Random Article


Nout’s Pre-Orders: Aanraders voor Augustus 2019

 

Posted 10/06/2019 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alles wat er 2 maanden later in je favoriete comicshop zal kunnen verschijnen. Want ook al zijn er genoeg stapels Marvel, DC en Image-comics dat je je schoonmoeder zou verkopen om die te financieren, die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak veel leesbaarder voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen. Onwards, into the wilderness!

Marvel Comics:

 • Major X #0. Als je halfbakken ideeën ooit in filler-issues van Wolverine terechtkwamen, en je na opgeklopte, artificiële hype wat meer van dat Disney/Marvel poen wil scheppen, dan herdruk je die troep toch gewoon als een #0 van je meest recente ‘creatie’. U hebt het begrepen, constant reader, er kan geen maand voorbijgaan zonder een teleurgestelde frons richting Rob.
 • Sensational Spider-Man: Self-improvement #1. Net als 2 maanden terug er een onverwachte retro one-shot van Wolverine was met creators die heel wat voor het personage betekenen, krijgt Spider-Man deze maand hetzelfde voorgeschoteld, en wel met een pre-Secret Wars zwart kostuumidee. I do believe I’ve just thwipped.
 

DC Comics:

 • WildCats #1. Hier bij Brainfreeze vinden we het behoorlijk spannend dat The Wild Storm met deze nieuwe titel een vervolg krijgt. Het Wildstorm-universum was nooit zo interessant en boeiend als toen Warren Ellis het onder handen nam. Voor en na hem waren er al eerder grensverleggende pogingen, zoals de vernieuwende take op superhelden in WildCats 3.0 van Joe Casey. Dit is de eerste keer dat Ellis Wildcats zelf (toch wel dé Wildstorm-vlaggenschiptitel) aanpakt, dus wij rekenen op vuurwerk.
 • Batman vs Ra’s Al Ghul #1. Een nieuwe zomer, een nieuwe zesdelige Batman-reeks door Neal Adams.  De tekeningen zullen ongetwijfeld heel erg Neal zijn. We hebben hem er zelfs aan zien werken toen hij in Brussel was. Het script… vast ook. Caveat emptor.
 • Year of the Villain one-shots. Een paar al-dan-niet boeiende slechteriken in de spotlight in one-shots door wisselend boeiend talent. DC heeft dit al vaker gedaan, en telkens levert dat een paar interessante karakterstudies op, maar niet echt veel meer. De overkoepelende benaming Year of… draagt wat verder gaande effecten voor verhaallijnen, waar deze one-shots misschien enkel een voorbode van zijn?
 

Image Comics:

 • Coffin Bound #1. De titel zegt het: als je richting je eigen doodskist gejaagd wordt door een onhoudbare moordenaar, rest er je blijkbaar niks anders dan het de hele wereld betaald te zetten. Izzy Tyburn duldt niks of niemand in haar weg. Geweld, bloed en verbrand rubber, prachtig in beeld gebracht door aanstormend talent DaNi, script van Dan Watters.
 • Ophiuchus OGN. De collectie van een webcomic bij Webtoons. De poortwachter van een mysterieuze doorgang raakt door een virus geïnfecteerd, om vervolgens op avontuur geleid te worden naar het centrum van het universum, om dat virus uit te roeien. De tekeningen, zowel in stijl als character design, doet heel erg aan Steven Universe denken, met op het eerste gezicht een verhaallijn die er ook wel kan thuishoren. It got our attention. De titel verwijst overigens naar de naam van het vermeende 13e sterrenbeeld in de Zodiak.
 • Simon Says Nazi Hunter TP. Een mengelmoes van post-WO II, pre-Koude Oorlog misdaad, drama en intrige. Simon is op zoek naar de moordenaars van zijn familie in Europa. Andre Frattino & Jesse Lee zeggen ons nog niets, maar dit is eens wat anders dan capes en spandex.
 • White Trees #1 (of 2). Een tweedelig fantasytussendoortje (op’t eerste gezicht) van Chip Zsdarsky & Kris Anka. De tengere vrede tussen 3 facties komt in het gedrang als kinderen verdwenen zijn. 3 rivaliserende helden moeten die terugvinden voor de oorlog losbreekt. Eén ervan ziet eruit als een minotaurus! #sold.
 

