Random Article


Batman: The Dark Knight Returns part 2

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 74 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 29/01/2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Vrij letterlijke, visueel zeer gewelddadige adaptatie van de comic. Goeie emotionele momenten tussen de hoofdpersonages.

Minder


Misschien net iets te letterlijk vertaald, wat de flow en balans van de film stoort. Enkele stemacteurs konden beter.


Batman: The Dark Knight Returns door Frank Miller wordt door verschillende fans als één van de beste en meest invloedrijke Batmanverhalen aller tijden aanschouwd. De DC comic uit 1986 werd geadapteerd in twee animatiefilms, waarvan we nu het tweede deel bespreken dat vanaf deze week verkrijgbaar is op DVD en Blu-ray…

1
Posted 27/01/2013 by

 
Full Article
 
 

We could have changed the world… Now… Look at us…

Na onze bespreking van Batman: The Dark Knight Returns part 1, kunnen we vandaag deel twee van regisseur Jay Oliva‘s geanimeerde adaptatie van de comicsklassieker uit 1986 onder de loep nemen. In Batman: The Dark Knight Returns part 2 worden het derde en vierde deel – Hunt the Dark Knight en The Dark Knight Falls – van het “Batman in een dystopische toekomst”-verhaal door Frank Miller en Lynn Varley geadapteerd. Peter Weller (RoboCop) en Ariel Winter (Modern Family) keren terug als respectievelijk de ouder wordende Bruce Wayne/Batman en zijn nieuwe, jonge Robin: Carrie Kelley. David Selby (Falcon Crest) is de op pensioen tredende commissaris James Gordon, Michael Emerson (Lost) speelt Batman’s eveneens teruggekeerde aartsvijand The Joker, terwijl Mark Valley (Human Target) de stem van Superman inspreekt. Gastrollen zijn er voor Tress MacNeille (The Simpsons) als de oudere Selina Kyle/Catwoman, nu een madam in de prostitutie, en Robin Atkin Downes (Star Wars: The Clone Wars) als boogschutter Oliver Queen/Green Arrow, wiens rechterarm hardhandig werd geamputeerd door een zekere man van staal…

batmanonahorse In het vorige deel keerde Batman na een afwezigheid van tien jaar terug naar een nog harder door de misdaad geteisterd Gotham City. Hij verkreeg een nieuwe Robin, trad voor één laatste maal in conflict met Two-Face en versloeg de leider van de criminele bende de Mutants. In dit tweede en laatste deel gaan we verder. Commissaris James Gordon gaat met pensioen en wordt opgevolgd door Ellen Yindel (Maria Canals Barerra). Het eerste wat ze doet is een arrestatiebevel uitvoeren tegen Batman. Ondertussen keert The Joker, na jaren in een haast catatonische staat te hebben verkeerd, terug met volle geweld nu hij weet dat zijn aartsvijand/speelkameraad weer over de daken van Gotham zweeft. Hij maakt zijn punt duidelijk door meteen al het publiek van een talkshow te vermoorden om de Batman uit te dagen (hierbij verkrijgen we een leuke gastrol van talkshowhost en comicfan Conan O’ Brien als David Endochrine).

De terugkeer van Batman en de uiteindelijke oprichting van zijn nieuwe leger – de Sons of the Batman (bestaande uit de tot inkeer gekomen Mutants-bendeleden) – wekt echter niet alleen de aandacht van de politie van Gotham en The Joker. De Dark Knight krijgt ook de Amerikaanse overheid op zijn kap. Een satirische karikatuur van president Ronald Reagan, geweldig ingesproken door Jim Meskimen (Who’s Line Is It Anyway?), stuurt zijn geheime wapen op Gotham af om de Batman in te rekenen: niemand minder dan de man van staal, Superman, die in deze dystopische toekomst effectief de ultieme Amerikaanse Big Blue Boy Scout geworden is.

