Random Article


Nout’s Pre-Orders: Aanraders voor maart 2020

 

Posted 06/01/2020 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alle comics erin die 2 maanden later in je favoriete comicshop verschijnen. Elke maand staat die boordevol Marvel, DC en Image-comics, maar die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak even leesbaar voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen.

Ontdooi je bevroren nerd vingers met deze warme aanraders voor… Maart!

FREE COMIC BOOK DAY

Elke zichzelf respecterende comicsnerd weet dat mei de maand is van de free comical books. De eerste zaterdag kan je kiezen uit een brede selectie aan speciaal vervaardigde samplers, kortverhalen of eerste hoofdstukken van een grotere arc. Onze sponsor overlord heeft altijd een of andere grabber-baggy actie om er een hoop achterover te slaan. In deze en de volgende Previews staan die verschillende gratis comics telkens al met info, dus pikken we er in de komende edities enkele opvallende uit. Links krijg je hier nog niet, dat is voor dichterbij FCB Day. Tegen dan zullen we ook weten hoe Archonia het dit jaar aanpakt. Tot dan, feast yer eyes!

Dark Horse volgt de adaptatie van American Gods op met NORSE MYTHOLOGY van Gaiman, met zowat een usual suspects murderer’s row van talent: P. Craig Russell, Mike Mignola, Jerry Ordway, Jill ThompsonImage gebruikt FCBD ten volle en lanceert een nieuwe Robert Kirkman titel, met Chris Samnee! Het eerste deel van FIRE POWER heb je alvast gratis! AWA werpt zich in het strijdtoneel met een eerste listing! Bill Jemas (’t is zijn bedrijf, google that name) JMS, Deodato! It’s those early oughties, fellow nerds! They have returned! Zal JMS zijn verhalen afronden? Zal Jemas tegen alle mogelijke schenen schoppen? Zal de anatomie van Mikes tekeningen vreemd vervormd zijn? Kom het te weten in THE RESISTANCE #1. Dark Horse zet ook nog in op STRANGER THINGS, Dynamite op THE BOYS, IDW op USAGI YOJIMBO, een THE TICK one-shot, een nieuwe OWLY, Humanoids haalt INCAL uit de kluis en geeft het aan Mark Waid (als dat maar goed komt) en dan hebben we nog geen info over wat Marvel en DC zullen aanbieden.

Marvel

Marvel, valt me deze maand precies harder op dan andere maanden, gaat heel hard voor de overrompeling: 2 nieuwe X-titels, de meeste van de rest van X krijg je twee nummers per maand, nieuwe crossovers die uit event-y andere titels en gebeurtenissen komen denderen… Niet dat alleen Marvel in die val trapt, it is the way van de superheldenverhalen. DC is er ook dol op, daarom vertel ik elke maand zoveel over de standaard Superman & Batman-comics. Deze maand lijkt het mij vooral nogal verblindend aanwezig in de Marvel Previews: De Empyre crossover wordt aangekondigd met (hoe kon het nog anders) ROAD TO EMPYRE: THE KREE/SKRULL WAR #1, een one-shot (thank you, roept je portefeuille, thank you, Marvel) die er Meet the Skrulls en Incoming en natuurlijk de eerste Kree/Skrull War bij betrekt, want: this is what you want. Om dat dubbel te bewijzen, is er de True Believers-reprint lijst van deze maand, die, lijkt het wel, letterlijk alles uit de archiefkast haalt. Nu van de ene kant is dat verschrikkelijk aantrekkelijk en uitermate fascinerend, maar het voelt ook wat artificieel en bedrieglijk. Everything matters. You liked this then, you were right! Like it again. Ik trap er ook in, maar het schuurt, zeker als de spark van die nieuwe poging om me erin te zuigen, uitblijft. Aging nerd will stop ranting now.

