Random Article


Falling Skies – Seizoen 2

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur: , ,
 
Scenario: , , , , , , ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 10 afleveringen van ongeveer 45 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2012
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Tempo is de hoogte in getrokken. Explosievere beelden. Interessante ontwikkelingen in verhaal en personages.

Minder


Af en toe bij de haren getrokken sentimentaliteit en men kan het B-serie gevoel nooit volledig wegwerken.


Het eerste seizoen van Falling Skies kreeg relatief positieve commentaren. Recensenten noemden het een ouderwetse maar spannende serie. Seizoen twee beloofde op hetzelfde elan verder te gaan, met meer actie en antwoorden op vragen uit seizoen één. Brainfreeze bekeek het tweede seizoen en zocht uit of deze voorspellingen juist zijn…

0
Posted 03/02/2013 by

 
Full Article
 
 

Falling skies - PosterSteven Spielberg heeft wat met ruimtewezens. Ze komen veelvuldig voor in zijn films, denk maar aan E.T., Close Encounters of the Third Kind en War of the Worlds. Ook als producer investeert hij regelmatig in de groene mannetjes. Enkele jaren geleden producete hij Taken, een serie over drie generaties mensen die bezoek krijgen van aliens. In 2011 zette hij zijn schouders onder Falling Skies, een reeks die zich afspeelt na de invasie van de ruimtewezens. We volgen een groep overlevenden, de Second Massachusetts genaamd (of kortweg 2nd Mass). De groep is kansloos tegenover de tegenstand die bestaat uit Mechs, robots die je nog het meest kunt vergelijken met een geüpdatet versie van ED-209 uit RoboCop, en Skitters, reptielachtige wezens met acht ledematen. Middenin dit alles proberen Tom Mason (Noah Wyle) en zijn drie zonen, samen met hun collega’s, een verzet op te bouwen.

Het eerste seizoen van Falling Skies eindigde met een cliffhanger: Tom Mason stapte vrijwillig mee in het ruimteschip van één van de aliens. Seizoen twee fast forward naar enkele maanden later. Het 2nd Mass bouwt een valstrik voor enkele Skitters. Tijdens het uitschakelen van deze wezens duikt Tom plots weer boven water. We leren wat hij al die maanden heeft uitgespookt en wie nu precies die wezens zijn achter de Skitters, de zogenaamde Overlords.

Falling Skies - MechSeizoen twee pikt het tempo op waar seizoen één eindigde. De vaart zit er onmiddellijk in en nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de kijker direct meegezogen wordt in het verhaal. Er is een kleine shift in stijl. Waarbij men in het eerste seizoen duidelijke en goedkope ingrepen deed om het budget zo laag mogelijk te houden, durft men nu meer te tonen. Daardoor zien we een donkere en duistere wereld en begrijpen we meer over hoe de personages moeten (over)leven. De Mechs zijn dynamischer en reageren meer op hun omgeving. De verhaallijnen richten zich ook meer naar buiten, naar de aliens toe. In seizoen één speelden hele afleveringen zich af rond interne strubbelingen binnen het 2nd Mass dat zich bang in een hoekje verschool voor de boze buitenwereld. Nu beginnen de rollen om te keren. De mensen gaan in de aanval en de aliens krijgen klappen.

Falling Skies 2 - Skitters

Falling Skies - BenCentraal staan nog altijd Tom, zijn zonen en hun vrienden. Ben Mason (Connor Jessup), zoon #2, was in seizoen één geharnast (de aliens plaatsten iets op zijn rug waardoor ze hem konden controleren). Daarvan draagt hij nog steeds de sporen. Hij slaapt niet meer, heeft bovennatuurlijke krachten en staat in verbinding met zowel de Skitters als de Overlords. Dat zorgt voor interessante karakterontwikkelingen. Ben haat de aliens, maar lijkt met de dag meer op hen. Veel mensen in het 2nd Mass zien hem als een bedreiging. Het komt zelf tot conflicten met zijn broer Hal (Drew Roy). Bij andere personages slaan de schrijvers de bal dan weer compleet mis. Pope (Colin Cunningham), de rebel met een gouden hart uit seizoen één gaat hier eerst van ingeburgerde rebel naar absolute klootzak waar je geen sympathie voor kunt hebben. Enkele afleveringen later, is hij plots weer een goeie om tegen het einde van het seizoen weer een eikel te worden. Andere personages krijgen af en toe eens hun moment. Vaak is dat echter bij de haren getrokken en in een poel van sentimentaliteit gedrenkt. Een personage praat de hele reeks lang niet over haar verdwenen kinderen, ziet iemand sterven, toevallig op de verjaardag van haar zoontje, en barst plots in tranen uit. Zo is er ook het jongste zoontje dat maar blijft zagen dat hij soldaat wil zijn. Kan iemand die irritante kleine eindelijk eens doen zwijgen a.u.b.?

De algemene stijl van dit seizoen voelt anders aan. Er is een einddoel: het bereiken van Charleston, de nieuwe hoofdstad van de Verenigde Staten. In ruime zin belanden we dit keer dus in een ‘road series’. Terwijl we dichter bij het einddoel komen, komen we meer te weten over Falling Skies 2 - Tentenkampende Overlords. De groep neemt ook een vaster militair geheel aan. Er zijn verschillende aanval- en scoutgroepen, natuurlijk aangevoerd door de hoofdpersonages, en vaak komt een gevoel van de Amerikaanse Burgeroorlog terug. Op een gegeven moment zit Tom in een tent aan een tafeltje te werken, waarop een ondergeschikte info komt vragen. Op de achtergrond hangt een Amerikaanse vlag. Het is een scène die je zo te midden van de veldslagen in de 19e eeuw kan plaatsen. Ook de klederdracht van Tom (de lange mantel) en het feit dat hij historicus is en dus geregeld over de Burgeroorlog spreekt, zorgen voor deze sfeer.

Al bij al is het tweede seizoen van Falling Skies geslaagd. Het tempo ligt hoger en de beelden en gebeurtenissen zijn explosiever. Heel wat vragen krijgen een antwoord terwijl er genoeg nieuwe gesteld worden om de kijker nieuwsgierig te maken naar het derde seizoen, dat in de zomer van 2013 van start gaat.

Deze review werd mede mogelijk gemaakt door TNT Benelux.
Falling Skies kan je elke zondag om 21u bekijken op TNT, Telenetkanaal 561.

Falling Skies - Seizoen 2 - Banner

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.