Random Article


Countdown to the Oscars: Silver Linings Playbook

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Jennifer Lawrence zet een zeer goede prestatie neer. Mooie dialogen en regie.

Minder


Standaard rom-com.


Op 24 februari is het zover. De 85ste editie van The Academy Awards gaat van start. Slechts enkelen zijn genomineerd maar half Hollywood staat nu al te trappelen om zich in al zijn of haar glorie te laten bewonderen op de rode loper. U wil up-to-date zijn met de mogelijke winnaars van het felbegeerde beeldje? Brainfreeze bekeek de negen kanshebbers op de Oscar voor beste film en zet ze de komende negen dagen op een rijtje. Vandaag: Silver Linings Playbook.

3
Posted 20/02/2013 by

 
Full Article
 
 

DansenDe laatste jaren probeert men bij de nominaties van de Oscars een evenwicht te krijgen. Enerzijds zijn er de traditionele kandidaten die hoog op de lijsten van de bookies staan. Dit jaar zijn dat o.a. Lincoln, Life of Pi en Zero Dark Thirty. Anderzijds krijg je enkele films uit uiteenlopende genres die men een schouderklopje wil geven: Django Unchained of Beasts of the Southern Wild. De romantische film is dit jaar vertegenwoordigd door Silver Linings Playbook van David O. Russell die ook al The Fighter, I Heart Huckabees en Three Kings regisseerde.

SILVER LININGS PLAYBOOK

In Silver Linings Playbook komt Pat (Bradley Cooper) na acht maanden weer vrij uit een instelling. Hij gaat inwonen bij zijn ouders en probeert zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij heeft slechts één motivatie: tonen dat hij terug gezond en respectabel is zodat zijn vrouw Nikki hem terug neemt. Natuurlijk loopt dit niet van een leien dakje. Hij ontmoet Tiffany (Jennifer Lawrence), een vrouw uit de buurt die onlangs haar man verloor en al even onstabiel blijkt als hijzelf. De twee sluiten een deal. Hij helpt haar bij een danswedstrijd en zij probeert contact te zoeken met Nikki.

Dat met Silver Linings Playbook het wiel niet uitgevonden is, mag al duidelijk zijn. De film volgt braafjes het Hollywood romantiek stramien dat al honderden keren eerder is gebruikt. Is dat per definitie een probleem? Nee. Dat stramien is er voor een reden: het werkt. Als je het goed uitvoert tenminste. Belangrijk hierbij zijn de personages en de acteurs die ze vertolken. Bij Silver Linings zit het bij beide snor. Pat lijkt op het eerste gezicht niet zo’n aangenaam mens. Hij werd opgesloten in een instelling nadat hij zijn vrouw in de douche betrapte met één van zijn collega’s en hij die man half de vernieling in sloeg. Ook in de eerste helft van de film heeft hij nog steeds moeite met het onderdrukken van woedeuitbarstingen. Gaandeweg begin je het personage te begrijpen en krijg je sympathie voor zijn moeilijke strijd. Bradley Cooper (The Hangover) gaat op een ingetogen manier te werk en toont een kwetsbaar persoon die het hoofd boven water houdt in een moeilijk situatie. Jennifer Lawrence is goed op weg om één Lawrencevan de leading lady’s in Hollywood te worden. Haar vertolking van de getroebleerde ziel, Tiffany is perfect. Hoewel ze door de omstandigheden eigenlijk een meelijwekkende figuur is, krijg je toch geen medelijden. Door de tranen heen straalt ze een innerlijke kracht uit waardoor je haar onmiddellijk alle geluk toewenst. Dat is volledig op het conto van Lawrence, geholpen door de goed geschreven dialogen.

Ook Robert De Niro verdient nog eens een positieve vermelding en dat was toch al weer enkele jaren geleden. Hij speelt de vader van Pat, een man die via zijn passie, football, weer toenadering zoekt tot zijn zoon. Eerst lijkt dit een wat vreemde subplot, maar naar het einde toe sluit die mooi aan bij het hoofdverhaal.

De hoofdfiguren in Silver Linings Playbook worstelen met THE SILVER LININGS PLAYBOOKmentale problemen. In veel films zouden deze personages een karikatuur zijn. Het is namelijk meestal nodig om de problemen uit te vergroten om zo personages en verhaal interessant te houden. In Silver Linings Playbook behandelt men deze ziektes met respect en de nodige knipogen. Pat, zijn vader en Tiffany zijn normale figuren, met enkele problemen. Het geeft een realistisch beeld van deze mensen, zonder overdrijving.

Silver Linings Playbook is typische Hollywood Rom-com. Het weet echter boven de middelmaat uit te steken door nergens te overdrijven en mensen te behandelen als normale personages, geen karikaturen. De steengoede prestaties van Bradley Cooper en vooral Jennifer Lawrence hebben daar vast en zeker een belangrijk aandeel in maar dat is enkel mogelijk doordat Silver Linings Playbook simpelweg goed geschreven is.

banner

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


3 Comments


  1. avatar
     
    Donnie Darko

    Naar deze film kijk ik ook uit.
    Blij dat hij goed bevonden wordt.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.