Random Article


The Bourne Timeline: De voorgaande gebeurtenissen op een rijtje

 


5
Posted 12/09/2012 by

Vandaag verschijnt The Bourne Legacy in de zalen. Na The Bourne Identity, The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum is dit de vierde film in de saga. De hoofdrol is niet langer weggelegd voor Matt Damon als Jason Bourne maar gaat deze keer naar Jeremy Renner. Deze acteur klimt langzaamaan naar de top met rollen in The Hurt Locker, Mission Impossible: Ghost Protocol en The Avengers en krijgt nu zijn eerste dragende rol in een belangrijke franchise.

Legacy speelt zich gelijktijdig af met de gebeurtenissen van The Bourne Ultimatum. Waar deze film zich richtte op de zoektocht van Jason Bourne naar zijn verleden, zal The Bourne Legacy tonen dat er heel wat meer op het spel staat. Jason Bourne was slechts het begin van een heel netwerk aan agenten en huurmoordenaars, met vertakkingen tot in de hoogste rangen van de CIA. The Bourne Legacy kan je bekijken zonder de vorige films gezien te hebben, maar toch is het aan te raden om voldoende achtergrondinformatie te hebben. Heb je de vorige films nog niet gezien, bekijk ze dus, al was het maar omdat ze het beste zijn van wat de actie- en spionagegenres de laatste jaren te bieden hebben. Voor wie de films wel gezien heeft, maar toch een opfrissing kan gebruiken, heeft Brainfreeze een tijdlijn opgesteld van de gebeurtenissen uit de vorige films. De recensie van de nieuwe film volgt later deze week.

 

1970, 13 september – The Bourne Ultimatum

David Webb (Jason Bourne) wordt geboren in Nixa, Missouri

1997 – The Bourne Supremacy

Ward Abbott en Alexander Gretcov verduisteren $20 miljoen van de CIA

1999 – The Bourne Supremacy

Russisch politicus Vladimir Neski heeft informatie over deze verduistering en wil dat aan de CIA overdragen.

1999 – The Bourne Supremacy

Jason Bourne krijgt de opdracht om Neski te vermoorden en het op zelfmoord te laten lijken. De vrouw van Neski is echter ook aanwezig en Bourne is verplicht ook haar te doden. Hij laat het lijken alsof ze eerst Neski doodde en dan zichzelf. Het is de eerste opdracht van Bourne.

2002 (Winter, vijf dagen voor het begin van The Bourne Identity) – The Bourne Identity

Jason Bourne verstopt zich op de boot van Nykwana Wombosi, een Afrikaans ex-dictator, met de bedoeling hem te doden.

2002 – The Bourne Identity

De eerste beelden van Bourne

Jason Bourne richt zijn wapen op Wombosi maar merkt dat zijn twee kinderen bij hem zijn. Hij twijfelt en loopt weg. Wombosi schiet hem tweemaal in de rug, waardoor hij in de zee valt.

2002 – The Bourne Identity

Jason Bourne ligt in het water van de Middellandse Zee, ongeveer 100 km van de kust van Marseille. Hij wordt binnengehaald door vissers die ontdekken dat hij twee kogelwonden heeft en een onderhuids buisje met een bankrekeningnummer in Zurich. Bourne weet niet meer wie of wat hij is.

2002 – The Bourne Identity

Op het CIA hoofdkwartier krijgt Alexander Conklin, hoofd van het Treadstone-project te horen dat de missie van Bourne mislukt is.

2002 – The Bourne Identity

Nykwana Wombosi, wil een boek schrijven over de CIA in Afrika. Hij beweert dat er een aanslag op zijn leven is gepleegd. De CIA-top weet schijnbaar van niets.

2002 – The Bourne Identity

Ward Abbott, de baas van Conklin, vermoedt dat operatie Treadstone iets met de zaak Wombosi te maken heeft en informeert hierover bij Conklin. Die geeft toe het contact met Bourne verloren te zijn.

2002 (twee weken later) – The Bourne Identity

De vissersboot meert aan. Bourne vertrekt naar Zurich. Hij leert dat hij vloeiend meerdere talen spreekt en een expert is in gevechtskunst. Puur op instinct schakelt hij twee agenten uit die zijn identiteit willen controleren.

2002 (de volgende dag) – The Bourne Identity

Bourne biedt Marie geld aan voor een lift naar Parijs

In de bankkluis vindt Bourne verschillende paspoorten, geld, een pistool en een adres in Parijs. Hij leert dat zijn naam Jason Bourne is. De politie ontdekt hem, maar hij kan ontsnappen. Hierbij ontmoet hij Marie Creutz. Hij biedt haar $20.000 dollar aan, op voorwaarde dat ze hem naar Parijs voert.

