Random Article


De Kluis: The Cannonball Run (1981)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 95 minuten
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 1981
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Enorme cast waaronder Farrah Fawcett, doctor Van Helsing, pure fun

Minder


Oppervlakkig en kort


De Kluis is de plek waar de Brainfreeze-crewleden hun favoriete oudere films bewaren. Af en toe halen we er eentje boven. Vandaag neemt Axel ons terug mee naar de jaren 80 met The Cannonball Run…

0
Posted 04/01/2013 by

 
Full Article
 
 

I must warn you. I am Roger Moore.

De jaren 80 gingen goed van start wanneer een impressionante cast The Cannonball Run ging rijden. Het publiek was er dol op, maar heeft het de tand des tijds overleefd?

En waarom wordt The Cannonball Run ruim 30 jaar na release nog altijd als een cultfilm beschouwd? Het bevat nochtans geen noemenswaardig plot. Het verhaal volgt een strak schema: de hoofdrolspelers worden voorgesteld, de race gaat van start, waarna enkele capriolen elkaar opvolgen voor ze aan de finish komen. Er is geen moraal of geen grote catharsis op het einde van de film. De achtergrond en uitdieping van de hoofdrolspelers is flinterdun en de vertolkingen zijn tongue in cheek. Er is wat romantiek en humor, maar dat het wordt allemaal zo irrelevant gebracht dat het overbodig lijkt. De antagonisten bestaan uit een milieuactivist en de politie. Niet echt tegenstanders die op veel sympathie kunnen rekenen. Toch blijft de film populair.

Is het misschien het race-aspect van de prent die de fans aantrekt? De Cannonball Run was in de jaren 70 immers een bestaande race, meerbepaald de Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash. Organisator Brock Yates steelt zelfs een kleine rol in de film. Veel van de memorabele momenten in de film zijn waarheidsgetrouw. Filmfanaten houden wel van een racefilm. Of is het misschien omdat ze strafbare feiten als joyriden, rijden zonder gordel, ontvoering en alcoholmisbruik verheerlijkt?

Is het misschien de kleine rol van Jackie Chan die martial arts-fans aantrekt? De hoofdbedoeling van Golden Harvest was het introduceren van de Hong Kongse gevechtssensatie aan het Amerikaanse publiek. Hoewel de rol van Chan zeer miniem is werd het productiehuis de hoofdgeldschieter van deze film. 20th Century Fox zorgde voor de verdeling in de Verenigde Staten.

Misschien is de het de omvangrijkheid van de cast die cinefielen intrigeert? Het eerste wat immers opvalt wanneer het catchy openingsnummer speelt, en de  knappe Lamborghini Girls door de politie achtervolgd worden, is de opsomming van alle acteurs en actrices die je in de film terugvindt.

De voltallige cast

In de belangrijkste rollen vinden we heel wat sterren van de jaren 70 terug. Burt Reynolds, als racefanaat J.J. McClure, probeert samen met zijn beste vriend Victor Princie, gespeeld door miskend komiek Dom DeLuise, zijn titel te verdedigen. Roger Moore speelt rijkeluiszoon Seymour Goldfarb jr. die zich internationale geroemde acteur en spion Roger Moore waant. Helaas is hij de enige die dat doorheeft, wat tot enkele grappige scènes leidt. Ook de kwinkslagen naar zijn James Bond-personage komen voor leuke momenten te zorgen. Leden van het wereldberoemde Rat Pack Dean Martin, als Jamie Blake, en Sammy Davis Junior (Morris Fenderbaum), vertolken twee als priesters verklede gokkers. Hun charisma is sterk genoeg om deze beperkte rollen staande te houden. De vraag of Deano stomdronken staat te acteren, of hij dat zeer overtuigend speelt, is bij momenten niet duidelijk. Hij heeft niettemin elk moment een glas in zijn handen en lijkt permanent in staat van beschonkenheid (en over het Rat Pack gesproken, Chairman of the Board Frank Sinatra zou drie jaar later in de sequel tot de film ook aantreden).

Alle clichés van het genre worden echter door Jamie Farr aangetikt met zijn vertolking van de sjeik. Want wat is een race zonder een met een Rolls Royce rijdende multimiljardair die de “infidel Americans” op hun plaats wil zetten? Het is eens wat anders dan een paar flatgebouwen neerhalen. American Football-legende Terry Bradshaw en zanger Mel Tillis spelen twee ongenoemde rednecks vergelijkbaar met de Dukes, compleet met cowboyhoed, pruimtabak en eeuwig blik bier. Ook Peter Fonda mag zijn rol uit The Wild Angels nog eens fijntjes overdoen. Alle acteurs acteren zichtbaar met plezier. Hier kan een vergelijking met Oceans 12 niet uitblijven, want ook hier zal het voor de crew een lange vakantie zijn geweest. Iets wat tijdens de eindcredits wordt bevestigd.

Doctor Nikolas Van Helsing

Mannen zullen het ongetwijfeld warm krijgen bij elke scène met de ravissante Farrah Fawcett. Haar rol als natuurliefhebber Pamela Goodwin is van ondergeschikt belang aan de sensualiteit die deze vamp listig bij het kijken uitspeelt. De grote revelatie in de film blijft Jack Elam als dokter Nikolas Van Helsing. Zijn interpretatie van deze arts doet denken aan een kruising van Marty Feldman (“Young Frankenstein”) en een aan Cara Pils verslaafde werkloze weirdo waar je een ruime bocht om maakt.

I’m Nikolas Van Helsing, professor of proctology and other related tendencies. A graduate of the University of Rangoon. And assorted night classes at the Knoxville Tennessee school of faith healing.

Regisseur Hal Needham verwent zijn kijkers ook door de meeste personages hun eigen generiek te geven. Elke scène met Roger Moore wordt bijvoorbeeld door het 007-thema vergezeld. Maar ook de sjeik, Pamela Goodwin, de Japanners en vooral dokter Van Helsing worden herkenbaar aan hun muziek. Zo wordt het voor de kijker niet te verwarrend om iedereen van elkaar te scheiden.

Is er een mogelijkheid dat autofanaten de grootste fan zijn? Je vindt heel wat hypercoole wagens terug. Liefhebbers van Ferrari, Lamborghini, Rolls Royce en dergelijke komen aan hun trekken. De filmmakers zijn zo vriendelijk geweest Roger Moore in de Aston Martin, ironisch genoeg beroemd gemaakt door Sean Connery, zijn voorganger als James Bond, te laten rijden.

Neen, het overduidelijke antwoord dat superheldenfans deze film zijn mythische status hebben gegeven mag als de enige ware worden aanvaard. Want wie kan nu geen fan zijn van Captain Chaos, het alter ego van Victor Prinzi (Dom DeLuise) en de kampioen van het goede? En wat is een superheld zonder groot gevecht. De film bereikt dan ook een hoogtepunt wanneer Chaos en alle andere racers het tegen een bende bikers opnemen.

Farrah Fawcett

The Cannonball Run mag meer dan al meer dan 30 jaar oud zijn, maar ofwel leeft deze recensent in het verleden ofwel blijft dit een goede film. Het heeft allemaal weinig om het lijf en zet je zeker niet aan tot nadenken, maar soms hoeft het niet meer te zijn dan dat. Ben je fan van superhelden, James Bond of racewagens? Houd je van grote ensemblecasts of camp? Wees dan niet verlegen, en haal The Cannonball Run in huis. Als allerlaatste wil ik toch nog even stellen dat Farrah Fawcett echt een knappe vrouw was.

 

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.