Random Article


Nout’s Pre-Orders: Aanraders voor Oktober 2019

 

Posted 09/08/2019 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alle comics erin die 2 maanden later in je favoriete comicshop verschijnen. Elke maand staat die boordevol Marvel, DC en Image-comics, maar die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak even leesbaar voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen.

Sommige maanden (case in point) kan het zelfs zijn dat ook bij die Big’uns veel te rapen valt. Onwards, into the wilderness!

Marvel Comics:

 • Amazing Spider-Man Full Circle One-shot. Op basis van de sollicitation copy was het niet meteen af te leiden, maar deze one-shot is als een exquisite corpse geschreven: één schrijver start een verhaal, leidt het naar een cliffhanger, waar de volgende schrijver het moet oppikken en verdergaan. Dit globe-hopping avontuur zal tenminste daarom interessant zijn. Of het ook goed is… de creators zijn alvast geen minderwaardig allegaartje.
 • Ghost Rider #1. Na het onverhoopte succes van Cosmic Ghost Rider rekent Marvel ongetwijfeld op meer interesse in de traditionele versie. Dit keer is het eindelijk nog eens een combinatie van Johnny Blaze en Danny Ketch; de ene als koning van de hel, de andere als zijn wraakengel op aarde. Met Ed Brisson scripts en Aaron Kuder art zou dit wel eens een break-out kunnen zijn.
 • Contagion #1-5. Zijn er 5 woensdagen in oktober? Want dat is waar een 5-delige, wekelijkse miniserie naar ruikt. Het basisconcept klinkt niet slecht: een Maguffin neemt alles over waarmee het in contact komt en maakt er een zielloze horde van, die wel al hun talenten en herinneringen behoudt. Dat klinkt natuurlijk wel heel erg als de Phalanx Covenant of zelfs een variant op een zombie invasie. Heh? Wat is dat, Marvel geeft ook een nieuwe Marvel Zombies one shot uit die lijkt aan te geven dat die franchise na dit eerste nummer verder loopt? Oh Marvel, je schiet toch zo graag in je eigen voet. Of wil je meepikken van die sweet sweet Walking Dead dollars, nu die er niet meer is? Hmmmm.

 • Savage Avengers Annual #1. In mijn erg nederige (of nerderige) opinie is Savage Avengers ondertussen het beste dat Marvel ooit meemaakte. In deze annual besluit Conan mensenhandel aan te pakken, onverwacht geholpen door Black Widow & Damon Hellstorm. This is relevant to my interests.
 • Savage Sword of Conan 10. Roy Thomas en Alan Davis. Op Savage Sword of Conan. Ik herhaal. Roy Thomas en Alan Davis. Op Savage Sword of Conan. En het is deel één van een langere story arc. That is all.
 • Deadpool by Joe Kelly Vol 1. Mocht je het, als comicsfan, in de letterlijke overdondering aan Deadpool-materiaal even vergeten zijn, of het simpelweg niet weten: hier begint de run die van Deadpool een echt, geloofwaardig en substantieel personage maakte. Deze titel maakte de carrière van Wade Wilson én Joe Kelly. Lees het, ’t is de moeite.
 

DC Comics:

 • Basket full of Heads #1. Nee-we-doen-geen-imprints DC heeft een nieuw horror-imprint, onder leiding van Joe Hill. Om zelf te bewijzen (geen idee aan wie) dat het geen imprint is, zit het onder Black Label. Grapjassen. Hill is allang niet zozeer de zoon van Stephen King, maar wel de co-creator van het voortreffelijke Locke & Key (scroll verder naar IDW voor meer!). Een meisje heeft een mand vol hoofden, afgehakt met een Vikingbijl, maar nog in staat om bovennatuurlijke praat te verkopen. Zij heeft de hoofden afgehakt in een poging haar vriend van kidnappers te redden. Misschien. Ik parafraseer de sollicits misschien te veel. Hoe dan ook: yes please! Achterin elk van de Hill House comics zit ook een hoofdstuk van een back-up die ze Sea Dogs hebben gedoopt.

 • The Batman’s Grave #1. Warren Ellis en Bryan Hitch, het ronduit legendarische team achter The Authority herenigt, met Kevin Nowlan voor de inkt om een Batman maxiserie te vertellen. If that don’t get you nerdrockhard, nothing will.
 • Birds of Prey #1. Oracle is helaas out of the picture, maar Huntress en Black Canary krijgen de hulp van Harley Quinn… Als dat maar goed afloopt. No really. Met het team van Brian Azzarello & Emma Lupacchino verdient het wel een kijkje.

