Random Article


The Amazing Spider-Man Special (Deel 3) – Maak kennis met de Parkers

 


1
Posted 03/07/2012 by

Vanaf woensdag 4 juli loopt The Amazing Spider-Man in de bioscoop, de nieuwste kaskraker van Sony Columbia Pictures en een reboot van de filmfranchise rond Marvel‘s bekendste superheld. De toepasselijk genaamde Marc Webb (500 Days of Summer) kroop in de regisseursstoel en de hoofdrollen zijn weggelegd voor Andrew Garfield (The Social Network) als Peter Parker/Spider-Man, Emma Stone (The Help) als Gwen Stacy, Denis Leary (Ice Age) als kapitein George Stacy en Rhys Ifans (Anonymous) als Dr. Curt Connors/The Lizard. Brainfreeze laat je doorheen drie specials kennis maken met de hoofdpersonages uit de film, zodat je als een ware Spideykenner naar de bioscoop kan trekken. Eergisteren gingen we van start met Spider-Man en The Lizard, gisteren gingen we verder met Gwen en George Stacy, en vandaag sluiten we af met de familie Parker: oom Ben en tante May, de pleegouders van Peter Parker, alsook zijn biologische ouders Richard en Mary.

Wheat Cakes! Na al die jaren nog steeds Peters favoriete ontbijt

Oom Ben en tante May

Eerste verschijning: Amazing Fantasy #15 (1962)

Gecreëerd door: Stan Lee en Steve Ditko

Benjamin “Ben” Parker en May Reilly zijn beide afkomstig uit Brooklyn, New York. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school en startten uiteindelijk een langdurige relatie, die alleen maar versterkt werd door de komst van hun neefje Peter Parker. Wanneer Ben zijn jongere broer Richard en diens vrouw Mary omkwamen in een vliegtuigcrash, namen Ben en May de jonge Peter binnen bij hen thuis in Queens, New York, en voedden ze hem op als hun eigen zoon. Vooral Ben werd de ultieme vaderfiguur voor Peter en zijn lessen zouden een uiterst belangrijke rol spelen in zijn latere leven als de superheld Spider-Man.

Hoewel de befaamde woorden “With Great Power Comes Great Responsibility” oorspronkelijk in de eerste Spider-Man-comic door schrijver/verteller Stan Lee werden neergepend in een caption box, werden ze in latere hervertellingen van Spideys oorsprong toegeschreven aan oom Ben zelf. Het is immers dankzij de roofmoord op oom Ben — door een inbreker die Peter enige tijd eerder zelf had kunnen tegenhouden — dat Peter ervoor kiest om zijn krachten aan te wenden voor het goede.

Na de dood van oom Ben (overigens één van de weinige comicbookpersonages die effectief al die jaren in zijn graf is gebleven), hadden Peter en zijn tante May het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Toch bleven ze elkaar steunen door dik en dun, ook al werd tante May meermaals het slachtoffer van haar neef zijn geheime leven als Spider-Man. Ze maakte zich constant zorgen om Peters welzijn (hij had immers, in haar ogen, een gevaarlijke job als fotograaf die de meest gedurfde plaatjes van Spider-Man schoot) en kwam eveneens regelmatig in contact met Spideys vele vijanden. Doorheen de jaren werd ze meermaals ontvoerd, levend begraven, had ze een hartaanval of tien, een tweetal (radioactieve) bloedtransfusies van haar neef, vond ze meermaals schijnbaar de dood, trouwde ze bijna met Doctor Octopus, ging ze een korte relatie aan met Edwin Jarvis (butler van Tony Stark en de Avengers, die uiteindelijk een buitenaardse, vormveranderende Skrull bleek te zijn) en onderging één van haar verloofdes (Nathan Lubensky) een fatale hartaanval dankzij The Vulture. Toch staat May Reilly er nog steeds en kwam ze niet al te lang geleden eindelijk te weten dat haar neef Spider-Man was, wat leidde tot een zeer diepgaand gesprek dat hun band alleen maar hechter maakte.

Mooie herinneringen aan al die keren dat tante May de dood recht in de ogen heeft gekeken…

De kennis van Spider-Man zijn geheime identiteit werd echter tijdens de One More Day/Brand New Day en One Moment in Time-verhaallijnen uit het geheugen van haast iedereen op aarde gewist, waaronder dus ook dat van tante May. Recentelijk vond ze een nieuwe partner en ging ze enigszins verder met haar leven. Ze trouwde met J. Jonah Jameson, Sr., jawel, de vader van de voormalige Daily Bugle-redacteur en huidige burgemeester van New York City, J. Jonah Jameson (Jr.). De jongere JJJ staat dankzij zijn lastercampagnes tegen de webspinner bekend als Spider-Man zijn aartsvijand nummer één wanneer het aankomt op de held zijn publieke persona. Ironisch dan dat Peter Parker niet alleen al die jaren onder Jonah zijn neus werkte en hem foto’s van zichzelf als Spidey verkocht, maar dat de twee vandaag de dag gewoonweg stiefbroers zijn!

