Random Article


Nout’s Pre-orders: Aanraders voor april 2020

 

Posted 13/02/2020 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alle comics erin die 2 maanden later in je favoriete comicshop verschijnen. Elke maand staat die boordevol Marvel, DC en Image-comics, maar die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak even leesbaar voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen.

Open je derde oog en kijk recht in het hart van deze aanraders voor… April!

FREE COMIC BOOK DAY

Elke zichzelf respecterende comicsnerd weet dat mei de maand is van de free comical books. De eerste zaterdag kan je kiezen uit een brede selectie aan speciaal vervaardigde samplers, kortverhalen of eerste hoofdstukken van een grotere arc. Onze sponsor overlord heeft altijd een of andere grabber-baggy actie om er een hoop achterover te slaan.

Vorige maand was de eerste melding van de lichting van dit jaar, in deze en de volgende Previews staan die gratis comics telkens opgelijst. Ik pik er hier even de nieuwste opvallende uit. 2000 AD brengt je The Best of 2000 AD #0, met een Glenn Fabry cover, Vault Comics geeft je Brandon Sanderson’s Dark One #1 gratis. Er is nu ook een exclusieve FCBD T-Shirt beschikbaar met een comics are forever stripje door Jeffrey Brown.

Deze maand is het (in de VS) ook Black History Month. Een aankondiging daarvan prijst o.a. interessante geschiedkundige werken als March, Basquiat, Fire!! The Zora Neale Hurston Story en Muhammad Ali aan. Minder historisch relevant, maar wel vlot gerelateerd aan  het Black onderdeel is Vol 3 (of 1 of 2) van Livewire, Only Living Girl & Fights. Het is me niet helemaal duidelijk waarom Gold Digger #1 (waarin antropomorfe vrouwen de hoofdrol spelen) er ook tussen staat. Is Fred Perry Afro-Amerikaan?

Marvel

K-K-K-K-K-Crossoverrrrrr! Empyre is begonnen, en we zullen het precies geweten hebben, met maar liefst 8 (Is dat niet wat weinig?! OK, acht!) issues, 2 van de mini zelf, een paar #0 en een sourcebook. Happy hunting, completists! Je moet het Marvel ook wel meegeven dat ze aan jouw kant staan, want je kan er meteen een shortbox met Empyre-artwork bekleed bijkopen om de hele zwik in te stockeren. #sorted

Daarnaast heeft Marvel blijkbaar besloten dat de miniserie terug is? Of dat het alvast misschien toch loont om zijn lezers van bij #1 te laten weten dat het over een korte run gaat. Dat is alvast aangenamer dan een reeks plots afbreken aan #7. Ik ga niet elke nieuwe miniserie aanstippen, laat het duidelijk zijn dat het er veel zijn.

Marvel blijkt bijzonder tongue in cheek, deze maand: nadat ze haar trouwe lezers ervan informeert dat de komende crossover een gemiddelde van 8 nummers per maand zal produceren (anecdotal evidence, don’t quote me on that) lanceert ze een nieuwe MARVEL ZOMBIES: RESURRECTION #1 miniserie, gepend door Phillip Kennedy Johnson, die we laatst nog zagen The Last God schrijven. Het lijk van Galactus komt een virus op de Aarde lossen, helden moeten iedereen redden en ook vragen: “waarom?! WAAROM?”. Je mag zelf kiezen aan wie die vraag geadresseerd is.

Tegelijk kan je teruggaan in de tijd naar de eerste keer dat de Marvel Zombies (als de letterlijke zombies, niet als de fans) werden geïntroduceerd in Ultimate FF, dank u Mark Millar. De drie nummers waarin de FF de alternatieve tijdlijn van de Zombies ontdekt en Marvel Zombies #1 door Kirkman & Sean Phillips vind je (nog maar eens) terug in MARVEL TALES: THE ORIGINAL MARVEL ZOMBIES #1. Aging nerd vraagt zich wel af of er serieus (geïnteresseerde) comics-lezers zijn die dat nog niet hebben.

POWER PACK #1. Voor het eerst sinds die Marvel Adventures reeks is er een nieuw Power Pack verhaal. “Wat kan mij dat wat schelen?” hoor ik je mompelen. Volkomen begrijpelijk, we zeiden het gelijktijdig! Jinx! Maar ik keek even verder en ziet: Ryan North schrijft het. You shall buy this if you like fun. North brengt de grappigheid, zonder de toon of een goeie plot uit het oog te verliezen.

Case in point: Voor het eerst in jaren bestrijden de Pack weer samen, als een gezin, het kwaad (een oud kwaad dat ze maar al te goed kennen). Alleen: een wet verbiedt het hen dat te doen. Maar, het lot van de wereld ligt in de balans… Dan zal het toch wel toegelaten zijn?

