Random Article


Argo

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 120 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 7 november 2012
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Goed


Knap gemaakte film met voldoende spanning en een humoristische kijk op Hollywood

Minder


De film is misschien een tikkeltje te lang en ontsnapt niet aan clichés


Argo werd gebaseerd op een (voormalig topgeheim) waargebeurd verhaal waar een CIA-agent (regisseur/producer Ben Affleck) tijdens de Iraanse gijzelingscrisis uit 1979-1981 zes ontsnapte Amerikaanse diplomaten uit het land dient te smokkelen. Om ze door de douane te krijgen, moet hij ze voordoen als de Canadese filmcrew van een valse sciencefictionprent…

1
Posted 06/11/2012 by

 
Full Article
 
 
The United States government has officially approved your science-fiction movie

Argo, de nieuwe film van regisseur, producer alsook hoofdrolspeler Ben Affleck (The Town), werd gebaseerd op een voormalig topgeheim gehouden, maar waargebeurd verhaal. Het is 4 november, 1979 en de Amerikaanse ambassade in Tehran wordt overrompeld door Iraanse studenten en militanten. Meer dan 50 Amerikanen worden gedurende 444 dagen vastgehouden in wat al snel bekend komt te staan als de Iraanse gijzelingscrisis. Zes diplomaten van de Amerikaanse ambassade slagen er echter in om, vlak voor de overrompeling, te ontsnappen. Ze vinden tijdelijk onderdak bij de Canadese ambassadeur, maar moeten zo snel mogelijk uit het land gesmokkeld zien te worden (op straat zouden ze immers gewoon gelyncht of opgeknoopt worden). CIA-agent Antonio “Tony” Mendez (Ben Affleck) onderneemt een gewaagd plan: hij zal naar Iran afreizen en zichzelf en de zes voordoen als een Canadese filmcrew, die zogezegd in Iran op zoek gaan naar exotische locaties voor een sciencefictionprent, getiteld Argo.

Het klinkt te gek om te bestaan, maar toch is het merendeel van de gebeurtenissen in Argo echt gebeurd. Sterker nog, vandaag de dag staat de ooit topgeheime missie (Canadian Caper) bekend als een sterrenvoorbeeld van internationale samenwerking tussen Canada en de Verenigde Staten en werd de echte Tony Mendez gehuldigd voor zijn aandeel in de missie.

Het nadeel van een film als deze, is dat je uit de geschiedenis enigszins al weet hoe het allemaal afloopt. Toch slaagt Argo erin om je meermaals op het puntje van je stoel te doen zitten. Vermits het hier om een film draait, werden er uiteraard wat creatieve vrijheden genomen met het echte verhaal (en vooral de laatste, net niet tegen een cliché aanleunende, confrontatie met de Iraanse douane), waardoor het geheel wel een pak spannender aanvoelt.

Ook al is Argo “maar” een valse sciencefictionfilm, dient het geheel er wel enorm authentiek uit te zien om de Iraanse douane te misleiden. Mendez moet dus naar Hollywood afreizen, een script klaarhebben, een studio vinden om de prent te produceren en dan begint de pret nog maar: acteurs, kostuums, fotografie, productieschetsen, scriptlezingen, reclame in filmtijdschriften, noem maar op. In schril contrast met de harde realiteit van Tehran en de gijzelingscrisis, krijgen we in de Hollywoodscènes de uiterst humoristische kant van Argo te zien. Tinseltown en haar inwoners worden hier afgeschilderd als ronduit karikaturaal, maar het werkt en is gewoonweg hilarisch. Vooral John Goodman (in de rol van de legendarische make-up en kostuumdesigner John Chambers, bekend voor zijn werk voor onder meer de Planet of the Apes-films) en Alan Arkin als de typisch ouder wordende Hollywoodproducent Lester Siegel stelen hier de show.

Affleck speelt Tony Mendez als de typische loner CIA-agent die sinds een tijdje gescheiden leeft van zijn vrouw en zoontje. Het is ook voornamelijk in de scènes met zijn zoontje dat Argo teruggrijpt naar de invloeden die werkelijke sciencefictionfilms op de valse prent gehad hebben. Verwacht dus wat verwijzingen naar het eerder aangehaalde Planet of the Apes, alsook een sh*tload aan vintage Star Wars-figuurtjes. Ook de oplettende comicfans onder ons worden getrakteerd op een korte cameo van Michael Parks (sheriff Earl McGraw uit enkele Tarantinofilms) als niemand minder dan Jack “King” Kirby, de tekenaar die in de jaren 40 en 60 voor het eerst de grootste helden van Marvel op papier zette. Sci-Fi was Kirby zijn handelsmerk, en het komt dan ook als geen verrassing dat hij indertijd door de Argo-crew werd opgeroepen om de productieschetsen voor de prent te verzorgen.

Argo levert een vrij evenwichtig contrast tussen de humor van een valse Hollywoodproductie en de bittere ernst van de politieke situatie in Tehran. De film kan bij momenten wel iets te lang duren en de laatste momenten van de ontsnappingspoging en het privéleven van Tony Mendez komen wat cliché over, maar desalniettemin blijft Argo de spanning en dringendheid van de situatie hoog houden. Kortom, Argo is een zeer knap gemaakte film en zou Ben Affleck zijn naam als regisseur weleens kunnen cementeren.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One CommentLeave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.