batmantdkrjoker

The Joker @ talkshow

De animatiefilm biedt een haast letterlijke vertaling van de comic, met een – zoals in de review van deel één al aangehaald werd – iets meer commercieel getinte tekenstijl. Her en der vinden er ook enkele aangename en minder aangename veranderingen plaats. De Amerikaanse arend die bijvoorbeeld plotseling verschijnt op Superman’s arm tijdens zijn gesprek met Bruce Wayne is een leuke gimmick, ietwat cliché, maar toch passend in de extreem satirische ondertoon van het verhaal. De actiescènes werden ook uitgebreid en hiermee in feite een stuk beter in beeld gebracht dan in de comic. Anderzijds zit de letterlijke vertaling de algemene flow van het verhaal wat in de weg, waardoor we eerder een opeenvolging van verwachte, obligatoire scènes krijgen dan een mooi samenhangende animatieprent. De film geraakt hiermee ook een beetje uit evenwicht en lijkt inderdaad maar moeilijk een balans te vinden tussen regelrechte satire (in de tv-scènes en deze met president Reagan), oprecht emotioneel drama (in de scènes met Joker, Alfred, Selina en Robin) of keiharde superheldenactie (in de scènes met Superman en Green Arrow).

Batman: The Dark Knight Returns part 2 levert ook één van de meest gewelddadige en bloederige Batman-films ooit op, zowel in animatie als in live-action. Het eindgevecht tussen The Joker en Batman wordt enorm brutaal en zeer grafisch in beeld gebracht (maar is emotioneel gezien dan weer wel één van de hoogtepunten uit de prent). De film is vanwege het bronmateriaal overigens sowieso al niet geschikt voor kinderen, daar zorgen naast de verschillende moordpartijen van The Joker, ook Catwoman als hoerenmadam en natuurlijk Bruno – dewelke in vaktermen enkel als een “manwijf met swastika’s over haar tepels geplakt” kan omschreven worden – wel voor. Toch worden dan weer alle verwijzingen naar sigaretten, roken of de jongeren hun slagzinnetje “Balls Nasty!wel uit de weg gegaan. Gekke Amerikanen.

batmanvssuperman

Dark Knight versus Man of Steel

Peter Weller schittert als de oudere Batman in de stillere, meer persoonlijke scènes, maar komt helemaal niet zo autoritair over wanneer hij een grotere groep moet aanspreken (vrij pijnlijk wanneer hij voor zijn troepen staat en Judge Dredd’s slagzin “I am the Law!” uitkraamt). Weller klinkt nog steeds te hard als de meer satirische RoboCop en te weinig als een echte Batman. Ariel Winters levert dan weer de perfecte jonge, spunky Robin en ook Mark Valley is een zeer waardige Superman. Michael Emerson bewees in Lost dat hij een geweldige manipulatieve slechterik kon spelen, maar de stem die hij hier hanteert voor The Joker is nog veel te mak. Het is inderdaad niet makkelijk om Mark Hamill of zelfs Heath Ledger te evenaren/overtreffen als de iconische villain, maar in The Dark Knight Returns zitten zo’n goeie scènes voor het personage, dat het wel zeer spijtig is dat Emerson zich hiervoor lijkt in te houden. Hij zou veel sadistischer en theatraler aankunnen en dat had zijn performance als The Joker alleen maar ten goede gekomen.

Al bij al is Batman: The Dark Knight Returns part 2 een waardige adaptatie van de comicsklassieker, maar als aparte animatieprent schiet het veel te letterlijk vertaalde en vrij onevenwichtige geheel misschien net iets te kort. Aangeraden wordt dan ook om zowel deel één als twee in één zitting te bekijken (en misschien daarna nog eens gewoon rustig de comic te lezen).

The Dark Knight Returns part 2 DVD/Blu-Ray bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     
    Lav

    hah, ik was niet echt zeker of ze “Nazi Boobs” erin zouden houden of niet maar ben wel blij dat ze dat deden :p De oneliner van Batman op zijn paard was inderdaad heel erg zwak en in het algemeen vind ik ook dat de ironie veel beter in de comic werkt dan in de film

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.