sequel is dus een emotionele en actievolle rollercoaster. De kern van de franchise blijft dan uiteraard het verhaal rond twee zoons die de liefde en trots van hun vader willen verdienen. Jane Foster heeft een belangrijke rol in de film, maar de romance tussen haar en Thor in het eerste deel wordt achteraf wat overschaduwd door de moeilijke band tussen Thor en Loki en natuurlijk hun beider gevoelens rond vader Odin en moeder Frigga (Rene Russo). Sif, Heimdall (Idris Elba) en de Warriors Three hebben korte, maar belangrijke en vooral leuke rollen. De rivaliteit om Thor’s affecties tussen Sif en Jane uit de comics wordt stilletjes opgebouwd in het begin, maar eens de actie losbarst wordt er uiteindelijk niets meer mee gedaan. Spijtig.

Thor-the-dark-world-5

Malekith wordt dreigend vertolkt door Christopher Eccleston als een zeer machtige en gevaarlijke schurk, alsook zijn kompaan Algrim the Strong (Adewale Akinnuoye-Agbaje), die later tot de monsterlijke Kurse wordt omgetoverd. De dreiging die echter van deze twee uitgaat wordt echter haast volledig overschaduwd door Loki (hetzelfde geldt overigens voor hun screentime). Terwijl er nauwelijks op Malekith’s (vrij cliché) motivaties wordt ingegaan, speelt Tom Hiddleston de God of Mischief opnieuw als een heerlijk arrogante en iedereen verwijtende rotzak, waar je toch sympathie voor hebt. Hij verkrijgt hiermee veruit de meest interessante karakterverhaallijn, die je tot op het einde doet gissen aan welke kant hij nu uiteindelijk staat (tevens zorgt hij voor een leuke cameo van één van Thor’s Avengers-kompanen, dus hou je ogen open). Chris Hemsworth speelt als Thor eveneens met verve een inmiddels meer volwassen en verantwoordelijker geworden, maar nog altijd enorm charismatische dondergod en Skarsgård amuseert zich duidelijk als de geflipte Selvig. Dennings zorgt alweer voor de vrolijke noot (Mjolnir = Mjeuh-mjeuh), maar het Darcy-personage bouwt, net zoals in de vorige film, een love her or hate her-relatie op met de kijker. Ondanks de grote rol van Jane Foster voor de plot en haar duidelijke chemie met Hemsworth als Thor, krijgt Natalie Portman te weinig tijd om hier echt heel veel mee te doen. Anthony Hopkins en vooral Rene Russo schitteren dan weer als de koning en koningin van Asgard.

thor-the-dark-world-4

Thor: The Dark World lijkt, ondanks de verschillende werelden, toch nog iets kleinschaliger te zijn dan The Avengers, maar is veruit wel de meest kosmische Marvel-film tot hiertoe. Tevens is het één van de beste. De prent heeft voldoende kleine en emotionele karaktermomenten en prachtige settings en kostuums waar Game of Thrones-regisseur Alan Taylor zich duidelijk op zijn gemak voelt, afgewisseld met humoristische stukken en een hoop epische veldslagen die zowel sci-fi als fantasyfans zullen aanspreken. Het chaotische eindgevecht doorheen verschillende werelden tussen Thor en Malekith is een lust voor het oog. Voor kijkers die niet vertrouwd zijn met het Marvel-universum kan het misschien bij momenten wat moeilijker te volgen zijn, maar de film toont hiermee dan ook dat het helemaal geen schrik heeft om een echte comicbookadaptatie te zijn en deze werelden en karakters zonder al teveel toegevingen naar het grote scherm te brengen. Kortom, dit is de Thor-film die je altijd al wou zien en als Marvel Studios deze kant opgaat met haar meer kosmische personages, dan is Guardians of the Galaxy (2014) in zeer goeie handen…

Thor: The Dark World landt vanaf 30 oktober in onze bioscoopzalen…

In de Mighty Marvel-traditie, bevat Thor: The Dark World uiteraard opnieuw iets extra’s na de credits. Het draait deze keer niet om één, maar twee scènes. Eén in het midden van de aftiteling en één helemaal op het einde. De beschrijving van beide scènes, kan je in de onderstaande box lezen… Opgelet: spoilers!

Thor: The Dark World post-credits scènes

Scène 1, opzet voor Guardians of the Galaxy (2014)

Nadat de Aether terug in de handen van de Asgardianen komt, brengen Volstagg en Sif het item naar het intergalactisch museum van niemand minder dan The Collector, gespeeld door Benicio del Toro. Reden hiervoor is dat de Tesseract al op Asgard aanwezig is en ze geen twee “Infinity Stones” in hun bezit moeten hebben. The Collector uit de zin “One down, Five to go” wanneer hij alleen is met de Aether, duidelijk verwijzend naar de Infinity Gauntlet.

Opvallend is dat in de comics de Infinity Gems regelrechte edelstenen waren, terwijl ze hier artefacten zijn. De Tesseract (aka Cosmic Cube uit de comics) was er dus één van, de Aether is de tweede. Benicio del Toro als The Collector overtuigt echter minder goed. Hij komt iets te excentriek over en lijkt recht uit The Fifth Element te komen gewandeld. De hele scène, geregisseerd door Guardians-regisseur James Gunn, voelt overigens een beetje vreemd aan.

Scène 2:

Thor keert terug naar de aarde en recht in de armen van Jane Foster, waarna ze een innige kus delen. De dondergod kiest er dus duidelijk voor om bij haar te zijn. Als allerlaatste scène zie je nog een beest uit Jotunheim opduiken in Londen, dat een hoop vogels achtervolgt. Het beest is immers eerder, tijdens het laatste gevecht, door een interdimensionele doorgang gepasseerd tijdens de Convergence en hierdoor op aarde terechtgekomen. Een grappig stukje om mee te eindigen…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


4 Comments


 1. avatar
   

  Ziet er zeer goed uit, hoop dat ik kan gaan! :)
 2. avatar
   
  Thor

  Wie is de andere Avenger die cameo?!?
 3. avatar
   
  Ctulu

  Ik heb nog geen enkele trailer willen kijken om de zaken niet teveel te spoilen! En dus ook de review niet gelezen (sorry) maar de score lijkt me al veelbelovend :)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.