Random Article


Countdown to the Oscars: Les Misérables

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , , ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 150 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 20 Februari 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Prachtige muziek die de sfeer van de musical perfect naar het grote scherm brengt, Grootse sets die het geheel een episch gevoel geven en Goede prestaties van acteurs waar men de zangkwaliteiten niet van kent

Minder


Groot gevaar voor nog dagenlang de liedjes in je hoofd vast te hebben, Lip sync die af en toe niet overeenkomt, Anne Hathaway is wat miscast


Waar wij Belgen op het gebied van de musical nog in onze kinderschoenen staan, brengt Les Misérables de pracht en praal van het theater al naar het grote scherm. Zelfs mensen die sceptisch staan tegenover de pracht van het gezongen lied, zullen na het zien van deze film een heel andere kijk hebben op deze vorm van kunst…

2
Posted 22/02/2013 by

 
Full Article
 
 

Nadat hij er twintig jaar aan had gewerkt publiceerde Victor Hugo in 1862 het boek Les Misérables. In 1980 bewerkten Claude-Michel Schönberg en Alain Boblil de roman tot een Franse musical, die dan vijf jaar later vertaald zou worden in het Engels. Zo komen we min of meer tot de verwezenlijking van het huidige Les Misérables, tevens ook de versie die de film volgt. Dat de musical in het Engels werd vertaald, was geen toeval. De Franse versie was namelijk niet echt een succes te noemen. Cameron Mackintosh vertaalde en herwerkte de Franse versie tot de succesformule die het nu is. Deze versie draait tot heden in het Londense Queen’s Theatre.

5670_D005_00187-2000x1333Les Misérables gaat over Jean Valjean (Hugh Jackman) die na 19 jaar gevangenis eindelijk vrijkomt maar niet verlost is van het stigma van crimineel. Inspecteur Javert (Russel Crowe) herinnert Valjean aan zijn verleden en waarschuwt dat de lange arm van de wet hem zal vinden indien hij opnieuw een fout begaat. Hij is geen dief in zijn hart en weigert om zich te binden aan de absurde proeftijd die heel zijn leven zal duren. Hij neemt dus een andere identiteit aan om later burgemeester en een gerespecteerd fabriekseigenaar te worden. Het is hier dat hij Fantine (Anne Hathaway) ontmoet, een alleenstaande vrouw die de eindjes aan elkaar probeert te knopen voor haar en haar kind, Cosette (Amanda Seyfried).

Hierbij zijn de drie hoofdpersonages bekend, zijnde Javert, Valjean & Cosette maar er zijn allerhande randpersonages die ook onder de spotlight komen te staan. Sasha Baron Cohen heeft in zijn trukendoos van personages gedoken en zet als Monsieur Thénardier een magnifieke prestatie neer als de corrupte, tweederangs herbergier die voor Cosette zorgt. Dat doet hij samen met zijn vrouw, Madame Thénardier (Helena Bonham Carter). Een laatste belangrijke bijrol is de bisschop van Digne (Colm Wilkinson) die ook deel is van de musicalcast van Les Misérables. Een mindere zangprestatie is die van Anne Hathaway die wat uit haar gewoonte is. Haar deelname was vergeetachtig om het zacht uit te drukken.

Les-Miserables-Still-les-miserables-2012-movie-32902303-1280-853

Eén van de struikelblokken bij het verfilmen van Les Misérables als musicalfilm (niet te verwarren met de letterlijke verfilming met Liam Neeson uit 1998) is de zangprestaties natuurlijk te laten overkomen en niet in de val van autotune/computer enhancement te trappen. De film bewijst dat deze vrees onnodig is, de zang is zeer natuurlijk en lijkt bijna nergens gedubd over de originele film (buiten de openingsscène). De rest van de film hangt zeer goed samen. Niets lijkt geforceerd en de impact van elke stem is effectief voelbaar.

De grootste vernieuwing bij deze Les Misérables is de toevoeging van een nieuw lied “Suddenly“. Enkelen dachten dat de film hiermee een poging deed om nog een extra Oscarnominatie te krijgen en zo dus het tempo van het verhaal onderbroken zou worden. Niets is minder waar. “Suddenly” hoort helemaal thuis bij de sfeer van de film.

Les-Miserables-Still-les-miserables-2012-movie-32902250-1280-853Sfeer is het sleutelwoord bij Les Misérables, elke scène is gevuld met emotie en prachtige muziek dat elke kijker zal ontroeren en meevoeren totdat heel de zaal uitbarst in zang en dans. Een kleine overdrijving, maar u snapt ons punt wel. Als we de film vergelijken met de originele Engelse musical, voelen we hetzelfde, alleen op een meer epische schaal. Al moet het gezegd worden dat de musicalversie wel degelijk haar charmes heeft.

Een analyse van elk lied en elke noot gaan we hier niet doen, wees er gewoon op voorbereid dat wanneer je de zaal verlaat, je de komende dagen de deuntjes nog vrolijk zal herinneren…

Master of the house, quick to catch your eye …

Comments

comments


Lupercal

 
avatar


2 Comments


 1. avatar
   

  Destijds nog gezien in West End (London). Zeer bombastisch stuk (Chicago vond ik meer mijn ding), en bijgevolg spreekt het me niet aan de filmversie te bekijken.
 2. avatar
   
  Lupercal

  Ja bombastisch is bij deze filmversie zeker toepasbaar, maar ik vond het zalig goed verfilmd en zeker in de lijn van de musical zelf.

  Chicago natuurlijk is ook een topper, moesten ze die maar eens verfilmen :p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.