Want dan doet Marvel dit: MARVEL #1. Het oorspronkelijke idee voor Marvels, waar Alex Ross mee doorbrak, was een anthology met kortverhalen uit de pennen en potloden van prime comics creators. Creators die vaak niet eerder (of amper) voor Marvel hebben gewerkt: Adam Hughes, Dan Brereton… Die kortverhalen worden telkens door een Ross en Steve Darnall (die je misschien nog kent van het grotendeels vergeten Vertigo tweeluik Uncle Sam) overarc aan elkaar gehangen. In dit eerste nummer zitten ook nog Steve Rude, Frank Espinosa en Kurt Busiek! You liked this then, you were right! Like it again. Dat ware perfect geweest, maar Marvel maakt er meteen een hele franchise van: de re-issue van Marvels is al gepasseerd, Marvels X rolt verder en dan breien we er toch gewoon 8 nummers MARVELS SNAPSHOT aan, wat er grotendeels uitziet als wat ik hierboven net beschreef, maar met meer pagina’s per verhaaltje en waar Alex Ross de teugels van de andere reeksen in handen heeft, hebben ze die hier aan Kurt Busiek gegeven. Een annual-style kijk op personages van de golden age tot nu. Eerst is het de beurt aan SUB-MARINER. Jerry Ordway, zegt de solicit. Shut up and take my money! schreeuwt mijn hart. “2 per maand”, hoont Marvel. En: “Benjamin Dewey”. “Je kan het, nout” kreunt mijn bankrekening. “Weersta!” “Hypocriet!” lacht de lezer. They know. They always know.

OUTLAWED #1. Ik wil helemaal geen extra olie op mijn argumentatief vuur gooien, maar Marvel will be Marvel. Spinning out of Incoming! That is all.

STAR WARS: BOUNTY HUNTERS #1 & #2. Ooit was er een team van Boba Fett, Bossk en the Terminator / Cyborg Superman Valance. Die naam kon iets beter. Ze worden tijdens een missie verraden door zijn mentor. Valance overleeft net en zweert wraak. Jaren later keert zijn mentor terug, maar alle bounty hunters hebben het op ‘m gemunt, Boba Fett voorop, dus Valance kan zich maar beter haasten. Ethan Sacks zorgt hopelijk voor voldoende twisty turns om de aandacht erbij te houden, want dit is allemaal wat milk toast.

CONAN THE BARBARIAN: THE ORIGINAL MARVEL YEARS OMNIBUS VOL 4. Ik heb ongetwijfeld voor sommigen al genoeg over Conan geleuterd, de voorbije maanden. Voor mij is het nooit genoeg. Deze comics en verhalen betekenen wat en dat zullen ze godverdomme ook voor elk van jullie! Deze collectie verzamelt de adaptatie door Roy the Boy Thomas en Big John Buscema van Conan’s grootste liefdesaffaire met the one-and-only Belît, van hartstochtelijk begin tot dramatisch einde. Dat moet je ervaren hebben!

Naast de verderzetting van de hele X-lijn in 1 collectie, beginnen deze maand ook de individuele collecties: X-MEN, MARAUDERS en EXCALIBUR zijn eerst aan de beurt. DAWN OF X meteen 3 volumes ineens! VOL 4 VOL 5 & VOL 6 Terwijl ik dan toch daarover bezig ben: de 2 toevoegingen aan de Dawn of X lijn:

CABLE #1. waarin een veel jongere Nate zijn voorspelde lot bij de hoorns vat om er meteen vroeger aan te beginnen, want waarom niet? Phil Noto dat hebben de fans graag.

HELLIONS #1Het hele idee van Krakoa is dat letterlijk alle mutanten er veilig zijn, ook de ergste misdadigers. De beste manier, om die onder controle te houden, vindt Mr Sinister, is er een team van maken. Strak plan! Zeb Wells kan van dit idee een bijzonder leesbaar titeltje maken, zeker met Nanny, Orphan Maker en Wild Child erin. Much face-palming shall be had.

DEATH OF WOLVERINE PRELUDE: THREE MONTHS TO DIE TP. Doe vooral jezelf en mij een plezier: koop dit zeker niet. Het is de meest zinloze, ter plaatse trappelende-terwijl-de-echte-Death-of-Wolverine-voorbereid-werd reeks in recente geschiedenis. Het script is pover, de tekeningen inconsistent en het product compleet zinloos. Avoid.

Image

Geen beter moment om je populariteit uit te buiten dan je X-cred gebruiken om DECORUM #1 te lanceren! Goeie manieren zijn uiterst belangrijk bij toekomst-huurmoordenaars. Ze zeggen Jonathan Hickman & Mike Huddleston. Ik heb genoeg.

MERCY #1. Een nieuwe, iets kortere serie over anders zijn en daarmee omgaan, in een setting van gothic horror, kundig aangepakt door comics doorbraakwonder Mirka Andolfo.

