Random Article


Nout’s Pre-orders: Aanraders voor December 2019

 

Posted 06/10/2019 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alle comics erin die 2 maanden later in je favoriete comicshop verschijnen. Elke maand staat die boordevol Marvel, DC en Image-comics, maar die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak even leesbaar voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen.

Onwards, into the wilderness!

Marvel Comics

Conan: Serpent War #1 & #2. Marvel verweeft ieders favoriete Barbaar steeds verder met het MU, en we blijven er sceptisch over. It’s good until it’s not. James Allison heeft al veel levens gehad. Hij sterft en wordt herboren en dit keer zijn er REH/Lovecraft-achtige krachten die het op de realiteit gemunt hebben. Conan, Solomon Kane, Dark Agnes (Red Sonja was niet bereikbaar voor commentaar) en Moon Knight moeten de dag gaan redden! Ja, Moon Knight. Dit kan wel een lollig ideetje zijn, maar, Marvel, kalmpjes aan, graag.

Thor: The Worthy #1. De volgende in de reeks one-shots door creators met een belangrijke rol in de carrière van het personage. Die Hulk van Peter David en Dale Keown was, zoals verwacht, in lijn met bijvoorbeeld Hulk: The End, maar Claremont en Hama hadden maar weinig ruimte in Wolverine. Een wat langere gelegenheid om nog wat toe te voegen was misschien geen kwaad idee? Hoe dan ook, Simonson en Thor. Please sir, can I have some more? (that rhymes) Kathryn Immonen, die veel te weinig comic-werk krijgt, doet er nog een Sif-verhaaltje bij, dat ze ooit schreef voor Journey into Mystery.

X-Statix Complete Collection Vol 1. Dat uiterst vreemde en erg on-Marvel team, ontstaan in de periode dat Bill Jemas aan het hoofd stond, de gekste ideeën een groen licht kregen en er zo een heel erg Vertigo-achtige titel bij Marvel ontwikkeld werd. Ook: Doop!

New Mutants Epic Collection: The Demon Bear Saga. Meestal, als deze verhaallijn wordt herdrukt, beperken ze zich tot het minimum, maar hier krijg je, zoals gebruikelijk is bij Epic-herdrukken, een vette kluif aan top Claremont/Sienkiewicsz materiaal. Beware the claws!

Image

20xx #1. Als een Luna met een nieuwe reeks uitkomt, dan moet je goed opletten. Ook al waren de vorige uitjes, Eternal Empire en Alex & Ada niet zo’n verkoopssuccessen als de reeksen waar het nog over de Brothers Luna als creators ging, brandt het creatieve vuur duidelijk hard genoeg om niet op te geven. Deze SF-titel kijkt naar een soort humans/mutants-verdeling, maar vooral ook naar het gevaar van de kliek-cultuur en hoe steeds kleinere sociale onderverdelingen tot steeds meer geweld, aversie en gebrek aan empathie kunnen leiden. Erg tijdgebonden, qua premisse, en dat is maar best.

Isola Vol 2. De betoverende reis van een soldaat en haar in een tijger getransformeerde koningin gaat verder! Deze Fantasy road-trip met een zweem Miyazaki, ontstellend mooie tekeningen en een meeslepende, melancholische sfeer is zonder twijfel bij het beste van Brendan Fletcher & Karl Kerschl EN van wat er bij Image te vinden is. There, I said it.

The Old Guard: Force Multiplied #1. Na een lange (en opvallende) afwezigheid, is er eindelijk meer comics materiaal van die Rucka-reeks die ondertussen tot een Netflix Original film is omgebouwd. Ze nemen het wat voorzichtiger aan, zoals bij Lazarus, met eerder een mini-serie dan een ongoing die nooit echt die frequentie weet te halen. Onsterfelijke soldaten van het begin van de menselijke beschaving, die altijd worden achterna gezeten door hun eindeloze geschiedenis, zoals alleen Greg Rucka zoiets kan pennen en alleen Leandro Fernandez kan tekenen.

 

Dark Horse Comics

DC Comics

The Low, Low Woods #1. Nog een Hill House miniserie. Body horror, lost time, een hert-vrouw, konijnen met mensenogen en tekeningen van Dani. Hoe kan je nu nog meer nodig hebben om geïntrigeerd te zijn? Vooruit dan maar: geschreven door een rising star met een paar horror-romans op haar actief. Je weet wel, zoals Joe Hill, ooit.

