Random Article


Batman: The Movie (1966)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Speelduur: 104 minuten
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: overal verkrijgbaar op DVD
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Pure fun. De film neemt zich nooit serieus. Zeer mooie kleuren.

Minder


Iets te lang en niet genoeg "Kapows!".


Tijdens de glorieperiode van de televisiereeks midden jaren 60 kon een bioscoopfilm van Batman niet uitblijven. We achterhalen of die nog steeds de moeite waard is.

2
Posted 24/07/2012 by

 
Full Article
 
 

Hand me down the shark repellent Batspray! – Batman

Vanaf het moment dat Batman: The Movie start, en je de heerlijke kleuren in Technicolor aanschouwt weet je dat dit een unieke beleving wordt.

De film schiet uit de startblokken wanneer Batman (Adam West) en zijn kompaan Robin (Burt Ward) op zoek gaan naar een verdwenen professor die een grote uitvinding heeft gedaan. Na een wilde rit in de Batmobile springen ze in de Batcopter op zoek naar het schip waar de professor vermoedelijk gevangen zit. Als je vervolgens op de legendarische “shark repellent Batspray”-scène (“Holy Sardine, Batman!”) getrakteerd wordt, en er komt geen glimlach op je gezicht, dan is deze film niets voor jou.

United Underworld

Het verhaal is simpel: de grote schurken Joker (Cesar Romero), Penguin (Burgess Meredith), Riddler (Frank Gorshin) en Catwoman (de ravissante Lee Meriwether), hebben zich verenigd in United Underworld, en bereiden een groot plan voor. Ze besluiten de leden van de Veiligheidsraad te ontvoeren en losgeld te vragen. Commissaris James Gordon en politiechef Miles O’ Hara zijn compleet het noorden kwijt. Wie anders dan Batman en Robin kunnen hen tegenhouden?

Er is ook een interessant nevenverhaal waar de Russische Kitka (Catwoman natuurlijk) Bruce Wayne moet verleiden. De sensuele spanning is zo sterk aanwezig dat Lee Meriwether elke mannelijke kijker mee verleidt. Hoe gaat Anna Hathaway dit volgen? Het leuke is dat elke acteur zijn rol met glans speelt. Adam West, overduidelijk een student van de  “William Shatner School Of Acting”, en Burt Ward nemen hun rol als het dynamische duo overduidelijk heel serieus. Adam West behoudt zijn pokergezicht in elke hilarische scène. Alan Napier is een meer dan verdienstelijke Alfred, en kan gerust naast Michael Caine staan. De leuke tegenstelling is te vinden in de serieuze toon van de wethouders en de complete over-the-top acteerprestaties van alle andere acteurs. Waar in de tv-serie Cesar Romero meestal de show stal in zijn rol als The Joker, wordt hij hier door Burgess Meredith (meer bekend van zijn rol in de Rocky-films) simpelweg van het doek gespeeld. Lee Meriwether speelt haar rol als femme fatale met verve. United Underworld wordt ten slotte vervolledigd door de Penguin zijn loyale piratenboeven.

Lee Meriwether met zwarte poes.

In de jaren 60 was het natuurlijk belangrijk dat Batman het publiek enkele noodzakelijke levenslessen meegeeft. Onthoud dus na het bekijken van de film dat alcohol verslavend is, dat je de politie moet respecteren en dat je niet met de natuurwetten mag spelen. Batman is hier de eeuwige positivist. Noemenswaardig is ook het creatief gebruik van de camerabeelden. Elke scène waar United Underworld de hoofdrol in speelt is schuin gefilmd. Dit geeft alles een surreële indruk, maar één waar je als kijker wel duidelijk mee weet wie de slechteriken zijn.

Als Batfan word je goed verwend. Op het scherm komen achtereenvolgens de Batcopter, de Batmobile, de Batboat en de Batbike. Vooral de Batboat is een wonder der techniek. Naar verluidt was dit voertuig zeer duur in gebruik, met als gevolg dat ze in de televisiereeks weinig tot nooit te zien was. De Penguin heeft een heuse pre-nucleaire duikboot (die volgens het verhaal tweedehands werd overgekocht van het leger), vervolmaakt met pinguïnzwemvliezen en een pinguïnperiscoop (de taferelen die zich hier afspelen in de duikboot zijn uiteraard minder beklemmend dan in het meesterwerk Das Boot).

Somedays, you just can’t get rid of a bomb – Batman

De grote apotheose komt bij het klassieke eindgevecht op de duikboot, als de Pafs!, Kabooms! en Slams! eindelijk van het scherm spatten. Dit is het moment waarop je gewacht hebt. De gevechtsscènes illustreren nogmaals het complete gebrek aan ernst in de film. Iedereen loopt rond alsof ze net van de Gentse Feesten komen. Catwoman gebruikt haar poes als wapen tegen Batman. In zijn oneindige wijsheid gooit hij deze poes (met klauwen) vervolgens in een rubberbootje. Het verhaal staat vol onverenigbare gebeurtenissen en toevalligheden. Deze originele Batmanfilm uit 1966 is fout, maar goed fout. Het is niet de bedoeling dat je het serieus neemt. Maar iedereen speelt zijn/haar rol met zodanig aplomb dat het niet uitmaakt. Deze film mag, zolang je het niet gaat vergelijken met pakweg Christopher Nolans trilogie, terecht een klassieker in zijn genre genoemd worden. Ik raad iedereen dan ook ten stelligste aan deze DVD in huis te nemen.

Muurklimmen met Batman en Robin.

Laat ons afsluiten met een raadsel: “Wat goes up white and comes down yellow-white”?

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?


2 Comments


  1. avatar
     
    Aleph

    Soms lach ik nog steeds met de quote ‘Use the Sharkspray Batman!’ uit deze film… :)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.