Random Article


START TO READ: Hellboy

 

Posted 07/04/2019 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag gaan we naar de hel en terug met HELLBOY en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Mike Mignola’s half-demonische, paranormale detective bij Dark Horse Comics op een rij.

 • Echte naam: Anung Un Rama
 • Eerste verschijning: San Diego Comic Con Comics #2 (1993) en Next Men #21 (1993)
 • Uitvalsbasis: East Bromwich (VK), Fairfield (Connecticut, VS)
 • Beroep: Paranormale detective voor de B.P.R.D.
 • Capaciteiten: Bovenmenselijke kracht en uithouding, kennis van tal van gevechtskunsten, wapens en het bovennatuurlijke, immuun tot vuur en bliksem, begrijpt meteen magische talen, vertraagde ouderdom, bloedband met koning Arthur stelt hem in staat om Excalibur te hanteren, Right Hand of Doom
 • Teams: Bureau for Paranormal Research and Defense (B.P.R.D.)
 • Belangrijkste relaties: B.P.R.D. (collega’s), Abe Sapien (collega), Elizabeth “Liz” Sherman (collega, liefdesinteresse), Professor Trevor Bruttenholm (surrogaatvader), Azzael (vader), Sarah Hughes (moeder), Dr. Kate Corrigan (collega), Tom Manning (B.P.R.D.-directeur), Johann Kraus (collega), Alice Monaghan (liefdesinteresse), Lobster Johnson (idool), Roger the Homunculus (collega), Ben Daimio (collega)
 • Belangrijkste vijanden: Ogdru Jahad, Ogdru-Hem, Nimue The Queen of Blood, Karl Ruprect Koenen, Astaroth, Gamon, Grigori Rasputin, Gruagach, Adolf Hitler, Satan, Servants of the Left Hand, Zinco Corporation, Osiris Club, Samael, Mr. Wink, Black Flame, Berith, Baba Yaga, Herman Von Klempt, Malcolm Frost, Vladimir Giurescu, Hecate, Igor Bromhead, Ilsa Haupstein, Gamori, Yamyael, Balam, Varvara 

In 1944 werd tijdens een occult Nazi-experiment een jong half-demonisch wezen, de zoon van de demon Azzael en de heks Sarah Hughes, opgeroepen uit de hel. Hij werd ontdekt door Amerikaanse soldaten en in het geheim opgevoed door professor Trevor Bruttenholm, expert in het occulte en oprichter van het Bureau for Paranormal Research and Defense. Naarmate hij opgroeide, werd Hellboy (echte naam: Anung un Rama, betekent “and upon his brow is set a crown of flame”), een agent bij de B.P.R.D. en groeide hij uiteindelijk uit tot ‘s werelds beste paranormale detective. Uiteindelijk werd duidelijk dat Hellboy geboren werd om de apocalyps in gang te zetten, maar hij verzette zich tegen zijn lot en vecht aan de zijde van de mensheid tegen allerlei demonen en bovennatuurlijke wezens – gepaard met een nogal nors karakter, tonnen droge humor maar een grote voorliefde voor mensen.

Hellboy is een creatie van comicbooklegende Mike Mignola. Zijn avonturen verschijnen sinds zijn ontstaan begin jaren 1990 bij Dark Horse Comics. Na zijn eerste verschijningen in kortverhalen en gastoptredens, verkreeg Hellboy zijn eerste miniserie, Seed of Destruction, in 1994. Hierna volgden tal van andere miniseries, one-shots, specials en aparte graphic novels, waarvan velen ook prestigieuze Eisner Awards in de wacht sleepten. Het Hellboy-universum werd in 2002 uitgebreid met een reeks B.P.R.D.-comics en spin-offs, alsook de zich buiten de continuïteit afspelende miniserie Hellboy: Weird Tales (2003-2004) en de latere maxiserie Hellboy in Hell (2012-2016) en de reeks miniseries Hellboy and the BPRD (2014).

