Random Article


Review: X-Men #1 (2019)

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Op zijn best


Mooie voortzetting van House of X. Grote focus op Cyclops als de facto X-Men-leider.

Op zijn slechtst


Enige voorkennis vereist.


Marvel’s Dawn of X onder Jonathan Hickman barst volledig los met het eerste deel van de vernieuwde X-Men, waarin Cyclops en co het inmiddels heilige mutantenland Krakoa komen te beschermen beschermen tegen de mensheid…

Posted 17/10/2019 by

 
Full Article
 
 

It’s a Brave New World…

De status quo van Marvel‘s X-Men werd dankzij schrijver Jonathan Hickman (Secret Wars, Avengers/New Avengers) grondig door elkaar geschud in de zopas afgelopen minireeksen House of X en Powers of X. Een geheel nieuw tijdperk voor de mutanten van het Marvel-universum is van start gegaan, zonder twijfel de grootste shift sinds New X-Men begin 21ste eeuw. Onder de noemer Dawn of X gaan binnenkort heel wat nieuwe mutantenseries van start, maar de kernreeks van dit alles wordt de herlancering van X-Men onder Hickman en tekenaar Leinil Yu (Wolverine, Captain America).

Onder Professor Charles Xavier, Magneto en de zopas als onsterfelijke mutant onthulde Moira McTaggert werden alle mutanten ter wereld samen gebracht op het eiland Krakoa. De mutanten van het Marvel-universum hebben nu niet alleen hun eigen school, maar hun eigen staat: het gemuteerde, levende eiland Krakoa. Xavier’s droom van mensen en mutanten die vreedzaam met elkaar samenleven en het beschermen van een wereld die hen haat en vreest werd aangepast naar het winnen van een eeuwige strijd om de overleving van het mutantenras te garanderen.

De X-Men zijn nu dus in feite een militaire tak van de mutantenstaat Krakoa. Dit eerste deel focust zich voornamelijk op hun veldleider Cyclops (Scott Summers) en zijn vernieuwde positie als generaal van Krakoa’s mutantenleger. We gaan wat dieper in op Scott’s relaties tot Magneto, Polaris, Storm en vooral… zijn inmiddels uitgebreide familie – waaronder de Starjammers onder leiding van zijn vader Corsair. Ondertussen loopt het conflict tussen de X-Men en de Orchis-organisatie hoog op en komen we weer wat meer te weten over Krakoa als mutantenparadijs…

Jonathan Hickman gaat in dit eerste deel mooi verder op wat hij in de House of X-serie introduceerde. Terwijl er wel wat actie is in de openingsissue, blijven het toch vooral de kleine karaktermomenten die bijblijven. Een herboren Cyclops als ultieme X-leider zien we altijd graag, zeker wanneer hij ook zijn mannetje kan staan tussen krachtpatsers als Magneto, Wolverine, Storm en zijn broer/voormalige vijand Vulcan. Ook leuk is de manier waarop er een band wordt gevormd tussen Scott en Polaris, dochter van Magneto. Twee mutanten die als vrij onmiddellijke opvolgers van Xavier en de voormalige X-Men-aartsvijand kunnen worden gezien. En hoe zit het nu eigenlijk met die gedeelde kamers van Cyclops, Jean Grey en… Wolverine?

Voor de art van Leinil Yu moet je zijn. Af en toe laat hij een steekje vallen bij de close-ups, maar de actieshots mogen er zijn en ook op de vernieuwde Krakoaanse setting kan de tekenaar losgaan. Het lezen van de voorgaande miniseries is een must om mee te zijn, maar toch is X-Men #1 een knaller van een openingsdeel geworden. We kunnen niet wachten om te zien waar de onmiddellijke toekomst van Marvel’s mutanten naartoe gaat…

X-Men #1 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.