Random Article


Spartacus: War of the Damned – Enemies of Rome (Aflevering 1 – Seizoen 3)

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 50 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Episch, intrigerend en bloederig zoals gewoonlijk, maar op een grootsere schaal

Minder


Was je geen fan van het excessieve geweld in de vorige seizoenen, zal dit je niet overtuigen. De nieuwe antagonisten mogen nog dieper uitgewerkt worden.


Spartacus en zijn rebelse gladiatoren keren terug voor het derde en laatste seizoen van de Starz hitserie, getiteld War of the Damned. Rome stuurt Marcus Crassus op pad om de slavenopstand neer te slaan en de ultieme strijd – die van Spartacus een ware legende zal maken – is in aantocht… Lees onze review van de eerste aflevering!

2
Posted 26/01/2013 by

 
Full Article
 
 

Only a city can hold us now… and we shall tear one from the flesh of Rome…

Met Enemies of Rome, de eerste aflevering van Spartacus: War of the Damned, wordt het derde en allerlaatste seizoen van de Starz-hitserie in gang gezet. Nadat hij een legende in de gladiatorenarena werd en een slavenopstand leidde in Blood and Sand, een leger aan voormalige slaven uitbouwde, zijn vrouw wreekte en een bloederige boodschap richting Rome stuurde in Vengeance, is Spartacus (Liam McIntyre) nu op weg om de legendarische rebellenleider te worden die we allemaal kennen. Inmiddels zijn de door hem en zijn mede ex-gladiatoren bevrijde slaven met voldoende volk om een eigen stad te vullen…

Starz Contents

Spartacus en zijn generaals

Spartacus is ondertussen dus niet alleen de eenzame leider van een machtig leger geworden, maar ook een soort “koning” voor alle niet vechtende slaven die zijn troepen bevrijd hebben. Dit brengt heel wat nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, want de winter komt eraan en iedereen moet een warme thuis en voldoende voeding krijgen. Spartacus en zijn generaals uit de gladiatorenschool van Batiatus – Crixus (Manu Bennet), Agron (Dan Feuerriegel) en Gannicus (Dustin Clare), die instaat voor de gesneuvelde Oenomaus – doen in deze aflevering echter vooral waar ze het beste in zijn: op bloederige wijze Romeinen vermoorden. In de grote stad zijn ze al een tijdje terecht nerveus rond de legende die Spartacus rond zich opbouwt en Marcus Crassus (Simon Merrells) wordt om hulp gevraagd. Crassus zal, geheel volgens de geschiedenis, de nieuwe en finale hoofdantagonist worden in dit seizoen. Traditiegetrouw is Crassus alweer een rijke, geniepige Romein met politieke ambities. Toch lijkt hij iets anders te worden uitgebouwd, vermits hij heel wat uren per dag spendeert aan het trainen met een eigen gladiator om Spartacus ook op het slagveld als een gelijke te mogen treffen.

Deze eerste aflevering biedt alweer wat we van de reeks mogen verwachten: over-the-top-geweld in de bloederige slowmotionstijl van videogames als Mortal Kombat en God of War, de wijn en lichaamssappen vloeien weer rijkelijk en er heersen ook heel wat bromance-momenten tussen de gladiatoren, de ene wat letterlijker dan de andere. Liam McIntyre is sinds zijn vervanging van Andy Whitfield (Blood and Sand) in het vorige seizoen in de rol van Spartacus gegroeid. Het vervangen van een hoofdacteur is tricky business, maar de producers hebben een waardige opvolger gevonden in McIntyre. Ook Manu Bennet herneemt zijn rol als de iets zachter geworden Crixus met verve, terwijl Dustin Clare nog steeds wat zwalpt terwijl hij spreekt en een eeuwige halfdronken blik bezit, maar gezien de extreem hedonistische levensstijl van zijn personage Gannicus nemen we dat er maar bij.

spartacus-war-of-the-damnedVoorlopig zijn de nieuwe politieke intriges ten huize Crassus echter wat aan de zwakke kant. De meer kleurrijke personages uit de vorige seizoenen als Batiatus, Lucretia, Ashur en Ilithyia zijn immers niet meer en de zoon en vrouw van Marcus (die overigens als twee druppels water op Ilithyia lijkt) zijn vooralsnog geen pottenbrekers. Toch lijkt Crassus, zeker naar het einde van de aflevering toe, een geduchte tegenstander voor Spartacus en de zijnen te worden, zowel op strategisch als fysiek vlak. Ook een jonge Julius Caesar (Todd Lasance) zal in de reeks te zien zijn, maar in deze aflevering blijft hij voorlopig nog afwezig.

Enemies of Rome zit weer vol epische gevechtsscènes en stoere quotes, maar het geheel wordt voldoende gebalanceerd met de sterke banden die ondertussen tussen de gladiatoren zijn gegroeid. De eerste twee seizoenen en (met de aanwezigheid van Gannicus) ook de prequel Gods of the Arena, worden zeer mooi verdergezet in War of the Damned. Voor diegenen die nog niet vertrouwd zijn met o.a. de legende van Spartacus, de roman van Howard Fast uit 1951 of het hierop gebaseerde filmepos van Stanley Kubrick uit 1960, moet de titel toch ook al wel enige indicatie geven waar het in dit derde seizoen allemaal naartoe zal gaan. Het verhaal van Spartacus en de zijnen en hun strijd met de winterkou en de troepen van Crassus en Caesar kan natuurlijk alleen maar in dood en tragedie eindigen, maar met deze eerste aflevering hoop je toch dat ze zoveel mogelijk van die “bloody Romans” met zich meenemen voor het zover is…

Spartacus: War of the Damned is elke vrijdagavond te zien op het Amerikaanse Starz-netwerk.

Spartacus-War-Of-The-Damned-crassus

Marcus Crassus & Spartacus

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


  1. avatar
     
    Lupercal

    Vond het al een geslaagde eerste aflevering, alleen vindek da Crixus wa minder onder de sloef mag liggen :)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.