Random Article


START TO READ: Shazam!

 

Posted 24/03/2019 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag roepen we mee het magische woord met SHAZAM! en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor DC‘s World’s Mightiest Mortal en de oorspronkelijke CAPTAIN MARVEL op een rij.

 • Echte naam: William Joseph “Billy” Batson
 • Andere aliassen: Captain Marvel, Captain Thunder, Marvel
 • Eerste verschijning: Whiz Comics #2 (1940)
 • Uitvalsbasis: New York City, Fawcett City en Philadelphia, Verenigde Staten
 • Beroep: Correspondent voor WHIZ Radio, scholier
 • Capaciteiten: De wijsheid van Solomon, de kracht van Hercules, het uithoudingsvermogen van Atlas, de macht van Zeus, de moed van Achilles en de snelheid van Mercurius
 • Teams: Marvel/Shazam! Family, Squadron of Justice, Justice League International, Justice Society, Justice League
 • Belangrijkste relaties: The Wizard Shazam (mentor), Mary Blomfield/Batson/Mary Marvel (tweelingszus/pleegzus, partner), Freddy Freeman/Captain Marvel Jr. (sidekick, pleegbroer, partner), Hoppy The Marvel Bunny (sidekick), Uncle Marvel (sidekick), Lieutenant Marvels (sidekicks), Mister Tawky Tawny (collega), Eugene Choi (pleegbroer), Pedro Pena (pleegbroer), Darla Dudley (pleegzus), Sterling Morris (werkgever), Victor & Rosa Vasquez (pleegouders), Nick & Nora Bromfield (pleegouders), Miss Wormwood (lerares), Clark Kent/Superman (collega), Victor Stone/Cyborg (collega), Courtney Whitmore/Stargirl (collegae, liefdesinteresse)
 • Belangrijkste vijanden: Dr. Sivana, Mr. Mind, Monster Society of Evil, Black Adam, Black Marvel Family, Captain Nazi, Sivana Family, Lady Blaze, Sabac, Ibac, Sabina, King Kull, Aunt Minerva, Mazahs (Alexander Luthor), Seven Deadly Sins of Man

Wanneer de weesjongen Billy Batson via een trein in de Rock of Eternity, een magische plek, terechtkomt, ontmoet hij de eeuwenoude tovenaar Shazam. Billy wordt uitverkoren als zijn nieuwe kampioen en met één magisch woord, “SHAZAM!”, wordt hij geraakt door een bliksemschicht en transformeert hij in een volwassen superheld voorzien van de wijsheid van Solomon, de kracht van Hercules, het uithoudingsvermogen van Atlas, de macht van Zeus, de moed van Achilles en de snelheid van Mercurius. Als de superheld Shazam, alias de oorspronkelijke Captain Marvel, bevecht Billy de kwade krachten van de Seven Deadly Sins of Man, Black Adam, Dr. Sivana, Mr. Mind, de Monster Society of Evil en een resem aan schurken. Later wordt hij bijgestaan door en deelt hij zijn krachten met zijn pleegfamilie, waaronder zijn beste vriend Freddy Freeman (Captain Marvel Jr./Shazam junior) en zus Mary Bromfield (Mary Marvel).

Shazam was één van de populairste superhelden van de Golden Age der comics (1939-1953) en verloor nooit zijn jeugdige onschuld en optimisme. Naast het uitbouwen van zijn eigen Shazam/Marvel Family, is hij in het grotere DC-universum een baken van hoop en onschuld. Zijn jeugdige charisma (en naïviteit) steekt af tegen de rest van de DC-superhelden, dewelke allen hun donkerdere periodes hebben gekend, maar dat weerhield Shazam er niet van om zijn eigen plekje in het grotere DC-universum te veroveren als lid van o.a. de Justice Society en Justice League.

