Random Article


Dark Shadows

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , , , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 112 minuten
 
In de bioscoop vanaf: 9 mei 2012
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Enkele leuke grappen en oneliners. Johnny Depp en Eva Green in mooie rollen.

Minder


De juiste sfeer ontbreekt. Flauw verhaal met onderbelichte personages.


Tom ging kijken naar Dark Shadows, de nieuwste van Tim Burton met zijn kompaan Johnny Depp in de hoofdrol, en was teleurgesteld. De transformatie van de cult-horrorserie levert een nogal bloedeloze (pun intended) vampierenkomedie op…

0
Posted 17/06/2012 by

 
Full Article
 
 

Dark Shadows was een televisieprogramma dat liep van 1966 tot 1971. De soap, die 1225 afleveringen telde, werd gemaakt met een erg laag budget. Wat de serie zo bijzonder maakte was dat het de eerste soap was die werkte met bovennatuurlijke elementen. De verhaallijnen van Dark Shadows draaiden rond de familie Collins en waren doorspekt met spoken, vampieren, tijdreizen, parallelle universa, enzovoort. Acteurs speelden vaak verschillende rollen en de serie was gekend om zijn vele fouten, zoals een bewegend decor en zichtbaar filmmateriaal. Toch was het in die tijd erg populair en door de jaren heen kreeg het een soort van cultstatus.

Regisseur Tim Burton is één van die mensen die in zijn kinderjaren Dark Shadows volgde en nog steeds een hevige fan is. Een verhaal over een vampier in een gotische setting is eigenlijk gesneden koek voor Burton. Met films als Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street en Sleepy Hollow bewees hij al een duistere, magische sfeer te kunnen oproepen. In Dark Shadows krijgt hij steun van zijn gewoonlijke cast. Johnny Depp (Finding Neverland) krijgt de hoofdrol van Barnabas Collins en Burtons partner Helena Bonham Carter (Fight Club) zien we als Dr. Julia Hoffman. Ook Michelle Pfeiffer werkte al eerder met Burton samen in Batman Returns.

In de film volgenen we het wedervaren van Barnabas Collins, een 18e-eeuwse eigenaar van een vishaven die zijn bediende Angelique Bouchard (Eva Green) na een korte fling wil dumpen. Angelique is daar niet zo gelukkig mee en blijkt bovendien een heks te zijn. Ze verandert Barnabas in een vampier, begraaft hem in een kist onder de grond, laat de liefde van zijn leven zelfmoord plegen en brengt langzaamaan het visbedrijf van de Collinsfamilie ten gronde. Luduvudu zoals je het nog nooit gezien hebt dus.

Een kleine 200 jaar later, in de jaren 70, wordt Barnabas per ongeluk terug opgegraven. Hij zoekt onmiddellijk zijn nabestaanden op. De voormalige luister van de Collinsfamilie blijkt echter volledig verdwenen te zijn. Het visbedrijf werd weggeconcurreerd en de familie hangt slechts met haken en ogen aan elkaar. Barnabas besluit de Collinsnaam weer in ere te herstellen maar ontmoet hierbij een oude bekende…

Dark Shadows, de soap, was pure ernst. Door zijn opzet was het, in die tijd, zelfs écht griezelig. Burton besloot dit concept niet te volgen en kiest de humorkaart. Op zich geen slecht plan. Het scenario van een 200 jaar oude vampier die zich plots in een moderne wereld bevindt, leent zich perfect voor een reeks van grappen en grollen. Dark Shadows slaagt ook in dat opzet. Zo ziet Barnabas het M-teken van McDonalds als het teken van de demon Mephistopheles, zien we hem in op de vreemdste plaatsen hangen als een vleermuis en is er een stoeipartij waarbij de wetten van de zwaartekracht ferm met de voeten getreden worden. Kortom, het levert enkele leuke scènes en grappige quotes op.

