Random Article


Nout’s Pre-Orders: Aanraders voor September 2019

 

Posted 03/07/2019 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alles wat er 2 maanden later in je favoriete comicshop zal kunnen verschijnen. Want ook al zijn er genoeg stapels Marvel, DC en Image-comics dat je je schoonmoeder zou verkopen om die te financieren, die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak veel leesbaarder voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen. Onwards, into the wilderness!

Marvel Comics:

 • Absolute Carnage: Symbiote Spider-Man one-shot. Dezer dagen is dat woord “one-shot” muziek in onze sliding timescale jonge oren. Bovendien, als Marvel eindelijk slim genoeg is om Peter David nog iets te laten schrijven, dat bovendien een gek geschiedkundig zijstraatje is over de human host van de Venom symbiote voor Parker of Brock, dan ga je toch thwip thwip all night long?
 • Avengers: Loki Unleashed one shot. Ondertussen is het duidelijk dat deze retro one-shots ter gelegenheid van Marvel’s 80ste verjaardag verschijnen. Nieuw Avengers-werk van Roger Stern met Ron Lim als tekenaar en dan nog eens met Loki front & center? Voor deze fanboy is dat nog eens een double header, nudge nudge, wink wink.
 • Amazing Spider-Man: Going Big one-shot. We schieten ze nogal af, deze maand. Ook Erik Larsen is ook terug voor een web-head verhaal, met een back-up geschreven door legendarische Gwen Stacy-killer Gerry Conway. Thwip! Twhip! All over your face, neck & chest.
 • New Mutants: War Children one-shot. You can never go home again, maar Chris Claremont én Bill Sienkiewicz die opnieuw aan New Mutants werken, kan voor een bepaald segment van de fanbevolking daar heel erg op lijken. En zolang het niet heel veel meer dan een one-shot is, werkt nostalgie uitstekend.
 

DC Comics:

 • Deze maand stelt DC exact 0 nieuwe dingen voor die wat enthousiasme kunnen opwekken. Wel integendeel. Bij de solicits van de Sandman Presents-titels lijken ze op niet al te subtiele wijze duidelijk te maken dat geen ervan een nog lang leven beschoren is (laten we hopen dat het paranoia is), zo goed als alle andere Vertigo-titels waren al afgemaakt of zijn in stilte afgevoerd, zoals American Carnage, dat van een reeks met het verhaalpotentieel van Scalped, Preacher of 100 Bullets gereduceerd is tot een negendelige serie in één bundel. Om die reden houden we in het midden of American Carnage ook een aanrader kan zijn. Het meest interessante, historisch, bij Vertigo is de moed om te experimenteren, om ander materiaal dan superhelden (en corporate-owned) een kans te geven. Zoals DC nu solicits aanbiedt, scheert alles heel erg over dezelfde kam. Black Label houdt het momenteel heel nadrukkelijk bij andere takes op DCU-superhelden, door de big ticket namen, precies zoals MAX indertijd bij Marvel deed. Het klopt zeker dat er nu veel meer plaatsen zijn voor creator-owned, experimenteel, ongewoon materiaal, maar geen van die plaatsen heeft de reikwijdte of de financiële middelen van de betere helft van de Big Two. DC: Be better!
 

Image Comics:

 • Battle Chasers Anthology. Ooit, in lang vervlogen tijden, was Joe Madureira de heetste onder de hete tekenaars, toen dergelijke heetheid bovendien op een heel andere schaal werd gemeten dan nu het geval was (in units sold, en dat waren er toen veel en niemand kon het één bal schelen wie de schrijver was). Times change! Mad verhuisde naar videogames en zijn ooit hyper-succesvolle, manga-geïnspireerde fantasytitel Battle Chasers geraakte in de vergetelheid zelfs voor het verhaal na 9 delen echt gestart was. Ondertussen ook een kleine 10 jaar terug dook een reprint zoals deze ook nog eens op, met een vage belofte van een vervolg dat er nooit kwam (maar het bracht wel het onnavolgbare Ultimates 3 *sarcasm overload*). Toen was er een Kickstarter voor een Battle Chasers-videogame, met als een van de beloftes een vervolg voor de comic. Dus ergens in de komende… we zullen het bij ‘maanden’ houden, mag je je nog aan delen 10 tot 12 verwachten, NIET door Joe Mad getekend. You know. Busy.
 • November 1 of 3 HC OGN. Matt Fraction maakt eindelijk weer tijd voor comics, in deel een van een noir drieluik over 3 vrouwen die elkaars pad kruisen tijdens één gewelddadige dag. Ze zijn aan elkaar verbonden door 1 man die ook nog eens voor al het geweld rond hen verantwoordelijk zou zijn. Fascinerend tekenwerk van Elsa Charretier.
 • SFSX #1. Een wereld waar de daad volledig door bureaucratie verpest werd (vul formulier D69 in na seksdaad… 69. You know. Only better told) proberen een groep mensen in een ondergrondse seksclub er terug vonken in te krijgen. Niet alleen klinkt dit helemaal als een Vertigo-pitch, artiest Michael Dowling was al uitmuntend tijdens Unfollow. Tina Horn is een voortrekker van LGBTQ alsook een seksactiviste.
 • Trees Three Fates #1 (of 5). Warren Ellis doet eindelijk verder met zijn uitstekende apocalyptische sciencefictiontitel over boomachtige pilaren die overal op aarde neerdaalden, maar zich verder niks aantrekken van de mens, ook al is diens omgeving heel hevig aangetast en verander door de aanwezigheid van die Trees. Met tekeningen van artistieke duizendpoot Jason Howard. Het is onduidelijk of dit nu de finale is, daar komen we dan nog wel achter. Trees wordt bewerkt voor TV.
 