Dark Horse Comics:

 • Berserker Unbound #1 (of 4). Slechts een paar maand na de start van Savage Avengers, de Marvel-reeks die Conan in modern day 616 introduceert, verschijnt van Jeff Lemire en Mike Deodato, de tekenaar van Savage Avengers, een verhaal over een barbaarse krijger die vast zit in de moderne tijd. Er zit vast iets in het water. Accept no substitutes, by Crom!
 • Our Encounters with Evil: Adventures of Professor J.T. Meinhardt and His Assistant Mr. Knox HC. De follow-up van de hilarische vampierenjager one-shot Mr. Higgins Comes Home. Mike Mignola toont zich van zijn grappige kant, met 2 klunzen die het op zich nemen monsters te bevechten. De cartoonstijl van de tekeningen past perfect bij deze doldwaze horror. En kom aan, die titel alleen al.
 • Avatar: Tsu’Tey’s Path TP. We blijven onzeker of ook maar iemand op meer Avatar zit te wachten, maar hier is alvast de eerste bundel, met meer apostrofen in de titel dan zelfs een Fransoos kan nodig achten. Prentjes voorzien door het Quinlan Vos Star Wars-team van Jan Duursema & Dan Parsons.
 • Strayed #1. Een toekomstig militair-industrieel complex roeit hele beschavingen uit en de enige hoop is een kat die astraal kan projecteren. Klinkt als spek naar iemands bek, zeker met tekeningen van Juan Doe.
 • Rain Vol 1 HC. De meest recente graphic novel van meester-in-het-vak Bryan Talbot. Dit keer nemen hij en schrijfster Mary Talbot opnieuw de Highlands van Tale of one bad Rat voor hun rekening, tijdens de verwoestende overstromingen van 2017 verhalen ze over de relatie van 2 vrouwen, waarvan één een milieu-activiste. Die personages zijn fictief, het drama en de verschrikkingen schokkend echt.

 

IDW:

 • Starcadia Quest #1.De verbazend goeie schrijver van de voorbije jaren Transformers comics James Roberts lanceert zijn eigen creatie bij IDW. Freelance Adventuring Crews regelen zaakjes in de verste uithoeken van de melkweg. Starkid gaat op zijn 16e verjaardag op zoek naar rekruten en het avontuur kan beginnen.
 • John Byrne Fantastic Four Artist Select HC. Een vreemde collectie: een groot formaat herdruk van ‘de beste’ Fantastic Four verhalen van John Byrne. Nergens anders zullen deze nummers herdrukt worden, beloven ze, maar die zijn het toch al meermaals? Het prijspunt is er ook naar, voor een relatief kleine selectie comics, rekent dit meer als een Artist’s Edition, maar dan zonder het bijhorende cachet van die original art facsimiles. Ik ben niet helemaal overtuigd van de zin van deze collecties.

Dynamite:

 • Erf HC. Het eerste (honest-to-god) geïllustreerde kinderboek van Garth Ennis is eindelijk overal verkrijgbaar. Jaren geleden was dit een eerder kleinschalig kickstarter project, maar eindelijk kunnen we de veelzijdigheid van Ennis aanschouwen. Erf en zijn drie vriendjes zetten hun eerste stapjes in een prehistorische jungle waar het monster Colussux woont. Tekeningen van veteraan kleurder Rob Steen.

