Random Article


Countdown to the Oscars: Zero Dark Thirty

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 157 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 30.01.2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Chastain acteert op hoog niveau. Goed geschreven en geregisseerd. Intelligent gebruik van muziek.

Minder


Te traag voor wie een Hollywood spionagefilm verwacht.


Op 24 februari is het zover. De 85ste editie van The Academy Awards gaat van start. Slechts enkelen zijn genomineerd maar half Hollywood staat nu al te trappelen om zich in al zijn of haar glorie te laten bewonderen op de rode loper. U wil up-to-date zijn met de mogelijke winnaars van het felbegeerde beeldje? Brainfreeze bekeek de negen kanshebbers op de Oscar voor beste film en zet ze de komende negen dagen op een rijtje. Vandaag: Zero Dark Thirty.

2
Posted 23/02/2013 by

 
Full Article
 
 

Zero Dark ThirtyOp twee mei 2011 weerklonk wellicht een vloek doorheen het huis van Mark Boal. De schrijver van o.a. het Oscarwinnende The Hurt Locker was al geruime tijd bezig met een script over de jacht op Osama bin Laden. Zijn verhaal, waarvan hij al verschillende drafts had neergepend, zou eindigen met de slag bij Tora Bora (2001) waarbij de geallieerde troepen erg dicht kwamen bij het gevangennemen van bin Laden maar er toch niet in slaagden. Op die tweede mei in 2011 lukte het de Amerikanen dan toch. In Abbottabad, Pakistan doodde Seal Team 6 de voortvluchtige leider van al Qaeda en maakte het volledige script van Boal achterhaald. Hij bleef echter niet bij de pakken zitten, gebruikte de reeds verzamelde info en begon aan een nieuwe versie. Deze keer met als eindpunt die meidag in 2011.

Zero Dark Thirty vertelt het verhaal van Maya een CIA-agente die vroeg na 9/11 op de zoektocht naar bin Laden gezet wordt. Na enkele omwegen komt ze op het spoor van een koerier, een man die zeer moeilijk te vinden is, maar nauw in contact staat met UBL (Osama bin Laden). Hoewel veel van haar collega’s en bazen het spoor ongeloofwaardig vinden, bijt Maya zich vast in de zaak.

Het is geen spoiler om het einde van de film te vertellen: bin ZDT - voorbereiding aanvalLaden sterft. Het gaat hem in Zero Dark Thirty dan ook niet echt om de bestemming maar eerder om de reis naar de bestemming. Wat heeft de CIA en dan vooral de mensen die voor het agentschap werken, moeten verzetten om de terrorist te vatten. Het heeft letterlijk en figuurlijk levens gekost. Maya begint als een schuchtere dame die in een hoekje wegduikt als haar ervaren collega de waterboardtechniek op een gevangene toepast. Tegen het einde van de film zien we een harde vrouw die er niet voor terugdeinst om haar superieuren te bedreigen en er alles voor over heeft om haar doel te bereiken. Jessica Chastain had dus de niet zo makkelijke opdracht om doorheen de film 10 jaar te verouderen en een karakteriële ommezwaai te vertolken. Het lijkt echter kinderspel voor de Oscargenomineerde actrice. Naar het einde toe gaat ze zo intens tekeer dat je je afvraagt wie de grootste fanaticus is, zij of haar prooi.

ZDT - leven van een spionVerwacht van Zero Dark Thirty geen spionagethriller à la Bourne waarbij de actie van je scherm spat en de intrige achter elke hoek gluurt. ZDT is eigenlijk best saai, op een spannende manier. Net als het echte spionageleven bestaat het uit ondervragen, observeren en brainstormen. Dat tot het punt waarop de Seals in actie komen. Gedurende een dikke twintig minuten zie je dan een oorlogsspecial met geheel nieuwe personages en krijg je Maya niet meer te zien tot het einde.

Toch slagen Boal en regisseur Kathryn Bigelow erin om de film spannend te houden. Dat komt o.a. door de bekrompen sfeer. Buiten de leefwereld van de CIA-agenten zie je bitter weinig van de wereld. Eénmaal zien we de straten van Londen, maar dat is om de bomaanslag van juli 2005 te tonen (en zo ook een vooruitgang in de tijd duidelijk te maken aan de kijker). We zien Time Square in New York, maar ook daar gaat het om een aanslag. Vanuit het oogpunt van de CIA-agenten en dus ook de kijker is er niets anders dan terrorisme. De wereld is een kwaadaardige plaats en de enige oplossing is het uitschakelen van hun doel: Osama bin Laden.

Wat hier zeker ook toe bijdraagt is de soundtrack van Alexandre Desplat. Bigelow ZDT - aanvalspringt erg zuinig om met de muziek, wat een realistisch effect geeft. Wanneer Desplat wel zijn melodieën op de kijker los laat zijn die erg duister en dreigend. Het straalt een gevoel van hopeloosheid uit in deze wereld bedreigd door terroristen. In de kantlijn moet je opmerken dat de dreigende muziek niet enkel gebruikt wordt bij het zien van de terroristen, maar ook bij de CIA-agenten. Als je dit combineert met het fanatisme van Maya en de martelingen, kun je bedenken dat de grens tussen goed en kwaad niet altijd even duidelijk is.

Zero Dark Thirty is een trage en langzaam opbouwende spionagefilm. Hoewel de uitkomst al vanaf het begin bekend is, blijft de film spannend. Jessica Chastain is zeer goed in vorm als Maya en kan de evolutie in haar personage duidelijk weergeven op het scherm. Mark Boal en Kathryn Bigelow vormen een fantastisch team en dat laten ze met Zero Dark Thirty nogmaals zien.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


 1. avatar
   
  Lav

  Heel goede review maar ik vind eerlijk gezegd dat deze film niet een Oscar voor beste film van het jaar verdient, we zullen zien wat dat geeft deze avond :p
 2. avatar
   
  Lav

  aghh, guess I was wrong!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.