Random Article


Review: Superman – Year One #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $7.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een klassiek verhaal in alweer een nieuw jasje.

Op zijn slechtst


Millers tekst is iets te zwaarwichtig en weinig subtiel.


Een nieuw decennium, een nieuwe “definitieve” oorsprong voor ‘s werelds eerste en meest iconische superheld. Deze keer nemen Frank Miller en John Romita Jr. de man van staal onder handen voor DC’s Black Label in Superman: Year One. Lees hier onze recensie van het eerste deel!

Posted 19/06/2019 by

 
Full Article
 
 

The Son of Krypton has arrived.

Het is alweer even geleden dat het welbekende oorsprongsverhaal van Superman, ‘s werelds eerste superheld, werd aangepast. Na grote reboots en vernieuwde instappunten als The Man of Steel (1986), Birthright (2003), Secret Origin (2009), Earth One (2010) en The New 52 (2011) krijgt de man van staal nu een driedelige Superman: Year One prestige miniserie onder DC’s Black Label-imprint door het Daredevil: The Man Without Fear-team van Frank Miller (Batman: Year One) en John Romita Jr. (Superman).

De tijd zal uitwijzen of dit de definitieve Superman-oorsprong voor de volgende jaren en canon in het DC-universum wordt, maar voor Frank Miller is het alvast het startpunt van “zijn” versie van Big Blue – waarvan we later de oudere variant zien in The Dark Knight Returns (1986) en diens sequels en prequels. Op deze manier is Superman: Year One ook in hetzelfde stramien als Millers eerdere Batman: Year One (1987).

In dit eerste boek van 64 pagina’s leveren Miller en Romita een nieuwe take op de eerste act van Superman’s oorsprong, van de dood van de planeet Krypton tot zijn jeugd in Smallville. We worden opnieuw voorgesteld tot pa en ma Kent, Clark’s jeugdliefde Lana Lang, beste vriend Pete Ross, high school football en zijn vroege stappen als beschermer van de mensheid. Deze keer wanneer hij samen met Lana en groep bullebakken op de middelbare school een lesje leert…

Het is weer even wennen aan de vertelstijl van Frank Miller. De schrijver gaat voor een zwaarwichtige, epische vertelstem en haalt enkele traditionele Superman-quotes vanonder het stof. Toch kan het bij momenten wat teveel van het goede zijn, waardoor Miller de kleinere karaktermomenten – zoals gewoonlijk prachtig geïllustreerd door John Romita Jr. – overstemt. Het einde van deze eerste act belooft echter wel wat nieuws wanneer Clark Kent Smallville verlaat en nog niet meteen naar Metropolis trekt, maar naar de marine om de zeeën van zijn adoptieplaneet te ontdekken.

Superman: Year One #1 biedt weinig nieuws en is een tikkeltje te zwaarwichtig vergeleken met de illustratie van deze periode in het leven van de man van staal uit de voorgaande Superman-origins, maar subtiliteit is nooit Frank Millers sterkste kant geweest. Een degelijk begin, maar de serie heeft nog wel heel wat extra’s nodig in de volgende delen om het echt memorabel te maken…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.