2002 – The Bourne Identity

Conklin krijgt van een contact in de bank te horen dat Bourne er geweest is. Hij kan hem traceren en ontdekt dat hij met Marie richting Parijs is vertrokken. Alle beschikbare agenten worden achter Bourne aangestuurd.

2002 (de volgende dag) – The Bourne Identity

Het Parijse adres blijkt het appartement van Bourne te zijn. Hij wordt er aangevallen door een huurmoordenaar maar kan hem uitschakelen. De huurmoordenaar pleegt zelfmoord. Via de redial van zijn telefoon komt Bourne terecht bij een hotel, waar hij vraagt naar een alias uit één van zijn paspoorten. Hij krijgt te horen dat die alias twee weken ervoor overleden is. De Parijse politie achtervolgt hem en Marie doorheen Parijs.

2002 – The Bourne Identity

Ondertussen slaat tussen Bourne en Marie de vonk over

Wombosi gaat in een lijkenhuis kijken naar een lichaam en zegt dat het niet diegene is die hem heeft aangevallen. Nicky Parsons, die voor de Parijse afdeling van Treadstone werkt, geeft dit door aan Conklin. Die laat Wombosi vermoorden en zegt tegen Abbott dat dit het werk was van Bourne.

2002 (de volgende dag) – The Bourne Identity

De volgende dag bekomen Bourne en Marie de telefoongegevens van de alias van Bourne in het hotel. Ze komen zo terecht bij een scheepvaartbedrijf. Daar herkent men hem als die alias, Mr. Kane, en geven hem blauwdrukken en brochures van een schip. Marie ontdekt dat er een Mr. Kane in het lijkenhuis ligt en wat Wombosi dat lijk kwam bezoeken. Diezelfde Wombosi komt ook voor in de brochures die Bourne net kreeg.

2002 – The Bourne Identity

In de krant staat dat Wombosi gedood is en dat hij claimde dat hij reeds een moordpoging overleefd had en de aanvaller tweemaal in de rug had geschoten. Bourne legt de puzzelstukken samen en leert dat hij een moordenaar is.

2002 – The Bourne Identity

Conklin en Abbott worden zenuwachtig. Ze beseffen dat als Bourne zo blijft doorgaan, ze beiden zullen hangen. Ze onderzoeken de oude verblijfplaatsen van Marie en houden deze in de gaten.

2002 (de volgende dag) – The Bourne Identity

Nu ze beseft dat hij een moordenaar is, wil Marie niets meer met Bourne te maken hebben. Bourne brengt haar naar het huis van haar broer en belooft haar dan alleen te laten.

2002 (de volgende dag) – The Bourne Identity

Een Treadstone-agent vindt Bourne en Marie

Een Treadstone-agent vindt hen, maar Bourne kan hem doden. Hij belt Conklin met de gsm van de agent en spreekt de volgende dag af in Parijs. Marie vertrekt met haar broer.

2002 (de volgende dag) – The Bourne Identity

Bourne zegt af en leert via een zender de locatie van het CIA-hoofdkwartier in Parijs. Hij confronteert er Conklin en Nicky en leert er dat hij een wapen van de VS is en Wombosi moest doden. Hij herinnert zich dat hij Wombosi niet kon doden omdat zijn kinderen erbij waren.

2002 – The Bourne Identity

Conklin wordt doodgeschoten

Abbott stuurt een agent op Conklin af, die hem doodt. Abbott sluit Treadstone af en vertelt op een commissie dat het een trainingsprogramma was dat afgesloten werd om budgettaire redenen.

2002 (enkele maanden later) – The Bourne Identity

Bourne vindt Marie terug op een exotische locatie. Ze lijken een mooi leven tegemoet te gaan…

 

2004 (een maand voor The Bourne Supremacy) – The Bourne Supremacy

Een onbekende Rus benadert CIA afdelingshoofd Pamela Landy over de zaak Neski.

2004 (twee maanden na de eerste film) – The Bourne Supremacy

Bourne en Marie, gelukkig in Goa

Bourne en Marie wonen in Goa, India. Bourne wordt echter geplaagd door hoofdpijnen en nachtmerries met flarden uit het verleden.

2004 – The Bourne Supremacy

Berlijn. Pamela Landy leidt een CIA-operatie waarbij informatie over de mol in de zaak Neski wordt overgedragen. Die overdracht wordt verstoord en twee agenten worden vermoord. Kirill, de persoon die dit doet laat vingerafdrukken achter van Jason Bourne met de bedoeling hem er in te luizen. Kirill werkt samen met Yuri Gretcov, de baas van Pecos Oil, een oliebedrijf in Rusland.