 • Joker: Year of the Villain One-shot, Joker/Harley: Criminal Sanity #1 & Joker: Killer Smile #1. Laat dat eventjes bezinken. DC braakt deze maand, zoals wel duidelijk is, een serieuze hoeveelheid comics uit, interessante comics zelfs, dit keer (check mijn DC-aanraders van vorige maand, het lijkt wel of ze meelazen en mij 100% gelijk geven. Het siert hen, want het klopt. Ik heb 100% gelijk). Toch vonden ze het nodig, ondanks de overstelping aan comics, om bovenop de vloedgolf aan Batman comics alleen al, ook nog eens 3 Joker titels ineens los te laten, als was het Venom bij Marvel. (of Carnage, momenteel). De laatste 2 zijn bovendien Prestige Format aan $5.99/deel! Toegegeven, de premise voor de titels klinkt niet slecht, misschien zelfs goed, maar was het echt nodig dat tegelijk te doen? Bovendien, elk van de drie is net iets minder speciaal omdat het de spotlight met die andere moet delen. (een beetje zoals ik het hier nu doe!) De one-shot heeft een co-script door John Carpenter. Talk about burying the lead! Als iedereen ter wereld zo graag slecht is, dan zal Joker nog verder gaan! In de team-up titel, een 9-delige Prestige Format wordt de Harley/Joker-dynamiek totaal anders gepresenteerd, vanuit een authentieker psychiatrisch beginpunt. Tenslotte geraakt Joker in het hoofd van een andere psychiater (dan Harley) die misschien alleen maar door zijn eigen gedachten geterroriseerd is. Jeff Lemire & Andrea Sorrentino, daar hield iedereen van op Green Arrow. Telkens is er zeker wat aan die reeksen, maar alle 3 in eens… Seems silly.
 • The Last God #1. Ik kan het gewoon gemist hebben, ik heb dat soort emmental tussen mijn oren, maar deze sollicits waren het eerste dat ik hoorde van een reeks met Ricardo Federicci en Dean White als art-team, een fantasy/horror-setting met serial killer-level world building backmatter, gepresenteerd, alweer, in Prestige Format, alsof het nog steeds 1998 is. Nogmaals: wat doet dit weggemoffeld tussen standaard superhero fare waar het geen DNA mee deelt. Waarom zit dit bij DC, 2 maanden nadat er besloten is dat er geen imprints bij DC zijn en zal dit het bedoelde publiek vinden? Het ziet er mondwaterend goed uit en er zal wel nooit een beter moment voor Fantasy geweest zijn. Toch: wat een vreemde eend in deze bijt.
 • Metal Men #1. Kijk, daar heb je die DC Comics die we allemaal kennen en verachten: Dan DiDio schrijft nog maar eens de Metal Men (wie schreeuwde er uiteindelijk niet om een Metal Men reeks? Ik, zegt u? Dat kan kloppen). En de tekeningen zijn van Shane Davis. There’s some DC comicking that can out-DC a DC comic! Genade, er staat tenminste een 12-issue limiet op. De plot? Ze zijn terug! Alsof je iets meer wou weten.
 • RWBY #1. Dit kwam eerst online uit en is een tie-in van iets anders enorm populair online. Er zijn monsters die Grimm worden genoemd, want woordspelletjes. Veel vrouwelijke personages wiens ‘persoonlijkheid’ op te sommen is in 1 woord. Ben ik dol op, doe ik ook altijd voor mezelf: de onuitstaanbare nout. Covers all bases. Moving on
 • Sandman Universe: HELLBLAZER #1. Een special die als inleiding dient voor een nieuwe Hellblazer ongoing. Geen John Constantine Hellblazer, gewoon Hellblazer. Ook wel geen Vertigo, maar een geharde nerd weet de juiste slagen te incasseren. De schrijver is zelfs een (heel getalenteerde) Brit. Er hangt een hele backstory, verweven met Tim Hunter van Books of Magic aan en John die ofwel diens geweten of zijn beul zal zijn. Welcome back, you dashing bastard.
 • Secrets of Sinister House #1. Kijk, kijk! Nog een Prestige Format. De obligate ‘horror’-anthology, in de maand van Halloween. Tussen de John Romita Junior cover geïnkt door Bill Sienkiewicz, tekeningen van o.a. Rafael Albuquerque, Jorge Fornes, hints naar o.a. Batman Red Rain, kan dit wel een interessante verzameling kortverhalen zijn.
 • Superman Smashes the Klan #1. NOG. EEN. PRESTIGE. FORMAT. Met een heel ander aantal pagina’s dan enkele van bovenstaande. Deze miniserie haalt zijn inspiratie van een radiospel uit de jaren 40. Gene Luen Yang & Gurihiru geven een nieuwe draai aan een anti-KKK (en uiteraard anti-intolerantie) verhaal. Ik ben niet helemaal overtuigd of de erg lieflijke stijl van Gurihiru de beste art-keuze is, maar anderzijds is het misschien wel beter dan een serieuzere, donkere tekenstijl.
 • Tales of the Dark Multiverse: Batman Knightfall & Death of Superman. Je raadt het nooit, maar dit zijn ook Prestige Formats. Dit keer een Elseworlds (shush, mensen gaan denken dat DC imprints heeft) one-shot voor Batman waarin De Azrael-Batman uit Knightfall Batman blijft en Bruce nooit terugkeert. De gewelddadige, moordlustige tactieken van Knightfall-Batman zijn nu de normale gang van zaken en niemand kan tegen hem op, behalve… de zoon van Bane. Eh, ik weet het zo niet. Met Superman dood wordt Lois Lane Eradicator, belust op wraak tegen iedereen. It’s dark, I’ll give ’em that!
 • Batman: Creature of the Night #4. Eindelijk verschijnt het laatste deel van de spirituele tegenhanger van Superman Secret Identity door Kurt Busiek & John Paul Leon. De idee van Batman in de echte wereld, neergezet door absolute meesters van het vak. Een evergreen in the making. Ja, dit is ook Prestige Format. Ter verdediging: toen Secret Identity uitkwam, was PF een couranter formaat dan het de laatste 15 jaar was, dus is het verstaanbaar om de compagnon hetzelfde formaat te geven.
 