Buiten de comics verscheen Hellboy in verschillende romans, videogames en in de animatiefilms Sword of Storms (2006) en Blood and Iron (2007). In 2004 verscheen er een eerste Hellboy live-action film met een vervolg, Hellboy II: The Golden Army, in 2008. In 2019 verschijnt een filmreboot, eveneens getiteld Hellboy. De hoofdreeksen rond Hellboy en de B.P.R.D. werden afgerond, maar momenteel schittert een jongere Hellboy in de Hellboy and the B.P.R.D. reeks miniseries, dewelke zich in de jaren 1950 afspelen toen hij nog maar pas als veldagent bij de organisatie werd ingezet…

 

Onze selectie uit de beschikbare Hellboy-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Hellboy:

 

HELLBOY OMNIBUS VOLUME 1:

SEED OF DESTRUCTION

 • Jaar: 1993-1997
 • Schrijvers: Mike Mignola, John Byrne
 • Artiest: Mike Mignola
 • Verzamelt: Hellboy: Seed of Destruction #1-4, Wake the Devil #1-5, The Chained Coffin (uit Dark Horse Presents), The Wolves of Saint August (uit Dark Horse Presents), Almost Colossus #1-2, San Diego Comic-Con Comics #2, Comic Buyer’s Guide #1070
 

De Omnibus-edities van Dark Horse zijn de beste manier om tot Hellboy geïntroduceerd te geraken en bundelen de vele verhalen in chronologische volgorde. Deze eerste klepper bevat de eerste korte verschijningen van Anung Un Rama en zijn eerste minireeks Seed of Destruction, waarin de oorsprong van Hellboy uit de doeken wordt gedaan en hij vijftig jaar later als B.P.R.D.-agent te maken krijgt met de terugkeer van Grigori Rasputin. We worden eveneens geïntroduceerd tot B.P.R.D.-collega’s Abe Sapien en Liz Sherman. Het verhaal vormde de basis voor de eerste Hellboy-film uit 2004, terwijl elementen uit het hierin ook gebundelde Wake the Devil gebruikt werden in de animatiefilm Blood and Iron. De kortverhalen The Chained Coffin, Wolves of Saint August en Almost Colossus breiden de wereld van Hellboy en de B.P.R.D. meer uit. Niet alles is even goed verouderd, maar het blijft logischerwijs wel het meest ideale instappunt voor de hele Hellboy-saga.

 • Voor meer rond Professor Trevor Bruttenholm en Rasputin vooraleer Hellboy in hun leven kwam, zie de minireeks RASPUTIN: THE VOICE OF THE DRAGON.
 

HELLBOY OMNIBUS VOLUME 2:

STRANGE PLACES

 • Jaar: 1998-2017
 • Schrijvers: Mike Mignola, Gary Gianni
 • Artiesten: Mike Mignola, Gary Gianni, Richard Corben
 • Verzamelt: Hellboy – Conqueror Worm #1-4, The Third Wish #1-2, The Island #1-2, Into the Silent Sea OGN, The Right Hand of Doom (uit Dark Horse Presents Annual), Box Full of Evil #1-2, Being Human
 

De tweede Hellboy Omnibus bundelt het door Edgar Allen Poe geïnspireerde Conqueror Worm (waarin het spook van Hellboy’s superheldenidool Lobster Johnson wordt voorgesteld en Hellboy opnieuw enkele Nazi’s tegenkomt die erbij waren bij zijn aankomst op Aarde) en de verhaallijnen The Third Wish en The Island (alsook de latere opvolgende graphic novel Into the Silent Sea), waarin Hellboy zijn uiteindelijke lot als beest van de apocalyps leert kennen en de oorsprong van de Right Hand of Doom uit de doeken gedaan wordt. Verdere kortverhalen zijn Box Full of Evil, waarin Hellboy’s geheime kroon getoond wordt, de flashback Being Human, en The Right Hand of Doom, waarin Hellboy zijn leven vertelt…