Zoals DC besloten heeft om je te overstelpen met Wonder Woman spul wegens film, krijgen we hier van hetzelfde laken een broek voor BLACK WIDOW #1, BLACK WIDOW: WIDOW’S STING #1, haar 1st appearance in MARVEL FANFARE #10 FACSIMILE EDITION, een nieuwe one-shot voor Yelena Belova, door creator Devin Grayson WIDOWMAKERS: RED GUARDIAN AND YELENA BELOVA #1, waarin Yelena naar een nieuw levensdoel zoekt, nu ze weet dat Widow niet voor haar is. En dan hadden we er uiteraard nog niet genoeg van, daarom is het Black Widow True Believers month! Let’s all go the movies!

Een, naar mijn idee slecht geadviseerde beslissing voeren ze uit in THE PUNISHER VS BARRACUDA #1, waarin Ed Brisson en Declan Shalvey om een mij compleet onduidelijke reden Barracuda, het Punisher Max personage in standaard Marvel U introduceren. Als je Barracuda-verhalen wou lezen, lees dan die in Punisher Max. Shalvey zal dit er voortreffelijk laten uitzien, maar verder… Wat heb je eraan om een zo vreselijk on-pc personage te verwateren door ‘m PG-13 te maken?

We waren bovendien nog niet klaar met de nieuwe X-titels. Deze maand komen er X-FACTOR #1 en NEW MUTANTS CHILDREN OF THE ATOM #1 bij. De eerste graaft dieper in de principes van de mutant resurrection: een team spoort dode mutants op en beslist wat ermee moet gebeuren. In de andere worden nog meer nieuwe (teenage) mutants geïntroduceerd. Ze zijn de beste van de beste, maar… wie dan precies? They all look like Sweded X-Men. Veel belangrijker (voor de nostalgiërs onder ons): er verschijnt een 2-delige heruitgave van de X-Men klassieker God Loves, Man Kills, met nieuwe pagina’s door Claremont & Brent Anderson! X-MEN: GOD LOVES, MAN KILLS EXTENDED CUT #1 zal nieuwe pagina’s bevatten, naast de remastered-piece. How can you not want that?!

HOW TO READ COMICS THE MARVEL WAY #1. Ook al leest die titel op het eerste gezicht een beetje alsof er maar één juiste manier is om comics te lezen, bedoelen ze eerder dat ze het op de Marvel wijze aan de man willen brengen. Ttz. met een Spider-Man vs Mysterio verhaal en je zo uitleggen hoe de taal van comics lezen in elkaar zit. Wat moet je met tekstballonnetjes, tekstvakjes, de boorden rond panels, geluidseffecten en veel meer. Op z’n zwakst een povere kopie van Scott McClouds boeken, op z’n best een aardige, laagdrempelige intro die iedereen kan helpen en namen geven aan het voordien naamloze. Scott Koblish brak die 4e muur al eerder met zijn Deadpool flashback issues, van Chris Hastings heb ik minder snel een pedigree voorhanden, maar we geloven erin!

Marvel, you know I lurves you maar voor een titel als THE MARVEL ART OF SAVAGE SWORD OF CONAN HC aan 50 dollar, bovendien, ga je wat meer en duidelijker moeten uitdrukken wat hierin gaat staan. Betreft het enkel reproducties, zonder extra info? Rando Savage Sword covers en een handvol pin-ups & frontispieces? Er is inderdaad een schat aan dat materiaal voorhanden, maar als het reproducties van 3 prenten op 1 pagina zal zijn, is de precieze reden van bestaan van dit boek onduidelijk, voor mij tenminste. Crom cares not for your whining, lowly mortal!

SHE-HULK BY DAN SLOTT OMNIBUS HC. Dit is nog eens een goeie collectie. Origineel, grappig en diepgewortelde Marvel Universe advocaten/ superheldenverhalen door Dan Slott, lang voor hij DAN SLOTT was. Een half-vergeten titel die de 2 kanten van Jen Walters: wereldberoemde Avenger en succesvolle superhelden-advocaat combineert tot een uiterst leesbare, grappige (dat zei je al eens. Wel, het mag herhaald worden, bijster veel komedie vind je tegenwoordig niet meer in superheldencomics) office comedy. Een heleboel minder bekende Marvel characters passeren de revue en geven zo die unieke continuity kleur aan het geheel. De prachtige cartooning van Juan Bobillo kan overigens ook geen kwaad!

STAR WARS THE ACTION FIGURE VARIANT COVERS #1. Een one-shot die alle (of toch een goeie 100) John Tyler Christopher AF covers verzamelt in één boekje. In mint condition, unpunched, pristine blisters. Voor de verzamelaar, best een leutig hebbedingetje, en een stuk minder duur dan die variants allemaal samen.

Dark Horse

AGAINST HOPE TP. Victor Santos is ondertussen een naam die je ook zou moeten kennen. De Risso en Miller invloeden zijn niet van de lucht, net als de hoogst bekwame manier waarop hij licht van donker scheidt en zo zijn werk die unieke, grafisch uiterst aantrekkelijke stijl geeft. Zijn output (Bad Girls, Filthy Rich, Polar, Violent Love…) is grotendeels misdaad, doorgaans heel gewelddadig en altijd voortreffelijk. Hope is uit op wraak, de familie die haar leven om zeep hielp gaat in de politiek en leidt een groep nazi’s. Geen nazi zal het overleven als Hope een kans krijgt. Beautiful violence, so serene!