Captain Marvel/Shazam! maakte zijn debuut in 1940 in Whiz Comics, onder uitgeverij Fawcett Publications. Gedurende de jaren 40 verscheen hij in zijn eigen titel, Captain Marvel Adventures, alsook in andere Fawcett-publicaties als Whiz Comics, Master Comics, Wow Comics, de spin-offs Captain Marvel Jr. en Mary Marvel, en natuurlijk The Marvel Family. In 1953 kwam er een eind aan alle Captain Marvel-titels, toen de legale druk van DC Comics Fawcett teveel werd.

In 1972 kwamen Captain Marvel en zijn familie terug, deze keer onder de vlag van DC Comics zelf. Hun avonturen gingen verder op deze van Fawcett en vonden plaats op de alternatieve wereld Earth-S in het DC-multiversum. De naam “Captain Marvel” kon echter niet meer op de cover verschijnen, vanwege nieuwe Captain Marvels bij Marvel Comics. In 1973 ging de reeks Shazam! van start, met als ondertitel “The Original Captain Marvel”, later “The World’s Mightiest Mortal” dankzij legale druk van Marvel Comics. De Marvel/Shazam!-familie verscheen ook in back-ups in World’s Finest Comics, Adventure Comics, DC Comics Presents en Action Comics Weekly doorheen de jaren 1970-1980 en speelden een rol in Crisis on Infinite Earths (1986). Na de grote Crisis kwamen ze resoluut in het DC-universum terecht, verkreeg Captain Marvel/Shazam een nieuwe oorsprong met Shazam!: The New Beginning (1987), vervoegde hij de Justice League International, later ook de Justice Society of America/JSA, en deed de Marvel/Shazam! Family mee in tal van DC-events.

Midden jaren 90 verscheen met The Power of Shazam! de tweede Shazam!-soloreeks bij DC, verschenen er in de 21ste eeuw nog enkele miniseries, waaronder The Trials of Shazam! (2006) en één deel van Shazam! (volume 2), en speelde de Shazam! Family rollen in de verschillende Crisis-events. Captain Marvel/Shazam! bleef ook sporadische gastoptredens maken in de Superman-comics, waarin hun rivaliteit uit de jaren 1940 centraal bleef staan. Pas met een vernieuwd oorsprongsverhaal als back-ups in de New 52 Justice League-reeks werd de naam van Captain Marvel officieel Shazam, en vervoegde hij opnieuw de Justice League.

Naast de comics was Captain Marvel/Shazam de eerste superheld in live-action met de Adventures of Captain Marvel-serial in 1941, verkreeg hij een kortstondige live-action tv-serie op CBS in de jaren 70 (Shazam!) en een live-action blockbuster in 2019 als deel van het DC Extended Universe. Hij verscheen eveneens in tal van DC-videogames, animatieseries en -films, meestal in een gastoptreden bij de Justice League, alsook in een korte The Kid Super Power Hour with Shazam!-animatiereeks op NBC (1981) en de Superman/Shazam!: The Return of Black Adam-animatieprent (2010). In de comics schittert de oorspronkelijke Captain Marvel momenteel in het derde volume van Shazam!

 

Onze selectie uit de beschikbare Captain Marvel/Shazam-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Billy Batson.

POWER OF HOPE

 • Jaar: 2000
 • Schrijver: Paul Dini
 • Artiest: Alex Ross
 • Formaat: Aparte graphic novel, verzameld in THE WORLD’S GREATEST SUPER-HEROES
 

De essentie en onschuld van Captain Marvel/Shazam! staat centraal in deze prachtig geïllustreerde graphic novel door Paul Dini en Alex Ross. Billy Batson, zelf nog een kind, gaat als Captain Marvel een kinderziekenhuis bezoeken en neemt hen mee op enkele avonturen. Een tijdloos superheldenverhaal dat de beste eigenschappen van het personage naar voren schuift.

 • Voor alternatieve versies van Shazam! door Alex Ross, zie de maxiserie JUSTICE en het Elseworlds-evenement KINGDOM COME.
 