Ook al is Peter Parker vandaag de dag een volwassen man, blijft de impact van zijn opvoeding door zijn oom en tante niet te onderschatten. De nagedachtenis aan oom Ben blijft iedere keer wanneer Peter zijn webbenpak aantrekt doorschijnen, en ook met tante May blijft hij een sterke band behouden.

In de film worden oom Ben en tante May gespeeld door respectievelijk Martin Sheen en Sally Field. Zij nemen de rollen van Cliff Robertson en Rosemary Harris uit de vorige filmtrilogie over. Net zoals het geval was in de vorige films, wordt er echter verwacht dat ook in deze reboot de twee relatief hetzelfde zullen blijven als hun versies uit de comics: een sterk koppel dat hun neefje opvoedt als hun eigen zoon en hem alle lessen bijbrengen die hij in zijn latere leven als superheld nodig zal hebben…

 

 

Richard en Mary Parker

Eerste verschijning: The Amazing Spider-Man Annual #5 (1968)

Gecreëerd door: Stan Lee en Larry Lieber

Over het leven van Richard Parker, de jongere broer van oom Ben, en Mary Fitzpatrick, werd doorheen al die jaren aan Spider-Man-verhalen relatief weinig geschreven, maar spannend was het zeker wel! Richard, een Special Forces-soldaat, werd namelijk door niemand minder dan Nick Fury, oorlogsheld en latere director of S.H.I.E.L.D., gerekruteerd voor de CIA. Hier ontmoette hij zijn latere vrouw Mary, een vertaalster en data-analyste die later haar man ook zou bijstaan op veldmissies. Tijdens één van deze missies ontdekte Mary dat ze zwanger was van een zoontje, en één van de eersten die haar feliciteerde was niemand minder dan een door hun geredde Canadese veldagent genaamd Logan, later beter bekend als Wolverine (ja, het Marvel-universum kan af en toe een kleine plek zijn).

Nadat Peter Parker geboren werd, lieten zijn ouders hem vaak achter bij Richard zijn broer Ben en zijn vrouw May wanneer ze op missie dienden te trekken. Tijdens een undercovermissie tegen de derde, ditmaal communistisch gezinde Red Skull (Albert Malik), liep het echter grandioos mis. Hun vliegtuig werd gesaboteerd en beiden kwamen ze om in de crash…

Richard en Mary keerden echter schijnbaar terug in een verhaallijn uit de jaren 90, tot grote vreugde van hun inmiddels tot Spider-Man uitgegroeide zoon. Spijtig genoeg draaide het hier om LMD‘s (Life Model Decoys), realistische robotreplica’s gemaakt door de Chameleon, onder bevel van Harry Osborn (toen de nieuwe Green Goblin, in de voetstappen van zijn vader, volg je nog?). De ouders van Spider-Man kwamen dus wel degelijk om in een vliegtuigcrash. En, hoewel ze aanvankelijk leken te sterven als communistische verraders (het was tenslotte een undercovermissie), sloeg Peter er uiteindelijk wel in om hun naam in ere te herstellen.

In de film worden Richard en Mary gespeeld door respectievelijk Campbell Scott en Embeth Davidtz. In tegenstelling tot de vorige filmtrilogie, zal deze reboot zich wel zeer sterk focussen op de ouders van Peter Parker, hun mysterieuze verdwijning en hun band tot Oscorp. Uit de trailers kunnen we al wel afleiden dat men misschien meer de mosterd gehaald zal hebben bij de Ultimate Marvel-versie van het verhaal. In deze alternatieve continuïteit was Richard Parker geen CIA-agent, maar een bioloog in dienst van het Amerikaanse leger (alsook S.H.I.E.L.D.). Hij draaide mee in een team dat het Super Soldier Serum, dat in het verleden leidde tot Captain America, te repliceren en was onder meer mee verantwoordelijk voor de creatie van een vroege versie van de formule voor Spider-Man zijn webvloeistof, alsook voor het Venom-pak (in een mislukte poging om een geneesmiddel te vinden voor kanker). Terwijl de Ultimate Spider-Man-videogame impliceerde dat ook deze versie van de Parkers omkwamen in een vliegtuigcrash, werd er in de Ultimate Origins-minireeks gesteld dat ze eigenlijk het leven lieten tijdens de allereerste transformatie van Dr. Bruce Banner in de Hulk, die het gehele labo met de grond gelijk maakte. In de film wordt er alvast geïmpliceerd dat Richard Parker, hier dus schijnbaar ook een bioloog, een vroege collega was van Dr. Curt Connors, alias The Lizard, en dat de uiteindelijke transformatie van zijn zoon Peter tot Spider-Man misschien niet zo geheel toevallig zou kunnen zijn…

Tot zover onze driedelige special omtrent The Amazing Spider-Man. Morgen verschijnt de film in de zalen en natuurlijk kan je dan hier bij Brainfreeze lezen wat wij ervan vonden!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One CommentLeave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.