Random Article


Batman & Robin (1997)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 127 minuten
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: overal verkrijgbaar op DVD
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Arnold Schwarzenegger is hilarisch als Mr. Freeze

Minder


Al de rest


In 1997 liet Joel Schumacher Batman & Robin los op een hoopvol publiek. Het betekende meteen het voorlopige einde van de franchise…

6
Posted 27/07/2012 by

 
Full Article
 
 

Ik bekijk de DVD-hoes van Batman & Robin en zucht diep: ‘Brainfreeze you owe me!’. Maar als je positief wil meewerken aan de hype voor de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises, moet je er iets voor over hebben. Ik schuif de DVD in de lade en zet het verstand op nul. Na 15 minuten wil ik er al de brui aan geven. Voor de lezers van Brainfreeze heb ik echter op de tanden gebeten…

In 1997 was de Batman nog steeds een sterk merk. Tim Burton had met Batman (1989) en Batman Returns (1992) goede films gemaakt, die het grote publiek wel kon smaken. Opvolger Joel Schumacher (The Lost Boys, The Client) breidde met Batman Forever (1995) een waardig vervolg aan de reeks, ook al was de film heel anders in toon dan zijn voorgangers. De filmstudio stond volop achter een vierde film en de merchandise gaat als zoete broodjes over de toonbank. De fundering is gelegd om een succesvolle franchise te maken.

“What killed the Dinosaurs? The Ice Age! Hahaha!!” – Mr. Freeze

Hetgeen je opvalt naarmate deze vierde film van de franchise vordert, is de overdaad aan wansmaak. De muziek is bombastisch, de decors lijken (en zijn waarschijnlijk) uit karton opgetrokken, er is onnoemelijk veel fluorescerend kleurgebruik, de dialogen zijn potsierlijk en de speciale effecten zijn bedroevend slecht. De Batcave, met zijn zwevende spots en fijne schijnwerpers, kan de vergelijking met een oude discotheek gemakkelijk doorstaan. Tenslotte zijn er nog de kostuums. Joel Schumacher worstelde ten tijde van de opnames duidelijk volop met zijn seksualiteit, want overal zien we tepels op de latexpakken. Tepels, tepels, tepels…en jawel, het occasionele kruis.

Batgirl, Batman en Robin.

Als ik mijn vrouw mag geloven, is George Clooney (Ocean’s Eleven, E.R.) een knappe vent en een goed acteur. Maar waar Val Kilmer er in Batman Forever in slaagt een goede Bruce Wayne neer te zetten, faalt Clooney hier volledig. Op geen enkel moment straalt hij enig charisma of dreiging uit. Dit is Bruce Wayne niet. Dit is dokter Ross in een vleermuispakje. Zijn collega’s acteren al niet veel beter. Chris O’ Donnell is ronduit irritant als Robin. (horen we hem daar op een bepaald moment zelfs geen “Cowabunga!” roepen?). Alicia Silverstone, ooit een frisse verschijning met een grote toekomst voor zich na het succes van Clueless, mompelt het merendeel van haar teksten en droevig wordt het al helemaal wanneer duidelijk wordt dat haar Batgirl-pak een maatje te klein is. Oudgediende Michael Gough acteert naar goede gewoonte zeer goed. Zijn vertolking van Alfred is geloofwaardig.

Uma Thurman acteert voluit in overdrive als Pamela Isley, alias Poison Ivy. Vreemd om te zien hoe deze nochtans knappe actrice zo weinig sexappeal in deze rol kan uitstralen. Verwoed doet ze pogingen om haar sensualiteit uit te spelen, maar haar kostuum is te kitscherig om als femme fatale te kunnen scoren. Wijlen (oud worstelaar) Jeep Swenson doet dan weer zijn best om Bane, nochtans een intellectuele gelijke van Batman in de comics, zo dom en banaal mogelijk te maken. De echte fun valt met Arnold Schwarzenegger te beleven. Hij trekt alle registers open om Mr. Freeze waarlijk zo memorabel en campy mogelijk te vertolken. Hij spuit de ene grappige oneliner na de andere vol overtuiging uit (“Let’s kick some Ice“, “Tonight’s forecast, a freeze is coming“,…). The Governator heeft zichtbaar de tijd van zijn leven en zijn enthousiasme houdt de film overeind. Het zijn dan ook de meest memorabele scènes in de film wanneer hij ten tonele verschijnt. In navolging van de oude comics wordt hij ook voorzien van zijn eigen henchmen en zelfs zijn eigen Freezemobile.