Dark Horse Comics:

 • Everything #1. Een nieuwe titel in de Berger Books-lijn. De opening van een perfecte winkel, waar alles te vinden is, zorgt voor ongekende anticipatie en uitzinnige menigtes. Maar achter dergelijke perfectie kan toch alleen maar een duistere kant schuilen? Momenteel klinkt de pitch van deze titel als een exacte kopie van Needful Things, de Stephen King roman. Hopelijk heeft het iets meer (of iets heel anders) te vertellen? INJ Culbard is een heel minimalistische tekenaar en een voortreffelijke storyteller (en een werkpaard, want hij lijkt op elk moment minstens 3 projecten tegelijk uit te hebben) De schrijver komt van buiten comics.
 • Steeple #1 (of 6). John Allison is wellicht de meest onderschatte creator van het moment. Zijn quasi-perfecte reeksen Lumberjanes (ondertussen wel helemaal in andere handen) en Giant Days (dat deze maand voor het laatst bij Boom! Studios verschijnt) vallen helemaal aan het andere kant van het door superhelden gedomineerde comicbookpectrum. Deze serie, die hij nog eens zelf tekent ook, volgt 2 vrouwen met heel andere karakters die samen een road trip moeten beginnen om het fijne te weten te komen over de bizarre, bovennatuurlijke gebeurtenissen die hen lijken te achtervolgen. Hilariteit, avontuur en boeiende personages gegarandeerd!

Dynamite:

 • Red Sonja / Vampirella #1. We hebben ze al eerder elkaars pad weten kruisen met wisselend effect en de personages houden zeker onze aandacht vast, maar de doorslag komt nu van het boeiende talent dat de verhalen breit: Jordie Bellaire is de beste kleurder in de business, maar waagde zich al eerder aan een script en tekeningen van ubergetalendeerd werkpaard Drew Moss. Dynamite heeft die 2 vrouwen al een tijd in handen, maar probeert er toch vaak genoeg eens andere dingen mee. Ze gaan ook meteen voor een time-travel romp, in 1969, het jaar dat Vampirella voor het eerst verscheen en waar ze tevens Sonja zal ontmoeten. Zowel hun detective- als hun krijgerskunsten zullen ze moeten aanwenden om er het fijne van te weten. Doesn’t that sound fun?

   

   

BOOM! Studios:

 • Something is Killing the Children #1. De schrijver van Detective Comics- en Scott Snyder-telg James Tyion IV start met een nieuw horrorverhaal over een simpel stadje waar kinderen gruwelijk vermoord worden. De politie wil de daders vatten, maar lenen geen gehoor aan gruwelverhalen over monsters in de schaduwen die kinderen aan stukken rijten. Monsterjager Erica Slaughter gelooft er wel in. En tot precies daar overtuigde de pitch. Het monsterjager gedeelte gooit precies nogal wat avontuur-roet in het horroreten, but I’ve been wrong before.

Ablaze:

 • Vampire State Building #1. Na letterlijk decennia als “de tekenaar van The Walking Dead” werkt Charlie Adlard eindelijk nog eens aan een ander project. Hij kiest logischerwijs voor vampiers. Net wat we misten. Een groep mensen geraken opgesloten en omsingeld door vampiers in het Empire State Building. Echt iets om je tanden in te bijten. Het overtuigt niet meteen qua originaliteit of aantrekkingskracht, maar The Walking Dead schijnt zo goed als voorbij, dus die jongen moet vast werk hebben. Dit kwam al eerder uit bij Delcourt.