 • In deze periode wordt het Hellboy-universum uitgebreid met de B.P.R.D.-series en hun spin-offs, dewelke complementair zijn met de Hellboy-miniseries. Deze worden ook verzameld in omnibussen. De eerste cyclus krijgt de ondertitel Plague of Frogs mee en werd gebundeld in B.P.R.D.: PLAGUE OF FROGS OMNIBUS VOL.1-4.
 • Voor meer rond Lobster Johnson’s solo pulpavonturen, zie LOBSTER JOHNSON: THE IRON PROMETHEUS, THE BURNING HAND, SATAN SMELLS A RAT, GET THE LOBSTER!, THE PIRATE’S GHOST AND METAL MONSTERS OF MIDTOWN en A CHAIN FORGED IN LIFE.
 • Voor meer rond Sir Edward Grey, Witchfinder, zie SIR EDWARD GREY – WITCHFINDER: IN THE SERVICE OF ANGELS, LOST AND GONE FOREVER, THE MYSTERIES OF UNLAND, CITY OF THE DEAD en THE GATES OF HEAVEN.
 • Voor meer rond The Visitor, zie THE VISITOR: HOW AND WHY HE STAYED. Voor meer rond de Black Flame, zie RISE OF THE BLACK FLAME.
 

HELLBOY OMNIBUS VOLUME 3:

THE WILD HUNT

 • Jaar: 2007-2011
 • Schrijver: Mike Mignola
 • Artiesten: Mike Mignola, Duncan Fegredo
 • Verzamelt: Hellboy – Darkness Calls #1-6, The Wild Hunt #1-8, The Storm #1-3, The Fury #1-3, The Mole (uit FCBD 2008: Hellboy)
 

De complete trilogie aan Hellboy-verhalen door Mike Mignola en Duncan Fegredo in één keer gebundeld. In Darkness Calls zoeken de Russische heksen een nieuwe koning en zetten ze hun zinnen op Hellboy, in The Wild Hunt duiken we in de Ierse en Arthuriaanse legendes en in The Storm and the Fury confronteert een van het magische zwaard Excalibur voorziene Hellboy de bloedkoningin Nimue, dewelke transformeert in een Ogdru Jahad-draak. Deze derde omnibus kan gezien worden als Hellboy op zijn best en omvat de saga die de hoofdinspiratie vormt voor de nieuwe Hellboy-film uit 2019.

 • De B.P.R.D.-reeks gaat over naar de volgende cyclus, Hell on Earth, gebundeld in B.P.R.D.: HELL ON EARTH OMNIBUS VOL.1-5. Hellboy’s collega Abe Sapien gaat in deze periode ook solo. Zijn avonturen werden gebundeld in de omnibussen ABE SAPIEN: DARK AND TERRIBLE VOL.1-2 en THE DROWNING AND OTHER STORIES. Andere spin-offs in deze periode zijn SLEDGEHAMMER 44 en CRIMSON LOTUS.
 • Voor meer rond Koshchei, zie KOSHCHEI THE DEATHLESS.
 

HELLBOY OMNIBUS VOLUME 4:

HELLBOY IN HELL

 • Jaar: 2002-2016
 • Schrijver: Mike Mignola
 • Artiest: Mike Mignola
 • Verzamelt: Hellboy in Hell #1-10, The Exorcist of Vork (uit Dark Horse Presents), The Magician and the Snake (uit Dark Horse Maverick: Happy Endings)
 

Een bundeling van de volledige Hellboy in Hell-reeks. Na zijn dood in The Fury, bevindt Hellboy zich in de Hel. Hier blijft hij doen waar hij goed in is, namelijk het bevechten van allerlei demonen. Toch is de hele verhaallijn zeer trippy en doorspekt met finaliteit. Het wordt tijd voor Hellboy om het einde van zijn leven te aanvaarden, en tegelijk ook voor Mike Mignola om het einde van de saga neer te pennen. De reis van Hellboy eindigt niet zoals je zou verwachten, maar wel op een zeer mooie manier. Het volume bevat ook “The Magician and the Snake”, een kortverhaal dat Mignola samen met zijn dochter schreef…

 

B.P.R.D. – THE DEVIL YOU KNOW OMNIBUS

 • Jaar: 2017-2019
 • Schrijvers: Mike Mignola, Scott Allie
 • Artiesten: Mike Mignola, Christopher Mitten, Laurence Campbell, Sebastian Fiumara
 • Verzamelt: B.P.R.D. – The Devil You Know #1-15
 

