Random Article


Nout’s Pre-Orders: Aanraders voor November 2019

 

Posted 08/09/2019 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alle comics erin die 2 maanden later in je favoriete comicshop verschijnen. Elke maand staat die boordevol Marvel, DC en Image-comics, maar die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak even leesbaar voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen.

Een maand met een goed aanbod uit kleinere hoeken. Onwards, into the wilderness!

MARVEL

2099 Alpha. 2099 is terug. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat Marvel startte, en ook 80 jaar tot het 2099 is. Tijd voor een revival, 90s-style! Een Alpha en volgende maand de Omega en daartussen een hoop nostalgische one-shots. Niet eens zo heel lang geleden was er al eens zo’n revival en Miguel O’Hara is de laatste tijd een supporting character bij Spider-Man. Het lijkt erop dat de problemen daar starten voor dit verhaal. De tie-in one-shots vallen grotendeels binnen de verwachtingen, ook al is Conan 2099 nog een duidelijk Marvel-signaal dat hij geen licentie maar een Marvel character is, lijkt het wel. Overigens, dit is opnieuw een dezelfde-Barbaar-in-de-toekomst idee, niet een cyberpunk re-design van een bekend personage, zoals 2099 gebruikelijk is. Behalve Doom 2099. Maybe.

Deadpool #1. Een nieuwe maand een nieuwe Deadpool. Op basis van de blurb durf ik dit zonder schaamte Deadpool: Game of Monster Thrones noemen. Bachalo art, ook nog!

Punisher Soviet #1. Garth Ennis + Punisher + Jacen Burrows = lopen, niet wandelen naar je comics peddler. De Russische maffia sterft uit, maar Punisher heeft het niet gedaan! Een regelrecht Punisher moordmysterie in de MAX-traditie. Dat ziet er uiterst appetijtelijk uit.

Fantastic Four: Negative Zone #1. Mike Carey verzint een Negative Zone avontuur voor Marvel’s First Family en Ryan North introduceert de Fantastix.

Marvel Comics #1000 HC. Niet alleen zo groot dat ze ook een #1001 moesten produceren, nu kunnen ze ‘m op een permanente basis uitmelken met een we-saw-you-coming prijskaartje.

Black Widow Postcard Book HC. Best een grappig en origineel idee: een postkaartenboekje met prentjes uit de veelzijdige carrière van Black Widow erop. Stuur ze vanuit je spion-goedgekeurde vakantiebestemmingen naar je overzeese contacten en dubbelagenten.

IMAGE

Family Tree #1. Een meisje dat in een boom verandert, haar familie die langs de binnenwegen van de States een genezing zoekt en paparazzi, sektes en andere organisaties die haar willen misbruiken of vernietigen. Zoiets kon alleen van Jeff Lemire komen. Tekeningen dit keer van Phil Hester, dus het zal er zeker goed uitzien.

Heart Attack #1. Voor een nieuwe Skybound reeks gaan we altijd even rechtzitten. Met toppers als Extremity, Manifest Destiny, Witch Doctor en Clone heeft dat imprint al getoond dat het een oog voor talent en originaliteit heeft. In Heart Attack zijn mensen vrij van ziekte dankzij gentherapie, maar daardoor ontstaan Variants, die krachten hebben van een zodanig niveau dat de overheid hun mensenrechten ontneemt (X-Men, much?!). Twee van die Variants worden tot elkaar aangetrokken en ze ontdekken hoogst destructieve krachten. De vraag is niet eens of ze die durven gebruiken, maar hoe ver ze ermee zullen gaan.

Killadelphia #1. Een van de schrijvers van o.a. Marvel’s Runaways en American Gods maakt samen met Jason Shawn Alexander die, laten we eerlijk zijn, het enige goeie is aan Spawn, deze misdaadcomic over een flik die voor de begrafenis van zijn vader, een detective naar Philadelphia terugkeert, waar hij ontdekt dat de stat vergeven is van corruptie, armoede, geweld , werkloosheid en vampiers. Persoonlijk had ik zonder de bovennatuurlijke toevoeging gekund, maar in die rij kan het nog als een metafoor of een allegorie dienen.

