Random Article


The Cabin in the Woods

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
In de bioscoop vanaf: De film werd opgenomen in 2009 maar kwam door het faillissement van MGM pas op 02/05/2012 in de zalen.
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Leuke en entertainende film met de nodige humor.

Minder


Weinig horror voor iets dat geafficheerd wordt als horrorfilm. Traag tempo.


Een afgelegen hut in een dichtbegroeid bos. Vijf feestende jongeren, bestaande uit de sportman, de slet, de gevoelige jongen, het gevoelig meisje en de stoner, brengen hun vakantie door in die hut. In de hut ligt een boek. In het boek staat een spreuk waardoor zombies opstaan uit hun graf. Een bloedbad ontstaat…

1
Posted 10/06/2012 by

 
Full Article
 
 

Een afgelegen hut in een dichtbegroeid bos. Vijf feestende jongeren, bestaande uit de sportman, de slet, de gevoelige jongen, het gevoelig meisje en de stoner, brengen hun vakantie door in die hut. In de hut ligt een boek. In het boek staat een spreuk waardoor zombies opstaan uit hun graf. Een bloedbad ontstaat…

Deze beschrijving doet denken aan een zoveelste Night of the Living Dead en The Evil Dead-kloon. De namen achter deze film doen echter vermoeden dat er meer aan de hand moet zijn. Joss Whedon (The Avengers, Firefly) en Drew Goddard, de schrijver van Cloverfield en Lost staan bekend om hun vermogen om uitgekauwde genres te boetseren en kneden tot een nieuw product. Ook hier is dat het geval. Al direct bij de opening krijg je een scène van wat een compleet ander verhaal lijkt. Hierin volgen we een gesprek tussen twee kantoormedewerkers, vertolkt door Richard Jenkins (The Rum Diary, Let me in) en Bradley Whitford (The West Wing) aan een koffie-apparaat. De twee hebben het over koetjes en kalfjes en bespreken een ‘project’ waar beiden aan werken. De horrorwereld lijkt hier mijlenver weg.

Het moet dan ook gezegd: The Cabin in the Woods is geen horrorfilm. Ondanks de aanwezigheid van monsters, zombies en andere wezens die je niet in het donker wil tegenkomen, zijn er simpelweg geen griezelmomenten. Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst wilden Whedon en Goddard van The Cabin in the Woods een pastiche à la Scream maken. De film zit boordevol verwijzingen naar de klassiekers binnen het horrorgenre. De hut met kelder is op zich al een duidelijke verwijzing naar The Evil Dead. De makers gaan hier echter zo ver in dat er geen horror meer overblijft. Alles is een verwijzing naar of een ridiculisering van het genre. Een andere reden is dat de protagonisten aan zo’n hoog tempo over de kling gejaagd worden, dat ook hier geen ruimte meer overblijft voor spanning. De onthullingen laten ook nooit echt je mond open vallen van verbazing, wat de gehele film een gevoel van traagheid geeft. De film kabbelt voort als een beekje en transformeert pas in het laatste kwart in een kolkende rivier.

Er blijven natuurlijk genoeg kleinere twists en turns over om van The Cabin in the Woods een degelijke film te maken. Whedon en Goddard hadden duidelijk heel wat plezier met het schrijven van dit script, en dat plezier komt over op de kijker. Net als bij The Avengers, de andere worp van Whedon die nu in de zalen te bezichtigen is, wordt de film doorkruist met geslaagde humor en leuke kwinkslagen. Denk aan de speakerscène en een bevreemdende kusscène met een opgezette wolfskop. Eens de finale van start gaat, komt de film in een stroomversnelling die je tot de aftiteling meesleurt.

The Cabin in the Woods is een teleurstelling voor zij die echte horror verwachten: de film biedt nauwelijks griezelmomenten en ook het slashergehalte is, althans voor het eerste driekwart van de speeltijd, herleid tot een minimum. Alle anderen kunnen hun hart ophalen aan humor, easter eggs en een interessant concept, maar zullen het traag voortkabbelende tempo erbij moeten nemen. De film komt niet aan het niveau van de moederfilm van dit subgenre, Scream.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    de baard van alan moore

    Meesterlijke film. Fans van de tv-series van Whedon kunnen ook nog een leuke tijd beleven door te spotten welke acteurs kleine bijrollen spelen.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.