Random Article


Review: Doomsday Clock #12

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een viering van alles wat Superman en DC is.

Op zijn slechtst


/


De epische cross-over tussen DC en Watchmen komt tot een einde. Beste comic van het jaar? Beste comic van het jaar!

Posted 18/12/2019 by

 
Full Article
 
 

I only see Superman.

Na de controversiële Before Watchmen-prequels en de aanloop in de DC Universe Rebirth one-shot en Batman/The Flash: The Button, is het eindelijk zover. DC Comics heeft de ballen gekweekt om een sequel te breien aan Watchmen, de bejubelde graphic novel door Alan Moore en Dave Gibbons die in 1986 het summum was van de superheldendeconstructie. Doomsday Clock is echter meer dan een sequel tot Watchmen, het is ook een cross-over met het grotere superheldenuniversum van DC. De eerste helft van de reeks was alvast een schot in de roos en – na vele vertragingen –  zijn we eindelijk aan het laatste deel van de twaalfdelige serie van Geoff Johns en Gary Frank (Superman: Secret Origin, Shazam!, Batman: Earth One) toegekomen met Doomsday Clock #12.

Alles leidde hiernaar toe, Superman – ‘s werelds eerste superheld en het vleesgeworden symbool van hoop in het DC-universum – confronteert de goddelijke en nihilistische Doctor Manhattan – als enige superwezen uit het Watchmen-universum hét symbool van superheldendeconstructie…

Johns en Frank gaan all-out in het laatste deel om alle plotelementen samen te brengen en slagen daar wonderwel in. De (eerder filosofische) strijd tussen Superman en Manhattan, de terugkeer van DC-mainstays als het Legion of Super-Heroes en de Justice Society of America, alles zit erin. De focus blijft echter de aard van het DC-multiversum en de plaats van Superman hierin. Na zijn eerdere superheldenreconstructies in o.a. Green Lantern: Rebirth, The Flash: Rebirth, Brightest Day en DC Rebirth, gebruikt Geoff Johns het contrast tussen Superman en Doctor Manhattan (lees: de klassieke DC-superhelden en de sombere wereld van Watchmen) om voor eens en altijd korte metten te maken met de superheldendeconstructie die sinds de jaren 1980 in het genre is geslopen. Doomsday Clock is de ultieme superheldenreconstructie en herpositioneert de schrijver het DC-multiversum en de man van staal als ideeën die niet kapot te krijgen zijn.

Het zal ons benieuwen in hoeverre de reeks na de vele vertragingen nog de nabije toekomst van DC bepaalt (heel wat toekomstige events krijgen een teaser, waaronder zelfs een nieuwe Marvel/DC-cross-over), maar met Johns aan het roer ziet de toekomst van de Justice League en co er zeer rooskleurig uit.

We blijven het herhalen, Doomsday Clock blijft één van de beste events van deze tijd en ook dit deel is alweer een absolute must-read. Veruit de beste comic van het jaar!

Doomsday Clock #12 bij Archonia.com

 

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #1

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #2

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #3

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #4

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #5

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #6

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #7

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #8

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #9

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #10

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #11

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.