Random Article


Nouts Pre-Orders: Aanraders voor Juli 2019

 

Posted 11/05/2019 by

Elke maand verschijnt een intimiderende catalogus met alles wat er 2 maanden later in je favoriete comicshop zal kunnen verschijnen. Want ook al zijn er genoeg stapels Marvel, DC en Image-comics dat je je schoonmoeder zou verkopen om die te financieren, die catalogus bevat ook elke maand een metaforische shit ton aan veel minder bekend maar vaak veel leesbaarder voer.

Maar hoe scheidt de gemiddelde Marvel movie-fed nerd het power ring kaf van het soul stone koren? Wat dacht je van een beetje assistentie? Comicsveteraan en professionele leuteraar nout baant zich een weg door die comics jungle met een Adamantium machete. Hij vindt misschien niet de comicbookequivalenten van Macchu Picchu die je zou willen hebben, maar zeker degene die je zou moeten hebben. Dat zijn ook meteen meer dan voldoende vermangelde metaforen. Onwards, into the wilderness!

Marvel Comics:

 • Marvels Epilogue. Marvel was al enkele maanden bezig met een re-mastering van de Busiek/Ross klassieker Marvels. Nu komt de grote verrassing: er verschijnt een vijfde deel met nieuw materiaal van beide creators. Het gaat over slechts 16 pagina’s, maar als het om Alex Ross én Marvels én de X-Men als onderwerp gaat, lijkt dat genoeg.
 • History of the Marvel Universe #1. Mark ‘ik-weet-letterlijk-alles-over-alle-comics-ooit’ Waid zet de complete Marvel Universegeschiedenis op een rijtje in deze zesdelige miniserie. Dit heeft het potentieel om (A) de meest vervelende, retconnende rotzooi te zijn, of (B) de meest diepgravende tekst die onverwachte verbanden vindt en alles stroomlijnt, sinds Earth X. Ik gok op B.
 • Punisher Kill Krew #1. Gewoon voor de titel. Dit is een War of the Realms tie-in, met Frank op een wraakgestuurde missie doorheen de Ten Realms. Hopelijk maakt hij een paar goden koud.
 • Giant-Size X-Statix. Veel meer dan:”dat is die X-Men-titel die alleen toen, begin de jaren 2000, had kunnen uitkomen.” weet ik niet over X-Statix. Vertigo in het X-Universe misschien, zeker met Peter Milligan aan het hoofd. Hoe dan ook, zoveel jaar later is er van originele creators Miligan en Allred een nieuwe one-shot, redelijk verborgen achterin de listings. Lijkt me iets voor de fans.
 

DC Comics:

 • Batman: Universe #1; Superman: Up in the Sky #1; Wonder Woman: Come Back to Me #1. Een tijd terug kondigde DC met veel poeha en onder luid geweeklaag van bepaalde fan-segmenten aan, dat ze exclusie comics via de supermarkten-keten Walmart zouden verdwenen. Die zouden voornamelijk reprints bevatten, maar telkens ook nieuw werk van Bendis op Batman, Tom King op Superman en Jimmy Palmiotti & Amanda Conner op Wonder Woman (verborgen in de JLA-titel). De tekenaars zijn zeker ook niet de minste: respectievelijk Nick Derington, Andy Kubert & Chad Hardin. De exclusiviteit van die deal (of het succes, wie zal het zeggen) zal verlopen zijn, want het nieuwe materiaal verschijnt nu per 2 hoofdstukken in 3 zesdelige miniseries. Fill your boots!
 • Jimmy Olsen #1. Een nieuwe maxiserie (want dat is hoe je een 12-delige reeks noemt. Look it up!) met Jimmy Olsen als gids door de Metropolis onderbuik. Verwacht heel veel Silver Age Jimmy Dies! solicits. Steve Lieber is een uitstekende keuze voor een dergelijke titel. Het eerste significante DC-werk van Matt Fraction. De Bendis-invloed wordt steeds sterker.
 • Lois Lane #1. Ook Lois Lane, de gevaarlijkste vrouw in het DC-universum, krijgt een maxiserie. Voor je een vrouw vraagt om dat te schrijven (because sexist) moet je contractueel bij Greg Rucka aankloppen. Dat is zeker geen stom idee. Gregs relatie met DC is altijd al woelig geweest, maar zijn werk is doorgaans meer dan leesbaar.
 