ALIEN: THE ORIGINAL SCREENPLAY #1. Een 5-delige mini die het oorspronkelijke script bewerkt van de legendarische ruimtehorrorfilm. Ik heb geen idee hoe groot de drang was naar een bewerking van een wel heel gelijkaardig klinkend verhaal, met misschien wat visuele afwijkingen, maar momenteel toch geen duidelijke verschillen. Creators Cristiano Seixas en Guilherme Balbi doen ook al geen belletjes afgaan.

BANDETTE VOL 1: PRESTO! Een nieuwe uitgave van het voortreffelijk lichtzinnige verhaal over ’s werelds beste dief, de tiener die zich Bandette laat noemen. Doorn in het oog van inspecteur Belgique (u leest het goed), steelt ze zich goedgemutst een weg door het leven, tot er iemand het op haar leven gemunt heeft. De levensvreugde van Adventure Time, een vrolijk Lupin-geïnspireerd plot en de heerlijke cartooning van Colleen Coover. Hoe kan je daar nu niet helemaal verliefd op worden?

DEAD DOG’S BITE #1. Cormac Guffin (en er valt meteen wat rag te spinnen van die naam) is verdwenen. De dorpelingen lijken haar niet echt te zoeken, eerder haar begrafenisprocessie te wandelen. Alleen haar beste vriendin kan haar misschien vinden, maar ze zal serieus op haar tellen moeten passen, want niks is wat het lijkt. Mysteries, enigma’s en snoeppapiertjes. Van Tyler Boss. Wie houdt er niet van een mysterie-miniserie?

THE FLOWER OF THE WITCH GN. Vertaling van een Italiaanse strip, over Tami, die in zijn rondzwervingen om een man te worden, op zoek gaat naar de legendarische heksenbloem. Hij ontlokt per abuis een conflict tussen dorpelingen en een demon, en moet keuzes maken: wordt hij een man, of beschermt hij de mensen waar hij van houdt? Het klinkt allemaal erg YA, maar dat hoeft niet in z’n nadeel spreken, zolang er avontuur te beleven valt, de tekeningen aanspreken en het verhaal sterk is. Eentje om eens te testen.

THE LAST KNIGHT OF HAGAN #1. Mike Mignola aan de ene kant (ook al is de glitter daar ook al wat afgemat) en Scott Allie aan de andere. Ik heb het nog nooit kunnen vinden voor zijn schrijf- en scriptstijl. Een Poolse spion wordt achternagezeten door Netzis, nog steeds Mignola’s go to bad guys. Er zijn mystieke gebeurtenissen op til, waar die mysterieuze ridder uit de titel bij betrokken zijn. Andrea Mutti levert geregeld knap tekenwerk, maar ik weet nog niet of dit meer zal zijn dan de som van zijn delen.

RAIDERS OGN. Ik ga al even rechtop zitten als blijkt dat Crom de tekenaar is. De stijl doet vooral aan Andrew MacLean denken, van Headlopper. 2 broers zijn dungeon raiders in een corrupte staat, waar overal gevaar loert. Eén van hen besluit dat allemaal voor bekeken te houden, als ze plots aan de verkeerde kant van de macht terechtkomen en een geheim ontdekken dat het hele systeem zou kunnen laten omvervallen. Het klinkt allemaal nogal bekend…

SPY ISLAND #1. Dat is dan weer iets heel anders: een superspion (dat hebben we nog gehoord) heeft de missie om de zaken op een tropisch eiland in de gaten te houden. Het zou erger kunnen, zeg je? Wel, het eiland ligt pal aan de bermuda-driehoek EN loopt afgeladen vol met spionnen, toeristen en slechteriken die over de wereld willen heersen. Chelsea Cain, een naam die een positief belletje zou moeten doen rinkelen en duidelijk maken dat dit vast een heel eigenzinnige interpretatie van de Bond-tropen zal worden.

UNFINISHED BUSINESS OGN. Simon Fraser en Paul Levitz vertellen het verhaal van een priester, een rabbijn en een dominee die na hun dood wat losse eindjes moeten vastknopen. Wat hen te wachten staat, het hiernamaals of de gapende leegte, dat valt nog te bezien. Een eerder enigmatische beschrijving voor deze OGN, maar het is alvast zeker iets anders!

DC

THE JOKER 80TH ANNIVERSARY 100-PAGE SPECTACULAR. Had ik het niet gezegd dat dit eraan kwam? Een tiental kortverhalen die de (zeggen ze zelf) beste villain van het DCU in de spotlight zet. Sommige van de betrokken creators zijn blijkbaar wel niet zo erg interessant, want net als bij Robin weigert DC er iedereens naam op te zetten. Nee, Frank, jij bent gewoon ‘and more’. Voor het overige veel usual suspects als Azzarello, Bermejo, Dini, Levitz, O’Neil, Albuquerque, Risso, Rossmo, Garcia Lopez, Snyder, Tynion IV etc etc. Nu ik de lijst zelf ben begonnen overnemen, snap ik DC al wat beter: yadda yadda yadda.

