Random Article


Review: Doomsday Clock #10

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Universum:
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Een fantastisch goed geschreven kijk op het DC-universum en de oorsprong van Superman.

Op zijn slechtst


Je dient enigszins vertrouwd te zijn met de DC-geschiedenis.


Het nieuwste deel van de DC/Watchmen cross-over Doomsday Clock herschrijft wederom de regels van het DC-universum, maar blijft nog steeds één van de beste superhero events van deze tijd. Lees hier onze recensie van Doomsday Clock #10…

Posted 29/05/2019 by

 
Full Article
 
 

I don’t understand this universe.

Na de controversiële Before Watchmen-prequels en de aanloop in de DC Universe Rebirth one-shot en Batman/The Flash: The Button, is het eindelijk zover. DC Comics heeft de ballen gekweekt om een sequel te breien aan Watchmen, de bejubelde graphic novel door Alan Moore en Dave Gibbons die in 1986 het summum was van de superheldendeconstructie. Doomsday Clock is echter meer dan een sequel tot Watchmen, het is ook een cross-over met het grotere superheldenuniversum van DC. De eerste helft van de reeks was alvast een schot in de roos en na de all-out actie in het vorige deel gaat de twaalfdelige serie van Geoff Johns en Gary Frank (Superman: Secret Origin, Shazam!, Batman: Earth One) eindelijk verder met Doomsday Clock #10.

Nadat de goddelijke Doctor Manhattan korte metten maakte met het merendeel van de DC-helden, krijgen we nu te zien hoe het enige superwezen uit Watchmen in het DC-universum terechtkwam. Naast een verklaring voor de korte intermezzoscènes rond filmster Carver Colman – de eerste mens uit het DC-universum die Manhattan ontmoette – krijgen we ook te zien hoe Doc Manhattan op het eeuwig veranderende DC-universum reageert… en omgekeerd. Dankzij scènes rond de vorming van ‘s werelds allereerste superheldenteam de Justice Society of America, is het vooral het debuut van Superman (en van superhelden en hoop in het algemeen) dat Manhattan intrigeert…

Johns en Frank gaan zeer metafysisch in Doomsday Clock #10 en positioneren Superman als spilfiguur. Dankzij de verschillende grote Crisis-events doorheen de jaren, werd de DC-geschiedenis – en Superman’s oorsprongsverhaal – meermaals herschreven. Samen met Doc Manhattan zien we het oorspronkelijke debuut van de man van staal in 1938, zijn update in de Silver Age in 1956, John Byrne’s post-Crisis reboot in 1986 en verdere aanpassingen, waaronder het door Johns en Frank gemaakte Superman: Secret Origin (2009) en natuurlijk de New 52-reboot uit 2011 waar Manhattan zelf verantwoordelijk voor was.

Gelijkaardig aan Infinite Crisis (2005), wordt het reguliere DC-universum wederom gepositioneerd als dé belangrijkste wereld in het DC-multiversum – waaruit alle andere parallelle werelden voortkomen. Neem DC’s Earth-0 weg en het hele multiversum stuikt in elkaar. DC’s Earth-0 is dan een metaversum tussen gewone universa, net zoals superhelden metahumans zijn tegenover gewone mensen. Dankzij Manhattan’s aanpassingen aan de DC-geschiedenis en creatie van de New 52-continuïteit, vecht het DC-universum letterlijk terug – zoals we al zagen in DC Rebirth met de terugkeer van Wally West. Johns en Frank kanaliseren hier ook collega Grant Morrison (Final Crisis) die het DC-multiversum al langer zag als een levend organisme dat zich actief verzet tegen aanpassingen van buitenaf. Dit alles maakt het nieuwste deel van Doomsday Clock een fascinerende leeservaring voor de fans vertrouwd met DC’s vele reboots en herschrijvingen, en de vele verschillende Superman origin stories als gevolg – vooraleer de actie terug oppikt in de volgende delen met de ultieme confrontatie tussen Supes en Manhattan.

Het wordt wederom lang wachten op het volgende deel (alvast tot augustus), maar het zal de uiteindelijke bundeling alleen maar ten goede komen. Doomsday Clock blijft één van de beste events van deze tijd en dit deel is alweer een absolute must-read.

Doomsday Clock #10 bij Archonia.com

 

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #1

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #2

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #3

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #4

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #5

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #6

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #7

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #8

REVIEW: DOOMSDAY CLOCK #9

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.