La Voz de MAYO: Tata Rambo TP. Ik heb altijd wel eens graag een autobiografisch stuk geschiedenis, zeker iets als dit obscure, grotendeels vergeten deel van de Amerikaanse geschiedenis en burgerrechtenbeweging van Mexicanen, Americanen, Yaqui en Other (dat spelt MAYO, zie je). Tata Rambo, de grote voortrekker van de beweging ziet zich opgezweept door campagnevoeren en demonstraties, ten koste van zijn gezin en persoonlijk leven. Geschreven door de kleinzoon van Tata.

Olympia #1. Het verhaal komt me bekend voor: Elon is een jongen die vaak alleen thuis is, leest de hele tijd comics, tot zijn favoriete held Olympian uit de pagina’s komt vliegen en in zijn huis. Elon helpt hem terug beter worden, maar er is nog iets boosaardig met hem meegekomen. Last Action Hero, Dark Half en meer; een humoristische liefdesbrief voor superhelden; maar ook tjokvol bedenkingen over hoop en pijn en dit is vooral de creatie van een zoon en vader toen die eerste een kankerbehandeling kreeg.

Undiscovered Country #1. Uitgebreid aangekondigd en langverwacht: een nieuwe samenwerking tussen superster Scott Snyder & Charles Soule, een nieuwe Image-reeks van Snyder na jaren DC whoring en eindelijk is het zover, en dan nog getekend door Giuseppe Camuncoli. 30 jaar geleden sloot de VS zijn grenzen zonder aanleiding. Nu, op zoek naar een remedie voor een pandemie, breekt een team door de grensblokkade in een gevaarlijk verloren continent. De analogie is zeker niet ver te zoeken. Science-fiction houdt een spiegel op tegen de huidige samenleving. Dit kan wel eens wat worden. Als Snyder het niet opgeeft, zoals bij American Vampire, is er zeker hoop!

DARK HORSE

Crone #1. De warrior champion Bloody Kiss is ondertussen oud en versleten. Heeft ze nog de energie voor een laatste avontuur? Een interessant uitje dat zich afvraagt wat doet Xena als ze oud is?

Fax from Sarajevo GN. Een heruitgave van een heel persoonlijk verhaal: Joe Kubert correspondeerde met een Kosovaarse bevriende cartoonist via fax (kinderen, vraag je (groot)ouders wat een fax is). Na een tijd besloot Joe om het verhaal van die man en zijn gezin op papier te zetten. Het geheel is een heel kleinschalig, maar erg persoonlijk en beklijvend relaas van een familie die tracht te ontkomen aan de naamloze, gezichtsloze chaos van een (burger)oorlog. Plus, het is een Joe Kubert graphic novel die je vast nog niet had.

Elfquest: Stargazer’s Hunt #1. Elfquest bestaat al ongeveer even lang als ondergetekende. Niet alleen is het verhaal nog steeds uiterst leesbaar en tijdloos, er verschijnt bovendien nog steeds nieuw materiaal, zoals deze miniserie die het laatste avontuur van overgebleven Stargazer uittekent. Wendi Pini geeft het tekenwerk deze keer uit handen aan een van de WARP-studiogenoten. Wellicht is dit niet meteen new reader friendly, maar beschouw dit dan als een bescheiden aanrader van de Elfquest Omnibi, verkrijgbaar bij DH.

DC

The Dollhouse Family #1. De volgende titel in het Hill House horror imprint. Een klein meisje krijgt een Victoriaans poppenhuis dat haar hele leven overneemt, ten koste van dat met haar eigen familie. Ze kan het huis ingaan en wordt ontvangen door de poppenfamilie die er leeft, maar er is ook een black room die een voorstel voor haar heeft… Mike Carey & Peter Gross deden samen al Lucifer, Unwritten en meer. Dit verhaal ziet er een waardige aanvulling uit.

Het lijkt erop dat DC hun Elseworlds imprint, na jaren in de grond, hebben opgegraven. Maar het gereanimeerde lijk is nu extra donker, extra duister en heet Tales of the Dark Multiverse. Dat past vast bij de real-life endtimes waar we allen in leven. Hoe lang die duisternis ook goed is voor verhalen die niet telkens hetzelfde vertellen, zullen de comics moeten uitklaren. Omdat Kyle Hotz Blackest Night tekent, zal dat extra duisternis opleveren. En Lobo. Kyle loves his Lobo. In de Infinite Crisis What if, pardon Tales of the DM (het bekt ook zo lekker) gaat Ted Kord niet dood, integendeel. En het resultaat is zo mogelijk nog erger!