Dark Horse

Hipster alert! Mike Allred is gestrikt voor een nieuwe, erg Mike Allred-miniserie, met een erg hipsterige, pardon Allred-titel. X-RAY ROBOT #1. Tijdens een experiment komt een man oog in oog met zijn 227 jaar oude toekomstige robot zelf, die in een gevecht is verwikkeld, over de dimensies heen, met een Nihilist die alle leven wil herleiden naar zijn pre-Oerknal staat! Hou ze tegen, cap’n, we gaan in retro-verload!

STARSHIP DOWN #1. De premisse is redelijk standaard, misschien zelfs op het randje van cliché: onder het ijs van Siberië zit een buitenaards ruimtetuig. Een wetenschapster komt onderzoeken, maar het Vaticaan, de Russen en nog facties willen roet in het eten gooien en de wetenschapper zelf kampt met onzekerheid en wie weet wat nog… Dat Vaticaan-splintertje kan een originele insteek geven, of Dark Horse speelt op veilig / vergeetbaar. Dubbetje op z’n kant, helaas.

NEIL GAIMAN LIBRARY VOL 1. Hey, nerd. Ja, jij. Middelmatig affluente nerd met een affiniteit voor fijngevoeligere verhalen die al lang genoeg meedraait om Sandman te kennen. Juist, jij. Neil Gaiman, daar koop je zowat alles van, toch? Niet alsof hij zoveel produceert, dat het meteen de bank breekt, juist? En nog niet eens zo lang geleden schafte je dus die 2e editie van Harlequin Valentine aan, toch? En die nieuwe mini OGN-bewerkingen van de kortverhalen van Neil, zoals How to Talk to Girls at Parties? Die ook? Goed zo, want nu geven we die nog eens uit. Alleen groter, en willekeurig bij elkaar gevoegd. DC besloot dat Gaiman niet goed genoeg was voor ze, dus hebben wij die lacune in je hart gevuld. Als dank koop je die dikke hardcover gewoon nog eens, toch? We wisten dat we op je konden rekenen. As you were, nerd.

Oh en terzijde, nu we je toch beet hebben? In dezelfde maand dumpen we toch gewoon even de conclusie van AMERICAN GODS VOL 3 THE MOMENT OF THE STORM op je? Je kan dat aan, meer zelfs, je wil het. Marvel en DC hebben toch niks voor je, dat merkte je al aan de eindeloze lijst hierboven.

PANORAMA TP. Uit de archieven van indie-phenomenon Michel Fiffe komt een body-horror tragisch liefdesverhaal in strak zwart/wit. Ze delen een vreemde, ongewenste gave die hen samenhoudt en moeten ze dus wel proberen onder controle houden, ook al lukt dat niet. Vinden ze liefde, zichzelf en overleven ze een bevreemdende transformatie? Fiffe ken je misschien van de Suicide Squad-geïnspireerde liefdesbrief aan ’80s comics Copra, momenteel in heruitgave bij Image.

EMPOWERED OMNIBUS VOL 1 TP. De softcover versie van de verzameling van de eerste 3 volumes van wat zonder twijfel, ongeacht wat de kortzichtige kritikasters beweren, de best getekende, grappigste en pertinentste kijk op superhelden is en blijft. Sexy, onvoorspelbaar, bij momenten gebalanceerd gênant en altijd, altijd onweerstaanbaar.

LUTHER ARKWRIGHT TP. Het magnum opus van Bryan Talbot, waarvan de andere titels, Grandville en A Tale of One Bad Rat ook even vermeld horen, want ik hou van jullie allen. Arkwright is een mysterieus en machtig wezen met de gave om tussen dimensies te wandelen. Hij werkt als geheim agent en op zijn schouders rust het heil van het hele universum. Een Victoriaans/steampunk epos zonder weerga en de sequel onder één kaft, eindelijk weer beschikbaar. Dit ontvangt ook een bijzonder hoge aanradersfactor.

