Random Article


Django Unchained

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Speelduur: 165 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 17 januari 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


De vriendschap tussen Django en zijn bevrijder overtuigt.

Minder


Alweer wraak als thema?


Django Unchained loopt sinds enkele weken in de bioscoop. Wat vonden we van Quentin Tarantino’s ode aan de klassieke spaghettiwesterns?

6
Posted 01/02/2013 by

 
Full Article
 
 

Django Unchained is de nieuwste film van Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction). Deze western werd grotendeels geïnspireerd door de Italiaanse spaghettiwesterns, met in het bijzonder Django van Sergio Corbucci die in de jaren zestig van de vorige eeuw werd geschoten. Dat blijkt niet alleen uit het hoofdverhaal van deze film maar meteen ook uit de openingsgeneriek. Wiegend op de tonen van Rocky Roberts‘ en Luis Bacalovs Django Theme lopen enkele slaven door de brandende zon, begeleid door een stel ongure cowboys. In beeld zien we de credits van de film in stemmige sixties/seventies lettering voorbijkomen. De sfeer zit er meteen goed in…

django unchained ftHet verhaal begint wanneer dit gezelschap ‘s avonds door het bos schuifelt en er een stem weerklinkt. Er wordt wat paniekerig gereageerd door de cowboys, want je weet nooit wat voor tuig je op dit uur tegenkomt in de Old West. Maar het is een beleefd heerschap met een Duits accent. De man stelt zich voor als Dr. King Schultz (Christoph Waltz) – een rondreizende tandarts (en premiejager) – en knoopt een gesprek aan met de slaven. Hij is op zoek naar een slaaf die de gebroeders Brittle kan identificeren. Hij wil graag de prijs innen die op hun hoofd staat, maar hij heeft geen idee hoe ze eruitzien. Schultz weet alleen de naam van de plantage waar ze verblijven. Een slaaf genaamd Django (Jamie Foxx) kan hem helpen. De twee gaan, na wat gehannes, samen op pad. Wat begint als een zakelijke overeenkomst mondt uit in een echte vriendschap. Zeker wanneer Schultz besluit om Django op zijn beurt bij te staan om zijn vrouw Broomhilda Von Shaft (Kerry Washington) te bevrijden. Een ebbenhouten schone met een naam die past bij een blonde godin uit de Alpen? Jawel, maar er is een goede reden voor. Laten we het daarbij houden. Deze tocht brengt het duo uiteindelijk bij de Candyland ranch waar ze Broomhilda moeten zien te ontfutselen uit de handen van de licht gestoorde Calvin Candie (Leonardo DiCaprio).

dicaprio-coconut-django-unchainedLaten we beginnen met het benoemen van de zaken die deugen. De film ziet er allereerst prachtig uit. Tarantino kiest in de eerste fase van de prent vaak voor prachtige vergezichten. Het veranderende desolate landschap zorgt voor een zeer intieme sfeer. De vriendschap tussen Django en Schultz komt ook goed over. Als kijker ben je bereid om te geloven dat beide heren elkaar oprecht mogen. Leonardo DiCaprio zet met Calvin Candie een heerlijke schurk neer en hetzelfde geldt voor Samuel L. Jackson met zijn rol als Steven de huisneger.

Maar nu de andere kant van de medaille. De film duurt eigenlijk drie kwartier te lang. In de Candyland ranch worden er wat verkeerde keuzes gemaakt. Wanneer de eenheid van Django en Schultz wordt verbroken blijft er niet veel meer over van de film. Django zelf is een onsympathiek eendimensionaal personage met een knuffelfactor van nul. De verplichte standoff aan het einde van de film kan dit niet compenseren. Christoph Waltz zet met Dr. Schultz een sympathiek personage neer, maar wie Tarantino’s eerdere film Inglourious Basterds heeft gezien zal waarschijnlijk wel opmerken dat Waltz in feite dezelfde rol speelt. King Schultz is in feite Hans Landa, maar dan zonder zijn onsympathieke trekjes.

Er worden verder wat armzalige pogingen gedaan tot humor met als tragisch dieptepunt de scène waarin we acteur Don Johnson samen met een een stel Ku Klux Klan leden in spe de achtervolging zien inzetten op onze helden. De scène duurt te lang, de dialogen zijn niet grappig en de wijze waarop er een bekende komische acteur (Jonah Hill) in wordt verwerkt schreeuwt een wanhopig: ‘Kijk me eens grappig zijn’!  Doe dit nooit meer, meneer Tarantino.

En als laatste nog een algemene observatie. Dit is de zoveelste Tarantinofilm die draait om wraak als hoofdthema. Er zijn andere motivaties dan wraak. In toekomstige films zou het leuk zijn als de regisseur er eens mee ging experimenteren.

Django Unchained is zeker niet de beste Tarantino die er bestaat, maar – ondanks haar minpunten – is de film wel de moeite waard om eens te bekijken.

ff02a3a

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar


6 Comments


 1. avatar
   
  Donnie Darko

  De lettering van de credits is trouwens ook letterlijk uit de oorspronkelijk Django genomen.
  60’ties lettering dus :)

  Ik ga niet akkoord met je score trouwens: minstens 4,5 sterren waard…
  • avatar
    
   Donnie Darko

   Ik vond de film trouwens ongelooflijk grappig.
   Sorry, ik ben nogal ‘beschermend’ als het over een Tarantino-film gaat.
   • avatar
     
    de baard van alan moore

    Beschermend? Mwoa.. :-p. Maar vooruit, ieder heeft zo zijn eigen favorieten.

    @Kane
    *bloost*
  • avatar
    

   Ik moet je gelijk geven. Eén van de betere Tarantino’s (toch stukken beter dan IB). Het heeft geen moment verveeld.
 2. avatar
   

  ik ben het volleidg eens met de review, ik had dezelfde opmerkingen : 40 min te lang, zeker de KKK mop enkele minuten, en hans lada is back. zeer goede film, vergeleken met inglourios belange z goed niet.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.