Dark Knight Returns: The Golden Child One-Shot. Van hoog tot laag geprezen als Miller’s triomfantelijke terugkeer naar Batman in zijn alt reality hoekje. Met prachttekeningen van Rafael Grampa en in de beschrijving bol van hyperbolen over ongekende krachten en de terugkeer van ultiem kwaad naar Gotham (dollars to donuts it’s Joker. Again). Het is uiteindelijk ook maar een one-shot, dus heel veel investment heb je niet nodig. Trouwens, volgende maand kondigen ze wellicht de HC-versie hiervan aan. Just as a friendly FYI…

Wonder Woman: Dead Earth #1. Daniel Warren Johnson. Wonder Woman. Science Fiction Apocalyptic Visions. Dit is precies de maand waarop ik je zeg: heb je echt nog meer nodig? Wel je krijgt niet meer. Dit is ook in Prestige Format, zoals Dark Knight Returns dat ooit was.

Batman Tales: Once Upon A Crime OGN. Voor de DC for Kids-lijn keren Dustin Nguyen en Derek Fridolfs, die eerder al Li’l Gotham presteerden, terug voor Batmanverhalen geïnspireerd door klassieke sprookjes: Robin Pinocchio, Alfred through the looking-Glass… Geen bijster origineel idee, maar ongetwijfeld voortreffelijk uitgevoerd en, laten we niet vergeten, bedoeld voor een veel jonger publiek dan u en ik. Trouwens, zoals wel vaker bij DC als ze een “nieuw” idee lanceren, is er meteen een hele resem aan materiaal voorhanden: een Young Adult Cassandra Cain Batgirl graphic novel en een Zatanna spookverhaal voor jonge lezers.

Wonder Woman: Spirit Of Truth HC. Een herdruk van de oversized soft-cover album verhalen (voornamelijk proza & illustraties) die Paul Dini & Alex Ross meer dan een decennium geleden samen produceerden. Dit keer in harde kaft en ongetwijfeld zonder de kreukproblemen die het papier van die oorspronkelijke edities vertoonden. Prachtwerk van Ross, een klassiek verhaal van Dini.

 

Boom! Studios

The Red Mother #1. Jeremy Haun heeft met The Beauty al zijn affiniteit voor horror degelijk neergezet, en slaat hier de psychologische toer op, met prosthetische ogen die de drager vreemde dingen laten zien, terwijl ze even goed gezien wordt door de Red Mother. Kijk uit (see what I did there?) als je te diep gaat graven naar antwoorden. Boom zet deze titel op één lijn met Once & Future, Faithless, Something is Killing The Children… zodat het erop gaat lijken dat zij ook al een informeel Vertigo-achtig imprint bouwen. Tot nu toe loopt dat gesmeerd.

Big Black: Stand At Attica. Een autobiografische kijk op de legendarische gevangenisrel en mensenrechtenopstand in de Attica-gevangenis, door de ogen van Frank ‘Big Black’ Smith, die er alles aan deed om bemiddelaars, gegijzelden en gevangenen te beschermen. Intussen is Big Black overleden, maar voor zijn dood werkte hij aan dit document over een brandend actueel stuk geschiedenis.

IDW

Dying Is Easy #1. Joe Hill zegt in een interview in dit nummer van Previews dat hij een jaar zijn carrière als romanschrijver op pauze heeft gezet om full-time comics-auteur te zijn. Naast Hill House-curator en de comics die hij daar schrijft, maakt hij dus deze titel voor zijn eerste comicsuitgever en bevestigt hij nogmaals dat nieuwe Locke & Key scripts in de maak zijn. In Dying is Easy ging stand-up comedian Carl Dixon over figuurlijke lijken om de top te bereiken. Syd Homes, een eerloze ex-flik die aan stand-up doet, overweegt om over Carls letterlijke lijk te gaan. Het tekenwerk van Martin Simmonds voelt heel vroeg-Vertigo aan. Make of that what you will.

