Random Article


Star Wars Special Deel 1: Episodes I-III

 


11
Posted 12/08/2013 by

3EC copy

Het is ongelooflijk om neer te schrijven, maar de meest invloedrijke film aller tijden wordt dit jaar 36 jaar oud. In de loop der jaren heeft de prent wel wat Botox injecties gekregen, maar algemeen gesproken ziet hij er nog altijd even naturel als bij zijn geboorte in 1977. Van waardig oud worden gesproken…

We spreken uiteraard over Star Wars IV: A New Hope, de film die George Lucas meester maakte van een gigantisch imperium dat heel wat meer inhield dan enkel films, maar ook comics, games, tv-series, toys, apparel en andere merchandising uitA Galaxy Far, Far Away“. Een imperium dat in oktober 2012 Lucas een goede 4 miljard dollar opbracht en hem tot de tweede grootste aandeelhouder van Disney maakte (net achter het nalatenschap van Steve Jobs…die fruithandelaar, weet je wel). 

Star Wars is zonder twijfel de belangrijkste franchise ter wereld. Er is echt niemand – behalve uiteraard de minder gefortuneerden op deze aardkloot – die Star Wars niet kent. Het is zo dat er mensen zijn die de films niet gezien hebben of er niet in geïnteresseerd zijn, maar niet kennen? Neen, zo iemand bestaat niet. 

Af en toe zijn er andere filmreeksen die naar de troon dingen, maar, hoe goed ze ook zijn, Star Wars kunnen ze niet van de troon stoten en dat zal in de toekomst ongetwijfeld ook zo blijven (de Harry Potter-reeks is bijvoorbeeld erg leuk, maar die films zijn nu al uit het collectieve geheugen aan het verdwijnen. Peter Jackson van zijn kant deed met J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings dingen die niet voor mogelijk geacht werden, maar het universum evenaren dat Lucas geconcipieerd heeft, neen).

Misschien ligt dit aan het feit dat Star Wars een originele creatie is – ook al is het opgebouwd uit heel wat invloeden (samoerai, jaren 30 en 40 serials en swashbucklers) – en daardoor als een grotere prestatie aanzien wordt. Er mag ook niet vergeten worden dat Star Wars niet alleen de generatie van eind jaren 70 getekend heeft, maar ook vele generaties daarna blijven de films ontdekken en koesteren. Het is goed mogelijk dat dit voor Harry Potter of The Lord of the Rings ook zo zal zijn, maar The Force zegt ons dat de kans daartoe klein is.

Een andere reden is ongetwijfeld dat de werelden (of op zijn minst de verhalen die hierin verteld kunnen worden) schier oneindig zijn. Het verhaal van Harry Potter is verteld, wat valt daar nog meer over te zeggen? Binnen Middle-Earth zijn er meer mogelijkheden, toegegeven, maar daar blijf je ook vastzitten binnen het strakke keurslijf van het fantasygenre. Science-Fiction is meer onvoorspelbaar, de keuzemogelijkheden zijn dus zoveel groter…

Nu we weer kunnen uitkijken naar nieuwe Star Wars-films, blikt Brainfreeze even terug op de meest invloedrijke franchise ooit. Beginnen doen we met Episodes I-III.

Naar Episode I: The Phantom Menace…

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!


11 Comments


 1. avatar
   
  Vinnie

  Jar Jar Binks vond ik leuk als 8-jarige, nu is die ronduit irritant.

  De kritiek op de podrace is simpelweg omdat het een iets te letterlijke rip-off is van de wagenrace uit Ben-Hur.

  Finale van Naboo memorabel? Het lightsabergevecht kwam zo belachelijk geënsceneerd en onnatuurlijk over (die laserdeuren, wtf?) en Padmé met de blasters was gewoonweg een oude shooter. Leveltje naar leveltje lineair schieten, met op het einde een bossfight.

  Neen, ik ben absoluut geen fan van The Phantom Menace. Maar ieder zijn ding natuurlijk.
  • avatar
    
   Lav

   Ik zie Phantom Menace ook niet zo graag als zijn voorgangers maar het gevecht tussen Qui-Gon, Obi-Wan en Darth Maul vond ik net goed omdat de karakters van de personages daar zó goed in weerspiegeld worden en zoals Donnie zegt zit daar echt veel sfeer en emotie in.
   • avatar
     
    Tom

    En niet te vergeten één van de beste filmsongs ooit om het gevecht te begeleiden: Duel of the Fates. Geen haartje op mijn lijf blijft plat liggen als ik dat hoor.
 2. avatar
   

  Belangrijkste franchise? Micky Mouse en Donald Duck, en hun Disney vriendjes worden niet als franchise gerekend?
  • avatar
    
   Vinnie

   Daar moet ik Donnie nu wel gelijk in geven. Dat zijn karakters die overal wat opduiken, niet echt franchises.
   • avatar
     

    Oke, James Bond. :-)
    • avatar
      
     Arno

     Wanneer je puur kijkt naar het aantal dollars hebben James Bond, Harry Potter en zelfs het Marvel Cinematic Universe meer opgebracht dan Star Wars aan de filmkassa, en is James Bond na inflatie inderdaad de grootste filmfranchise ter wereld, maar…

     Er staat franchise, niet “filmfranchise”. Star Wars is wel degelijk de meest lucratieve franchise ter wereld, maar de films genereerden nauwelijks een derde van de totale opbrengst. Het is vooral de merchandising die het hem deed :)

     – Encyclopedia-checking Arno
 3. avatar
   
  Lav

  Jammer dat de wilhelm scream geen vermelding krijgt in die top 10 van Star Wars sounds :p
  Ook de 2D animatie reeks Star Wars: Clone Wars is imo een aanrader voor diegene die het nog niet gezien zouden hebben
 4. avatar
   
  Tom

  Mooi artikel. En ik ga zeker akkoord met wat je zegt over Ep. 3. Voor mij kan die film naast de originele trilogie staan.
 5. avatar
   
  King Eruption

  Na de Phantom Menace in de bioscoop te hebben gezien, was ik zo teleurgesteld dat ik weigerde de volgende twee te gaan bekijken. Niet alleen de ronduit ergerlijke Jar Jar Stinks, maar ook het ganse verhaal leek me voor kinderen geschreven. Ook de special effects vielen tegen. Ik had teveel het gevoel dat ik naar continu naar CGI zat te kijken. Peter Jackson laat veel beter zijn CGI samensmelten de omgeving en dat geeft een veel realistischer effect! Enkel de podcast race vond ik echt goed, Darth Maul viel dan weer tegen wegens doodgaan na zijn eerste gevecht…
  De oorspronkelijke trilogie zijn klassiekers, maar wie kwam er ook op het idee om 3 films te maken over een verhaal waarvan iedereen weet hoe het zal aflopen…

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.