Image Comics:

 • Sea of Stars #1: Zoals bij elke Image-reeks (wat meer dan bij andere uitgeverijen) bestaat het risico dat deze reeks, net als andere Jason Aaron-reeksen zoals The Goddamned & Southern Bastards, plots ophouden met bestaan. Tot dan is de premisse, wat dacht je dan, wel veelbelovend. Vergelijkingen met Miyazaki en The Neverending Story, de belofte van all-ages en meer van dat groots is zeker niet van de lucht. Een spacetrucker moet na een ongeval zijn op drift geraakte zoon zien te redden. Die zou ondertussen misschien krachten hebben?
 • Reaver #1: Fantastische continenten waar een precaire beschaving strijdt tegen een groeiende duisternis, een groep van zes misfits die ertegen ten strijde trekken, de Devil’s Son die het kwaad moet bevechten. Het klinkt erg Game of Thrones, Lord of the Rings enz. Justin Jordan en Rebekah Isaacs zullen tonen hoe origineel ze het kunnen maken.
 • Bad Weekend HC: Een collectie van de eerste, korte verhaallijn uit de nieuwe ongoing Criminal, uitgebreid met nieuwe scènes en verhaalmateriaal. Brubaker en Philips zijn perfect op elkaar afgestemd en produceren uitsluitend topwerk. Thilling crime story verzekerd!
 

Dark Horse Comics:

 • Black Hammer/Justice League #1. Een titel die superheld-analogen gebruikt en alternatieve universa aanboort, moet onvermijdelijk op het origineel stuiten. Schepper Jeff Lemire schrijft de cross-over zelf, met tekeningen van Michael Walsh. Een slimme zet van de uitgedunde uitgever om het profiel van zijn populaire titel zo groot mogelijk te maken.
 • No One left to Fight #1Een interessant basisidee voor deze miniserie: wat gebeurt er met de superhelden als er niemand overblijft om kletsen op uit te delen? Creator Aubrey Sitterson haalt zijn inspiratie uit Dragon Ball en dat zou wel eens iets erg interessant kunnen opleveren.
 • Empowered volume 11Al 11 volumes maakt Adam Warren deze grappige, verrassende titel. Hij schrijft, tekent en lettert de hele hoop en toont hoe origineel, verrassend en oogverblindend mooi zijn werk is. Hij heeft helaas ook wel wat de tendens iets te zeer ter plaatse te trappelen, waardoor er net iets te weinig nieuwe problemen voor de cast opduikt. Toch is er geen enkele titel als deze op de markt. Een kijkje waard.

Archie Comics:

 • Archie versus Predator II #1: De eerste miniserie was lightning in a bottle: het idee is zo idioot dat het alleen maar voortreffelijk kon zijn. Dan was Archie Comics bovendien zo slim om het door Alex DeCampi te laten uitvoeren en niet alleen oversteeg het alle verwachtingen, het was zo succesvol dat ze nog eens terugkomen. Spoilers voor de eerste serie: Archie is nu een Predator. There goes the neighbourhood!

BOOM! Studios:

 • Ronin Island volume 1. De creator-owned titels van Greg Pak zijn altijd een plezier om te lezen. Mech Cadet Yu mocht bijvoorbeeld gerust nog wat langer lopen. Een kleinschalige post-apocalyptische feodale gemeenschap wordt met een nieuwe grootmacht geconfronteerd die tribuut eist. De tekeningen van Giannis Milonogiannis zien er alvast heerlijk uit.  Het is niet helemaal duidelijk hoeveel van Ronin Island voorzien is, maar dit eerste volume krijgt alvast een ‘Discover NOW!’ stempel van de uitgever mee. We duimen voor meer dan 12 nummers.

IDW:

 • Ragnarok Breaking of Hellheim #1. Walt Simonson kan niet tegengehouden worden! Ook al is hij al redelijk op leeftijd, blijft hij meer dan actief. Best bekend om zijn Thor-werk, besloot hij een post-Ragnarokverhaal over de Noorse Goden te lanceren. Dit is ondertussen het ontzagwekkende derde volume!
 • League of Extraordinary Gentlemen: The Tempest HC. Na jaren werk, drie volumes, The Black Dossier, de Captain Nemo spin-off en een uitgever-wissel of twee, zetten zowel Alan Moore als Kevin O’Neill een punt achter zowel hun controversiële creaties als hun turbulente comicbookcarrière. We hebben zo’n uitspraken (o.a. van Moore zelf) al eerder gehoord, dus misschien hoort er een korreltje zout bij, maar hoe dan ook verdient het extra aandacht.

Aftershock:

Knights Temporal #1. Een nieuwe titel van Cullen Bunn bij Aftershock. Kijkt op uurwerk. Het zal wel een dag zijn die op dag eindigt. Hoe dan ook, een kruisvaarder met een schuldgevoel die door magie in de moderne wereld terecht komt, da’s een premisse waar we toch even tijd voor willen maken.