Wellington #1. Een miniserie over het geheime, monsterjagende leven van de grootste oorlogsheld in 19e eeuws Engeland is niet meteen het meest originele concept dat we al tegenkwamen, maar deze versie is geschreven door Aaron Mahnke, de host van Lore, een fascinerende podcast over bovennatuurlijke, vreemde en monsterachtige gebeurtenissen, waarin hij elke keer toont dat hij een intelligente, scherpzinnige (geschied)schrijver is. Dit kan dus wel eens een verrassingsschot in de roos zijn. Trouwens, Piotr Kowalski, artist van dienst, heeft net genoeg van het gritty realism  in zijn werk om dit geloofwaardig genoeg te maken. Voor fans, zou ik durven zeggen, van Hellboy & the Mignolaverse.

Rascal HC. Comics + cats = instant sale. Low-stakes, prachtig geïllustreerde kat-avonturen, alsof je iets anders wou.

An Embarressement Of Witches GN. Genre mash-ups, als ze goed gedaan zijn, zorgen voor, als u me permitteert, magie. Hier hebben we 2 afgestudeerde meisjes wiens leven heel anders uitdraait dan ze hadden gepland (wie kan dat niet zeggen). Alleen is het in een wereld die, à la Kiki’s Delivery Service of zelfs Steven Universe ook echte magie bevat, maar met het soort alledaags, aanvaard nonchalance dat het echt een deel van de wereld gaat uitmaken, als was het normaal. Het lijkt hier dat er effectief ook iets zinnigs te vertellen valt en de cute tekenstijl ziet er ook een heel aangenaam complement uit.

Oni Press

At The End Of Your Tether TP. Oni geeft nooit heel veel informatie mee met hun releases, maar presenteert altijd een paar preview-pagina’s die er in het geval van deze graphic novel wel erg aantrekkelijk uitzien. Een leitmotif van cassettebandjes (een verwijzing naar die tether, ongetwijfeld) in een verhaal van een jongen op zoek naar zijn vermiste vriendin, de geheimen die ze van iedereen hield en hoe sommige dingen misschien beter verborgen blijven.

Papercutz

The Only Living Boy Omnibus. Een jongen van 12, zonder herinneringen en op een wereld vol krankzinnige wetenschap en vreemde locaties moet zichzelf proberen terugvinden. Creators Steve Ellis en David Gallagher maken het soort overtuigende en meeslepende fictie waar echt jong én oud van kan genieten. U kent ze misschien zelfs van de indertijd de hemel ingeprezen digital first titel High Moon. Ook al is dit specifiek gericht op de jongere lezer, bevat dit verhaal zeker voldoende om ook de ervaren nerd te overtuigen. En dit is bovendien alles bijeen in één collectie van 400+ pagina’s, inclusief een nieuw hoofdstuk van 20 pagina’s!

Scout Comics

Forever Maps GN. Scout hanteert het principe dat ze het eerste nummer van een miniserie uitgeven als een een soort sampler, met de belofte dat er enkele maanden later een collectie verschijnt. Voor Forever Maps is dat deze maand het geval. Over die titel wist ik een paar maand terug: Een jongeman krijg een kaart en volgt de weg die erop uitgestippeld staat. Op het einde is er weer een kaart en zo verder. Hij wil absoluut iets vinden, maar tegelijk merkt hij dat hij onsterfelijk wordt, zolang hij de kaarten blijft volgen. Kan hij bijna 100 jaar later kiezen tussen een eindeloos leven, of een dat de moeite is om te hebben ervaren? Dat klinkt nog steeds als iets waar minstens 1 boeiende TP uit gepuurd kan worden.

Valiant

The Visitor #1. De hele setup van een mysterieuze kracht die de wereld zal veranderen en waar het establishment, of de 1% of hoe je’t wil noemen van gaan sidderen en beven, een moderne, hi-tech en schijnbaar compleet roekeloze Robin Hood, doet heel erg aan zoals late jaren ’90 protest-comics. Van Paul Levitz de schrijver heb ik nooit wakker gelegen, en daarmee springt deze nieuwe titel en zijn eerder generische stealth-suit spook er niet direct uit. Bij een andere uitgever had dit geen vermelding gehaald, maar ik word op dat vlak graag tegengesproken.

Vault

Test VOL 1. De cover, de synopsis, vermeldingen van body modification, future tech, een geheim genootschap ergens in een verborgen dorp… het voelt allemaal als een tribuut aan zo ongeveer alles waar Warren Ellis al ooit aan werkte. De tekeningen, het character design en naam van hoofdrol Aleph Null roepen ook herinneringen aan Ellis-reeksen als Freakangels of Global Frequency op. Uiteraard is er zelfs een cover blurb van Ellis. Spoilers: hij vindt het  uitstekend. Met wat geluk heeft Christopher Cebela effectief iets toe te voegen aan al die Ellis-tropes, en heeft het tech-junkie-savior die een dorp vol menselijke labratten moet redden, meer om het lijf dan Ellis-coverband materiaal.