DC

ROBIN 80th ANNIVERSARY 100-PAGE SUPER SPECTACULAR #1. 80 jaar voor 1, 80 jaar voor iedereen! Batman, Superman, een klein jaartje daarna Robin en onvermijdelijk ook uiteindelijk Green Lantern. Brrrr. Legendarische Robin teams werken nog één keer samen om terug te kijken op verhaaltjes uit Robins acht voorbije decennia. Bob Kane was niet bereikbaar voor commentaar. Op Chuck Dixon, Tom Grummett en Scott McDaniel na, zijn de creators wel voornamelijk uit Robins heel recente verleden. Dick, Jason, Tim, Damien, zelfs Stephanie en Carrie komen allemaal aan bod. Het zal drummen zijn voor een plekje. DC, snel vraagje: op de cover staat 100 pgs, in de technical specs 96… Covers zijn nu ook al pagina’s? Gotcha.

STRANGE ADVENTURES #1. Tom King. We kunnen er niet omheen dat hij golven maakt. Niet al zijn output wordt even enthousiast onthaald, maar na Vision, Sheriff of Babylon en Mister Miracle weten we unaniem dat hij echt schittert in de planning en uitvoering van een 12-issue maxiserie. Het begint hier alvast dark & grim & gritty, door woorden als threatening, haunting en meer van dat vrolijks rond te zwieren. Dat is de this is what you want marketing, hopen we. Want hoop, die hadden zijn andere reeksen ook, en daar reken ik, ten minste, toch op.

THE JOKER: 80 YEARS OF THE CLOWN PRINCE OF CRIME HC. Robin, de sidekick in vele incarnaties van Batman krijgt een one-shot, de aartsnemesis van Batman krijgt een hele HC. Toegegeven, het gaat hier om uitlsuitend herdrukmateriaal, maar goed, dat krijgt Robin voorlopig precies ook niet. Ze zijn wat aan de vage kant van wat er allemaal inzit, met een sprong van zijn 1e verschijning in 1940 naar ‘recentere klassiekers (sic)’ van Snyder, Daniel en Dini. Oh ja, shock of all shocks: het komt met een Jim Lee cover. DC, always up for wringing that udder even drier.

TALES OF THE BATMAN: STEVE ENGLEHART HC. Herdukken van een heel ander caliber, ik zou zelfs durven zeggen, met een waardevolle natuur, zijn die Tales of the Batman, die een dankbare spot richten op venerabele Bat-creators van weleer, de ene al bekender dan de andere. Englehart, carrièregenoot van namen als Doug Moench, Denny O’Neil of Roy Thomas was, in zijn hoogdagen een veelgevraagde schrijver, onder andere door zijn baanbrekend Batman-werk met Marshall Rogers (die even goed in de titel van dit boek had mogen staan). Engelharts Batman wordt tevens beschouwd als de eerste keer (lang voor DKR) dat de Dark Knight echt dark ging. Vergeet ook nooit: HIS PARENTS ARE DEAAAAD!

SUPERMAN UP IN THE SKY HC. DC is echt wel alleen nog Batman en Superman, lijkt het soms. Hoe dan ook, dit is de collectie van het Tom King Supermanverhaal dat eerst in een Walmart-exclusive comic verscheen. Het voorbije halfjaar verscheen die in singles en nu is daar de collectie van Supermans (of Tom King, zoals je’t wil lezen) tour rond het DCU. De Andy Kubert-prentjes zijn prachtig, de essentiële distillering tot de essentie van Superman, los van idiote continuïteit is een broodnodige verademing.

Dynamite

KILLING RED SONJA #1. Ook al is dit een zijspoor van de ongoing serie, het idee is boeiend: Om koningin te worden, moest Sonja haar voorganger de keizer een kopje kleiner maken. Maar die heeft een zoon, die nu op wraak zint. Dynamite beloofde al (om je te laten geloven dat de afloop van deze miniserie niet compleet voorspelbaar is) dat de plotlijn terug in de ongoing zou geplooid worden. Mijn Cassandriaanse hypothese: de jongen faalt hier, maar overleeft en keert terug als nemesis in de ongoing en daar… wie weet? Tegelijk, die Russell is geen prutser, dus ook op zichzelf kan dit nog steeds een waardige leeservaring zijn. Craig Rousseau hebben we al lang niet gezien, maar het zint me dat Dynamite vaker naar tekenaars met wat meer ervaring/pedigree grijpen en niet alleen 1st timers.

