Random Article


Killing Them Softly

 

 
Overzicht
 

Genre: ,
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Speelduur: 97 min
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 5 december 2012
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Visueel sterk en mooie acteerprestaties, vooral van een fantastische Brad Pitt.

Minder


Lange en saaie dialogen. Overduidelijke achterliggende boodschap.


Reikhalzend keek men uit naar de nieuwe film van Andrew Dominik, de man achter The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Voldoet Killing Them Softly aan die verwachtingen? Was de nominatie voor de Gouden Palm verdiend? Brainfreeze zocht het uit!

7
Posted 04/12/2012 by

 
Full Article
 
 

In 2007 maakte regisseur Andrew Dominik samen met Brad Pitt de door critici en publiek geprezen film The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Pitt speelde op magistrale manier de titelrol, maar het was toch vooral Andrew Dominik die alle lof kreeg voor zijn visuele stijl, technieken en opbouw. Men keek dus reikhalzend uit naar de nieuwe worp van dit koppel dat de titel Killing Them Softly kreeg.

Frankie (Scoot McNairy) en Russel (Ben Mendelsohn) zijn twee lowlifes die een overval beramen op een gokhol van de maffia. De twee bedenken, samen met hun tipgever, de perfecte misdaad. Ze overvallen de maffiosi en steken de schuld op de organisator van de gokbijeenkomst, Markie (Ray Liotta). De maffia kan dit niet zomaar laten gebeuren en ze halen er Jackie Cogan (Brad Pitt) bij om de daders te vinden en te bestraffen.

Het verhaal is simpel en wordt eigenlijk volledig samengevat door de titel. Jackie, de hoofdfiguur van het verhaal is een huurmoordenaar die de daders moet doden zodat het hele onderwereldsysteem overeind blijft. Als namelijk blijkt dat men ongestraft met de voeten van de bazen kan spelen, komt de basis van de maffiapiramide in opstand. Daarom moeten niet alleen de daders maar iedereen die mogelijks iets met de zaak te maken heeft eraan geloven, schuldig of niet. Het is de boodschap achter het verhaal die Dominik eigenlijk wil vertellen. Gedurende de film ziet en hoort het publiek fragmenten van de presidentsstrijd tussen Barack Obama en John McCain uit 2008. De televisie- en radioclips gaan voornamelijk over de problemen en oplossingen voor de economische crisis. Killing Them Softly maakt dus de vergelijking tussen de onderwereld en de economische malaise in de Verenigde Staten. Het is een interessante denkpiste, maar die ligt er jammer genoeg nogal vingerdik op. Hierdoor stemt het niet meer tot nadenken, want de boodschap wordt je recht in het aangezicht geworpen.

Dominik gaat in deze film nog een stapje verder met het uiten van zijn eigen stijl. Visueel levert dat pareltjes op. Zo is er een slow motion drive-by shooting die ronduit prachtig is. De camera beweegt traag en toont verrassende hoeken. Veel gesprekken gebeuren in een auto waar met weinig manoeuvreerruimte origineel wordt omgesprongen. Men maakt inventief gebruik van spiegels, reflecties, binnen en buitenshots om het geheel interessant te maken.

Dat is soms ook wel nodig, want waar de film cinematografisch slaagt, faalt ze in de dialogen. Het lijkt alsof Dominik hier een Tarantinoke wil doen.  Waar QT zijn personages echter de ene legendarische quote na de andere laat uitspuien en zo lange conversaties levendig houdt, zijn de teksten van Dominik gewoonweg saai. Zo praat een personage minuten lang over een prostituee waar hij verliefd op is en is er een conversatie tussen Frankie en Russel in de auto die maar blijft doorgaan, maar niets bijbrengt tot de film. Integendeel, het houdt die zelfs op en leidt de kijker af.

Brad Pitt is fantastisch. Zijn prestatie alleen al brengt de film een trapje hoger. Hij speelt hier de typische coole gangster. De loner in een wereld van gekken. JamesThe SopranosGandolfini krijgt een bijrol als huurmoordenaar met een verslaving aan drank, die een hobby maakt van het inhuren van prostituees. De omschrijving klinkt grappiger dan het is. We zien het personage vooral veel zagen. Gandolfini kwijt zich echter uitstekend van zijn taak en brengt wat gevoel in wat anders een irritant figuur zou zijn.

Killing Them Softly is een aangename misdaadfilm met een sterk visueel karakter. Het te sterk naar voren schuiven van de ‘achterliggende’ boodschap en de inspiratieloze langgerekte dialogen zorgen er echter voor dat de film niet boven het gemiddelde uitstijgt.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


7 Comments


 1. avatar
   
  Webbedrecords

  Hoi,

  Ik denk dat je de film niet goed door hebt als je killing them softly wil vergelijken met een “Tarantinoke”… kan gebeuren als je misleidt wordt door de Trailer.
  • avatar
    
   Webbedrecords

   eh, “je misleid wordt”, en ik geef dan eens commentaar op iemands review, ;).
   • avatar
     
    Tom

    En waarom zou ik misleid worden door de trailer?

    Ik schreef ‘lijkt wel’ en ik schreef dit duidelijk in de context van de dialogen. Er staat nergens dat ik de film in zijn geheel zie als een Tarantinoke. Die dialogen falen in deze film en door hun omvang en ‘guitigheid’ hebben ze iets van een Tarantinostijl. Dat kan je niet ontkennen.
    • avatar
      
     Webbedrecords

     Wel, dat de trailer je een andere film doet verwachten, meer in de trant van de Coen brothers of zo. In je review ga je er eigenlijk vanuit dat enkel Tarantino lange dialogen kan levendig houden…en daar ga ik niet mee akkoord. In z’n vorige film van Dominik leerde je ook de personages kennen via dialoog en dat vond ik er juist goed aan. Ik vind dat zowel de cinematografie als de dialogen de film naar een hoger niveau tillen. Eigenlijk heb ik weinig opmerkingen, ook de muziek en de acteerprestaties zijn top.
     • avatar
       
      Tom

      De review is gebaseerd op de film, niet de trailer. Ik zeg helemaal niet dat enkel Tarantino lange dialogen levendig kan houden. Ik zeg wel dat enkel Tarantino dialogen op zijn Tarantino’s kan maken.
      Dit is trouwens een review van killing Them Softly. Had het er één geweest van The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford dan stonden er op zijn minst 4 sterren en had ik erg lovend geweest over de dialogen. Het is net doordat hij afstapt van dit type dialogen in KTS en ze meer in de richting van Tarantino dialogen duwt dat ik er niet positief over ben.
 2. avatar
   
  Lav

  Goede review Tom, ik volg je mening voor een groot deel. Het is inderdaad niet echt een slechte film maar ik had er ook meer van verwacht,

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.