Random Article


The Dark Knight Rises

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 164 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 25/07/2012
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Een epische afsluiter voor één van de beste superheldenfilmtrilogieën aller tijden.

Minder


Ondanks een speelduur van 164 minuten, ging alles veel te snel voorbij.


Het langverwachte sluitstuk van Christopher Nolan zijn Batmantrilogie is eindelijk een feit. Kan de film de torenhoge verwachtingen waarmaken? Kom het te weten in de Brainfreeze-review!

16
Posted 21/07/2012 by

 
Full Article
 
 

I’m not afraid, I’m angry

The Dark Knight Rises levert de langverwachte conclusie voor de reis die Bruce Wayne (Christian Bale) begon in Batman Begins (2005) en verderzette in The Dark Knight (2008) om als Batman de ziel van Gotham City te redden. De film speelt zich acht jaar na zijn voorganger af en ziet de Caped Crusader terug in actie komen na een even lange rustperiode. De Dent Act — genoemd naar de in de vorige film gesneuvelde openbare aanklager Harvey Dent (Aaron Eckhart), wiens misdaden als Two-Face in de doofpot werden gestopt — zorgde ervoor dat er een einde kwam aan de georganiseerde misdaad in Gotham City en de stad een periode van relatieve vrede tegemoet ging. Dit alles verandert echter wanneer de superterrorist Bane (Tom Hardy) opduikt. Na acht jaar dient Bruce Wayne terug de cape en cowl aan te trekken om deze nieuwe tegenstander tegen te gaan, maar de meedogenloze Bane zou weleens teveel kunnen worden voor de terugkerende Dark Knight. En wat is zijn connectie tot de mysterieuze dievegge Selina Kyle (Anne Hathaway), Bruce zijn voormalige mentor Ra’s al Ghul (Liam Neeson) en diens organisatie de League of Shadows?

De verwachtingen voor deze derde Batmanfilm van regisseur Christopher Nolan waren zeer hoog gespannen en ik kan jullie meteen al verzekeren dat de film helemaal niet teleurstelt. Integendeel, The Dark Knight Rises is veruit de meest epische en grootse van de drie en, zeker voor de fans van de comics, misschien wel de beste film rond de gevlederde superheld tot hiertoe.

De film, met een script van Chris en Jonathan Nolan en David S. Goyer, levert alweer een zeer intrigerend verhaal met verschillende lagen en heel wat interessante personages, die allen min of meer voldoende in de spotlight komen te staan. Men putte uiteraard inspiratie bij enkele welbekende verhaallijnen uit de comics: The Dark Knight Returns (1986), Knightfall (1993), Legacy (1996), Bane of the Demon (1998) en zelfs No Man’s Land (1999), maar ook uit de klassieke Dickensroman A Tale of Two Cities (1859). De “storm” die Batman zijn thuisstad bereikt leidt ditmaal tot een strijd tussen arm en rijk en een Gotham City dat, volledig afgesloten van de buitenwereld, in een staat van beleg wordt geplaatst. Nolan opteert nog steeds voor een vrij realistische aanpak in zijn Dark Knight-films, maar in deze wordt de spektakelwaarde toch enigszins opgedreven. Hierdoor vang je, wanneer Batman en zijn bondgenoten hun stad terug proberen te heroveren in de derde act van de film, zeker als striplezer iets meer glimpsen op van het welbekende Gotham City uit de comics. Hetzelfde geldt overigens ook voor het alweer opgebouwde herenhuis van Bruce Wayne, Wayne Manor, en natuurlijk de onderliggende Batcave, die we nu eindelijk in al haar afgewerkte glorie te zien krijgen. De Batmobile en Batpod worden in deze film ingeruild voor de indrukwekkende The Bat, waarmee de Dark Knight Detective het luchtruim boven Gotham kan veroveren.

Net zoals de vorige films bevat The Dark Knight Rises een ware sterrencast die de DC-personages voor het grootste deel alle eer aandoen op het grote scherm. Christian Bale schittert voornamelijk in enkele emotionele scènes als de iets oudere Bruce Wayne. Vooral zijn diepgaande interacties met zijn butler/surrogaatvader Alfred Pennyworth (alweer schitterend vertolkt door Michael Caine) zijn de moeite waard. Bedroevend, zonder in al te veel meligheid te vervallen en aldus prachtig gespeeld door beide heren. Als de Batman zelf moet Bale het echter vooral hebben van de actiescènes. Het kostuum blijft er naar mijn inziens misschien iets te realistisch uitzien, zodat je de Dark Knight eerder blijft zien als een man in een gepimpt infanteriepak en niet als de dreigende schrik voor criminelen die hij moet voorstellen. Bale lijkt ditmaal wel terug de overdreven growl in zijn stem binnen de perken te houden (al zullen ook nu de parodieën hierop niet uitblijven).