En dan doen ze exact hetzelfde, maar met CATWOMAN 80TH ANNIVERSARY 100-PAGE SPECTACULAR. Je snapt het principe zeker? Nog meer bekende namen (maar niet allemaal), verhaaltjes van de creators die het meest voor haar hebben betekend en haar het meest in hun hart dragen, met als klap op de vuurpijl een tribute voor Darwyn Cooke door Ed Brubaker & Cameron Stewart. Dat maakt het misschien nog net wat bijzonder. Brubaker zien we niet zo snel terug voor DC-werk, dus kudos! Ook nog Ema Luppacchino, Ann Nocenti, Mikel Janin, Adam Hughes en meer van dat lekkers.

Verder zet DC zwaar in op de YA GNs (en gelijk hebben ze) met maar liefst 3 titels deze maand, waarvan er maar 1 een bekende naam in de titel draagt, dus er heerst ook nog eens een sfeer van originaliteit en experimentatie. Lovely! Eerst is er een nieuwe superheldin met superkrachten die ze bij toeval via een militaire connectie ontvangt. Maar al snel zit het leger haar daarom op de hielen. Ze zal haar krachten moeten verbergen om haar foster-familie te beschermen.

All of your YA buttons shall be pressed in PRIMER TP. In een coming of age verhaal van Jake, een jongen die geobsedeerd is door de oceaan, ook al verdronk zijn vader erin, zwemt hij sindsdien niet meer en woont hij in de woestijn. Zijn omgeving zou liever hebben dat hij op veilig speelt, maar hij heeft een oogje op de zwemkapitein, schrijft zich stiekem in voor een iniversiteit in Florida en zijn huid gloeit als hij met water in aanraking komt. Tekeningen van Julie Maroh, de auteur van Blue is the Warmest Color op YOU BROUGHT ME THE OCEAN. De Wonder Woman GN tenslotte, WONDER WOMAN: TEMPEST TOSSED klinkt als de minst interessante en zeker minst originele van de selectie. Jonge Diana hoopt aanvaard te worden door de rest van Themyscira, maar dan redt ze tegen de regels een groepje buitenstaanders en komt met hen in de buitenwereld terecht. Zal het daar goedkomen met ‘r? Is dit niet net de plot van (o.a.) WW Earth One?

6 DAYS: THE INCREDIBLE STORY OF D-DAY’S LOST CHAPTER TP. Duchtig van historisch onderzoek voorzien door Robert Venditti & Kevin Maurer (die The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama Bin Laden schreef) is dit het verhaal van een parachutisten-team dat tijdens WOII, kort voor D-Day 18 mijl van hun doel in het Franse platteland 6 dagen vocht om te overleven. Een ideaal oorlogsverhaal, getekend door Andrea Mutti (die hadden we hier al een keer).

En dan staan er tussen de collected editions 8 (Is dat niet wat weinig?! OK, acht!) Wonder Woman collected editions. Je zou denken dat er een film verschijnt of zo.

Dynamite

THE BOYS: DEAR BECKY #1. Het moest. Over het algemeen laat Garth Ennis zich niet erg doen door commercialisme. Er is bijvoorbeeld geen nieuw Preacher-spul, de keren hij terugkeerde naar Crossed, The Punisher of zelfs Hitman was het de moeite waard (nou ja, bij die laatste is het open voor discussie, maar een mens heeft ook rekeningen te betalen). We kunnen dat een acceptabele garantie noemen dat deze nieuwe miniserie door het 2e-helft-Boysteam (toen de comic echt goed werd) verhaal eerst en commercialisme later is. 12 jaar na de hoofdreeks is Hughie terug in Schotland en komt hij achter het ene verhaal betreffende the Boys waar hij nog niets van wist. And it ain’t good. In een interview zegt Ennis dat het succes van de TV-reeks hem weet aan de reeks deed denken en aan het onvertelde verhaal van Becky Butcher, die de motivatie is voor de hele zaak, maar in feite nooit aan bod kwam. Dit zal dat euvvel verhelpen. Good enough for me!

Boom

SPACE BEAR GN HC. Waarom geen antropomorfe ruimteavonturen van een beer die inziet dat hij de bevelen van zijn thuisbasis misschien beter niet opvolgt, als er gevaar bestaat voor de lokale bevolking? Prachtige tekeningen van Ethan Young in een woordeloos verhaal over empathie en het belang van vriendschap.

IDW

SLEEPING BEAUTIES #1. De stripbewerking van Stephen Kings meest recente horror-roman, geschreven met z’n zoon. Een vreemde ziekte velt alleen vrouwen, die, precies zoals het sprookje, in slaap vallen. Ergens is er bovendien één vrouw die zich Eve noemt, geen last heeft van de ziekte en vernieling en bloedvergieten veroorzaakt waar ze maar komt. Los dat maar eens op!

KODI GN. Een woordeloze graphic novel over een meisje dat een onwaarschijnlijke maar intense vriendschap met een Kodiac beer sluit. Als ze plots weg moet, gaat de beer achter haar aan, ondanks het gevaar dat om elke hoek lurkt. Prachtige aquarellen leggen het verhaal vast. A girl and her bear, dat moet je toch gezien hebben?