Boom

WICKED THINGS #1. Het moment dat ik ondertussen John Allison zie staan, hoef ik niet echt nog iets te weten. Hier blijken ze ook nog eens met Max Sarin the band back together, bovendien dan nog in de wereld van Giant Days met *ahem* spunky detective Charlotte Grote, die van moord beschuldigd wordt en geen andere keus heeft dan die snel even op te lossen. It’s back, people! It’s happening!

HAPPINESS WILL FOLLOW OGN. Ik zag eerst de naam Mike Hawthorne en was al ongeveer klaar met deze aanrader, in de zin dat het voldoende reden was. Blijkt dat dit ook nog eens een pijnlijk persoonlijke memoir is van zijn jongere jaren als ongewenste Pueroricaan in NY, samen met zijn moeder. Die situatie zou al schrijnend genoeg zijn, maar dan blijkt hij het slachtoffer van een Old World Santaria vloek te zijn, die zijn moeder aanzet tot voorvallen en handelingen die hen zowel emotioneel als fysiek uit elkaar zullen drijven. Strap in, this’ll get rough.

ONCE & FUTURE TP. Deze Kieron Gillen titel, die ikzelf Gramma Buffy with Arthurian lore durf noemen, geeft een ideale balans van no bullshit personages, een intelligente kijk op mythes, interessante interpretaties van geschiedenis en laten we niet vergeten, magie, geweld en kick-ass armor.

Aftershock

ARTEMIS & THE ASSASSIN #1. Een genootschap van tijdreizende huurmoordenaars zullen roet in eender welke pivotale geschiedkundige gebeurtenis gooien, tegen de juiste prijs. Zoals de top WO II-spion met plannen voor de Normandische invasie uitschakelen. Wie is er niet dol op wat losgeslagen oorlogsavontuur?

JOIN THE FUTURE #1. De megasteden van de toekomst zijn perfect. Iedereen is er perfect gelukkig, maar toch leven er nog mensen in een Amerikaanse, onafhankelijke nederzetting. Een tienermeisje zal achterhalen hoever ze wil gaan om die waarden te verdedigen als de stad haar verplicht toe te treden. De analogie ligt er zeker dik genoeg op, maar als Zack Kaplan voor wat nuance kan zorgen en de stad niet puur als de identiteits-verpletterende monoliet, maar een potentieel alternatief met mankementen, kan het wel wat worden.

Ahoy Comics

BILLIONAIRE ISLAND #1. Een nieuwe miniserie, creator-owned, dit keer, van het monsterlijke goeie team van Steve Pugh en Mark Russell. Op Billionaire Island kan alles, zolang je betaalt, maar zelfs die superrijken zullen erachter komen dat die prijs heel hoog kan zijn. I’m having all my boxes ticked, she said. Ain’t no satire like a Russell satire coz a Russell satire really stings.

A Wave Blue World

CAYREL’S RING HC. Een combinatie van intieme verhalen en epische gebeurtenissen in de Ring, de verre ruimtekolonie van de mensheid. Ooit was dit een kleine kickstarter, die de steun kreeg van Brandon Graham en zijn vrienden, zoals Aaron Conley, Alchemichael, James Stokoe en zo. De sfeer van het hele epos reflecteert ook de sensibilities van die klasse tekenaars. Deze knappe finale uitgave is zeker een kijkje waard.