BOOM! Studios:

 • Buffy The Vampire Slayer: The Chosen Ones #1. Maak kennis met de andere Slayers uit de geschiedenis van over de hele wereld. Kijk mee naar het ontstaan van de Hellmouth. Maar het gaat hier wel om een herbedenking. Opnieuw ben ik onzeker wie hier precies de doelgroep ook weer voor is. Laat in de comments horen als jij het bent!
 • Once & Future #1 (of 6). Slechteriken roepen een booswicht uit de tijd van Arthur naar het heden om vernieling aan te richten. Een bejaarde monsterjager en haar kleinzoon museumbediende moeten dat kwaad het hoofd bieden. Dat kan alleen van Kieron Gillen komen. Tekeningen van Dan Mora, dat kan niet slecht zijn.
 • A Sparrow’s Roar GNPer is een doodgewone ridder, maar ook de zus van de dapperste ridder van de hele wereld. Die wereld moet nu gewaarschuwd worden voor een invasie, de ideale taak voor zo’n held-ridder. Maar ze hebben alleen Per. Zal ze tegen die taak zijn opgewassen? C.R. Chua kennen we al van Adventure Time.

 

Aftershock:

 • Bad Reception #1. Voor het eerst schrijft Juan Doe (die we bovendien deze maand al eens zijn tegengekomen) ook de reeks die hij tekent. Een parabel over de gevaren en valstrikken van sociale media en technologie, met een horror flair. Niet meteen een bijster origineel startpunt, maar althans grafisch is Doe wel een bijzonder talent, die ons tenminste een paar issues kan weten geboeid houden.

Comicmix:

 • Innsmouth GN. Een verwijzing naar de gemeente in Massachusetts die vaak in H.P. Lovecraftverhalen opduikt. De mensen daar zijn fish people en cultists die hun taak erg povertjes kwijten. Een deur-aan-deur Necronomiconverkoper wordt tot profeet van het einde van de wereld gebombardeerd, en dan blijkt dat hij er toch niet zo wild van loopt. Chtulhu Ftag’n!

Hill & Wang:

 • Moonbound: Apollo 11 & the Dream of Spaceflight GN. Dat ongelooflijk, bij momenten ongeloofwaardig maar zo bijzonder keerpunt in de menselijke geschiedenis kan ons, als ras, maar niet loslaten. De theorieën en redenen die het wakker houden in onze collectieve geest zijn menig en divers. Deze graphic novel start met de monumentale momenten in 1969, kijkt dan terug naar onze fascinatie met de maan doorheen de geschiedenis, om terug te keren naar het heden en vooral de toekomst. Ik raak ervan in hogere sferen!
 

Scout Comics:

 • Headless #1. Salem wordt in 1987 opgeschrikt door een resem onthoofdingen. Alleen zijn die niet het werk van een mens, maar van de Headless Horseman. Hij is ook de  reden waarom de Salem heksen indertijd heks werden en 2 nieuw gekomen tienerbroers zouden wel eens heel wat met de terugkeer van de Horseman kunnen te maken hebben. Hopelijk kunnen ze er hun hoofd bijhouden!
 • Planet Caravan #1. Onderdeel van Souts Binge-imprint: nummer 1 verschijnt als een soort sampler en een paar maand later bieden ze de complete collectie aan. Op een compleet door oorlog verwoeste planeet blijven alleen soldaat Jason en zijn AI death armor met de naam Love over. Jason wil terug naar huis, koste wat het kost, en dat zou wel eens heel duur kunnen zijn.

Titan Books:

 • Lenore #1. De bizarre en uiterst zwart-grappige comic over een dood meisje van Roman Dirge is eindelijk terug. Indertijd verscheen dit samen niet die andere onverbiddelijke cult-hit Johnny The Homicidal Maniac. De andere reeks van diens creator, Invader Zim, boekt nog steeds succes bij Oni Press en de herdukken van Lenore waren al langer bij Titan beschikbaar, maar hier is het Dirge zelf die terugkeert. Een mini-cultevenement.
 • Snowpiercer Extinction HC. Want je kan een 20 jaar oude graphic novel waarvan een onverwacht goeie film geproduceerd is, niet zonder sequel (of, as the case may be, prequel) laten voorbij gaan. De originele tekenaar spant samen met Matz, u misschien nog bekend van de eurostripsensatie De Killer. Hopelijk valt er nog iets boeiends uit de voorgeschiedenis van deze maffe winterwereld te halen.
 

Volgende maand zijn we er weer met meer aanraders voor jouw comicbookcollectie!

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.