Een goeie superheldenfilm kan maar zo goed zijn als de hoofdschurk van dienst, en Tom Hardy als Bane stelt niet teleur. Eindelijk krijgen we hier een Bane op het grote scherm te zien die niet alleen een haast onoverkomelijke fysieke uitdaging vormt voor de Batman, maar eveneens wordt voorgesteld als een tactisch genie en een intellectuele gelijke. De dreiging van Bane is groots en als de chaos die The Joker in Gotham veroorzaakte in de vorige film je al op het puntje van je stoel deed zitten, wacht dan maar tot je ziet hoe Bane en zijn handlangers van de miljoenenstad een waar No Man’s Land maken. De twee gevechten tussen Batman en Bane behoren tot enkele absolute hoogtepunten in de film. Ze zijn enorm brutaal (deze Brainfreezer heeft Batman nog nooit zo kwaad gezien in eender welk medium) en jawel, de fanboys die Bane zijn bijnaam uit de comics kennen worden wel degelijk op hun wenken bediend. Toch kunnen we ook hier weer een klein minpuntje aan de schurk zijn uitstraling vinden, dat alweer werd bepaald door het realisme dat Nolan in zijn films poogt te brengen: de door zijn masker vervormde stem. Echt heel hard stoort ze niet en ze is vrij goed verstaanbaar, maar af en toe schiet de stem van deze bulldozer van een vent regelrecht de hoogte in, waardoor zijn dreiging toch net dat tikkeltje minder wordt.

Anne Hathaway vertolkt dan weer een schitterende Selina Kyle/Catwoman, die van de ene moment op de andere kan omschakelen tussen een emotioneel zeer fragiel meisje, dan weer een sterke, manipulatieve femme fatale. Fans van de relatie Batman/Catwoman en hun vele kat en muis spelletjes uit de comics zullen genieten van The Dark Knight Rises, al is deze versie van de gekostumeerde dievegge wel een tikkeltje meedogenlozer dan dat we van haar gewend zijn. Er wordt ook bewust nauwelijks ingegaan op haar verleden, waardoor je als kijker toch maar weinig voeling krijgt met de zachtere kant van het personage (zoals bijvoorbeeld haar relatie tot de jongere Holly Robinson, gespeeld door Juno Temple, die naar het einde van de film toe vergeten lijkt te worden).

De oude rotten uit de trilogie — Gary Oldman als commissaris Jim Gordon, Michael Caine als Alfred Pennyworth, en Morgan Freeman als Lucius Fox — spelen alweer de pannen van het dak, maar we mogen ook het jongere geweld niet vergeten. Joseph Gordon-Levitt kruipt in de rol van John Blake (om mogelijke spoilers te vermijden zal ik zijn middelste naam maar even niet vernoemen), een idealistische agent van de GCPD die zowel achter de ware identiteit van Batman komt. Blake ondergaat misschien wel één van de belangrijkste verhaallijnen, zo niet de belangrijkste, in de film en biedt een zekere hoop voor de toekomst.

Ten slotte hebben we nog Marion Cotillard als Miranda Tate, een zakenvrouw die zetelt in de raad van bestuur bij Wayne Enterprises. Op haar vertolking valt weinig aan te merken, maar het mysterie rondom dit personage wordt voor de lezers van de comics (en zelfs oplettende kijkers) echter al meteen duidelijk na haar eerste introductie, wat de “heuse” onthulling/plottwist naar het einde toe in feite vrij voorspelbaar maakt. Spijtig dan dat een toch vrij belangrijk personage uit de comics na haar onthulling maar een zeer korte rol beschonken is. Naar het einde toe lijkt regisseur Nolan, waarbij normaal gezien ieder klein plotdetail toch een zekere resolutie krijgt, bepaalde elementen toch achterwege te laten om de actie sneller vooruit te laten gaan. (maar uiteindelijk zullen de meeste kijkers zich hier niet te hard aan storen, zeker niet nadat ze Batman zijn vuisten voluit in Bane zijn gezicht zien planten). Dat is misschien het grootste minpunt aan The Dark Knight Rises. Voor een film die al meer dan twee uur in beslag neemt en waarin ongeveer zes maanden in Gotham City verlopen, mocht het toch allemaal gerust nog wat langer duren om nog dieper op bepaalde personages en situaties in te gaan. Dit wil dan natuurlijk ook weer zeggen dat de film werkelijk geen seconde verveelt.

