Random Article


Game of Thrones – Seizoen 2

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur: , , , ,
 
Scenario: , , ,
 
Acteurs: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 10 afleveringen van 60 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: Nu
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Wederom subliem acteerwerk in een intrigerende fantasywereld, Boeiende verhaallijnen

Minder


Slecht uitgewerkte gevechten


Het tweede seizoen van Game of Thrones blijft verbazen. Het verhaal, de personages en de wereld blijven groeien…

0
Posted 23/12/2012 by

 
Full Article
 
 

There are brave men knocking on our door. Let’s go kill them! – Tyrion

In dit tweede seizoen van Game of Thrones, dat grotendeels het tweede boek in George R.R. Martins A Song of Ice and Fire-saga (A Clash of Kings) adapteert, is de wereld van HBO’s fantasyreeks nog verder aangegroeid. Er werden nieuwe streken en steden bezocht; frisse personages deden hun intrede en er dook meer magie op. Om al deze nieuwigheden in goede banen te leiden, veroorloofde de serie zich dan ook meer vrijheden dan vorig seizoen. Hierin slaagden ze bovendien wonderwel. Daenerys’ verhaallijn is boeiender dan in de boeken; Robb Starks nieuwe vlam heeft ongetwijfeld een meerwaarde en Arya’s ontmoeting met Tywin Lannister confronteert een beloftevolle actrice met een subliem acteur.

Het feit dat Charles Dance (Tywin) een prominentere rol speelde, valt trouwens alleen maar toe te juichen. Ook de rijpere nieuwkomers Stephen Dillane (Stannis Baratheon) en Liam Cunningham (Davos) zijn een schot in de roos. Hun vriendschap is een waardige vervanger voor die van Ned en Robert uit het vorige seizoen. Verder zetten ook Carice van Houten (Melisandre) en Leslie Rose (Ygritte) vurige vertolkingen neer.

Ook de protagonisten van het eerste uur stellen niet teleur. In King’s Landing maken de Lannisters elkaar en Sansa Stark het leven zuur. Jon Snow en Sam verbijten dan weer de koude in de wildernis Beyond-the-Wall. Robb toont zich een bekwame veldheer, maar wordt uit onverwachte hoek gedwarsboomd en intussen toont Theon Greyjoy eindelijk zijn ware aard door de figurantenpopulatie uit te dunnen.

Een minpuntje is dat Gregor Clegane dit seizoen door een andere acteur belichaamd wordt. Deze rol – zeker in het derde boek – vereist eenvoudigweg een imposantere man. In seizoen drie zullen overigens wel enkele oudere bekenden uit het eerste seizoen terugkeren, dus laat ons het beste hopen. Zij zullen de fans nagelbijtend laten uitkijken naar de plotwending, die zelfs dé verrassing uit het eerste seizoen zal overschaduwen.

De CGI verdient dan weer wel een pluim. Zoals eerder aangehaald, komen de magische monsters nu uit donkere spleten gekropen. Ze worden – al dan niet – levensecht in beeld gebracht en kunnen zich met elke Hollywoodblockbuster meten. Ook de alchemie mist haar doel niet en zorgt voor spektakel. Ten slotte zijn ook de kolossale bouwwerken Harrenhall, Pyke en Astapor erg geslaagd.

Eindelijk wordt er in het tweede seizoen ook een grote veldslag getoond, maar helaas zijn hiervan veel scènes knullig uitgewerkt. Zo kan Tyrion bijvoorbeeld de belegeraars verrassen, door net buiten beeld te komen aanstormen. Deze kermistruc wordt even later pijnlijk benadrukt, wanneer Tyrion op zijn beurt overrompeld wordt door een tegentegenaanval. De bewuste slachtpartij neemt nochtans een volledige aflevering in beslag en heeft een groot deel van het budget opgeslorpt. Gelukkig is het hierin gebruikte Wildfire wel geslaagd.

Middenin het strijdgewoel gaat trouwens Ser Mandon Moore’s dood onopgemerkt voorbij. Dit is jammer, want deze ridder van de Kingsguard speelde reeds een rol in het eerste seizoen.

Ook de kleinschaligere gevechten zijn in hetzelfde bedje ziek. Brienne of Tarths treffen met de soldaten uit het noorden en Jons tweekamp met Qorin zijn beiden ondermaats gechoreografeerd. Hopelijk hebben de regisseurs uit hun fouten geleerd, want in het derde boek zijn er immers nog enkele veldslagen op til, evenals een duel tussen twee ongeëvenaarde krijgers in King’s Landing.

Nu begint het aftellen naar het veelbelovende derde seizoen. De verhaalwereld zal ongetwijfeld verder uitgebreid worden. Hoe zullen de personages zich uit de slag trekken? En wie zal Jon trouwens over zijn echte moeder vertellen, nu Ned gedood is? Game of Thrones, seizoen drie start op 31 maart, 2013 op HBO.

Comments

comments


Penpo

 
avatar


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.