2004 – The Bourne Supremacy

Bourne neemt afscheid van Marie

Kirill voert een moordaanslag uit op Bourne, maar doodt Marie in de plaats.

2004 – The Bourne Supremacy

Landy ontdekt operatie Treadstone en het dossier van Bourne. Ze praat er met Abbott over. Die bekent alles, ook het feit dat hij Conklin liet doden.

2004 – The Bourne Supremacy

Bourne gebruikt zijn paspoort in Italië. De CIA van Napels houdt hem tegen.

2004 – The Bourne Supremacy

Landy brieft de CIA over de zaak Neski en de $20 miljoen aan verduisterd CIA-geld. Ze zegt dat Neski beweerde dat de CIA bestolen was door één van haar eigen mensen. Een maand geleden zocht een andere Rus toenadering met info over Neski’s dossier, maar Bourne heeft hem gedood en liet vingerafdrukken achter. Landy vermoedt dat Bourne en Conklin samenspanden en dat de info die ze wou kopen Bourne uit zijn schuilplaats heeft gelokt.

Op dat moment krijgt Landy bericht dat Bourne aangehouden werd in Italië.

2004 – The Bourne Supremacy

Pamela Landy en Ward Abbott, niet de beste vrienden

Bourne ontsnapt echter en tapt de telefoon van de CIA-agent in Italië af. Wanneer die naar Landy belt, leert Bourne dat hij verdacht wordt van een tweevoudige moord.

Landy en Abbott vertrekken onmiddellijk naar Berlijn, maar halen onderweg Nicky Parsons op, die in Amsterdam woont.

2004 (waarschijnlijk een dag later) – The Bourne Supremacy

Bourne is in Berlijn. Hij belt Landy en wil afspreken met Nicky. Hij krijgt een flashback waaruit blijkt dat hij ooit een missie had die te maken had met Neski.

Via Nicky leert Bourne wie Landy is, waarom ze achter hem aan zit en ook dat de info die Neski had te maken heeft met Conklin. Hij herinnert zich dat zijn eerste opdracht in Berlijn was, maar Nicky zegt dat zijn eerste opdracht in Genève was.

2004 – The Bourne Supremacy

Bourne gaat naar Hotel Drecker, waar Neski werd gedood, en herinnert zich dat hij Neski heeft vermoord.

Een agent ontdekt dat Bourne er is ingeluisd, maar Abbott doodt hem. Hij trekt zich terug op zijn hotel.

2004 – The Bourne Supremacy

Abbott belt naar Gretcov en zegt dat de CIA weet van Neski. Gretcov dumpt Abbott. Bourne duikt op in de hotelkamer van Abbott. Die zegt dat Neski’s dossier hem ging beschuldigen. Door Bourne te doden en hem met de schuld op te zadelen zou hij vrijuit kunnen gaan. Bourne neemt deze bekentenis op en bezorgt de tape later aan Landy.

2004 – The Bourne Supremacy

Landy gaat naar de hotelkamer van Abbott, maar hij pleegt zelfmoord.

2004 – The Bourne Supremacy

Bourne gaat naar Moskou. Zowel Kirill als de Russische politie gaan achter hem aan. Kirill kan Bourne in de schouder schieten maar wordt gedood. Gretcov wordt gearresteerd.

De autoachtervolging doorheen Moskou laat zijn sporen na

2004 – The Bourne Supremacy

Bourne bezoekt de dochter van de Neskis en bekent dat hij haar ouders gedood heeft.

 

2005 (januari, zes weken na The Bourne Supremacy) – The Bourne Ultimatum

In het CIA-hoofdkwartier in Langley, Virginia zegt directeur Ezra Kramer dat hij Bourne nog steeds een gevaar vindt dat uitgeschakeld moet worden. Landy vindt van niet.

2005 – The Bourne Ultimatum

Ross en Daniels

Journalist Simon Ross van The Guardian interviewt Neal Daniels over operatie Blackbriar en Jason Bourne.

2005 – The Bourne Ultimatum

Terug in Londen vermeldt Ross het woord Blackbriar over de telefoon. De CIA onder leiding van Noah Vosen pikt dit op en onderzoekt hem.

Bourne leest The Guardian en spreekt af met Ross. Die zegt dat Bourne slechts het begin was en wil zijn bron niet zeggen.

Vosen geeft het bevel beiden te doden. Ross wordt gedood door een sluipschutter maar Bourne kan nog informatie uit zijn tas meenemen. Die info leidt hem naar het investeringsbedrijf Sewell & Marbury in Madrid.

