Random Article


Review: Star Trek Into Darkness

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 133 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 5 Juni 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Blij weerzien met oude vrienden. Geweldige cast en personages. Humor, actie en special effects zitten goed.

Minder


Weinig originaliteit. Misschien net iets teveel gepoogde nostalgische verwijzingen naar een voorgaande Star Trek klassieker.


Vanaf volgende week loopt Star Trek Into Darkness eindelijk in de Belgische bioscoopzalen. Brainfreeze ging even op warp speed (naar het buitenland) en zocht uit of de sequel van J.J. Abrams tot zijn succesvolle reboot van de franchise uit 2009 de verwachtingen kan waarmaken…

0
Posted 29/05/2013 by

 
Full Article
 
 
Damn it man, I’m a doctor, not a torpedo technician!

star-trek-into-darknessRegisseur J.J. Abrams (Lost, Super 8) liet in 2009 met Star Trek zien hoe de oorspronkelijke crew van de USS Enterprise bij elkaar kwam. Met de alternatieve tijdlijn die hieruit ontstond werd een nieuwe, frisse start gegeven aan de welbekende en legendarische sciencefictionfranchise die in de jaren 60 door Gene Roddenberry in het leven werd geroepen. Star Trek Into Darkness is de twaalfde Star Trek-film in totaal, maar pas de tweede in deze nieuwe tijd. Hierdoor zou de prent al snel worden vergeleken met de eerste filmsequel Star Trek II: The Wrath of Khan uit 1982, tot op heden aanzien als één van de beste – al dan niet de allerbeste – films uit de franchise, en dat is iets wat Abrams en zijn crew maar al te goed schijnen te weten…

De vorige Star Trek toonde hoe de Enterprise-crew uit de originele serie elkaar voor het eerst ontmoette. Er werd echter wat doorheen de tijd gereisd waardoor een bende Romulans en de oorspronkelijke, oudere Mr. Spock (Leonard Nimoy) in dit nieuwe filmuniversum terecht kwamen. De bedoeling was om de reeks te moderniseren voor een nieuw publiek, zonder hierbij de hardcore fans (of Trekkies) te vergeten. In Star Trek Into Darkness krijgen we in feite meer van hetzelfde. Ditmaal is er geen oorsprongsverhaal meer om te vertellen, dus wordt er voor de eerste “nieuwe sequel” teruggegrepen naar de voorgaande: The Wrath of Khan.

star_trek_into_darkness_kirkspock

Starfleet wordt opgeschrikt door de terreurdaden van een zekere John Harrison, gespeeld door Benedict Cumberbatch (The Hobbit, Atonement), een genetisch gemodificeerde supermens die een eitje te pellen heeft met admiraal Alexander Marcus (Peter Weller). Bij een aanval van Harrison komt Christopher Pike (Bruce Greenwood), de mentor van Enterprise-kapitein James T. Kirk (Chris Pine) om. Kirk zint op wraak en gaat met zijn crew Harrison achterna, iets wat admiraal Marcus hem maar al te graag gunt. Uiteindelijk blijken de situaties van zowel Harrison als Marcus complexer te liggen en wordt Kirk’s loyaliteit danig op de proef gesteld…

Star Trek Into Darkness plaatst een sterke focus op de drie-eenheid van Kirk, Spock en Uhura. Chris Pine (This Means War), Zachary Quinto (Heroes) en Zoe Saldana (Avatar) spelen hun rollen weer met verve en zeker de niet altijd even makkelijke bromance tussen heethoofd Kirk en de immer logische Spock drijft opnieuw het verhaal. Vooral Quinto als Spock ondergaat de belangrijkste karakterverhaallijn, ook al gaat het bij momenten iets te snel vooruit. Karl Urban (Dredd) als Dr. Leonard “Bones” McCoy en Simon Pegg (Shaun of the Dead) als Montgomery “Scotty” Scott verkrijgen dan weer de beste one-liners. Belangrijk dat Star Trek Into Darkness, ondanks de omineuze titel, niet één van de kernelementen vergeet die Star Trek steeds uiteenzette van andere, mindere sciencefictionfranchises: humor.