Terwijl Hellboy in Hell wel een einde aan de Hellboy-saga breit, vindt het eigenlijke einde van het verhaal plaats in de laatste cyclus van de B.P.R.D.-reeks. Na de Hell on Earth-cyclus, heeft de B.P.R.D. nog steeds haar handen vol met het bestrijden van demonen in een inmiddels er heel anders uitziende wereld. In de eerste verhaallijn, Messiah, wordt de nieuwe, nog grotere dreiging voorgesteld: Varvara, dochter van Rasputin. In de tweede en derde verhaallijnen, Pandemonium en Ragna Rok, begeeft Hellboy zich één laatste keer terug op Aarde om aan de zijde van zijn vrienden Liz Sherman en Abe Sapien de apocalyps tegen te gaan en de wereld te redden. Miste je na Hellboy in Hell een grote, explosieve finale? Dan word je op je wenken bediend met dit einde van zowel de Hellboy- als B.P.R.D.-saga en de climax van het Mignolaverse dat in 1994 begon met Seed of Destruction

 

THE COMPLETE SHORT STORIES VOLUME 1

 • Jaar: 1996-2016
 • Schrijvers: Mike Mignola, John Byrne
 • Artiesten: Duncan Fegredo, Fabio Moon, Gabriel Ba, Richard Corben, e.a.
 • Verzamelt: Pancakes, The Midnight Circus, The Nature of the Beast, King Void, Hellboy in Mexico, Hellboy versus the Aztec Mummy, Hellboy Gets Married, The Coffin Man, The Coffin Man 2: The Rematch, House of the Living Dead, The Crooked Man, The Penanggalan, The Corpse, Double Feature of Evil, The Iron Shoes
 

Een gigantische bundeling aan Hellboy-kortverhalen, dewelke verschenen in reeksen als Dark Horse Presents en Advance Comics, alsook twee originele graphic novels (House of the Living Dead, Hellboy als dronken luchador in Mexico, en The Midnight Circus, een verhaal over een nog zeer jonge Hellboy en één van zijn eerste aanrakingen met de Hel). De kortverhalen spelen zich af in het verleden van Hellboy, maar dragen wel wat bij aan de hoofdverhalen in de andere grote bundels. Zo wordt in The Corpse Hellboy’s latere laatste liefde op Aarde Alice Monaghan voorgesteld en zijn er nog wat Hellboy in Mexico-verhalen die ook de nieuwere reeks Hellboy and the B.P.R.D. – 1956 uitbreiden. Niet onontbeerlijk om de andere verhalen te kunnen volgen, maar wel leuke reads. Het beste te lezen tussen de Hellboy: Seed of Destruction en Stranger Places-omnibussen.

 • Voor meer rond Frankenstein’s Monster, zie FRANKENSTEIN UNDERGROUND.
 

THE COMPLETE SHORT STORIES VOLUME 2

 • Jaar: 1996-2008
 • Schrijvers: Mike Mignola, Josh Dysart
 • Artiesten: Mike Mignola, Kevin Nowlan, Richard Corben, P. Craig Russell, Scott Hampton, e.a.
 • Verzamelt: The Hydra and the Lion, The Troll-witch, The Baba Yaga, The Sleeping and the Dead, Heads, Goodbye Mister Tod, The Vampire of Prague, The Varcolac, The Bride of Hell, The Whittier Legacy, Buster Oakley Gets His Wish, That They Go Down to the Sea in Ships, A Christmas Underground, Dr. Carp’s Experiment, The Ghoul, In The Chapel of Moloch, Makoma
 

Een reeks kortverhalen uit het verleden van Hellboy, van de jaren 1960 tot 1993 (vlak vooraleer het hoofdverhaal van Seed of Destruction plaatsvindt). Deze reeks verhalen is misschien net iets minder belangrijk dan de vorige kortverhalen-omnibus, maar bevat wel wederom enkele pareltjes. Een de hele wereld doorkruisende Hellboy als paranormale detective op zijn best, dus. Het beste te lezen tussen de Hellboy: The Wild Hunt– en Hellboy in Hell-omnibussen.

