Random Article


START TO READ: Lucifer

 


Posted 12/05/2019 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag dalen we af in de hel met LUCIFER en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor DC/Vertigo‘s koning van de hel en charmante gentleman-duivel op een rij.

 • Echte naam: Lucifer Samael Morningstar
 • Eerste verschijning: The Sandman #4 (1989)
 • Uitvalsbasis: Los Angeles (VS), Perth (Australië), Hel
 • Beroep: Heerser van de Hel, uitbater van Lux, Ex Lux
 • Capaciteiten: Bijna-omnipotentie, bovenmenselijke kracht, uithouding en snelheid, engelachtige vleugels, energieprojectie, pyrokinese, onsterfelijkheid, kosmisch bewustzijn, telepathie, geniale manipulator en strateeg 
 • Belangrijkste relaties: Mazikeen, Elaine Belloc, Rachel Begai, Gaudium, Sandalphon, Cestis, Lady Lys, Beatrice Welsher, Innocence, Sarah Gilmour, Caliban, Duma, Remiel
 • Belangrijkste vijanden: God (alias Yahweh/The Presence), Amenadiel of the Seraphim, Beelzebub, Azazel, Cain, Dream of the Endless, Death of the Endless, Gabriel, Fenris Wolf, Garamas, Gyges, John Constantine, Lucifer’s Duinium, Michael Demiurgos, Nada, Sisyphus, Susano-O-No-Mikoto, Zonaquel, Uriel, Azrael, Effrul, Virtus, The Spectre

Lucifer Samael Morningstar, alias de duivel, gevallen engel, “Lightbringer”, Prince of Lies, Satan en nog tal van andere namen, rebelleerde tegen zijn vader en werd de Hemel uitgesmeten. Hij verkreeg als “straf” het domein dat de Hel zou worden en regeerde miljarden eeuwen lang over de gedoemde zielen. Op een dag geraakte hij het beu om te doen wat van hem verwacht werd, alsook de vele stereotypes die stervelingen rond de duivel hadden. Hij trok naar de Aarde en zou uiteindelijk in Los Angeles een elitaire pianobar genaamd Lux uitbaten. Het conflict tussen hemel en hel, of liever de persoonlijke vete tussen Lucifer en zijn vader, zet zich hier voort…

Als de meest intelligente en machtigste van alle engelen, moet Lucifer qua krachtenniveau enkel onderdoen voor zijn vader, God himself. Hij is een charmante, gesofisticeerde en enorm charismatische engel, maar is narcistisch, manipulatief en extreem dodelijk. Ondanks zijn egoïstische en machiavellistische karakter en nogal ongelukkige bijnaam als prins der leugens, volgt Lucifer wel een zekere erecode. Hij weigert te liegen en houdt steeds zijn woord, ook al wordt hij er vooral vaak zelf beter van. Er zijn maar bitter weinig wezens die door Lucifer gerespecteerd worden en nog minder waar hij echt om geeft.

Hoewel er al meerdere interpretaties van de Bijbelse gevallen engel/duivel in de comics van DC verschenen, maakte deze versie van Lucifer zijn debuut in Neil Gaimans The Sandman-reeks in 1989. Na enkele verschijningen in The Sandman, kreeg de Lightbringer zijn eerste solominiserie in 1999 (The Sandman Presents: Lucifer), waarna een eerste Lucifer-soloreeks volgde van 75 delen en een one-shot (2000-2006) geschreven door Mike Carey. Een alternatieve versie van Lucifer verscheen sinds 2011 als meer sadistische en traditionele villain in enkele van DC’s New 52-reeksen, alvorens er een tweede Lucifer-serie startte onder DC’s Vertigo-imprint in 2015-2017 met de duivel als tragische antiheld. Deze versies van de heerser van de hel worden allebei als non-canon gezien, maar het derde volume van Lucifer dat startte in 2018 onder DC/Vertigo’s The Sandman Universe-heropleving is een rechtstreeks vervolg op The Sandman en de eerste Lucifer-reeks.

Buiten de comics verscheen een kwaadaardige versie van Lucifer in de live-action prent Constantine (2005), terwijl een tv-serie gebaseerd op de meer charmante en (anti-)heroïsche versie van het personage van start ging in 2016 op Fox (sinds 2019 op Netflix). In de comics schittert Lucifer momenteel in het derde volume van zijn soloreeks bij DC/Vertigo…

 

LUCIFER BOOK ONE

(FROM THE PAGES OF SANDMAN)

 • Jaar: 1999-2001
 • Schrijver: Mike Carey
 • Artiesten: Peter Gross, Ryan Kelly, Scott Hampton, e.a.
 • Verzamelt: The Sandman Presents – Lucifer #1-3, Lucifer (v1) #1-13

 

De start van Lucifer’s solo-avonturen na zijn verschijningen in The Sandman en het begin van de meest succesvolle Sandman spin-off. Schrijver Mike Carey herdefinieert Neil Gaimans take op de duivel wanneer de gevallen engel Lucifer zijn post als heerser van de Hel verlaat, zijn vleugels verliest en een nieuw leven start in Los Angeles als uitbater van Lux, een elitaire pianobar. De complete, Eisner Award winnende reeks werd verzameld in vijf grote bundelingen en dit boek verzamelt de eerste 13 delen, alsook de Sandman Presents-miniserie (eerder gebundeld als de trade paperbacks Devil in the Gateway en Children and Monsters).

