Random Article


Review: House of X #1

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $5.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
5 total ratings

 

Op zijn best


Een geheel nieuw begin voor de X-Men. Fantastische world-building.

Op zijn slechtst


Drugs dealen op wereldwijde schaal? Really? Voorgaande Uncanny X-Men-reeks lijkt grotendeels vergeten te worden.


Een nieuw tijdperk voor Marvel’s mutanten is aangebroken onder Avengers- en Secret Wars-schrijver Jonathan Hickman. Lees hier onze recensie van House of X #1, de geheel nieuwe richting voor de X-Men…

Posted 24/07/2019 by

 
Full Article
 
 

Humans of the planet Earth. While you slept, the world changed. – Professor X

Met House of X en Powers of X leidt schrijver Jonathan Hickman (Avengers, Secret Wars) een geheel nieuw tijdperk voor Marvel’s X-Men in. Wanneer deze twee door elkaar lopende zesdelige minireeksen afgelopen zijn, is de positie van de mutanten in het Marvel-universum helemaal opnieuw gedefinieerd. Marvel teaset het als een seismische verschuiving voor de X-titels, gelijkaardig aan wat men in de jaren 1970 deed met Giant-Size X-Men, in de 1990s met Age of Apocalypse en in de nillies met New X-Men en Deadly Genesis.

En het is vooral aan die twee laatste waar dit eerste nummer van House of X ons aan doet denken. Gelijkaardig aan Grant Morrisons New X-Men, wordt er opnieuw de focus gelegd op mutanten als een aparte cultuur, met eigen mode, artiesten… en nu ook een eigen taal. Professor Xavier heeft ervoor gezorgd dat alle mutanten, zowel helden als Cyclops, Jean Grey en Wolverine als villains als Magneto, Emma Frost en Sabretooth, op één eiland terecht komen: het levende eiland Krakoa, bekend uit o.a. Giant-Size X-Men en Deadly Genesis.

Vermits het wetenschappelijk bewezen is dat mutanten binnen een tweetal decennia de dominante soort op Aarde worden, doet Professor X een toegeving aan de mensheid. Mensen mogen hun levens blijven leiden, mutanten zullen zich terugtrekken op Krakoa dat voor de mensheid ontoegankelijk blijft. Via bepaalde drugs en chemicaliën die op Krakoa geteeld worden en ook een positief effect hebben op mensen, worden er handelsrelaties opgericht met de naties die hierin willen meegaan. Dat dit een recipe for disaster zal worden in de nabije toekomst, is duidelijk…

Jonathan Hickman is in superheldencomics de koning van world-building. Naast het verhaal waarin een nieuwe status quo wordt opgezet, krijgen we ook heel wat aparte informatie en definities mee (zoals wat nu precies een Omega Level mutant is, welke effecten de mutantendrugs hebben, enz.). Gelijkaardig aan wat hij deed met zijn schema’s in S.H.I.E.L.D., Secret Warriors, Fantastic Four en Avengers/New Avengers worden de zaadjes gelegd voor een epische run op Marvel’s mutantentitels.

Hickman heeft een sterk besef van de Marvel-geschiedenis en is niet bang om zijn kennis uit te spelen. Hij haalt dan ook enkele gekende beats aan, zoals een op til staande samenzwering en tegenaanval van verschillende menselijke defensie-organisaties, mutanten die zich terugtrekken op een eiland (zoals eerder al het geval was met Genosha en Utopia), alsook mutanten als aparte cultuur zoals in New X-Men. Toch weet hij de ganse status quo om te gooien om zijn verhaal te kunnen vertellen, verwacht dus geen voortzetting van Matthew Rosenbergs voorafgaande Uncanny X-Men-reeks – die schijnbaar grotendeels wordt vergeten. Doorheen dit alles heeft artiest Pepe Larraz een goed vat op de personages. Enkel de uit de dood teruggekeerde Professor X ziet er in zijn nieuwe pak sinister uit, gelijkaardig aan de Ultimate Marvel-villain The Maker (Reed Richards), maar dat zal ongetwijfeld wel de bedoeling zijn.

Het moet gezegd worden, na enkele jaren van ups en downs en een gebrek aan een eenduidige richting voor de X-Men-comics, pakt Jonathan Hickman de franchise stevig beet en weet hij ons warm te maken voor de toekomst met iets dat volledig nieuw aanvoelt. Er is een nieuwe wereldorde op de Marvel-aarde en de X-Men staan bovenaan. We zijn sinds de revamp onder Grant Morrison in 2001 niet meer zo X-cited geweest voor Marvel’s Merry Mutants en met slechts één issue is het al duidelijk dat deze run het in zich heeft om even episch te worden als Hickmans vorige periodes op Fantastic Four en Avengers. To me, my X-Men…

House of X #1 bij Archonia

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.