Albatross Funnybooks:

 • Pug Davis GN. Dit verhaal van Rebeccah Sugar is een must buy om 1 simpele reden: Rebeccah Sugar is de bedenkster en showrunner van Steven Universe, één van de beste Cartoon Network animatiereeksen die je ooit zal zien. And she did comics! Dit is een stijlvolle heruitgave bij de uitgever van The Goon, en dat kunnen we alleen maar goedkeuren!
 •  

Avatar Press:

 • Al enkele maanden hield Avatar dumpingsacties van hun TPs en exclusive variant comics stock. Er is duidelijk wat op til bij Avatar (het is de vraag hoe lang ze zelfs nog actief zullen blijven) maar voor ervaren consumenten en koopjesjagers bij uitstek is het wel HET moment om van die gelegenheid gebruik te maken. Het is onduidelijk hoe online stores deze sales aanpakken, dus is het ook nog eens een uitgelezen moment om de friendly shopkeep van je lokale comicbookwinkel diep in de ogen te kijken. Zo goed als de hele Crossed-catalogus in HC aan $12.99 per deel, gesigneerd voor $16.99; Een hele rits Warren Ellis HCs aan dezelfde prijzen, exclusieve Lady Death variant covers bij het Boundless-imprint, het kan niet op!

Drawn & Quarterly:

 • Daybreak HC GN. Al die online streaming services pompen nieuw materiaal uit aan een ijltempo (voor het geld op is, is onze indruk). Al eerder werden minder bekende bronnen getapt ter inspiratie, zoals het hyper-smallpress The End of the F**king World, bijvoorbeeld. Ooit was ook The Walking Dead maar een goedverkopende comic en niet zoveel meer. Bij Netflix komt binnenkort een serie gebaseerd op Daybreak, een zombieverhaal dat een heel andere blik gunt op een zombie-invasie. Komende van D&Q, kan je je zeker aan situaties en personages verwachten die ver staan van de genre-conventies en verwachtingen.

Fantagraphics:

 • Free S**t: Collected sketchbook zines. Cultfiguur en obsessieve illustrator Charles Burns, die je wel zou mogen kennen van Black Hole, de Kuifje-persiflage X’ed Out of El Borbah maakte jarenlang zines van zijn schetsboeken, die hij uitdeelde aan vrienden en familie. Nu krijgt het grote(re) publiek ook een kijk in het hoofd van Burns via schetsen, ontwerpen, losse ideeën en de narratieve en grafische evolutie van bovengenoemde grote werken. Perfect voor procesjunkies!

First Second:

 • Are You Listening GN. Als je op zoek bent naar iets heel anders dan superhelden, dan ben je bij First Second altijd aan het goeie adres. Het voordeel is ook dat elke publicatie een autonoom verhaal is en geen langlopende, soms aanslepende reeks. Zo ook dit verhaal over twee meisjes die zowel van het leven weglopen als ernaar op zoek zijn. Ze blijven vreemde, angstaanjagende zaken tegenkomen, maar vinden op weg misschien precies wat ze zochten. Gebroken harten, misbruik en intense, intieme menselijke verbondenheid passeren allemaal de revue.
 • Stargazing GN. Twee Aziatisch-Amerikaanse meisjes met een heel andere persoonlijkheid (de ene heel timide, de andere net heel zelfverzekerd) worden elkaars beste vrienden, delen en ontdekken interesses. Maar met één van hen gaat het niet helemaal goed in haar hoofd. Is hun vriendschap sterk genoeg om een diep dal te overbruggen?
 

Gallery 13:

 • Frogcatchers GN. Jeff Lemire schrijft en tekent nog eens een heel erg Jeff Lemire-concept over een man zonder geheugen die alleen wakker wordt in een bizarre plek vol dreiging & neemt men aan, kikkers. Vertigo is gesloten, zeker?

Graphix:

 • Stanislaw Lem’s 7th Voyage. De stripbewerking van een SF-kortverhaal, op zich niks bijzonder, maar hier is het Jon J Muth die voor de bewerking zorgt en Jon J Muth, daar moet naar gekeken worden. Een astronaut zit gevangen in een time loop en zijn verleden en toekomstige zelven verschijnen op dezelfde plaats, enkel om met elkaar te beginnen bekvechten. Zal hij lang genoeg met zichzelf overeen kunnen komen om zijn leven te redden?

Heavy Metal Magazine:

 • The Best of Heavy Metal vol 1 & 2. Een collectie kortverhalen uit het eerste jaar Heavy Metal met Grant Morrison als Editor-in-Chief.
 • The Smile of the Absent Cat GN. Eén van de Heavy Metal-verhalen van de pen van Grant Morrison zelf. Wat gebeurt er met de creatie van een tekenaar nadat hij sterft? Tekeningen van Gerhard, illustrator van Cerebus!
 

Humanoids:

 • Meyer GN. Een verzonnen biografie over de laatste jaren van befaamde gangster Meyer Lansky. Iedereen denkt dat hij dood is, precies zoals hij het wil, maar hij heeft, in zijn oude dag, nog zaken af te handelen.