Lucifer geniet van zijn pensioen in LA tot hij door de Hemel op een missie wordt gestuurd om een groep goden te stoppen die over de mensheid regeerden vooraleer (de christelijke) God het overnam. Uiteraard zou Lucifer Lucifer niet zijn als hij niets in ruil zou willen – maar dat zou weleens een regelrechte oorlog met de Hemel kunnen uitlokken… Het eerste boek introduceert ons tot de hoofdpersonages in de reeks, met naast Lucifer zelf ook zijn broer en één van de grote vijanden uit de reeks: de engel Amenadiel, zijn vader God en de demonische krijgster Mazikeen.

De hele reeks onder Mike Carey draait om een klassiek vader-zoon-conflict tussen God en Lucifer rond het concept vrije wil. Lucifer rebelleert tegen zijn vader omdat onder de dictatuur van God alles vooraf vaststaat, zelfs wie er zal rebelleren en wie in de Hemel of Hel terechtkomt. De serie biedt donkere, volwassen fantasy en mythologie (gelijkaardig aan The Sandman), maar men is niet bang om zeer donker te gaan en de duistere kant van de mensheid (of van de engelen) te tonen. Tussen dit alles wordt Lucifer neergezet als een immens machtige, doch zeer herkenbare antiheld. Veruit het beste instappunt voor all things Lucifer en de complete serie is en blijft één van de pareltjes uit de Vertigo-stal.

 • Verhaal gaat verder in LUCIFER BOOK TWO (A Dalliance with the Damned & The Divine Comedy), BOOK THREE (Inferno, Mansions of the Silence & Lucifer: Nirvana), BOOK FOUR (Exodus, The Wolf Beneath The Tree & Crux) en BOOK FIVE (Morningstar & Evensong). De hele reeks zal ook gebundeld worden in twee gigantische LUCIFER OMNIBUS-edities.
 • Verhaal wordt voorafgegaan door THE SANDMAN VOL.1: PRELUDES AND NOCTURNES, waarin Lucifer zijn debuut maakt, THE SANDMAN VOL.4: SEASON OF MISTS, waarin Lucifer de Hel verlaat en naar Australië trekt en THE SANDMAN VOL.9: THE KINDLY ONES, waarin we leren dat Lucifer een nieuw leven startte in Los Angeles.
 

LUCIFER VOL.1: COLD HEAVEN

 • Jaar: 2015-2016
 • Schrijfster: Holly Black
 • Artiest: Lee Garbett
 • Verzamelt: Lucifer (v2) #1-6
 

Een korte heropleving van de Lucifer-soloserie, deels geïnspireerd door de tv-reeks maar zich wel degelijk afspelend in een meer door de voorgaande comics geïnspireerde setting. Lucifer heeft net een nieuwe nachtclub, Ex Lux, geopend en verbergt een mysterieuze wond. Daarbovenop heeft de aartsengel Gabriel hem beschuldigd van de moord op God. Indien Lucifer zijn onschuld kan bewijzen, wordt hij terug toegelaten in de Silver City. De twee broers trekken eropuit in een poging de moord op hun vader op te lossen… Een buddy-cop noir misdaadverhaal, gelijkaardig aan de tv-serie, maar wel engelachtige flair en grotere, meer fantastische locaties zoals de Hemel en Hel. Een goeie (her)introductie tot Lucifer wanneer je enkel bekend bent met de tv-serie en het begin van een mooie, op zichzelf staande soloreeks met Lucifer als antiheld onder schrijfster Holly Black.

 • Verhaal gaat verder in VOL.2: FATHER LUCIFER en eindigt in VOL.3: BLOOD IN THE STREETS.
 • In de tussenperiode tussen de twee Lucifer-soloreeksen verscheen er nog een alternatieve versie van Lucifer Morningstar in DC’s New 52-comics, waaronder het Deadman-verhaal in DC UNIVERSE PRESENTS VOL.1: DEADMAN/CHALLENGERS OF THE UNKNOWN, SWORD OF SORCERY: AMETHYST, DEMON KNIGHTS VOL.2: THE AVALON TRAP en VOL.3: THE GATHERING STORM, STORMWATCH VOL.3: BETRAYAL, , THE DEMON: HELL IS EARTH en I, VAMPIRE VOL.3: WAVE OF MUTILATION. Dit zijn echter vooral bijrollen van Lucifer als een meer sadistische villain en niet belangrijk voor zijn grotere verhaal.
 

LUCIFER VOL.1: THE INFERNAL COMEDY

(THE SANDMAN UNIVERSE)

 • Jaar: 2018-2019
 • Schrijver: Dan Watters
 • Artiest: Max Fiumara
 • Verzamelt: Lucifer (v3) #1-6, The Sandman Universe Special #1
 

Een rechtstreeks vervolg op de eerste Lucifer-soloserie als deel van DC/Vertigo’s The Sandman Universe-titels. De vorige Lucifer-reeks (startende met Cold Heaven) en zijn verschijningen in DC’s New 52-superheldentitels worden hiermee uit de continuïteit geschreven. In dit nieuwe verhaal van Dan Watters zit Lucifer vast in een bizarre gevangenis, zonder krachten of enig idee hoe hij daar gekomen is. De antwoorden liggen bij zijn vervreemde zoon Caliban, maar eerst en vooral moet hij uit zijn inmiddels zeer menselijk en ouder wordend lichaam zien te geraken. Ondertussen worden we in LA voorgesteld tot politiedetective John Decker (in de tv-serie de vader van Lucifer’s partner Chloë), dewelke de missie krijgt om Lucifer te vermoorden… Een zeer aparte take op het personage met aanvankelijk een haast onherkenbare duivel, maar Watters en Fiumara weten alles zeer interessant te houden. Nu al één van de betere Sandman Universe-reeksen bij Vertigo.

 • Verhaal gaat verder in LUCIFER VOL.2.
 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.