2005 – The Bourne Ultimatum

Nicky helpt Bourne

Kramer stuurt Landy naar Londen om de leiding over de zoektocht naar Bourne over te nemen. Ze ontdekt dat Neal Daniels de bron is van Ross. Daniels leidt het CIA-kantoor in Madrid. Ze stuurt een onderscheppingsploeg hiernaartoe.

Bourne blijkt ook daar te zijn, want het investeringsbedrijf is een dekmantel voor het CIA-kantoor. Hij schakelt de agenten uit en vindt er een foto van Daniels en iemand uit zijn flashbacks: dokter Albert Hirsch. Hij ontmoet er Nicky Parsons die naar Madrid was overgeplaatst. Parsons help hem ontsnappen en zegt dat Daniels $100.000 heeft laten overplaatsen naar een bank in Tanger.

2005 – The Bourne Ultimatum

Vosen vertelt aan Landy dat Blackbriar de paraplu is waar alle missies zoals Treadstone onder vallen. Opdrachten waar geen toestemming uit Washington voor nodig is.

2005 (de volgende dag) – The Bourne Ultimatum

Vosen laat Daniels vermoorden. Hij stuurt dezelfde agent ook op Bourne en Parsons af, maar Bourne kan hem doden en zet zowel zijn eigen

dood als die van Parsons in scène.

2005 – The Bourne Ultimatum

Vosen belt met Kramer. Die zegt dat Landy de leiding kreeg om de schuld op af te schuiven, moest het mislopen.

Landy ontdekt dat Bourne bij zijn opleiding onder toezicht stond van dokter Albert Hirsch. Parsons vertrekt.

2005 (onbepaalde tijd later) – The Bourne Ultimatum

Noah Vosen spelt Pamela Landy de les

Vosen leert dat Bourne nog leeft. Landy ontdekt hetzelfde en zoekt contact met Bourne, die inmiddels geland is in New York City.

2005 – The Bourne Supremacy/The Bourne Ultimatum

Bourne belt met Landy. Ze vertelt hem dat hij geboren is op 15/04/71.

2005 – The Bourne Ultimatum

Vosen tapt die telefoon af. Wanneer Landy afspreekt met Bourne, gaat de hele CIA-ploeg achter Landy aan. Bourne breekt ondertussen binnen bij het kantoor van Vosen en steelt zijn dossiers over Blackbriar en Treadstone.

2005 – The Bourne Ultimatum

Vosen ontdekt dat hij bestolen is en dat Landy met die geboortedatum een code heeft doorgegeven: 15/04/71 staat voor 415 East 71st Street, waar Speciaal Onderzoek is ondergebracht en Bourne opgeleid werd.

2005 – The Bourne Ultimatum

Bourne ontmoet Landy en geeft haar de documenten, dewelke Landy kan doorfaxen.

Bourne confronteert dokter Albert Hirsch

Bourne ontmoet eindelijk Albert Hirsch en herinnert zich plots alles. Hij is vrijwillig in het Treadstone-programma gestapt en wierp zo zijn echte naam, David Webb, van zich af. Bourne wil ontsnappen maar wordt mogelijks neergeschoten door Vosen. Hij valt in de East River en verdwijnt.

2005 – The Bourne Ultimatum

Noah Vosen en Albert Hirsch worden gearresteerd. Ezra Kramer wordt aangeklaagd. Jason Bourne wordt niet teruggevonden. De kijker weet echter dat hij nog leeft, want de laatste beelden tonen Bourne die wegzwemt…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


5 Comments


 1. avatar
   
  Lav

  Knap werk Tom!
  Ik heb met de Bourne films een beetje hetzelfde probleem als de metal gear solid games, eens je aan het kijken bent kan je goed volgen maar als iemand een dag later heel het verhaal in detail vraagt, geraak je zelf in de war :p
 2. avatar
   
  Veruca

  Ben ik nu de enige die de eerste film niet echt goed vond, en bijgevolg de rest niet gezien heb?
 3. avatar
   
  Tom

  Thx!
  Ja, het plot lijkt ingewikkeld, maar als je het stapje per stapje bekijkt is het eigenlijk best eenvoudig. Tekenend voor een goede film.
  @Veruca: Ja ^^ Ik moet zeggen dat toen ik de eerste Bourne zag, lang geleden, ik hem ook niet zo goed vond. Het is pas later, toen ik wat ouder werd dat ik hem goed vond. Nu vind ik ze super.
 4. avatar
   
  CK3v1N

  Dachten jullie bij de eerste vertoning ook niet meteen aan “XIII”?

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.