Mr. Freeze

Het verhaal mogen we simpel noemen. Batman en Robin nemen het op tegen Mr. Freeze, Poison Ivy en Bane. Mr. Freeze steelt diamanten om zijn superlaser te voeden waarmee hij Gotham City wil gijzelen in ruil voor losgeld. Met dat geld kan hij het onderzoek verder zetten om zijn cryogeen ingevroren vrouw te redden. De politie staat machteloos en op het einde wint Batman. Onderweg zijn er natuurlijk heel wat nevenverhalen. De oorsprongsverhalen op zich zijn niet memorabel. De transformatie van Victor Fries naar Mr. Freeze gebeurt en passant. Bane is het resultaat van *tromgeroffel* een plantaardig Super Soldier serum losjes gebaseerd op het Venomgif uit de comics. Uma Thurman heeft ook weinig geluk want Pamela Isley verandert hier louter per abuis in Poison Ivy. Hoewel haar personage het nobele plan heeft de natuur te helpen, zijn haar motivaties om dit doel te bereiken zeer bedenkelijk. Barbara Wilson (hier de nicht van Alfred en dus niet de dochter van commissaris Gordon) ontpopt zich tot Batgirl voor je er erg in hebt, en is zonder enige training plots de evenknie van het dynamische duo. Het enige potentieel interessante nevenverhaal draait rond een terminaal zieke Alfred. Jammer genoeg worden echter alle clichés in het genre gebruikt en verkwanselt Schumacher hier een kans iets relevant in beeld te brengen. Ook het rebelleren van een puberale Robin tegen de “dictatoriale vaderfiguur” Batman wordt magertjes gebracht. Op het einde komt het echter allemaal goed en krijgen we er een portie levensfilosofie bovenop.

Poison Ivy en Bane

Voor de liefhebbers zijn er gastoptredens van rapper Coolio, Jesse Ventura (Predator, The Running Man) en Ella “The Body” McPherson. Er is een ook grappige verwijzing naar cultfilm The Warriors (1979), en fans van Holiday On Ice en Cirque du Soleil komen aan hun trekken. Het lijkt alsof ik mijn best doe om zo negatief mogelijk te klinken. Dat klopt niet helemaal, maar als traditionele superheldenfilm kun je deze prent echt wel een mislukking van formaat noemen. Het filmgaand publiek lustte de film helemaal niet, en Batman & Robin betekende dan ook het einde van de franchise. Het zou tot Batman Begins in 2005 duren vooraleer de Caped Crusader weer cool werd voor het bioscooppubliek. Ongetwijfeld zal deze film weer in de kijker komen omdat Bane, de hoofdschurk uit The Dark Knight Rises, hier zijn filmdebuut maakt. De enige plausibele uitleg die je echter kan geven voor dit gedrocht, is dat Joel Schumacher een hommage aan de bekende televisiereeks van de jaren 60 wou maken. Echt jammer is dat de hommage niet geslaagd is, want de exploten van Adam West zijn onnavolgbaar en gewoon niet te dupliceren. Je kan Batman & Robin dan misschien nog het best vergelijken met de kitscherige camp van Flash Gordon (1980).

Dat deze film geen aanrader is, is wellicht duidelijk. Completisten of fans van het slechtere werk kunnen deze film echter wel bij de betere entertainmentwinkel kopen.

(toont Batcard) “Never leave the cave without it” – Batman

Om af te sluiten kan je in het onderstaande filmpje de 15 meest idiote momenten uit Batman & Robin (in een lichtjes aangepaste versie) bekijken.

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?


6 Comments


 1. avatar
   
  de baard van alan moore

  God ja. Wat was deze film goedkoop uitgevoerd. Vreselijk. Terwijl het met deze acteurs toch zeker de mogelijkheid had om een succes te worden.
  • avatar
    
   Axel

   Over welke goede acteurs spreken we?
   • avatar
     
    de baard van alan moore

    Schwarzenegger,Thurman en in minder mate Clooney.
    • avatar
      
     Axel

     Clooney was absoluut miscast. Ware het niet beter geweest met een andere regisseur?
     • avatar
       
      de baard van alan moore

      Een andere regisseur? Hmm, weet ik niet. Ik vond de Batman Forever film (met Jim Carrey) een hele vermakelijke film. Deze is ook van Schumachers hand. Ik denk dat het fout is gegaan toen men te nadrukkelijk ging voor het gevoel van de sixties Batman.
     • avatar
       
      Axel

      En daar niet in slaagde.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.