AWA Upshot

De nieuwe uitgeverij van Bill Jemas verschijnt op het strijdtoneel met een aantal titels. De creator-namen klinken grotendeels bekend of zagen we al een tijdje niet. Een eerste overzichtje van hun #1s. Het gaat telkens om miniseries, wellicht met de mogelijkheid om naar seizoenen uit te breiden, zoals comics tegenwoordig zo graag doen. THE RESISTANCE #1 (of 6). JMS doet zijn Rising Stars-concept dat indertijd bij Top Cow verscheen, nog eens over: na een ramp met honderden miljoenen doden verschijnen plots een duizendtal mensen met krachten. Zorgen zij voor nog meer miserie of zijn ze de redders van de mensheid? Tekeningen van Mike Deodato Jr. Ik maakte mijn eerste snap judgement hierboven al. We zien wel hoe het verder loopt. Tekenaar C.P. Smith hadden we al een tijd niet meer in comics gezien (ik meen zelfs dat zijn laatste outing ook een JMS-comic bij Image was) dit keer met Michael Moreci stampt hij ARCHANGEL 8 #1 (of 5) uit de grond. Met hevige christelijke invloeden gaat het hier om de oorlog tussen Hemel en Hel, aan de lichtkant geleid door de 7 aartsengelen. Maar er is een 8ste, die er zijn eigen code, niet gezegend door God, op nahoudt. Hij toont je echt hoe slecht goed kan zijn. RED BORDER #1 (of 4) heeft een synopsis die het best bij een mini lijkt te passen: een Mexicaans gezin vlucht de grens over en krijgt onderdak op een ranch waar ze van de regen in de drop lijken te komen. Jason Starr schreef al eerder voor Vertigo, van de Will Conrad Top Cow-tekeningen, weet ik echter niet hoe goed die op horror zullen werken. Tenslotte is er HOTELL #1 (of 4) is nog een horror-mini over een hotel dat je enkel vindt als je echt op zoek bent naar een toevluchtsoord. Maar je geraakt er vast nooit meer weg. Dat die laatste 2 zowel horror als ook nog eens een erg gelijkaardig concept hebben, laat me een beetje halfwarm voor die laatste 2 en eerlijk gezegd, de hele lijn doet me niet meteen op en neer springen. De eigenlijke verhalen kunnen me uiteraard nog van gedachte doen veranderen.

Black Mask Press

Het was alweer even geleden dat we bij Black Mask gestopt waren. In één maand hebben ze dan wel 3 collecties die voor een blip zorgen, te beginnen met SURVIVAL FETISH TP over een jongen die als geen ander medicijnen en informatie voorbij een bezet niemandsland kan krijgen. Tot zijn beroemdheid wat taant en hij alleen achterblijft met zichzelf en zijn geheimen. Intrige, actie en drama. Voor de woke nerd (zeg ik enkel omdat het nogal on-the-nose lijkt) is er JADE STREET PROTECTION SERVICES TP. Als ze het vertikken na te blijven, stoten een groepje vriendinnen op een vreselijke samenzwering die alles voor hen op het spel zet. Een ostentatieve John Hughes voor de 21ste eeuw vibe en herkenbare/relateerbare personages moeten dit helemaal waarmaken. Tenslotte nog een horror-mini: is de terreur echt of enkel maar in je hoofd. Intrekken in een oud huis zorgt voor rare visioenen en mateloze paranoia in DEVIL WITHIN TP.

Bold Type Books

A FOR ANONYMOUS OGN. Elke maand is er precies minstens één (recent) historische kroniek in comics-formaat, dit keer over de Anonymous-beweging die de magnaten op de knieën kreeg en heel wat online zaken deed herbekijken. De beschrijving presenteert het uiteindelijke bereik van de beweging en het hacktivisme als iets rooskleuriger dan het er tegenwoordig voorstaat, maar een overzicht kan zeker interessant zijn.

Drawn & Quarterly

THE SWAMP HC. Voor het eerst worden mangapionier Yoshiharu Tsuge’s comics naar het Engels vertaald. In tegenstelling tot zijn manga-collega’s van zijn tijd, schildert hij een portret van een ruw en soms wanhopig Japan van na WOII. Hij breit geen avonturen of mysterie-manga en geeft zo een heel ander historisch perspectief van het Japan van zijn tijd. Dit is het eerste boek in een geplande reeks van dezelfde auteur bij D&Q.

Van The Guardian cartoonist Tom Gauld verschijnen verschillende collecties uit zijn rijk archief. Veel meer kan ik niet zeggen dan: grappig, gevat, intelligent en nog van die superlatieven. BAKING WITH KAFKA HC. DEPARTMENT OF MIND-BLOWING THEORIES TP.  YOU’RE ALL JUST JEALOUS OF MY JETPACK HC.

Fantagraphics Press

THE MACHINE NEVER BLINKS: A GRAPHIC HISTORY OF SPYING AND SURVEILLANCE HC. Nog zo’n kroniek, dit keer over het de wel erg relevante gewoonte van overheid en bedrijven om iedereen en alles gade te slaan. Het voelt helemaal aan als één van die Pirahna Press Big Book of…-werken. Da’s ongeveer het grootste compliment dat ik kan bedenken. Dit boek dekt alle mogelijke varianten en wakkert je paranoïde vlammetje aan: wie heeft je op dit moment in de mot? En zeg nou zelf, je leest toch liever dit dan één of ander droog click bait artikel?

