Random Article


The Walking Dead – Seizoen 1

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur: , , , , ,
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 6 afleveringen van 60 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 2010
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Zombies!

Minder


Enkele mindere acteurs


The Walking Dead brengt de zombies uit de gelijknamige stripreeks naar het kleine scherm …

2
Posted 30/12/2012 by

 
Full Article
 
 

You don’t know what it’s like out there … There are too many of those things. – Rick

Laat ons meteen met de deur in huis vallen en het grondmotief van AMC‘s The Walking Dead onder de loep nemen, namelijk de zombies. Deze wandelende doden dansen naar de pijpen van George A. Romero, de vader van de klassieke zombie apocalypse. Ze dolen rond tot iets levend hun pad kruist; zijn enkel te stoppen door hun hersenen te vernielen; een beet levert steevast een doodvonnis op; de oorzaak van de plaag is (voorlopig) onbekend, enzovoorts.

Ook de filmstijl en de plot voelen grotendeels romeriaans aan. Een groepje overlevenden probeert zich te handhaven in een wereld waarin de overheid onder de voet is gelopen. Hierdoor worden ze niet enkel belaagd door de doden, maar ook door plunderaars en ruziemakers binnen de groep. Het trage tempo past bovendien bij de dagdagelijkse realiteit van de overlevenden, waar de tijd lijkt stil te staan en elke misstap een gruwelijk einde kan betekenen. Daarnaast verdient ook de creepy opening een vermelding. Deze oogt erg authentiek.

De keerzijde houdt dan weer in dat het meeste al eens eerder gedaan is, maar dat hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Het ontdekken van de vergane wereld en de mijmeringen over vervlogen waarden hebben een hoog déjà vu-gehalte, maar horen er nu eenmaal bij. Enkele originele scènes, zoals wanneer een sheriff te paard een dode stad binnenrijdt, zijn overigens erg gedenkwaardig.

Voor de beschaving op tv ten onder ging, werd ze echter eerst op papier verslonden: The Walking Dead is immers gebaseerd op de gelijknamige Image-stripreeks van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard. Een groot deel van de personages stamt uit de strips, anderen werden dan weer weggelaten of nieuw gecreëerd. Beide reeksen draaien echter rond hoofdfiguur Rick Grimes, zijn vrouw Lori en zoontje Carl, hier gespeeld door Andrew Lincoln, Sarah Wayne Callies en Chandler Riggs.

It could be microbial, viral, parasitic, fungal … or the wrath of God – Dr. Jenner

Dit brengt ons bij de cast: blazen zij de personages leven in of schieten ze te kort? Op enkele uitzonderingen na, zoals Ricks weerzien met zijn gezin, is het acteerwerk middelmatig. Sommige acteurs slaan de bal zelfs veeleer mis. Van de complexere rollen trekken vooral Michael Rooker en Norman Reedus (de broers Merle en Daryl Dixon) zich goed uit de slag. Anderzijds gaat Jon Bernthal (Shane) helaas herhaaldelijk op zijn bek.

Daarbij komt het gezelschap ook erg homogeen over: buiten de vereiste minderheden, bestaat het haast uitsluitend uit Amerikaanse rednecks. Bijgevolg valt er ook een hoop stars and stripes te bespeuren. Daarnaast gooien diverse schoonheidsfoutjes roet in het eten: bijvoorbeeld wanneer er ’s avonds geklaagd wordt dat het koud is, terwijl iedereen met openhangende jassen of hemden rondloopt.

De omgevingen beperken zich dan weer grotendeels tot een Amerikaans dorpje, de stad Atlanta en een kampeerplaats. Het moet dan weer wel gezegd dat het een kort seizoen (zes afleveringen) is en alles overtuigend in beeld wordt gebracht.

Het dode getij dat deze plaatsen overspoelt mag trouwens ook gezien worden. Zombies van allerlei slag en met uiteenlopende schot- en bijtwonden strompelen allen levensecht door de verscheurde straten. Ook de manier waarop ze hun slachtoffers verslinden en zelf afgemaakt worden, is een streling voor het oog. Hiervoor heeft de reeks terecht een Emmy Award gewonnen.

Dit seizoen introduceerde de personages en de setting en voelt aan als de veelbelovende voorloper van een uitgebreide reeks. Hoewel de cast enkele mindere goden telt, was het geen doodse bedoening en haalde de reeks dan ook hoge kijkcijfers. Bovendien ontwikkelt de serie zich los van de stripreeks en blijft ze dus verrassen, waardoor de minder interessante personages snel in het zand kunnen bijten …

Comments

comments


Penpo

 
avatar


2 Comments


 1. avatar
   
  Heuvelaar

  “Overspoeld” is met -t.

  Ik ontdek de serie op 2BE en ook al is ze soms wat traag, ik vind het wel aangenaam om naar te kijken. Toch eens de comics aanschaffen in 2013. Laat dat m’n goede voornemen zijn!

  Wat mij altijd stoort is dat geschuifel van die zombies… Tot ze dan ineens een prooi zien. Dan kunnen ze wel ineens sneller dan Bolt rennen…
 2. avatar
   
  Penpo

  aiii daar heb ik overgelezen.
  Kan de eindredactie het nog aanpassen? (romeriaans is trouwens met kleine letter)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.