Image Comics:

 • Chrononauts: Futureshock #1-4. Hey, kijk, nerds, nog een wekelijkse miniserie. Ik zal ongetwijfeld de enige geweest zijn die Chrononauts van een tenenkrullend pover, cliché-matig en disfunctioneel script voorzien was, omgekeerd evenredig aan de prachtige Sean Murphy-tekeningen. Die laatste heeft zijn eigen Bat-jezus gevonden. Eén ding moet wel van Mark Millar gezegd, hij heeft heel goeie smaak in tekenaars. Eric Canete hadden we ondertussen niet meer gezien sinds zijn uiterst pover onthaalde Run/love/kill. Millar zal wel zijn publiek vinden. Een wekelijkse mini wijst wel niet meteen op veel vertrouwen van de uitgever zelf. Ik kijk reikhalzend uit naar Canetes volgende project.
 • Gogor TP. Nieuw werk van … de schrijver/tekenaar (en zo hebben we er niet veel) van Planetoid. Waar die titel ging voor full-on SF frontier/avontuur, lijkt dit werk iets lichtvoetiger te zijn, maar met nog steeds een duidelijke science fiction overtoon.
 • Street Angel Deadliest Girl Alive TP. Een collectie van alle Street Angel comics die al bij Image Comics verschenen: ’s werelds stoerste, dakloze superheld die het opneemt voor de zwaksten tegen de bizarste booswichten. Met een Scott Pilgrim-humoristische toon is dit net het soort afwisseling waarnaar je niet wist dat je snakte.
 

Dark Horse Comics:

 • Grendel Devil’s Odyssey #1.  Nu zijn Mage trilogie (na 35 jaar!) ten einde loopt, keert Matt Wagner terug naar zijn andere onsterfelijke creatie. Grendel Prime gaat de ruimte in, op zoek naar een nieuwe thuis voor het menselijke ras, dat op Aarde niet langer verder kan. Het loont de moeite om in het Grendel-universum te duiken, maar Wagner maakt hier toch een op zichzelf staand avontuur van.
 • Kabuki Omnibus vol 1. Nog zo’n creatie die nooit mag vergeten worden. Er is geen beter moment om de intens emotionele, diep introspectieve zoektocht van Kabuki, de huurmoordenares-tegen-haar-wil te ontdekken. Toen David Mack amper 20 was, startte hij dit verhaal dat zich met niks laat vergelijken. Deze cover artist par excellence verdient je aandacht!
 • Mask: I Pledge Allegiance To The Mask #1. Dark Horse blijft maar concepten opgraven. (Wie denken ze wel dat ze zijn? Marvel?!) Het politieke landschap kon er niet beter bijliggen om via dit boosaardige masker voor wat satire te zorgen. Een serie moordenaar start een bizarre politieke campagne met als slogan: Make America Green Again! Zijn spoor van dood en vernieling ligt recht in het pad van de Tex Avery moorden van Big Head. That promises to be… ssssmokin’!
 

