Random Article


Review: Second Coming #1

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Hilarisch, een tikkeltje controversieel maar een mooie boodschap. Geweldige premisse.

Op zijn slechtst


/


Eén van de meest besproken (en controversiële) comics van het jaar is tegelijk ook één van de grappigste. Lees hier onze recensie van Mark Russells Second Coming #1, aka “Jesus meets Superman”…

Posted 09/07/2019 by

 
Full Article
 
 

Son of God coming through, bitches!

Religie in comics. Het blijft een raar beestje. Van de bijtende spot in titels als Preacher, Battle Pope, Spawn of Punk Rock Jesus, tot de meer respectvolle mythologische takes in The Sandman en Lucifer tot het “goden als machtige aliens” cliché bij Marvel en DC, controverse zal er altijd zijn. Zo ook bij deze Second Coming door Mark Russell (The Flintstones, The Snagglepuss Chronicles). Aanvankelijk aangeboden door DC’s voormalige Vertigo-imprint, maar wegens een petitie door ultraconservatieve christenen (zoals dat gaat in Amerika) gecanceld en uiteindelijk uitgebracht door Ahoy Comics.

We houden ervan als er wat tegen de schenen van georganiseerde religie wordt geschopt, zeker tegen die van het christendom in een Amerikaanse comic. Hoe invloedrijk het ook mag zijn, De Bijbel blijft één van de slechtst geschreven fantasyboeken aller tijden. Qua favoriete creation myths is het voor ons een toss-up tussen die uit de re-imagining van Battlestar Galactica en het tiende deel van DC’s All-Star Superman en South Park toonde dat Jezus een betere actieheld en talkshowhost is dan verlosser. Maar ook deze take op de zoon van (de christelijke) God kan ons erg bekoren.

De premisse van Second Coming is simpel, maar briljant. God laat zijn zoon Jezus opnieuw naar de Aarde keren om samen te hokken met Sunstar, ‘s werelds grootste superheld en een duidelijke stand-in voor Superman. Beide messiasfiguren kunnen nog wat van elkaar leren. Sunstar lost onrecht op met geweld, Jezus gaat voor puur voor vergiffenis en snapt de fascinatie voor geweld uit de hedendaagse wereld niet. God hoopt alvast dat zijn zoon wat harder wordt door met Sunstar om te gaan. Het resultaat belooft hilarisch te worden…

Het eerste deel opent met een korte, satirische geschiedenis van de mensheid volgens het christendom. Mark Russell neemt echter geen blad voor de mond en schildert de acties van God af als enorm onlogisch, gemeen en egoïstisch. Toch doet hij dit niet op een puberale manier, maar met respect voor het bronmateriaal. Denk Monty Python’s Life of Brian. Daarna krijgen we een flash forward naar de hedendaagse tijd waar we worden voorgesteld tot Sunstar, een Superman-analoog, maar dan wel een lichtjes meer gewelddadige – vergelijkbaar met de vroegste versie van de man van staal uit de late jaren 1930. Jezus daarentegen wordt, in tegenstelling tot zijn vader, voorgesteld als de ietwat naïeve maar ultieme goede herder die het beste in iedereen probeert te zien.

De grappen zitten goed, maar de boodschap van Russell is dat eveneens.  Nergens krijg je het gevoel dat Russell choqueert om te choqueren en, net zoals hij al deed in The Flintstones, bewijst hij nog maar eens waarom hij één van de beste maatschappijkritische schrijvers in het medium is. Bijgestaan door het solide tekenwerk van Richard Pace (Pitt) levert dat meteen een knallende openingsissue af. We kunnen niet wachten om verder te lezen…

Second Coming #1 bij Archonia

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.