NBM:

 • Forbidden Harbor OGN. Een drenkeling zonder geheugen wordt opgevist door een schip zonder kapitein. Voor hij, na zijn terugkeer naar Engeland, kan uitvissen wie hij is, komt hij enkele vreselijke dingen over zichzelf en zijn redders te weten. Uitgegeven in een prachtige harde kaft die er bewust versleten uitziet.
 

Rebellion:

 • Judge Dredd Small House. Een nieuw Dredd-verhaal door Rob (Judge Dredd) Williams en Henry (Judge Dredd) Flint? Run, don’t walk to that store, perp!

Scout Comics:

 • The Forever Maps #1. Nog een sampler uit het Binge-imprint van Scout Comics. Een paar maand na dit eerste nummer verschijnt de collectie van het complete verhaal. Een jongeman krijg een kaart en volgt de weg die erop uitgestippeld staat. Op het einde is er weer een kaart en zo verder. Hij wil absoluut iets vinden, maar tegelijk merkt hij dat hij onsterfelijk wordt, zolang hij de kaarten blijft volgen. Kan hij bijna 100 jaar later kiezen tussen een eindeloos leven, of een dat de moeite is om te hebben ervaren?
 • Midnight Sky #1. Wat als iedereen om je heen eigenlijk een kopie van het origineel is, vervangen door… iets anders? Dan zit je middenin de plot van Invasion of the Body Snatchers en een half dozijn soortgelijke verhalen. Misschien komen ze met nog iets origineels voor de dag, want ze weten bij Scout precies zelf dat het erop lijkt. Ondertussen wijzen we met een verwijtende vinger en gaan “Aaaaaaah”.

Selfmadehero:

 • At the Mountains of Madness GN. He, kijk, daar heb je die INJ Culbard weer. Ik zei toch dat hij een werkpaard is? Twee keer in één Previews. Dit is bovendien verre van zijn eerste stripbewerking van een horrorklassieker of van een H.P. Lovecraft-verhaal. Eerder verstripte hij o.a. ook al The King in Yellow en nog andere Lovecraft-verhalen, zoals The Shadow Out of Time. Dit verhaal speelt in op de toen erg populaire poolexpedities en de onnoembare horror die wetenschappers daar onder ogen kwamen.

Simon & Shuster Books for Young Readers:

 • Cursed HC. In dit boek volg je Nimue, die moet ontsnappen uit haar Druïdedorp met een legendarisch zwaard (spoilers, het gaat om Excalibur), bedoeld voor de ware koning, ook al hanteert ze het zwaard zo goed, dat het er eerder op lijkt dat het voor een koningin is. Met een 30-tal illustraties van the goddamned Frank Miller. Dat kan zowel een immense aantrekking als een complete dealbreaker zijn. Dat is volledig aan jou. Oh, hiervan is er ook een Netflix-serie in aantocht. You have been warned.

Vault:

 • Relics of Youth #1. Zes jongeren van overal ter wereld dromen over een magisch, mysterieus eiland. Het wordt een ware obsessie. Ze vinden elkaar en op een ochtend worden ze allemaal wakker met een tatoeage die enkel zij kunnen zien. En ze blijven door dat eiland geobsedeerd. Deze pitch klinkt dan weer wat als de manga Please Save My Earth, maar daar kunnen ze echt wel veel kanten op. Wie weet…

 

Viz:

 • Cats of the Louvre HC. Taiyo Matsumoto, de creator van o.a. Tekkonkinkreet is één van die unieke stemmen die hun eigen visie via manga etaleren: een heel eigen stijl, een unieke stem en tekenstijl, overduidelijk manga, maar zonder in een zeker cliché te vervallen. Hij produceert ook voornamelijk one-off verhalen. Must see.
 • Levius GN. Een aparte kijk op Arena-fighter manga (genre Dragon Ball Z, Yuyu Hakusho of Gunnm Last Order): Mechanisch geaugmenteerde gladiatoren vechten om te overleven: hun bloed veranderen ze in stoom, hun lichamen in verwoestende moordmachines. Levius wil winnen om te overleven. Oh, en vermeldde ik al dat dit een anime op Netflix wordt?
 • No Guns Life Vol 1. Na de oorlog belanden enhanced fighters (de Extended) terug in het gewone leven. Maar hun enhancements maken alledaags functioneren niet meteen vanzelfsprekend, zoals Juzo Inui, die een revolver voor een hoofd heeft en geen herinneringen van zijn vorig leven. Nu is hij een Extended-zaken flik. Talk about a premise with a kick!

Vertical:

 • Bakemonogatari  Vol 1. Een jongen komt door een banaal voorval te weten dat overal om hem heen monsters loeren: bakemono. Al altijd. En wat nu?

 

Volgende maand zijn we er weer met meer aanraders voor jouw comicbookcollectie!

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.