The Dark Knight Rises is een knaller van een superheldenfilm en een zeer passend sluitstuk voor de hele trilogie. De actie is grootser, de interacties tussen de ouder wordende personages zijn emotioneler en de verhaallijn koppelt wondermooi terug naar de start van de reeks in Batman Begins. Ook al wordt er nog wat gehint naar een mogelijke toekomst, eindigt deze versie van de legende van de Dark Knight resoluut hier. En ik kan me geen beter en pakkender einde voorstellen. The Dark Knight Rises, misschien wel de beste Batmanfilm en veruit één van de beste superheldenfilms ooit, loopt vanaf 25 juli in de Belgische bioscoopzalen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


16 Comments


 1. avatar
   
  Aleph

  Agh, must see …
 2. avatar
   
  Tom

  Oeh, vijf sterren… Dat maakt het verwachtingsniveau nog hoger dan het al was…
 3. avatar
   
  de baard van alan moore

  “beste film rond de gevlederde superheld tot hiertoe.” ? Ik kan dit al ontkrachten door erop te wijzen dat hij niet te volgen is voor mensen die de eerste twee delen niet hebben gezien.

  Het is een goede afsluiter van de trilogie. Maar er zitten nogal wat gaatjes en vreemde wendingen in.

  Leg de lat niet al te hoog. Dan zul je zeker genieten. Persoonlijk zou ik hem geen vijf sterren hebben gegeven. Hooguit vier.
  • avatar
    
   Arno

   Blijf toch bij die stelling hoor. Ja, de eerste twee delen zijn belangrijk, al dan niet onontbeerlijk (vooral Batman Begins), maar desalniettemin blijf ik momenteel The Dark Knight Rises het beste deel van de trilogie vinden, hence: beste Batmanfilm tot hiertoe :)
 4. avatar
   
  Aleph

  De avond voordat ik hem ga zien: Batman-marathon dus!
 5. avatar
   
  ghostrider

  met welke superhelden trilogie vergelijkt ge dan arno?? ge zegt 1 van de beste.
  BB juist nog eens gezien om woensdag mee te zijn als ik deel 3 ga zien. moet ge dark knight ook nog terug zien om te kunnen volgen?
  • avatar
    
   Drogomir

   Spider-man heeft een trilogie, X-men heeft een trilogie, Batman heeft nog een oude quadrilogie, Blade heeft een trilogie, de Superman quadrilogie, … veel tegenstand is er niet :P
   • avatar
     
    ghostrider

    daarom dus de vraag want de trilogieen die ge opnoemt zijn nu niet reeksen die uitblinken in 3 super zalige films. hij zegt 1 van de beste dus er zijn er nog die hetzelfde zijn welke dan ??
    • avatar
      
     Arno

     Yep, Spidey en X-Men behoren mee tot mijn favoriete trilogieën in het genre :) Dat waren diegenen waar ik dus aan dacht.
  • avatar
    
   Arno

   @ghostrider, Batman Begins is belangrijker om mee te zijn dan The Dark Knight. Die kan je zeker nog weleens terug zien, maar de belangrijke plotelementen hieruit (de misdaden en dood van Harvey Dent) worden in The Dark Knight Rises ook uitgelegd met korte flashbacks. Eén van de laatste stukken uit The Dark Knight, waar je Gordon ziet spreken op de begrafenis van Dent, is tevens de allereerste scène uit de nieuwe film.
 6. avatar
   

  perfecte afsluiter van de trilogie. Bane & catwoman zijn zeer goed gecast. Men verwerkt flarden van ‘dark knight returns’, “no mans land’ & ‘knightsend’ in de film. Ook het einde heeft een verassing die ik niet zag aankomen. (kga het niet verklappen). TOPFILM
 7. avatar
   

  Toch weer een beetje een overroepen Review. Uiteraard zijn reviews altijd persoonlijk, maar ik verschiet er toch van dat echt zo goed als iedereen deze film geniaal vond.

  Allereerst zeg ik al: ik vond de film zelf ook goed. Maar het is zeker niet de beste van de Trilogy. Batman Begins en The Dark Knight waren voor mij een pak beter.

  The Dark Knight Rises kampte met een énorme hoeveelheid aan onlogische sprongen en plot gaten. Ook had de film een redelijk flets tempo. Er was nooit dat moment waar je zoals bij een achtbaan traag naar omhoog getrokken werd om dan vol spanning naar beneden te plonsen. De gehele film bleef gewoon gestaag doorlopen. Ook miste ik bij TDKR de echte epische scenes. Het eerste gevecht tussen Batman en Bane was super, maar buiten die scene vond ik alles toch net iets te zwak. De scenes met ‘The Bat’ waren tof om te zien, maar nooit echt iets dat me naar het tipje van de stoel bracht en het eindgevecht met de agenten en Batman tegen Bane en handlangers was echt ondermaats.

  Ondanks deze kritiek vind ik de film zeker nog steeds goed, maar het was voor mij toch nog altijd een mindere film ten opzichte van Batman Begins en The Dark Knight.
  • avatar
    
   Moerasding

   Jup ik vond hem gewoon te blockbuster-achtig, een nogal flauw cliché verhaal en hier en daar een flater van de acteurs. De karakters worden voor mij ook verre van genoeg uitgediept.
   Goede blockbuster, zeker niet meer.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.