Een film kan echter niet volledig teren op enkele goedgeplaatste grappen. Er is meer nodig, en dat is in Dark Shadows niet te vinden. De atmosfeer van Sweeney Todd of Sleepy Hollow is nergens te bekennen en dat is een gemiste kans. Het voelt aan als een ernstig ontbreken. Het publiek krijgt de telkens de indruk dat de film elk moment kan losbarsten, maar moet uiteindelijk concluderen dat die verwachting nergens ingelost wordt. Ook Danny Elfman, componist van de muziek voor o.a. Sleepy Hollow, Terminator Salvation en The Wolfman, slaagt er ook niet in om de sfeer in de goede richting te duwen. Zijn muziekstukken komen niet boven het gemiddelde uit en zorgen nergens voor een opvallende begeleiding bij de beelden.

Het verhaal zelf is pure basics en biedt weinig plotwendingen of interessante ontwikkelingen. Eens de intro en de vertelling van de transformatie in vampier voorbij is, vervalt de film in een aaneenschakeling van vampiergrapjes (op een gegeven moment zelf in één lange montage) tot de finale met het laatste gevecht tussen protagonist en antagonist. Een erg magere kluif dus. Om deze wat te kruiden, proberen de makers enkele ontwikkelingen in het verhaal te proppen, die ofwel niet genoeg belicht worden, of volledig van de pot gerukt zijn. Zo zien we Bonham Carter als psychiater die bloed aftapt van Barnabas om zelf jong te blijven, maar dit verhaallijntje wordt snel weggemoffeld. Roger Collins verwaarloost zijn zoon, maar ook hier gaan de makers er erg snel over. In de finale ondergaat de tiener van het gezin, Carolyn, een transformatie die nergens werd aangekondigd en compleet irrelevant is voor het verhaal.

Johnny Depp is op zijn best als hij in de huid van een typetje kan kruipen. Denk hierbij aan Jack Sparrow, Mad Hatter (Alice in Wonderland) en Sweeney Todd. Ook hier speelt hij zo’n personage, en doet dat met verve. Hij maakt zich Barnabas Collins volledig eigen en onderscheid het personage door typische tics en bewegingen. Vooral de handen worden hier zo vaak belicht dat ze bijna een running gag worden. Depp slaagt ook in het geloofwaardig overbrengen van de oneliners en grapjes, een kunst die niet ieder acteur onder de knie heeft. Omdat het merendeel van het verhaal en humor om Barnabas heen draait, lopen de andere personages er vaak maar verloren bij. Michelle Pfeiffer speelt de matriarch van de familie, maar haar personage heeft weinig om handen. Hetzelfde kan gezegd worden over Helena Bonham Carter. Haar Dr. Julia Hoffman is op zich een erg interessant en potentieel grappig figuur maar krijgt te weinig ruimte om zich te ontwikkelen. Zowel Pfeiffer als Bonham Carter kunnen hierdoor niet boven de middelmaat uitklimmen. Eva Green doet dan weer een goede beurt als Angelique Bouchard, de heks die Barnabas vervloekt. Ze straalt macht en zelfzekerheid uit, maar vertoont toch nog genoeg gekheid om haar mentaal instabiel personage geloofwaardigheid te geven.

Een thumbs up gaat uit naar de kostuum- en decorafdeling van Dark Shadows. Zowel de setting van de 18e-eeuwse proloog als die van de jaren 70 in de rest van de film is geloofwaardig en mooi uitgewerkt. De opbouw van de tienerkamer ziet er ook echt uit als een kamer uit de jaren 70. De rest van het huis heeft diezelfde stijl, maar dan gemixt met de gotische elementen die eigen zijn aan een gebouw uit de 19e-eeuw. Ook de klederdracht gaat mee in deze mix.

Dark Shadows stelt teleur wat verhaal en uitbouw van personages betreft. Het ontbreken van een mysterieuze, gotische Burtonsfeer is opvallend. Enkele geslaagde grappen en grollen en typetjes gespeeld door Depp en Green maken dat de film toch niet ten prooi valt aan saaiheid maar meer dan dat kunnen ze niet meer uit de brand slepen.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.