Random Article


The Bourne Legacy

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 135 minuten
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 12 september 2012
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Degelijke actie. Onderhoudend. Sterke acteurs.

Minder


Ontbreekt aan de sfeer van de originele trilogie. Te veel ups en downs. Het realisme is verdwenen. Het voelt niet aan als een Bourne-film.


Vijf jaar na de laatste Bourne film is er nu The Bourne Legacy. Zonder acteur Matt Damon en regisseur Paul Greengrass maar met schrijver Tony Gilroy en nieuwe aanwinsten Jeremy Renner en Rachel Weisz. Brainfreeze zag de film schreef de recensie.

3
Posted 15/09/2012 by

 
Full Article
 
 

Na de klassieke films van de jaren 80 en begin 90 zat het actiegenre in een dipje. De films waren inspiratieloos en de één kopieerde de mislukkingen van de ander. Rond de eeuwwisseling staken enkele nieuwe filmmakers de neus aan het venster. Innovatie begon door te dringen in de actiefilms. Zo had je onder andere de Wachowskis met The Matrix, Crouching Tiger, Hidden Dragon van Ang Lee en Doug Limans The Bourne Identity.

In The Bourne Identity en de twee sequels ging Jason Bourne (Matt Damon) op zoek naar zijn identiteit. Gaandeweg ontdekt hij dat hij een huurmoordenaar was in een geheim CIA-programma. Die CIA zit hem op de hielen en wil hem op alle mogelijke manieren het zwijgen op leggen. De Bourne trilogie had een vlot en beklijvend script, interessante personages, gespeeld door sterke acteurs en innovatief camerawerk. Vooral Paul Greengrass, de regisseur van The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum kroonde zich tot koning van de shaky camera. Codewoord van de Bournes: realisme.

Matt Damon en Paul Greengrass zagen het nut niet in van nogmaals op de draven voor een Bournefilm. De scrips die hen werden voorgeschoteld waren niet goed genoeg. De studio en de schrijver besloten het dan maar over een andere boeg te gooien. Jason Bourne zou geen deel uit maken van de vierde Bournefilm. Hoofdfiguur van The Bourne Legacy is Aaron Cross (Jeremy Renner), een agent van het Outcome programma. Naast het Treadstoneprogramma waartoe Bourne behoorde, blijken er namelijk nog heel wat andere te bestaan, de één al experimenteler dan de ander. Doordat Bourne Treadstone blootlegt in de media, besluit Erik Byer (Edward Norton) Outcome te sluiten. Dat betekent de moord op alle agenten en medewerkers. Aaron Cross overleeft de aanslag en gaat op zoek naar Dr. Marta Shearing. Zij is medewerkster aan het Outcome programma en heeft kennis van de medicatie die de agenten kregen. Cross heeft deze pillen nodig om te functioneren en samen proberen ze de aanslagen geleid door Byer te overleven.

Cross en Shearing op de vlucht

Er zijn twee manieren om deze film te beoordelen. Je kan het bekijken als een onderdeel van de Bourne saga en dus ook vergelijken met de vorige delen of je kan het als een afzonderlijke film zien. In het eerste geval gaat de film onder de reeds gestelde standaard. In het tweede geval is de film een onderhoudende actiefilm met ups en downs.

Dat deze keer schrijver Tony Gilroy (Duplicity, Michael Clayton) in de regisseursstoel zat, en niet Greengrass is merkbaar. De shaky, realistische camerastijl van Greengrass is al onnoemelijk vaak gekopieerd, maar meestal slecht uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld maar aan Quantum of Solace. De stijl gaat gepaard met korte shotlengtes en onvolledige frames. Wanneer een kogel inslaat, zal de camera pas een seconde na het inslaan draaien naar het doelwit, net als een menselijke reactie. Zo krijg je een gevoel van realisme. Ook Gilroy probeert de stijl uit de vorige Bournefilms over te nemen, maar slaagt daar niet helemaal in. De camera is hobbelig en in de actiescènes wisselen de shots snel af. Er is echter geen balans. Soms wordt de actie onoverzichtelijk door te snelle afwisseling en soms komt de actie te veel in beeld (de camera heeft het doelwit al in beeld voor de kogel inslaat) waardoor het realistische gevoel compleet verdwijnt.

Achtervolging in hartje Manila

De actiescènes zijn degelijk. Cross wordt de hele film lang belaagd door politie en de troepen van Byer die hij met de typische snelle vechtstijl uit de vorige films uitschakelt. Hij vecht met wolven, schakelt een drone-vliegtuig uit en moet op het einde van de film afrekenen met de cliché big boss, een huurmoordenaar uit alweer een ander en nog experimenteler programma, genaamd LARX. Dat laatste resulteert in een achtervolging met auto’s en motors doorheen de Filipijnse stad Manila die nog het meest doet denken aan de actie van de Brosnan-Bondfilms uit de jaren 90. Leuk en entertainend, maar niet verfrissend. Er zit bovendien net iets te veel rust tussen de actiescènes waardoor een effect van hoogtes en laagtes ontstaat. De spanning en het gevaar zijn niet dreigend genoeg om die laagtes te overbruggen.

Dit is de eerste dragende actierol voor Jeremy Renner. Op de koop toe moet hij Matt Damon in één van zijn grootste rollen doen vergeten. Geen makkelijke klus dus. Renner kwijt zich echter uitstekend van zijn taak. Hij probeert Bourne te kopiëren waar nodig maar geeft het personage toch zijn eigen stijl, met iets meer humor maar toch een harde blik in de ogen. Aaron Cross was van den beginne een moeilijke opdracht. De charme van Bourne lag hem in het feit dat de kijker onmiddellijk meeleeft met het ietwat sullig uitziende personage dat wanhopig zoekt naar zijn identiteit. Aaron Cross is in principe een junkie die achter zijn pillen aan zit. Schrijver/regisseur Gilroy begreep dat en gaf een extra emotionele achtergrond en motivatie aan Cross. Een angst die Renner mooi in zijn personage verwerkt. Rachel Weisz en Edward Norton moet je geen acteerlessen meer geven. Weisz is de typische dame in gevaar die door Cross gered wordt, maar weet een eigen persoonlijkheid aan de rol te geven. Ze is meer dan een schreeuwerige figuur die de actieheld enkel last brengt. Zij heeft Cross nodig, maar Cross heeft ook haar nodig. Edward Norton is dan weer de bad guy, schreeuwend in een kamer vol computerschermen en hightech apparatuur. Een koel en berekend man, met een eigen geschiedenis met Cross. Wat die precies inhoudt is nog niet verklaard.

Op het einde van de film is duidelijk dat dit niet de laatste Bourne is. Gilroy plant een aantal zaadjes – de mogelijke liefde tussen Cross en Shearing, de geschiedenis tussen Cross en Byer, de andere geheime programma’s – die in de sequels geoogst kunnen worden. Het is bovendien Gilroys droom om Cross en Bourne samen in een film te krijgen. Het gevaar bestaat dat de stijl compleet moet wijken om dit te bewerkstelligen en het bigger, faster, better-stramien de Bournefranchise definitief begraaft. Voorlopig is dat nog niet het geval. The Bourne Legacy is een middelmatige, maar toch onderhoudende actiefilm met respect voor de originele trilogie.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


3 Comments


  1. avatar
     
    Dantonse

    Hmm, nu begin ik toch te twijfelen, Mat speelde zijn rol vroeger wel heel goed.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.