TIANANMEN 1989: OUR SHATTERED HOPES GN. Verteld door een getuige van de historische gebeurtenissen en voorzien van een boel context en overpeinzingen, geholpen door journalist en specialist op het vlak van Azië, Adrien Gombeaud, krijg je hier het verhaal van hoe Tienanmen zowel China als de wereld voor altijd veranderde en hoe, ook al zijn we zoveel decennia verder en had de Chinese overheid het liefst doodgezwegen, deze gebeurtenissen nog steeds diep in het DNA van China verweven zitten. Veel verschillende stemmen komen aan bod om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen. Een fascinerende historische kroniek.

Image Comics

ADVENTUREMAN #1. Matt Fraction zet zijn comeback verder en neemt nog maar eens nostalgisch getint materiaal onder handen. Het avonturier-archetype van het begin van de 20ste eeuw is 80 jaar later uit iedereens geheugen verdwenen, op een moeder en haar zoon na. Die creatieve vonk zorgt ervoor dat zij de adventure toorts overneemt, met nog meer Terry Dodson-getekende verbeeldingskracht! Een herinterpretatie van de testosteron avonturenheld, maar met een vrouw opvallend in de hoofdrol (wel geproduceerd door mannen. You win some, you lose some). Fraction zal zijn deconstructivistische tongue-in-cheek wel brengen, en Dodson de cheesecake. Dig in!

FIRE POWER BY KIRKMAN & SAMNEE VOL 1: PRELUDE OGN. Vorige keer kondigde Image al het FCBD gratis eerste nummer van de ongoing aan, nu kan je er meteen ook de mild geprijsde, 160 pgs lange prelude OGN aanschaffen. Hoe lang is Samnee hier al mee bezig? Hoeveel geld heeft die Kirkman? Owen Johnson komt tijdens de zoektocht naar zijn ouders bij Shaolin monniken terecht die de vechtkunst van het vuurbal-gooien proberen terugvinden. Die hebben ze nodig om binnenkort de wereld te redden. Zal Owen ‘m kunnen leren? De Avatar the last Air-Bender analogen zijn niet min, maar Kirkman plant ongetwijfeld een heel andere uitwerking. Samnee is een instant blind must-buy sight unseen, please and thank you.

THE LUDOCRATS #1. Ik ben nog steeds niet zeker wat dit precies zal zijn. Aristocraten van het ridicule en Asterix en Obelix voor volwassenen, wat wil dat zelfs zeggen. Hoe dan ook, 5 jaar geleden ging Kieron Gillen dit al lanceren, toen nog met David LaFuente, nu is het Jeff Stokely die het overneemt! Stokeley van The Spire & 6-Gun Gorilla. Dat gaat er prachtig uitzien. We ontdekken dan wel waarover het gaat?

NAILBITER RETURNS #1. Nog een vriendelijk geprijsd eerste nummer, dit keer van de sequel van de horror-serial killer reeks Nailbiter. Nadat het hele mysterie opgelost en begraven is, duiken copycats op die Portland onveilig maken, en de dochter van de Nailbiter zou wel eens de enige zijn die het kan oplossen.

BOG BODIES GN. Enkele jaren terug gaf Declan Shalvey zijn eerste OGN uit bij Image. This Savage Town, over misdaad in Ierland in de jaren ’70. Een knappe eerste worp met een heel nadrukkelijke, opzettelijke Ierse identiteit. Nu is hij terug met een GN die opnieuw in Ierland speelt, over de toevallige ontmoeting tussen een bandiet on the run & een vrouw die verloren liep in de bergen (en ook achternagezeten wordt), temidden de moerassen waar al eeuwen brutale moorden worden begraven. Dat leest als een unieke mix en een aparte blik op misdaadfictie. De indie stijl van Gavin Fullertons tekeningen dragen daar alleen toe bij.

PAUL IS DEAD OGN. Ooit, toen The Beatles druk bezig waren met de opnames van hun Sgt. Pepper album, werd het gerucht van de dood van Paul McCartney (voor de goeie verstaander, die draait anno 2020 nog steeds mee) de wereld ingestuurd. In een brandende auto, waar Lennon zijn ogen niet van kan afhouden. Deze GN vindt daar voldoende stof in om er een backtracking naar Pauls laatste uren van te maken: een ongewone premisse, maar mogelijks een boeiende ervaring.

OLIVER VOL 1. Als je wou weten waar Darick Robertson tegewoordig uithangt, dit is zijn laatste wapenfeit, met X-films schrijver Gary Whitta bedacht hij een post-apocalyptische versie van het Oliver Twist-verhaal. Oliver is de redder van mensen in een dystopisch Engeland terwijl hij naar zijn eigen oorsprong zoekt.

