Random Article


NYCC 2019: DC komt met “Ultieme Tijdlijn” voor hun Superheldencomics

 

Posted 08/10/2019 by

Op New York Comic Con heeft DC Comics de eerste details uit de doeken gedaan van een ultieme tijdlijn voor hun superheldenuniversum. Na verschillende Crisis-evenementen, waar steeds een reboot/relaunch mee gepaard ging, is er inmiddels al heel wat geknoeid geweest met de fictieve geschiedenis van het DC-universum – met heel wat continuïteitsproblemen tot gevolg.

De uitgever poogt daar nu wederom wat aan te doen om lezers een beter idee te geven van welke verhaallijnen canon zijn en welke niet. Uitgever Dan DiDio gaf op NYCC toe dat men deze keer geleerd heeft van de gemaakte fouten na de vorige Crisis-events en The New 52-reboot in 2011. Nu zal men er beter op letten welke verhalen meetellen en welke niet en hoe het allemaal in elkaar kan passen.

De geschiedenis van de DC-superhelden zal er als volgt komen uit te zien wanneer in 2020 verhalen als Justice League: Doom War, Year of the Villain en Doomsday Clock op hun einde lopen en superheldenteams als de Justice Society of America (jaren 1940) en het Legion of Super-Heroes (de verre toekomst in de 31ste eeuw) terug in de vaste continuïteit worden geschreven.

GENERATION 1: DAWN OF THE HEROIC AGE

In de eerste 25 jaar, startende in 1938, vinden er grootschalige gebeurtenissen plaats zoals de explosie van Krypton, het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en het debuut van ‘s werelds eerste superheld: Wonder Woman. De Justice Society of America wordt gevormd en ‘s werelds eerste superhelden vechten mee in WO II, een jonge Clark Kent groeit op in Smallville en is even actief als Superboy, maar superhelden worden in de late jaren 1940/vroege jaren 1950 voor de senaat geroepen en de JSA gaat uit elkaar. Wonder Woman ging eerder al terug naar Paradise Island nadat de VS atoombommen dropte op Japan. In deze periode worden ook Thomas en Martha Wayne neergeschoten, waardoor een jonge Bruce Wayne als wees achterblijft. Arthur Curry/Aquaman ontmoet voor het eerst The Others.

GENERATION 2: THE SPACE AGE

In de volgende 15 jaar, beginnende midden jaren 1950, vindt er een heropleving van superhelden plaats met het debuut van Clark Kent als Superman. Bruce Wayne wordt Batman. Barry Allen wordt de nieuwe Flash. Hal Jordan wordt de nieuwe Green Lantern, Oliver Queen wordt Green Arrow, Arthur Curry gaat publiek als Aquaman, Wonder Woman keert terug naar Man’s World, etc. en de Justice League of America en later hun sidekicks als de Teen Titans en New Teen Titans worden gevormd. Het merendeel van de gekende DC-personages debuteren in deze periode. Alle verhalen tussen 1956-1985 vinden plaats tot de eerste grote Crisis zich voordoet.

GENERATION 3: THE AGE OF CRISIS

In deze 15 jaar is het DC-universum onderhevig aan heel wat grote evenementen, beginnende met de grote Crisis on Infinite Earths waarin enkele gekende helden sterven (en uiteindelijk zullen terugkeren), maar ook verdere event-verhaallijnen als A Death in the Family, The Killing Joke, The Death and Return of Superman, Knightfall, Emerald Twilight, Zero Hour: Crisis in Time, Identity Crisis, Infinite Crisis, Blackest Night en Final Crisis.

GENERATION 4: THE FLASHPOINT

In deze 5 jaar vindt het merendeel van The New 52-periode plaats, zoals o.a. de WildStorm-personages die in het DC-universum terecht komen, Harley Quinn die de Suicide Squad vervoegt en grote evenementen als Night of the Owls, DC Rebirth, Forever Evil, Darkseid War, Dark Nights: Metal, Year of the Villain en, als het canon wordt, Doomsday Clock als eindpunt voor deze periode.

85 jaar aan publicatiegeschiedenis in een fictieve tijdspanne van 60 jaar dus (wat zou impliceren dat het in het DC-universum momenteel 1998/1999 is, 20 jaar vroeger dan nu, en sommige personages wat ouder zijn dan aanvankelijk gedacht – zo is Superman inmiddels 60 jaar oud en is Batman ook tegen de 50). Het zal ons zeer benieuwen of ze zich bij DC hiermee zelf niet weer een hoop nieuwe continuïteitsproblemen op de hals halen…

Een eerdere poging tot een DC-tijdlijn, na Zero Hour in 1994

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.