:01 First Second Books

DRAGON HOOPS TP. Gene Luen Yang keert terug naar zijn eerste passie: graphic novels met een persoonlijk, autobiografisch kantje. Zoals elke nerd kent hij niks van sport en doet het hem ook niks, maar op de school waar hij lesgeeft draait alles om basketbal en hun team, The Dragons, hebben een perfect seizoen, dat niet alleen hun, maar ook Gene’s leven zal veranderen. Where’s the spandex punching, though?

Flesk Publications

THE ART OF ELFQUEST & THE ART OF GARY GIANNI: GEORGE R. R. MARTIN’S 7 KINGDOMS HC twee tjokvolle artbooks met de mooiste tekeningen uit 40 jaar Elfquest, rechtstreeks uit het uitvoerig gedocumenteerde archief van de Pini’s zelf en meer dan 300 illustraties en scenes uit de 5 Tales of Fire & Ice, inclusief die uit de 2 prequel-romans, een combinatie van schilderijtjes en inkttekeningen.

Harper Teen

 

THE FIRE NEVER GOES OUT: A MEMOIR IN PICTURES HC. Dit boek verzamelt een aantal persoonlijke vignettes en kortverhaaltjes van de voorbije 8 jaar, en geven een blik op de hoogtes en laagtes uit het leven van Noëlle Stevenson, auteur van (o.a.) de Nimona GN. Vol humor, een gevatte blik en broosheid.

Harper Wave

THE BIG SHE-BANG: THE HERSTORY OF THE UNIVERSE ACCORDING TO GOD THE MOTHER HC. Voor Marisa Acocella is geschiedenis vooral een hoop feiten over venten opgeschreven door een andere hoop venten. Dit grappig en inzichtrijk alternatief op die geschiedschrijving presenteert de andere, vrouwelijke kant van het verhaal: de echte leiders, makers en doeners die eruit werden geschreven (de vrouwen dus). Compromisloos en grappig, vol kleurrijke illustraties neemt de Goddelijke Moeder Marisa mee uit haar studio op reis door de echte geschiedenis. Je zou het gemakkelijk kunnen afschrijven met een handvol tactloze opmerkingen waar iedereen tegenwoordig zo dol op is, of je ziet er een verrijking van je eigen blik op de wereld in. Ik weet al wat ik ga doen.

Humanoids

NICNEVIN AND THE BLOODY QUEEN SC. Een duïde wil oude krachten opwekken door moorden te plegen, maar zijn nieuwste slachtoffer is meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen! Tekeningen van Dom Reardon en Matthew Dow Smith, die in de school van Mignola, Adlard & 2000 A.D. comics maken. Solid moods, solid storytelling & solid blacks.

METAL HURLANT SELECTED WORKS HC. Ook al zou dat ook een goed idee zijn, betreft het hier GEEN selectie uit het oorspronkelijke magazine Métal Hurlant, in elkaar gezet door Druillet, Dionnet en Moebius. Eerder is dit een selectie uit een latere incarnatie, met meer VS-o-fiele namen als Busiek, Johns, Davis, Opena, Sook en nog meer. Vervelend genoeg is het ook geen exhaustieve lijst (wat dit wel verdient) en is het daardoor ook onduidelijk hoe groot de bijdrage telkens is. Ongeacht kan zo’n artefact alleen boeiend zijn en misschien volgt later nog een originele selected works.

Houghton Miflin

LOIS LOWRY: THE GIVER GN. Ik had nog niet eerder over dit boek gehoord, maar gezien P. Craig Russell besloten heeft de hele Engelse literaire bibliotheek in comics om te zetten, is dat bij deze anders. Jason is 12 en leeft een kleurloos leven in een perfecte wereld, tot hij de Receiver of Memory wordt en begrijpt welke duistere geheimen achter zijn fragiele samenleving, maar die vult zich ook helemaal met kleur. Dat is alles wat ik weet. Dat en P. There’s P in this. Deze grap heeft nog wat werk nodig. Maar ik zweer wel dat het niet daarom is dat ik deze titel bespreek. Trust me!

Insight Comics

HEXAGON #1. Daar hebben we Moreci weer, die nog van die high concepts lanceert, zoals die jongen die tegen de wil van zijn vader arcade computerspelletjes gaat spelen en zomaar eventjes een onklopbaar spel verslaat, om dan meteen ingelijfd te worden in een mens vs alien oorlog die al jaren aan de gang is en waarvoor zijn vader ‘m precies wou behoeden. WAAAAAT?!