BOOM! Studios:

 • Strange Skies over East Berlin #1. Post-oorlog spionagefictie gecombineerd met extraterrestrials! Een spion komt erachter dat de Soviets een buitenaards wezen hebben, maar zij hebben er niet de controle over. Jeff Loveness schreef al eerder het heel gebalanceerde, verhelderende Judas. Voor nieuw werk van hem heb ik alvast hoge verwachtingen.
 • Giant Days as time goes by one shot. Na 5 jaar uitstekend werk eindigde de reeks vorige maand. De apotheose komt met deze one-shot die vooruitblikt naar hoe het leven van deze vriendengroep zal zijn. Tranen gegarandeerd.

AfterShock:

 • A Walk Through Hell Vol 2. Nu al het einde van een erg duistere, pessimistische kijk op leven na de dood, en hoe het voelt in de hel. Heel erg Ennis, en heel beklijvend.
 

IDW Publishing:

 • Locke & Key Nailed it one-shot. Deze langverwachte vervolg-one-shot is iets waar (bijna) iedereen op zat te wachten: nieuw Locke & Key materiaal! Achterin krijg je ook 5 pgina’s preview van een nieuwe Joe Hill comic bij IDW. Bovenop Hill House bij DC is dat Joe Hill overdrive! (see shat I did there?)
 • Lupus GN. Achter een SF-setup lijkt een diepgravende karakterstudie van mensen in moeilijke, situaties schuil te gaan. In de ruimte kan je gemakkelijk ontsnappen, maar vriendschap, familie en relaties laten je niet zomaar los. Via de podcast van Brandon Graham (all hail the Graham!) ontdekte ik de Zwitserse graphic novelist Frederik Peeters, die gerust bij meer mensen bekend mag zijn.

Oni Press:

 • Kaijumax Season 5 #1. Ondertussen al het 5e seizoen (dus #21) van de voortreffelijke mash-up reeks: Godzilla monsters in de gevangenis. Hilarisch zonder authentiek emotionele scenes uit de weg te gaan, met tragische, komische en complexe personages. Zander Cannon kan het allemaal, verzint ondertussen ook nog eens monster-centric prison slang en cartoont zich een ongeluk. In dit seizoen maken we kennis met de monsters on death row!
 • Night’s Dominion Vol 3. Het finale deel van Ted Naifeh’s meest recente fantasy reeks. Ook al sloeg dit minder aan dan Courtney Crumrin, werk van deze meester verhalenverteller is altijd het lezen waard.
 • Stumptown vol 1. Want alles wordt uiteindelijk TV of film, zo ook Greg Rucka’s privé-detective-met-veel-problemen Dex van Stump Town Investigations. En dan heb je al eens een heruitgave nodig. Aardige, low stakes detective verhaaltjes.

Valiant:

 • Roku #1. Een eerder onverwachte miniserie over de prime assassin in Valiant U. Roku wordt geconfronteerd met een probleem dat ze niet gewoon maar kan afslachten. Schrijver Cullen Bunn belooft een blik op de onderbuik van Valiant, bevolkt door ongure types die binnenkort het leven van de rest van de Valiant helden zuur zal maken. Tekeningen van erg ondergewaardeerde rastekenaar Ramon Bachs.

 

Vault:

 • Money Shot #1. Dit is zo gek, als concept, dat je het moet uitproberen: in de toekomst kost ruimtereizen te veel, dus is er geen interesse voor, tot Christine haar teleportatie-systeem besluit te gebruiken om sterrenstelsels te verkennen en de inwoners ervan… beter te leren kennen, door ermee te seksen. Voor de camera, uiteraard. Samen met een groep wetenschappers/pornosterren verzint ze de toekomst van sex-cams! En dan nog eens geschreven door Tim Seeley en art door Rebekahyou’ll never spell it correctlyIsaacs! We’ll try anything once!
 • Creature Feature #1. De wereld wordt belaagd door een monster dat mensen waarmee het in aanraking komt hun eigen, op wraak beluste skelet doet overgeven, maar dat kan het hoofdpersonage geen bal schelen. Hij heeft zijn eigen eitjes te pellen. Nog een… uitzonderlijke start van een reeks bij een uitgeverij die weinig schrik voor experimenten lijkt te hebben.

Viz:

 • Drifting Classroom Perfect Edition HC Vol 1. Zonder duidelijke aanleiding verdwijnt een hele school plots, om terug te verschijnen in een vijandig, verlaten woestijnlandschap. De leerlingen moeten alles op alles zetten om te kunnen overleven, voor elkaar te zorgen, niet aan blinde paniek en barbaarse overlevingsdrang te bezwijken, voor de vijandige omgeving hen elimineert. Er lijkt een revival aan de gang van 70s horror mangaka extraordinaire Kazuo Umezu. Dat kan alleen maar met veel enthousiasme, bloedvergieten en griezelige, zwartharige meisjes onthaald worden.

Volgende maand krijg je opnieuw minstens evenveel aanraders voor je comicbookcollectie! That’s a nout guarantee.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.