Random Article


Spartacus: Gods of the Arena

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur: ,
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 6 afleveringen van ongeveer 50 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2011
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Een verfrissende kijk op karakters die we al kennen, mooie visuals en een sterke soundtrack

Minder


Zes afleveringen voelen te kort aan voor het verhaal dat ze willen vertellen


In Spartacus: Gods of the Arena, een prequel op de populaire Starz-serie Blood and Sand, zien we hoe een jongere Batiatus zijn eerste stappen in het leven van de lanista van een gladiatorenschool zet. Kan hij zijn vader overschaduwen of schiet hij uiteindelijk te kort?

0
Posted 22/01/2013 by

 
Full Article
 
 

Even the lowest man can rise above the heavens, tempted with proper reward.

Spartacus: Gods of the Arena is een prequel op de successvolle Starz-serie Spartacus: Blood and Sand. Deze is tot stand gekomen doordat de ster van Spartacus, Andy Whitfield, te kampen kreeg met de ziekte van non-Hodgkinlymfoom. Door het maken van de prequel hoopten de makers (en de rest van de fans) dat Andy tijdig zou herstellen voor het tweede seizoen (Spartacus: Vengeance). Maar spijtig genoeg is dit niet gebeurd en is de wereld op 11 september 2011 vroegtijdig beroofd van een talentvolle en charismatische acteur. Whitfield werd 39 jaar.

In de eerste scène van Gods of the Arena nemen we een bloedende Batiatus (John Hannah) waar, vlak na de rebellie van de gladiatoren uit zijn ludus op het einde van Blood and Sand. Zijn leven flitst voorbij en dat brengt ons bij het begin van deze prequelreeks enkele jaren eerder.

We beginnen bij Batiatus die de taak van zijn vader als lanista heeft overgenomen, maar moeizaam aan het werk geraakt. Zijn gladiatoren lopen niet hoog op bij het volk en de Romeinen en het merendeel van de gevechten wordt voorzien door zijn rivaal Tullius (Stephen Lovatt). Alles lijkt slecht te lopen voor Batiatus, maar hij heeft nog één troef in handen en dat is zijn kampioen Gannicus (Dustin Clare).

Gannicus is een gladiator die zijn gelijke niet kent in de arena en dat maar al te graag toont aan de toeschouwers. Batiatus zet al zijn hoop op hem in, dat Gannicus ooit even groot of zelfs groter dan zijn vaders kampioenen mag worden zodat Batiatus zelf zijn hogere, politieke ambities kan waarmaken.

De zes afleveringen tellende serie is dan weer van het kaliber dat we mogen verwachten van Starz, met harde actie, interessante dialogen, diepgaande intriges en emotionele gebeurtenissen die onze aandacht met gemak vasthouden. Het is verfrissend om onze kijk op karakters die we al kennen uit de vorige serie (Lucy Lawless als Lucretia, Manu Bennet als een hier nog beginnende Crixus, Peter Mensah als Doctore/Oenomaus) zo uit te breiden met de nodige achtergrondinformatie, zonder er in de hoofdreeks van Spartacus nodeloze flashbacks in te steken. Maar het meest boeiende subplot is dan wel de relatie tussen Batiatus en Solonius (Craig Walsh Wrightson) en hoe deze evolueert in het verhaal. We weten dat ze duchtige rivalen waren in Blood and Sand maar hoe dat is gebeurd, dat komen we hier te weten. Gannicus zelf is dan weer een nieuwe toevoeging aan de serie, maar een broodnodige want hij keert terug in het nieuwe volgende seizoen Spartacus: Vengeance. Een flauw afkooksel van Spartacus is hij echter zeker niet.

Net zoals Blood and Sand komt Gods of the Arena echter ook maar moeilijk uit de startblokken met een moeizame eerste aflevering die teveel informatie wilt proppen in de periode van 50 minuten. Ook het feit dat – ondanks het hier draait om een prequelserie – het einde van seizoen één al meteen verklapt wordt kan voor sommigen verwarrend zijn. Men moet dus eerst Blood and Sand zien alvorens men mag beginnen aan Gods of the Arena.

Dat zijn echter allemaal kleinigheden in vergelijking met alles wat Gods of the Arena goed doet en dat is nagenoeg bijna alles. De reeks is een waardige opvolger (of was het nu een voorloper?) in alle opzichten.

Comments

comments


Lupercal

 
avatar


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.