 • Wordt voorafgegaan door de HELLBOY AND THE B.P.R.D. – 1952, 1953, 1954, 1955 en 1956-reeksen.
 

WEIRD TALES

 • Jaar: 2003-2009
 • Schrijvers: John Cassaday, Evan Dorkin, Jill Thompson, e.a.
 • Artiesten: J.H. Williams III, John Cassaday, Jim Starlin, e.a.
 • Verzamelt: Hellboy – Weird Tales #1-8, How Koshchei Became Deathless, Baba Yaga’s Feast
 

In tegenstelling tot de vorige bundelingen, spelen de verhalen verzameld in Weird Tales zich af buiten de hoofdcontinuïteit. Toen Mike Mignola meewerkte aan de eerste Hellboy-film, gaf hij de kans aan verschillende collega’s om hun eigen take op de Hellboy-saga te maken en het resultaat was deze Weird Tales. Veruit de minst belangrijke bundeling in deze lijst, maar wel interessant om stripmakers als John Cassaday, J.H. Williams III, Ron Marz, Jim Starlin en anderen hun ding te zien doen met Mignola’s bekendste creatie.

 • Andere Hellboy-verhalen buiten de hoofdcontinuïteit zijn deze rond Hellboy Junior, vooraleer hij op Aarde terechtkwam, verzameld in HELLBOY JR. VS HITLER, de all-ages Itty Bitty Hellboy verzameld in ITTY BITTY HELLBOY en ITTY BITTY HELLBOY: THE SEARCH FOR THE WERE-JAGUAR en de Hellboy Animated-trilogie, verzameld in HELLBOY ANIMATED: THE BLACK WEDDING, JUDGMENT BELL en THE MENAGERIE. Ook voor Hellboy II was er een promotiecomic, Hellboy: The Golden Army, en ter promotie voor de Hellboy Sourcebook and Roleplaying Game waren er de kortverhalen “The Astromagnet” en “The Kabandha”.
 

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Hellboy is dat momenteel vrij gemakkelijk, vermits zijn hoofdverhaal inmiddels is afgerond. De huidige minireeksen spelen zich momenteel af in zijn jongere jaren als groentje bij de BPRD.

 

HELLBOY AND THE B.P.R.D. – 1952

 • Jaar: 2014-2015
 • Schrijvers: Mike Mignola, John Arcudi
 • Artiest: Alex Maleev
 • Verzamelt: Hellboy and the B.P.R.D. – 1952 #1-5
 

Een nieuwe reeks verhalen, waarin een jonge Hellboy zijn eerste stappen als agent bij de B.P.R.D. zet. De serie begint in 1952 en elke bundeling zal één jaar aan Hellboy/B.P.R.D.-avonturen omvatten. In deze eerste verhaallijn wordt Hellboy samen met een team B.P.R.D.-agenten naar een Braziliaans dorpje gestuurd om een reeks bizarre moorden te onderzoeken… Gelijkaardig aan de vele verhalen gebundeld in de Complete Short Stories-omnibussen, heeft dit weinig impact op de inmiddels afgeronde hoofdreeks rond Hellboy. Toch zijn de jaren 1950 een zeer interessante tijd voor het personage en is het hier waar de fans hun vaste Hellboy-fix kunnen blijven vinden.

 • Verhaal gaat verder in HELLBOY AND THE B.P.R.D. – 1953, HELLBOY AND THE B.P.R.D. – 1954, HELLBOY AND THE B.P.R.D. – 1955 en HELLBOY AND THE B.P.R.D. – 1956. Deze verhalen zullen per drie jaartallen in omnibus-edities gebundeld worden. De Hellboy in Mexico-saga uit de Complete Short Stories speelt zich ook af in 1956. De one-shot THE BEAST OF VARGU speelt zich dan weer af in 1962.
 • Vooraleer Hellboy bij de B.P.R.D. kwam, zijn er ook verhalen rond de organisatie in de jaren 1940, gebundeld in B.P.R.D.: 1946-1948 OMNIBUS en het daaropvolgende B.P.R.D.: VAMPIRE.
 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.