THE RIDE: BURNING DESIRE TP. Ondertussen al een kleine 20 jaar komen op onregelmatige basis kleine misdaadverhalen, met als prop ergens in het verhaal een Camaro muscle-car (de Ride uit de titel), dikwijls op scripts van bedenker Doug Wagner, maar ook soms andere script veteranen en altijd met blow your socks off art, van bijvoorbeeld Adam Hughes, Tomm Coker, Jason Pearson, Brian Stelfreeze en meer. Daniel Hillyard, hier van dienst, heeft (nog) niet zo’n ronkende naam, maar werkt zelfverzekerd in een gelijkaardige stijl. Het verhaal draait om een ex-flik die na 15 jaar in de cel als buitenwipper voor een eerder ongewone stripclub werkt, waar ze al haar vaardigheden (van voor en achter de tralies) zal moeten aanwenden om levend uit een hachelijke situatie te geraken. Backups met tekenwerk van o.a. Hughes en Tomm Coker zorgen voor een heerlijke kers op de gewelddadige taart.

Ablaze

RED NAILS #1. Voor de 2e keer probeert Ablaze de Glenat-versie van Conan De Barbaar aan de man te brengen in de VS. Eerder stonden ze al eens in Previews met de vroegere nummers, maar daar kwam een copyright staartje aan. Nu, zonder de eerder tussentitel The Cimmerian ploegen ze verder met deel 1 (ik neem aan van slechts 2, de strip is niet langer dan 64 pgs) van Red Nails door Hautière en Cassegrain. Bekend verhaal, me dunkt, knap in beeld gebracht, edoch zonder opmerkelijke script-vernieuwingen. Maar als je een Conan-fan bent en het niet moet hebben van Frans of Nederlandse vertalingen daarvan, heb je dus deze optie.

Abrams Comic Art

KENT STATE: FOUR DEAD IN OHIO HC GN. Derf Backderf, ondertussen wel bekend om zijn autobiografische GN My Friend Dahmer, gaat voor het eerst de toer van de historische kroniek op, met het voorval waar voor het eerst (maar zeker niet het laatst) VS National Guard wapens trokken tegen eigen bevolking, meer zelfs, ongewapende studenten die protesteerden tegen de Vietnamoorlog. Derf was 10 jaar toen dat gebeurde en gaat hier via interviews op zoek naar wie die 4 studenten waren en hoe de dagen voor het voorval eruit zagen. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis en een escalatie die nog steeds zichtbaar is in hoe het land er nu uitziet.

Action Lab

De titels van Action Lab en bijhorende beschrijvingen voelden altijd al wat te zeer afgeleid aan: it’s JUST like that thing you love so much, only not as good. MR. BEAVER is TMNT en DKR (zoals ze zelf zeggen) en ik ben even goed pro een goeie persiflage/satire, maar eerder van het Hot Fuzz dan het Naked Gun kaliber (see what I did there?) en dit leest eerder als dat laatste. Dezelfde analogieën (i.e. Dit is voor al die fans van Ed Brubaker-comics) leggen ze eerder dik op BURNING RUBBER ONE SHOT. Van de andere kant is het een one-shot, en als je toch net met een licht crime noir deficiet zat, is het nu je kans. My beavers I prefer wet.

Aftershock

DISASTER INC. #1. Aftershock is dol op het high concept idee: de elevator pitch die je meteen laat weten of dit iets voor jou is. Deze Joe Harris titel heeft een goeie: Disaster Inc is een underground toerismebureau met enkel de meest gevaarlijke bestemmingen. Eerste op de planning is de nuceaire ramp-site van Fukushima!

DEAD DAY #1. Eén dag per jaar komen de doden terug voor 1 nacht. Soms om hun familie nog één keer te zien, soms om het varken uit te hangen of om wraak te nemen. Hoe dan ook zal er wat horror aan te pas komen. Een mogelijk boeiend concept, van Ryan Parrott en Evgeniy Bornyakov. De namen zeggen vaag iets, maar springen niet meteen in ’t oog. Het leest ook wat als nog maar een zombie-titel en vengeful dead is ook niet meteen de meest originele invalshoek.

Algonquin Young Readers

LONG STORY SHORT: 100 CLASSIC BOOKS IN 3 PANELS HC. Precies wat de titel zegt. 100 klassiekers uit de literatuur gereduceerd tot telkens 3 prentjes. Dat zorgt, hopen we dan, voor onverwacht zuiver gedistilleerde essentie, fijne grapjes en meer van dat leuks.

Archie Comics

ARCHIE VS PREDATOR II. Eindelijk! De verzameling van de 2e confrontatie, rechtstreeks vervolg op het al even waanzinnige eerste deel, waarin de vrienden van Betty, Veronica en Archie duchtig uitgedund werden en Archie voor altijd… veranderde. Nu heeft Alex DeCampi nog meer bizar gepland, als ze oog in oog komen te staan met zichzelf, maar toch anders. En ondertussen slaan de Predators alles gade… vanaf Mars. Bring it!

Avatar Press

CINEMA PURGATORIO TP. De complete geschiedenis van de film zoals geïnterpreteerd door Kevin O’Neil en Alan Moore: alle 18 delen uit de gelijknamige anthology, telkens volkomen uniek, elke keer ongemeen boeiend en voorzien van het soort complexiteit zoals alleen the crazy, bearded wizard dat kan. Dit zal bovendien wellicht het laatste wapenfeit van nonkel Alan zijn, die al officieel zijn pensioen aankondigde. Of O’Neil nog meer werk zal verrichten valt evenzeer te betwijfelen.