Helemaal aan de andere kant van het spectrum verschijnen bij DC Graphic Novels van de kindvriendelijkste soort. Green Lantern: Legacy en Diana, Princess of the Amazons lanceren DC GNs for Kids. Wonder Woman daagt nog een 2e keer op in een adaptatie van een roman, dit keer voor Young Adults met WW: Warbringer. Niet de eerste keer dat DC (of andere uitgeverijen) dit probeert, met wisselend succes, maar elke gemeende poging om het lezersbestand uit te breiden is een goeie.

The Last God #2. Een snelle bemerking dat niet de hele reeks in Prestige Format zal zijn, enkel #1, lijkt het, en de rest van de reeks (onduidelijk hoe lang die gepland is) met cardstock covers. Carry On.

Promethea Deluxe Edition Book 2. Ondanks de teloorgang van imprints én de blijvende ruzie tussen nonkel Alan Moore en DC, blijven zij de bewaarders van grensverleggend, nooit verouderend comics materiaal van de meester. De Swamp Thing Omnibus zal gemakkelijk ook al de vijfde heruitgave zijn van dat meesterwerk. Ongetwijfeld speelt er bovendien ook nog wat rights reversal gedoe mee, stoute stoute Time Warner. Hoe dan ook, Promethea is een boek als geen ander, een traktaat over de visie van Alan Moore op magie, verhaalkunst, het leven, seks, dood en alles (redelijk letterlijk te nemen) ertussen. Alsof dat nog niet volstond, dit is het werk dat de carrière van JH Williams het zonnestelsel uit katapulteerde. Spoor deel 1 op, koop deel 2 en spaar voor deel 3.

BOOM

Folklords #1. Meestal vertrekt de held van een verhaal uit de gewone wereld naar een magische, bijzondere, buitengewone plek. In Folklords wordt de held in zon’ magische wereld echter geplaagd door visioenen van technologie en maatpakken. Hij wil er het fijne van weten, maar dat kan niet zomaar! Matt Kindt zou zo’n premisse wel eens eer kunnen aandoen. Matt Smith die tekent is nog eenvoudiger verkocht.

IDW

Road of Bones GN. Bij IDW is het altijd wat waden door schildpadden en robots om tot de iets uitzonderlijkere comics te komen. In deze GN probeert een gevangene aan een Russische gulag te ontkomen, hij lijkt zelfs geholpen te worden door een mysterieus magisch wezen, of is het maar een hallucinatie? Een gruwelverhaal met een ijzig kantje.

Burlyman Press

Doc Frankenstein: Modern Prometheus HC. Eindelijk! Na een tiental jaar en een boel persoonlijke en professionele veranderingen en zonder twijfel niet toevallig met The Matrix 4 in de steigers, is de complete Doc Frankenstein, een hilarisch, meeslepend anti-religie traktaat eindelijk in print beschikbaar. Als dat kan helpen: tekeningen van dezelfde artist als We Stand on Guard en Maestros; die was bovendien één van de storyboarders van de Matrix-trilogie.

The Matrix Comics 20th Anniversary HC. This is all just a simulation. Je zal je inbeelden dat je deze collectie kortverhalen, die zich afspelen in de Matrix-realiteit, hebt gekocht, maar dat zijn maar wat endorfine-gestuurde elektrische impulsen in je hersenen, speciaal ontworpen om je meegaand en gemakkelijk beïnvloedbaar te houden. De illusie van vrije wil, rebellie en contra-cultuur maakt van je de beste slaaf voor de machines. Slaap, slaaf, en droom van je grensverleggende illusies van verhalen.

Caliber Entertainment:

Infamia TP. Een reeks over de begindagen van Rome en het bijzondere team, met leden uit de onderste lagen van de bevolking, dat op plaatsen geraakt waar geen soldaat kan of burger durft, om de bedreigingen die Rome ondervond ongeweten en zonder dank aan te pakken.

Chapterhouse Publishing inc.

51hundred TP. Sugar, Zip en Tucks levens eindigen nogal abrupt en ze komen in een limbo terecht waar ze inhaaltoetsen moeten maken om alle fouten van hun korte, jeugdig criminele leven in te halen. Heel veel vragen zullen ze moeten beantwoorden én zich erop voorbereiden dat ze misschien het beste van hun leven-na-de-dood bij de overledenen en niet in de hemel zullen spenderen. Dat klinkt net zot en grappig/serieus genoeg om eens uit te proberen. Vaneda Vireak kan alvast knap tekenen.