Ahoy Comics:

Second Coming #1. Dit was oorspronkelijk aangekondigd als één van de titels in de meest recente Vertigo-relaunch, tot de opvallende religieuze verwijzingen ergens hogerop niet door de beugel konden. Ondertussen is schrijver Mark Russell iedereen wel bekend van zijn opvallende interpretaties van o.a. The Flintstones, Prez, Lone Ranger en Red Sonja. God was de kiddie glove aanpak van zijn bekende zoon beu, want veel effect had het niet, dus besluit hij zijn andere zoon, de Superman te sturen, om Jezus wat bij te brengen. Godslasterlijk geinig!

Insight Comics:

Before Houdini GN: John Lucas, beter bekend als de pinch hitter van o.a. Mike Hawthorne op Fear Agent & Deadpool, werkt al een tijdje aan deze historisch geïnspireerde graphic novels rond het leven en de legende van Houdini. Er was ook al een After Houdini, waarin diens zoon zich moet bewijzen. In deze nieuwe graphic novel, heeft Houdini die naam nog niet gekozen, maar gebruikt hij zijn illusie-technieken in dienst van de Britse MI6, die in 1888 achter een bloeddorstige moordenaar aan zitten.

Keenspot Entertainment:

The Donald who Laughs & X-LiefeldsTwee parodie one-shots die verder niet te veel uitleg vereisen. Als reactie op trends in comics en het echte leven, kunnen ze misschien even voor verluchting in een overwerkt nerdbrein zorgen.

Oni Press:

 • Kaijumax Season 4: Scaly is the new Black. Orange is the new Black, maar alle gevangenen zijn Kaiju. Ultraman cipiers met geheime agenda’s, gevangenissegregatie op basis van krachten en gestalte, Godzilla neo-nazi’s en Mothra gangbangers. Deze titel is grappig, dramatisch, intelligent en bovenal altijd verrassend. Het cartoonwerk van Zander Cannon is altijd top en deze titel verdient veel meer aandacht.
 • Kriss: the gift of Wrath. Ted Naifeh, de creator van Courtney Crumrin, laat het tekenwerk aan Warren Wucinich over voor een nieuwe young adult outing. Verwacht uitgediepte personages, actie, magie en een druisende plot.

Quirck books:

 • We are here forever GN. Van zowel de uitgever als de creators hadden we nog nooit eerder gehoord, maar de premisse deed ons even halt houden. Schattige beestjes zijn geëvolueerd waar er een compleet vernielde beschaving was. Via licht narratief verbonden krantenstrips vertelt Michelle Gish het verhaal van die wezens, vol humor en intriges.

Scout Comics:

 • Once Our Land vol 1. Deze ziet er erg bijzonder en ongrijpbaar uit. Post-apocalyptisch Duitsland in de jaren 1830. Twee overlevenden moeten tegen allerhande aanvallen weerstand bieden. Actie, avontuur en drama bedoeld voor alle leeftijden.

Source Point Press:

 • Dead-end Kids #1. 4 kinderen hebben niet veel meer in het leven dan elkaar. Dan wordt één van hen vermoord en zijn ze zelf ook een doelwit, terwijl ze willen achterhalen wie de moordenaar is. Het speelt zich af in 1999 en zou best wel eens spannend kunnen zijn.
 • The Love she Offered #1. Misdaad en wraak: een vrouw wordt vermoord. Ook al wordt haar vriend in verdenking gesteld, laat de politie hem toch vrij. De vader is ervan overtuigd dat hij de dader is, en beraamt de kidnapping van de vriend. Dan breekt de hel los. Eenvoudig concept, als het goed wordt aangepakt, meteen een bijzonder interessant verhaal.

Studio Farlaine:

 • Farlaine the Goblin vol 1 & 2. Ooit aangeraden door een niet nader genoemde mede-podcaster. Een energiek en vindingrijk avonturenverhaal van een vredelievende goblin die een plek zoekt om zijn boom te planten, maar geen enkel land voldoet. Het heeft voldoende om het lijf, ook al is het duidelijk voor een jong publiek bestemd. Een applausje voor dit werk van lange adem dat toch geslaagd is in deze onzekere markt en met weinig tot geen assistentie.

Valiant Entertainment:

 • Killers #1:Een team van huurmoordenaars met bijzondere gaven wordt samengesteld door de Jonin, de mysterieuze (en mogelijks honderden jaar oude) figuur die o.a. Ninja-K opleidde. Wat zou zijn bedoeling zijn? B. Clay Moore schrijft, Fernando Dagnino schaart zich bij de voortreffelijke tekenaars die al voor Valiant werkten.
 

Volgende maand zijn we er weer met meer aanraders voor jouw comicbookcollectie!

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.