AWA Upshot

YEAR ZERO #1. Net wat we nodig hadden, nog een titel die Year Zero heet. Oh ja, en zombies. Nog zombies. 5 overlevers van de apocalyps, elk met unieke (en wellicht heel toevallig complementaire) talenten moeten het lang genoeg zien te trekken zonder het loodje te leggen. Ain’t never seen that before. Ben Percy & Ramon Rosanas maken het zichzelf niet gemakkelijk.

UPSHOT NOW #1. Hadden we dat dan wel nodig? 1 maand na de verschijning van die eerste titels, geeft Upshot ze nog eens uit, maar nu alle 4 (Hotell, Resistance, Red Border & Archangel 8) in één comic. Voor 5 dollar. Because why the fucking shit not, right?

Black Mask Press

GRAVETRANCERS TP. Nog meer ondoden?! Nee, niet echt. Alleen maar grafschenners die een potent drug uit lijken distilleren! If that don’t get your attention, what the hell else do you want?! Een broer en zus, op zoek naar het graf van hun vervreemde vader komen hen tegen en vanaf dan is het all nightmare fuel. De tekeningen van James Michael Whynot (possibly a pseudonym) houden het midden tussen Guy Davis en Paul Pope. Worth a look.

NOBODY IS IN CONTROL TP. Door een vreemd, ogenschijnlijk betekenisloos voorvalletje wordt Richard door een onbekende man in een bizar web van samenzwering gesleurd, Samenzweringen die honderden jaren terug de tijd in gaan. Verder vindt Warren Ellis dit goed. Dat is genoeg voor mij, en als het genoeg is voor mij, is’t genoeg voor jou.

Fantagraphics Press

I’M NOT OKAY WITH THIS GN. Het 2e wapenfeit van Charles Forsman, u beter bekend als de auteur van THE END OF THE FXXXING WORLD dat bij Netflix verscheen. Dit 2e, over een ogenschijnlijk doodnormale 15-jarige met immense geheimen (en telekinese). In zijn typerend droge stijl brengt Forsman zijn commentaar op familie, seksuele verwarring en trauma. En I’m not Okay with this is ook een Netflix reeks, ondertussen. Now you know.

First Comics Inc.

NAPALM JACK GN. De Fillbach broers zijn een geducht wild ideas team. Hun topwerken Star Wars Adventures en Maxwell Strangewell zijn van een inventiviteit, dynamiek en onverschrokkenheid in de ideeën en uitvoering. De grootste wetenschappelijke geesten zijn ontvoerd, waardoor de wetenschappers zelf kwijlende idioten zijn. Napalm Jack, die door geen kernwapen kan tegengehouden worden, wordt ingezet om ze terug te halen. Jack zal een hele resem moeten afmaken om een mad scientist tegen te houden! Doesn’t that sound like all the fun?

Magnetic Press

GENPET GN. Een rijke jongen krijgt een genetisch gemodificeerd huisdier als vriendje en lijfwacht, net als zijn vader bedreigd wordt door bandieten, die het op die Genpet gemunt hebben. Vriendschap, gerechtigheid en engagement passeren ook de revue. Die tekeningen van Alex Fuentes springen er bovendien heel erg uit. Hey, good lookin’!

Oni Press

ROGUE PLANET #1. Een planeet waart rond zonder eigen zonnestelsel, waarop, volgens de bemanning van de Cortes, een koninklijke beloning te vinden zou zijn. Maar de planeet is buitengewoon vijandig en bevolkt met de vreselijkste nachtmerries. Tussen Andy Macdonald en Cullen Bunn kan je wel rekenen op solid horror comicking.

HELL WAS FULL HC GN. Het brein van Branson Reese heeft het soort vorm waar je alleen maar met grote verwondering en lichte afkeer naar kan kijken. Zijn bizarre, vaak tot het uiterste gedreven humor en vreemde gedachten zijn een lust voor dat deel van je eigen brein dat ook zo zou willen zijn. Je snapt me als je dat (h)erkent.

Paper Cutz

THE ONLY LIVING GIRL VOL 1 GN. In (nog maar) een post-apocalyptische wereld gaan Zee en haar vrienden op een gevaarlijke zoektocht, zeker als blijkt dat die nieuwe wereld het resultaat is van plannen die haar vader, Evil Dr Once, bekokstoofde. Ze heeft het niet makkelijk om daarmee in het reine te komen, wat meteen ook het boeiendste element van een goed doorbakken subgenre uitje is. Kan geen kwaad dat Gallagher en Ellis zich ook al meermaals bewezen hebben om bekende clichés nieuw leven in te blazen. En dit is dan nog een het vervolg op hun andere succesverhaal, THE ONLY LIVING BOY!

Rebellion

KINGMAKER VOL 1 GN. Ik heb tenminste 1 Brits-geproduceerd boek nodig om een Previews-lijst af te werken en ja, ik heb Cinema Purgatorio al, maar da’s toch nog niet niet helemaal hetzelfde. Vertrouw op Ian Edginton om mits wat genre-mashing, tot een minstens leesbaar, wellicht verfrissend verhaal te komen: nadat ze de tiran omver wierpen, krijgen de Nine Kingdoms te maken met een nieuwe belager die hun magie wil stelen voor eigen gebruik. Waar ze eerst verdeeld waren, zorgt die gedeelde vijand ervoor dat een tovenaar, een ork en een dryad daar samen een stokje voor steken.

