Random Article


Spartacus: Blood and Sand

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur: ,
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 13 afleveringen van ongeveer 55 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2010
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Een verbluffende cast en intrigerende verhaallijn met allerhande personages die echt aanvoelen. Sterke choreografie in de gevechtsscènes. En prachtige keuze van muziek.

Minder


Het visuele spektakel gaat soms over in een orgie van CGI en de speeltijd van de afleveringen voelt soms lang aan


Bij een overwinning zijn roem en glorie overvloedig, bij een nederlaag vergaan ze in het niets. Maar één gladiator koestert meer ambitie dan enkel winst in de arena en wordt een legende. Brainfreeze neemt het eerste seizoen van Starz’ Spartacus: Blood and Sand nog eens onder de loep…

2
Posted 07/01/2013 by

 
Full Article
 
 

They cheer for blood and they shall have it.

We bevinden ons in Rome, op het hoogtepunt van hun beschaving. De Grieken staan op het punt om de Romeinse grenzen aan te vallen onder leiding van Mithridates. Generaal Marcus Terentius Varro Lucullus wordt opgeroepen om de Grieken terug naar de zee te drijven en de Romeinse landen te beschermen. Maar de barbaarse Getae willen van de gelegenheid gebruik maken om Thracië en de westelijke kant van Rome aan te vallen. De volksraad van Thracië komt samen met de Romeinse Legatus Gaius Claudius Glaber om een alliantie te bespreken om de wreedzame Getae te bestrijden.

Het is hier dat we Spartacus (Andy Whitfield), onze protagonist, ontmoeten. Hij is een krijger, afkomstig van de stammen uit Thracië, die zijn woord geeft aan de Romeinse consul om de barbaren te bestrijden en compleet uit te roeien. Hij wordt echter verraden en vlucht weg van het Romeinse kamp om zijn dorp en zijn vrouw te redden van de vernieling.

Onze held en zijn vrouw, Sura (Erin Cummings), kunnen ontsnappen aan de dood en verwoesting aan de hand van de barbaren, maar dat was buiten de woede van de Romeinen gerekend. Beiden worden gevangen genomen, zijn vrouw vliegt in de slavernij en hij wordt naar Capua gebracht en ter dood gesteld in de arena.

Het lijkt alsof het verhaal hier al stopt en dat het eindigt op een zure noot, maar niets is minder waar. De liefde voor zijn vrouw en de drang naar wraak op de Romeinen drijven Spartacus tot extremen en een strijdlust die zich door niemand laat dimmen. Hij komt terecht in de ludus (gladiatorenschool) van Quintus Lentulus Batiatus (John Hannah) en zijn vrouw Lucretia (Lucy Lawless), waar hij een huis vol intriges, geheimen, rivalen en mogelijk nieuwe strijdmakkers vindt.

Als we voorbij alle seks, bloed en geweld kijken vinden we in Spartacus: Blood and Sand, een serie die dieper is dan het op het eerste zicht lijkt. Natuurlijk vloeit het bloed rijkelijk en zien we in elke aflevering meerdere ontblote lichamen in verscheidene vormen van copulatie, maar deze dienen om de authenticiteit aan te tonen van het decadente Rome. Onder deze oppervlakkige laag vinden we een magistraal web van intrige en complot dat onze aandacht opeist en bij elke aflevering weer opnieuw kan verrassen.

Ashur (Nick E. Tarabay) is bijvoorbeeld een gladiator zoals Spartacus, maar hij is gewond geraakt in de strijd en brengt zijn dagen door met het plaatsen van weddenschappen, het opruimen van smerige zaakjes van Batiatus (zijn dominus) en andere zaken die best het daglicht niet zien. In hem zien we dat gladiators niet enkel lomp en bruut, maar ook gewiekst en intelligent kunnen zijn. Wat Spartacus drijft is de liefde voor zijn verloren vrouw, Ashur leeft vooral voor het geld en vergane glorie. De Galliër Crixus (Manu Bennet) daarentegen, is dan weer een stille krijger die leeft voor de glorie van het gevecht en daarbij zichzelf zal uiten via zijn acties en niet zijn woorden. Dit zijn maar twee van de vele kleurrijke karakters die de serie bevolken en allemaal zijn ze even goed doordacht en interessant als onze held.

Hiermee komen we te weten wat het is dat Spartacus: Blood and Sand vormgeeft en waarom het zich kan plaatsen bij de ‘betere’ series nu op televisie. Naast al het geweld en bloot in het oude Rome, vinden we ook voldoende alledaagse thema’s terug waar we ons allemaal in herkennen en in kunnen verdiepen. Het hoofdthema van de Starz-serie is echter het oudste van allemaal, namelijk de liefde die Spartacus voelt voor zijn vrouw en de drang om haar terug bij zich te hebben. Het is dus allemaal een kwestie van gevoel, diep uit het hart, en daar kunnen we ons allemaal in vinden.

De reeks is natuurlijk ook niet ook zonder fouten. De eerste aflevering voelt bijvoorbeeld een beetje onafhankelijk tegenover de rest van de serie. De vele flashbacks en droomscènes doen het geheel aanvoelen alsof het schrijversteam aanvankelijk een totaal andere richting wou opgaan. Ook het visueel element voelt een beetje overdreven aan in de eerste paar afleveringen. Later lijkt het wel dat ze de juiste mengeling van CGI en make-up hebben gevonden.

Al bij al is Spartacus: Blood and Sand een serie die zeker het bekijken waard is. Zelfs mensen die niet zo’n fan zijn van zulke door actie gedreven reeksen kunnen zeker de diepere betekenis erin vinden en Spartacus bij één van hun favorieten te plaatsen.

Comments

comments


Lupercal

 
avatar


2 Comments


 1. avatar
   
  Dantonse

  Na de eerste aflevering; vond ik dit inderdaad een fantastische serie!
 2. avatar
   
  Jan Peeters

  Waar de eerste afleveringen nog enigszins genietbaar waren en een impressie gaven hoe het er aan toe ging in een lidus , gaat het met deze serie duidelijk bergaf. Van enig acteerwerk is hier nauwelijks sprake en met de geschiedenis wordt al helemaal een loopje genomen. Het afschuwelijke taalgebruik maakt deze onsmakelijke vertoning compleet.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.