Fantagraphics Press

Atom Bomb & Other stories HC. Wally Wood is een naam die soms wel eens durft vergeten te worden door het grotere publiek, maar in de annalen van de comics (you heard me) betekent hij gemakkelijk even veel als Kirby, Eisner of Tezuka. Deze collectie oorlogsverhalen uit EC Comics van hem en Harvey Kurtzman bevestigen dat enkel nog harder. Geef het een mooi plekje in je bibliotheek, dat verdient het.

:01 First Second Books

Lily The Thief GN. Een Finse stripsensatie over een dievenmeisje dat graag een wereldbefaamde dief wil zijn. Maar ze krijgt de onbenulligste taken te verwerken. Op één van die uitjes ontdekt ze echter een complot met dode koningen en vergeten goden, dat de hele wereld zou kunnen vernietigen. Ik weet wat ik had willen lezen als ik de leeftijd van dit doelpubliek had!

Floating World Press

Is this the right color to prove I don’t have a shitty Life? TP. Een collectie cynische gags die de draak steken met elk aspect van een eenvoudig bestaan. Grimmige bedenkingen en hilariteiten over hoe je iets kan betekenen in de wereld terwijl je het meeste van je tijd voor een scherm doorbrengt.

Gallery 13

Two Dead GN. Een samenwerking tussen rijzende ster Van Jensen en prijzenwinnaar Nate Powell over een stat in het zuiden van de VS die verscheurd wordt door rivaliteiten tussen politie en mafia, verteld vanuit verschillende standpunten: de maffiabaas, een ouwe rot-in-het-vak detective en een nieuwkomer en 2 broers met heel verschillende perspectieven op de hele zaak.

Graphix

Witch Boy GNs. Het concluderende volume van deze trilogie heet Midwinter Witch; Na The Witch Boy & The Hidden Witch. Jongens worden gedaanteveranderaars, meisjes heksen. Maar Aster is en blijft geboeid door hekserij, ook al is het verboden en van gedaante wisselen kan hij niet. Dan gebeurt er iets met de jongens dat alleen hij kan oplossen, met hekserij! Vriendschap, familie, plicht en je innerlijke kracht vinden. De parallellen met seksuele identiteit, gebroken traditie en wat dat teweegbrengt, maar ook trots zijn op wat je bereikt zijn zeker niet van de lucht. Opnieuw voor jonge lezers, maar daarom niet minder interessant, leesbaar of lauwer-waardig.

Smile/Sisters/Guts GN Box Set. Raina Telgemeier is een natuurtalent verteller dat met haar persoonlijke autobiografische verhalen al talloze prijzen won en ontelbaar veel boeken verkocht. Haar intieme verhalen over mijlpalen in haar leven en de onverwachte, niet altijd positieve effecten ervan, spreken hele generaties aan. Nu zijn ze voor een prikje samen verkrijgbaar.

Humanoids

The Big Country. Een old school sheriff en zijn oubollige tactieken blijken niet opgewassen tegen de verschijning van een seriemoordenaar. Zijn verouderde tactieken zetten een kettingreactie in gang die alles zal veranderen. Van de schrijver van Marvel’s Runaways en de tekenaar van o.a. Spider-Man Noir.

Chasing Echoes. Een familie plant een reis naar Polen om het verhaal van hun grootvader te leren kennen, maar ze blijken allemaal heel veel emotionele bagage te hebben meegebracht.

Iron Circus Comics

The Complete Curvy GN. Op een planeet die de andere dimensies ‘De Saaie Bal’ noemen, maar wij gewoon Aarde, komt Anaïs toevallig in contact met de Licorice Princess. Ze raakt er helemaal door geboeid, wil alles over haar weten en wordt meegesleept op de gekste, erotische avonturen langs premiejagers, prikpiraten, mimes en idiote federale agenten. Hoe kan dat niet compleet de max zijn?

Breathers #1. Iedereen loopt met gasmaskers rond, want de lucht is giftig voor mensen geworden. Volg een maskerverkoper, een broer en zus die niet zo zeker zijn of de lucht wel zo dodelijk is, een politie-detective die verslaafd is en meer. Een interessante post-apocalyptische set-up waar de apocalyps nooit echt verdwenen is. Hoe ga je verder met je leven?