Ghost Ship

Saki The Succubus Hungers Tonight VOL 1. Ghost Ship heeft zijn niche in manga zorgvuldig uitgekerfd. Laten we het busty comedy noemen, uiteraard met een markant manga kantje: ook al ziet Saki er onschuldig uit, ze is een (toegegeven klunzige) succubus. Ze krijgt te kans om in te trekken bij een maagd van boven de 30 en zal hem krijgen ook. Skimpy hi-jinks ensue, no doubt.

Udon

Rose Of Versailles HC VOL 1. Een absolute klassieker in het shojo-genre, over Oscar François de Jarjeyes, adelijke dochter opgevoed als een zoon die het tot paleiswacht van Marie-Antoinette schopt en ondergedompeld raakt in intriges en decadente weelde. Dit verhaal krijgt nu de verdiende adelijke behandeling met een hardcover luxe-uitgave met kleurpagina’s en extra illustraties.

Viz

No Longer Human HC. De bewerking van het meest gelezen boek in de literaire cultuur van Japan, door de meest gevierde horror-mangaka. Ook al is No Longer Human geen horror, hoort het zeker in die omgeving thuis en toont het de melancholische, ongrijpbare conflicten van de Japanse psyche als geen ander literair werk. Hoe meer ik hiernaar kijk en erover opzoek: dit is wellicht een uitstekende entry-level manga voor iemand die nog niet veel manga las, maar wel al op ander literair vak ervaren is.

Yen Press

Het wordt je als lezer (of previewer) niet altijd even gemakkelijk gemaakt door de uitgevers van comics of manga. Een uitgever met een erg uitgebreide catalogus als Yen, met titels zoals THE GENIUS PRINCE’S GUIDE TO RAISING A NATION OUT OF DEBT (hey, how about treason?) of I’VE BEEN KILLING SLIMES FOR 300 YEARS AND MAXED OUT MY LEVEL hebben bij momenten ook wellicht niet veel meer info nodig, maar bij King Of Eden VOL 1 moeten we het eveneens stellen met wat vage woorden over een uitgemoord dorp in Andalusië en een verdachte die werd opgepikt, die op geen enkele manier tegengehouden kan worden. De wereld is al eens in bloed gedrenkt en zal dat weer zijn. Dat steekt nogal af tegen die voorgaande, toch? Maar daarmee moet je’t stellen. Zelfs het cover-prentje is niet finaal & preview-pagina’s waren er niet. Het klinkt interessant, maar: what’s it all about?!

Kodansha

Drifting Dragons VOL 1. Bij dit boek willen we tot voorzichtigheid aanmanen. Op een heel aantal vlakken vinkt het de beste elementen van manga aan: een draking vessel, ik zou het een Drakenvaarder durven noemen, bevolkt door een kleurrijke groep personages, die op draken jagen. Vermeldingen van Miyazaki, reisdagboeken, slice of life en meer van dat lekkers (zoals een fantasie-kookboek) klinken allemaal voortreffelijk, maar ik ontwaar niet meteen ook een verhaal. Misschien hoeft dat ook niet, maar toch. TOCH.

Saint Young Men VOL 1. Het instant succes van deze titel is een evidentie: Jezus en Boeddha delen een appartement in Tokyo nadat ze millennia-lang voor het menselijk goed hebben gezorgd. Leven in de 21ste eeuw blijkt echter niet zo vanzelfsprekend, maar de zorgeloze natuur van Jezus en het bodemloze geduld van Boeddha (en een occasionele goddelijke interventie) garandeert ongetwijfeld peace & love! Veel beter valt dat niet te omschrijven? De Oosterse tegenhanger van het ultra-Westerse Second Coming, misschien? Maar da’s dan weer voorbarige speculatie, uw nederige dienaar las (momenteel) nog geen van beide fenomenen.

Daar eindigt mijn aanraderslijst. Had je zelf ook nog wat?

Kom volgende maand zeker terug voor een nieuwe selectie aanraders.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.