Scout Comics

GUTT GHOST: TROUBLE WITH THE SAWBUCK SKELETON SOCIETY ONE-SHOT. Dat er een Mike Mignola cover aan voorafgaat, maakt de vergelijking alleen pertinenter. Zoals The Amazing Screw-on Head of Mr. Higgins Comes Home & Our Encounters with Evil, past dit bijna te goed in het rijtje van Mignola’s vreemdere uitjes. Gutt Ghost, die voor het eerst in Heavy Metal opdook, geraakt ongewild in de schulden bij een bijzonder gewelddadige organisatie, die het op de schulden van alle levende wezens gemunt heeft, en die helemaal en bloederig wil innen! Pas op, er zijn al 2 andere van die Gutt Ghost one-shots, maar geen van de 2 zijn ook al verschenen.

Titan Comics

LITTLE VICTORIES: AUTISM THROUGH A FATHER’S EYES GN. Een heel persoonlijke getuigenis over omgaan met autisme in je zoon, gebracht met veel emotie, empathie, creativiteit en authenticiteit. Ondertussen is het al bekroond en het ziet er ook heel bijzonder uit. Het soort boek dat iedereen kan helpen om die ander beter te begrijpen.

Valiant

FINAL WITNESS #1. Het is allang geen verrassing meer, een nieuwe maand is een nieuwe Valiant in deze lijst. Maar deze keer (en dat gebeurde eerder al met de nieuwe Bloodshot) kan het me niet echt overtuigen. Indicaties van een misdaadverhaal, een seriemoordenaar en een vigilante met elektrische krachten doen me niet meteen op en neer buitelen van opwinding. Net zo min als Jeremy Haun & Ray Fawkes dat doen. Herkenbare, degelijke, geteste namen, maar er springen (excuse the pun) niet onmiddellijk vonken af.

Vault

HUNDRED WOLVES #1. De beschrijving van deze titel leest alvast als een redelijk rechtoe-rechtaan historisch drama, van een koppel Kozakken die hun troep achterlaten om hun zoon op te voeden, tot zowel de bende als hun feodale heer beroep wil doen op hun afgezworen vechterstalenten, en beide kampen zullen alleen genoegen nemen met “ja”. Tony Akins was second fiddle op de Azzarello Wonder Woman run. Van schrijver Myke Cole had ik nog niet eerder gehoord, maar hij komt uit fantasy novel trilogy country. Grote verwachtingen, maar ergens mist het wat overtuiging.

Zenoscope Entertainment

CONSPIRACY: MEN IN BLACK. Blijkt dat ik het af en toe nog eens bij het rechte eind heb. Met een maand ertussen keert Hans Rodionoff terug voor nog een samenzweringstheorie, deze keer over de Men in Black, een heel ander fenomeen dan hoe ze er in de populaire films bijlopen. De hele waarheid opgebouwd rond deze reeks voelt heel X-Files aan: deze waarheid zal je voor altijd veranderen, eindelijk zal je begrijpen hoe de vork in de steel zit. Of ook nog: the proof of the pudding will be in the eating. En laat het voor de rest duidelijk zijn: deze one-shot is de potentiële, spreekwoordelijke roos op de mesthoop. Een uitgever die voor minstens 2 titels in zijn voor het overige veel te aanzienlijke output niet de moeite neemt de tekenaar credit te geven of ook iets anders te laten zien dan hoogst exploitatieve covers, zal ik voor het overige blijven negeren.

Zuiker Press

GOODYE: A STORY OF SUICIDE TPGeen gemakkelijke materie kiest Zuiker telkens voor de taboe titels die het produceert. Dit keer kijken ze naar het tragische verhaal van een heel gemotiveerde, enthousiaste tiener die op korte tijd eindeloos gepest moet verdragen en daar helemaal niet mee omkan, tot het fataal afloopt. Had ze maar sterker moeten zijn? Moest ze die pesters haar maar niet laten raken? Oordelen vellen is gemakkelijk, maar kan je van een 12/13-jarige verwachten dat ze een breed perspectief op zo’n verstikkende, schrikwekkende situatie kan instellen? Een waargebeurd verhaal als dit kan misschien wat geesten openen?

7 Seas Entertainment

MY SENPAI IS ANNOYING VOL 1. En manga, maar volledig in kleur, omdat dit ooit begon als een (bijzonder succesvolle) web-manga. De baas van Igarashi werkt duchtig op ‘r zenuwen, en toch raakt ze steeds meer tot ‘m aangetrokken. Allemaal heel sitcommy, ik zie zo al de uiterst plaatsvervangende schaamte van de lezer, de ongemakkelijke situaties en de seksuele spanningen zullen ook niet van de poes zijn. Vast charmant, maar is dat ook ettelijke volumes vol te houden? We zullen er hier achter komen!

Tot volgende maand!

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.