Oni Press

THE SAVAGE BEARD OF SHE DWARF GN. She Dwarf denkt dat ze de laatste van haar soort is, maar hoopt meer dwergen in Dammerung te vinden. Ze heeft daar hulp bij nodig en tegen haar zin lijft ze dus Hack Battler in en samen vechten ze tegen een hele boel gekke monsters. Kyle Latino heeft een heel on the nose naam, en ik hoop dat zijn She Dwarf niet ook wat te on the nose is: als het echte antwoord vriendschap blijkt, ontplof ik!

Pantheon

MAUS 40th ANNIVERSARY BOX SET. Niet dat het nu precies deze uitgave moet zijn, of zelfs een Engelse versie en ik heb het vast al eerder over andere boeken gezegd, maar toch: dit verhaal, dit boek, deze… ervaring, is een essentieel onderdeel van je literaire maturiteit (ja jij, lezer). Zonder de ervaring die je opdoet door dit boek te lezen, ongeacht je leeftijd, je achtergrond, je politieke of andere overtuigingen zal je voor altijd iets missen. ZO belangrijk is Maus, het verhaal van een holocaust-overlever, maar even goed het verhaal van zijn niet altijd even heilzame relatie met zijn soms onaangename, wellicht zelfs opportunistische zoon. Ik maak geeneens een grapje.

Rebellion

BEST OF 2000 AD #1. De liefde van uw nederige dienaar voor 2000 AD materiaal is vast niet onbekend. Deze nieuwe poging van Rebellion om een groot (US) publiek met hun 40 jaar aan SF-greatness in contact te brengen. Dredd is daar altijd de beste keuze voor, net als de keuze voor klassiekers en verhalen die op zichzelf staan. Bovendien gaat het om telkens 100 pgs gedurende 12 nummers. Een jaar aan 2000 AD thrill power! Splundig Vur Thrigg!

Silver Sprocket

CATBOY GN. Een verzameling van de online comics van Benji Nate over een meisje die op een vallende ster wenst dat haar beste vriend, haar kat, met haar kon omgaan als een mens. Die formulering was misschien niet helemaal ideaal en levert haar Catboy op! The cat is a boy and the boy is a cat! SOLD!

Source Point Press

THE FUHRER AND THE TRAMP #1. Een gefictionaliseerd relaas over Charlie Chaplins film over Hitler en wat hem ertoe bracht dit propagandawerk voor FDR te maken. Het lijkt in elk geval op het verhaal achter The Great Dictator. Waar de Tramp uit de titel precies past, komen we later te weten?

Valiant

X-O MANOWAR #1. Oorspronkelijk aangekondigd om in november uit te komen, is het eindelijk tijd voor de terugkeer van Aric, de barbaar in het futuristische harnas. De roots van een personage zijn vaak het best om verhaalmateriaal uit te putten en in tegenstelling tot de vorige versie (waar ik, ondanks de voortreffelijke tekenaars, geen fan van was) krijgt X-O hier een planeetbedreigende missie te overzien en ten strijde te trekken tegen een futuristische bedreiging. Dennis Hallum is een vlotte schrijver en lijkt me een goeie keuze voor Conan the Iron Man en de gladde lijn van Emilio Laiso is een ideale fit.

Vault

NO ONE’S ROSE #1. Het tijdperk van de mens zit erop en de enige overlevers wonen in een overkoepelde stad aangedreven door hernieuwbare energie, de Green Zone. Daar woont een tiener die de wereld weer zou kunnen opbouwen, maar haar broer wil net het tegenovergestelde. Nog meer transparante analogieën en onzekere pogingen om hoop uit al het slechte nieuws te distilleren en te spreken over het gevaar van al te radicale ideologieën.

Viz

HELL’S PARADISE VOL 1. De meest harteloze ninja krijgt plots een doodvonnis geserveerd. Zijn enige uitweg is naar een eiland waar hij een middel moet vinden om de shogun onsterfelijk te maken. Falen is geen optie en het eiland is geen vakantiebestemming. Actie en suspens waar Viz graag van zou hebben dat het je Blade of the Immortal zwart gat zou vullen. We’ll see.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.