Random Article


Review: 2000 AD Villains Takeover Special

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , , , ,
 
Tekenaar: , , ,
 
Lettering: , , ,
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: £ 0,99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Vijf korte verhalen met boeiende premisse. Schitterend tekenwerk.

Op zijn slechtst


Zwakke verhaaluitwerking. Soms is voorkennis nodig.


Met de Villains Takeover Special wil het Britse 2000 AD een spotgoedkoop instappunt lanceren. In dit nummer staan niet de helden, maar net de vijanden uit de verschillende verhalen centraal. Lees hier onze recensie…

Posted 20/05/2019 by

 
Full Article
 
 
I do wish we could take you with us, although violence really isn’t our thing.

Bij het Britse comicbookmagazine 2000 AD verscheen deze maand de Villains Takeover Special, een bundeling van vijf korte verhalen. In de hoofdrol vinden we deze keer geen Judge Dredd, Judge Anderson, Chopper of Sláine, wel krijgen we verhalen rond de slechteriken uit de 2000 AD-stal.

De bundel opent met The Judge Who Laughs (geschreven door Rob Williams en getekend door Henrik Sahlstrom), waarin Judge Death na een ontsnapping uit ISO Block 666 een bezoek brengt aan een psychiater. Daarna volgt een lichter verhaal waarin Mr. Brass and Mr. Bland munt slaan uit de oorlog op Nu Earth.

Na een grimmig achtergrondverhaal rond Slough Feg (geschreven door Pat Mills zelf en prachtig en rijk geïnkt door Kyle Hotz), volgt een humoristische bijdrage rond de Stix-clan en Johnny Alpha door schrijver Matt Smith en tekenaar Chris Weston. De bundel sluit af met een verhaal in de traditie van de terror tales, de zwakste bijdrage in deze comic.

Volledig in de lijn van alle 2000 AD-publicaties, bevat dit nummer op zich staande korte verhalen van 8 pagina’s. We haalden al vaker aan dat een plot uitwerken én je personages tot leven laten komen binnen dit korte bestek zeker geen sinecure is. Waar het Judge Dredd Megazine er de laatste tijd ook steeds vaker voor kiest om hoofdzakelijk vervolgverhalen te brengen die over verschillende nummers doorlopen, zit er toch af en toe een pareltje tussen waarbij je in een kort verhaal van 8 pagina’s bij het nekvel gegrepen wordt of compleet op het foute been wordt gezet.

Hoewel de eerste vier verhalen best oké zijn, ontbreekt die parel echter in dit nummer. Het tekenwerk is bij nagenoeg alle verhalen voortreffelijk, de plotuitwerking is in deze special over het algemeen middelmatig. En daardoor valt het geheel toch wat tegen.

Sowieso valt de comic tussen twee stoelen: waar The Judge Who Laughs en Slough Feg – Lord of the Hunt niet meer zijn dan een introductie op de personages, vragen Brass and Bland – The Professionals en Stix – Sleeping Dogs Lie voorkennis om het verhaal ten volste te begrijpen.

Toch is het dit laatste verhaal dat voor ons het beste werkt: Matt Smith speelt met de achtergrond van de personages en rondt een verhaal af, inclusief een dubbele wending. Chris Weston brengt visueel een prachtige hommage aan Carlos Ezquerra door het verhaal volledig in de lijn van zijn uitwerking te tekenen. Voor de back cover van deze special maakte Weston bovendien een prachtige collagetekening van Ezquerra en zijn creaties. Alleen al deze pagina is de belachelijke kostprijs van dit nummer (99 cent!) dubbel en dwars waard.

 

Met de Villains Takeover Special biedt 2000 AD een heel toegankelijk instappunt dat de slechteriken van deze uitgeverij centraal stelt. Het nummer is een spotgoedkope manier om kennis te maken met de verschillende personages uit dit rijke – en op het Europese continent echt te weinig gelezen – universum, maar bevat helaas geen verhaal dat echt blijft hangen.

Het tekenwerk in deze special is voortreffelijk. Wie de megazines of progs van 2000 AD niet kent, krijgt met dit nummer een representatief beeld van wat het magazine te bieden heeft. Al vrezen we dat dit nummer niet onmiddellijk heel veel mensen over de streep zal trekken om een abonnement op een van de lopende titels te nemen…

Comments

comments


Gino

 
avatar