startrekdarkness

Tot de nieuwe castleden behoren Alice Eve (Men in Black III) als Dr. Carol Marcus en Peter Weller (RoboCop) als haar vader Alexander. Terwijl Alice Eve/Carol Marcus (in de oorspronkelijke reeks een wetenschapster die uiteindelijk de moeder bleek van Kirk’s zoon) niet bijster veel bijdraagt tot de algemene plot en ze in haar ondergoed de focus is van de meest onnodige scène uit de hele prent, zit oude rot Weller wel knusjes in zijn rol als een admiraal die gelooft dat een oorlog met de barbaarse Klingons onvermijdelijk is. Ondertussen is het niet zo’n groot geheim meer welk klassiek Star Trek-personage Benedict Cumberbatch echt speelt* (wat de reveal in de film in feite tot niets doet uitdraaien), maar de man weet hoe hij een dreigende en zowel op fysiek als intellectueel vlak uiterst gevaarlijke schurk moet neerzetten (ook al doet ie op sommige momenten wat aan overacting).

Star Trek Into Darkness dondert aan warp speed vooruit. De actie is spectaculair, net zoals de special effects. De Enterprise en haar crew krijgen het zwaar te verduren, al is de algemene toon van de film niet zo donker als de titel en het promotiemateriaal doen vermoeden. De stunts en de reddingsacties op de laatste moment zijn overvloedig (net zoals, het moet toch één keer vermeld worden, de lens flare). Er wordt misschien wel iets teveel gebruik gemaakt van de deus ex machina gekend als de manual override, maar als een Hollywood sci-fi blockbuster kan Star Trek Into Darkness wel tellen.

Star_Trek_Into_Darknessenterprise

Een welbekende slagzin uit de Star Trek-mythologie is to boldly go where no man has gone before. Nog meer dan in de eerste Star Trek echter, lijkt Abrams schrik te hebben om een nieuwe weg in te slaan met de franchise. De film bevat (terecht) veel easter eggs (o.a. de Tribble, bepaalde quotes, de modelschepen, de Klingons en de korte cameo van Leonard Nimoy als de oude Mr. Spock), maar gaat nog een stap verder en hergebruikt gewoon schaamteloos gekende scènes en zelfs quotes uit The Wrath of Khan**, weliswaar in een iets andere versie gestoken. Dat de nieuwe reeks films aanvoelt als een Star Trek’s Greatest Hits was al wel duidelijk, maar hier wordt het misschien iets teveel uitgebuit. Bij momenten lijkt het alsof Abrams hier enkele klassieke scènes niet opnieuw draait ter ere van de franchise, maar om het “beter” te willen doen, en daar slaagt ie niet altijd in.

Abrams levert hier een andere take op momenten uit The Wrath of Khan die sowieso getuigt van weinig originaliteit, maar voor de één toch nostalgisch zal aanvoelen, terwijl het voor de ander als totaal ongehoord en zelfs als een soort verraad kan beschouwd worden. Veel hangt af van hoe je zelf stond tegenover The Wrath of Khan en – belangrijk – de herwerkte scènes werken wel in de context van de nieuwe filmmaar we raden toch aan om de eerste Star Trek-sequel alvast niet opnieuw te bekijken alvorens je Into Darkness gaat zien.

star-trek-into-darkness

Looks familiar…

Op zich is Star Trek Into Darkness een blij weerzien met de nog steeds perfect gecaste leden van de USS Enterprise en een actievolle, doch ietwat onevenwichtige sci-fi rollercoaster. Maar, dat het merendeel van de oudere Trekkies na het schaamteloze gebruik/aanpassing van gekende scènes uit The Wrath of Khan het hoofd van Abrams op een bat’leth willen spietsen, valt eigenlijk evenzeer te begrijpen…

Star Trek Into Darkness vliegt vanaf 5 juni bij ons de bioscoopzaal binnen.

Opgelet! Deze voetnoten bevatten de ware identiteit van John Harrison

* Het eerste gedacht is inderdaad vaak het juiste: Ondanks alle pogingen van Abrams om de fans op het verkeerde spoor te zetten, speelt Cumberbatch inderdaad Khan Noonien Singh (hier gewoon “Khan” genoemd). Het personage is één van de bekendste slechteriken uit het Star Trek-universum en werd oorspronkelijk gespeeld door Ricardo Montalbán in de aflevering Space Seed uit 1967 en in Star Trek II: The Wrath of Khan uit 1982.

** Ja, tot zelfs de “KHHHAAAAAAN!”-schreeuw toe.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.