Oni Press:

Fights GN. Een eerlijke memoir van hoe het is om als een zwarte jongen op te groeien in een probleemwijk. Grappig, pijnlijk en tjokvol inzichten, dat is precies wat we van onze niet-superheldencomics verwachten, of niet soms?

Rebellion

Dark Judges: The Fall of Deadworld vol 1 & 2 In een parallelle dimensie zijn de Dark Judges, de meest gehate vijanden van Dredd de baas over Deadworld, dat ze steeds verder ombouwen tot hun anti-leven necropolis. Enkele Judges proberen te redden wat er te redden valt, maar niemand ontsnapt aan de klauwen van Judges Death, Fear, Fire & Mortis!

Ten Speed Press

Amazons, Abolitionists & Activists: A Graphic History of Women’s Fight for their Rights SC. Zo’n titel kan niemand onthouden, maar we zullen dat gebrek met de mantel der liefde bedekken: een boek dat de historische grote vrouwen oplijst, die stuk voor stuk het juk van onderdrukking, patriarchie en ander kwaad bevochten (en bevechten). Er zal vast wat eenzijdig positief gejubel ook bij zijn, maar dat hoeft ons er niet van tegen te houden op z’n minst wat te leren over hoe we willen zijn, waar we vandaan komen en welke lessen de geschiedenis ons kan leren.

Uncivilised Comics

For Real #1. Verborgen ergens helemaal achterin de lijvige Previews cataloog bots je dan toevallig op een “genuanceerde kijk” op het leven van legendarische Jack Kirby, opgesplitst in 2 levensveranderende gevechten in het leven van de cartoonist: zijn kankerdiagnose en zijn tijd als soldaat in WOII. James Romberger kennen we allang als vaste Vertigo-waarde. Deze

Valiant:

Rai #1. Ik ben redelijk dol op Dan Abnett, die de meesten kennen als de mede-bedenker van de definitieve Guardians of the Galaxy, maar zijn beste werk vooral via 2000 AD de wereld instuurt. De meesterlijke schrijver van Insurrection, Lawless en Wild’s End vond onvermijdelijk zijn weg naar de (nog steeds) meest innoverende superhelden-uitgever om er te schrijven waar hij voor gemaakt is: science-fiction! Het ziet er hier uit dat hij, samen met de boeiendste tekenaar die Valiant te bieden heeft, het voor het zeggen krijgt in de 41st Century, en dat vooruitzicht doet me nog even geloven in een toekomst.

Vault:

Black Stars Above #1. Bij Vault weten ze helemaal hoe een ouder wordende comics nerd aan de haak te slaan: vage verwijzingen naar Lovecraftiaanse woudmonsters, een 19e Eeuws meisje die wil ontsnappen aan het eenzame leven dat ze met haar familie lijdt en het een zit achter het andere aan in een donker bos? Fag’n Fag’n Fag’n!

She Said Destroy TP. Asterix in de ruimte (maar wellicht een stuk minder slapstick): Brigid, de godin van de Zon houdt het hele zonnestelsel onder haar duim. Het hele zonnestelsel? Nou, één kolonie aanbidt nog steeds de enige overgebleven andere god,De Morrigan, Godin van de Dood. Brigid staat op het punt haar leger daarheen te sturen, maar de Morrigan is vooral goed in één ding: vernieling! Science fiction excellence!

Zuiker Press

Dit is de maand van taboe-doorbrekende boeken, lijkt het wel. Naast een paar titels hierboven, komen naast elkaar Activist en Identity uit. Het ene is het verhaal van Lauren Elisabeth Hogg, die de Parkland Shootings in haar school overleefde en de nadien de moed vond om als activiste op straat te komen. Het andere is het diep-persoonlijke verhaal van Corey Maison, een meisje gevangen in het lijf van een jongen. Beide getuigenissen van moed in heel uiteenlopende aspecten van de samenleving, die om heel verschillende redenen allebei centraal in de aandacht staan, maar ook enkel door die spotlight op te eisen, een volwaardig deel van de conversatie kunnen worden.

Viz

Levius/est vol 1. Een heel introverte, ongemeen knap getekende fighter manga, die het vooral moet hebben van de introspectieve momenten, de kleine karakterpunten, maar des te sterker uit de hoek kan komen met bloedstollende, intens gechoreografeerde gevechtsscènes. De extra uitzonderlijke hook dat dit zich in de 19e eeuw afspeelt en de vechters met steam enhancements en protheses vechten, is een kers op de punchy taart.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.