A CELEBRATION OF 75 YEARS

 • Jaar: 1940-2015
 • Schrijvers: Bill Parker, Geoff Johns, Jerry Ordway, Denny O’Neil, Otto Binder, e.a.
 • Artiesten: C.C. Beck, Peter Krause, Gary Frank, Jeff Smith, e.a.
 • Verzamelt: Whiz Comics #2, 21, Captain Marvel Adventures #18, 38-39, 137, 148, Captain Marvel Jr. #12, Marvel Family #1, Superman (v1) #276, Shazam! (v1) #1, 29, World’s Finest (v1) #275, DC Comics Presents #49, L.E.G.I.O.N. #31, The Power of Shazam! #1-2, 33, Action Comics (v1) #768, JSA #48, Shazam!: The Monster Society of Evil #2, Justice League (v2) #21
 

Een bundeling van klassieke Captain Marvel-verhalen van zijn debuut bij Fawcett in 1940 tot zijn naamsverandering tot Shazam bij DC Comics. Naast verschillende versies van zijn oorsprongsverhaal, zijn er ook enkele delen uit de grote The Monster Society of Evil-verhaallijn in de jaren 1940, de start van zijn beide DC-soloseries uit de jaren 1970 en 1990 en enkele team-ups met Superman (waaronder een verhaal waarin Captain Thunder, een alternatieve weinig verhulde pastiche van Captain Marvel zijn plaats inneemt) en de rest van de Marvel/Shazam! Family. Een ideale introductie tot Billy Batson en een goede sampler voor de rest van de verhalen in deze lijst.

 • Voor gelijkaardige “greatest hits”-bundelingen, zie SHAZAM!: THE GREATEST STORIES EVER TOLD en SHAZAM!: FROM THE 40s TO THE 70s.
 

THE WORLD’S MIGHTIEST MORTAL VOL.1

 • Jaar: 1973-1975
 • Schrijvers: Elliot S. Maggin, Denny O’Neil
 • Artiesten: C.C. Beck, Bob Oksner, e.a.
 • Verzamelt: Shazam! (v1) #1-18
 

De start van Captain Marvel/Shazam’s eerste soloreeks onder DC Comics. Deze eerste delen herintroduceren Billy Batson, Freddie Freeman, Mary Batson en de rest van de Marvel Family in nieuwe avonturen waarin ze het opnemen tegen Dr. Sivana, Black Adam, Mr. Mind en meer in de Earth-S-wereld van het DC-multiversum. De cartoony tekeningen van C.C. Beck verkrijgen een modernere toets met DC-schrijver Maggin en O’Neil. Een tikkeltje gedateerd, maar een goed instappunt voor dit tijdperk aan Shazam-verhalen.

 • Verhaal gaat verder in SHAZAM!: THE WORLD’S MIGHTIEST MORTAL VOL.2. In deze periode speelt Captain Marvel/Shazam ook rollen in de “Crisis on Earth-S”-saga in Justice League of America, gebundeld in CRISIS ON MULTIPLE EARTHS VOL.4 en wordt er een einde aan deze versie van Earth-S gemaakt in CRISIS ON INFINITE EARTHS.
 

SUPERMAN VS SHAZAM!

 • Jaar: 1978-1984
 • Schrijvers: Roy Thomas, Gerry Conway, e.a.
 • Artiesten: Gil Kane, Rich Buckler, e.a.
 • Verzamelt: All-New Collector’s Edition C-58, DC Comics Presents #33-34, 49, Annual #3
 

De rivaliteit tussen Superman en de oorspronkelijke Captain Marvel dateert al van in de Golden Age der Comics, toen beide heren de best verkopende superhelden ter wereld waren. Sinds zijn overstap naar het DC-universum, ging Captain Marvel/Shazam meerdere malen met de man van staal in de clinch – wat uiteindelijk leidde tot enkele epische team-ups. In deze bundeling wordt een groot deel van de Superman/Shazam!-verhalen van de jaren 1970-1980 gebundeld, waarin de twee superhelden het opnemen tegen o.a. Black Adam, Captain Nazi en Mr.Mxyzptlk! Klassieke gevechten uit de Justice League of America– en All-Star Squadron-reeksen ontbreken echter.

 • Voor nog meer modernere Superman/Shazam-gevechten in andere realiteiten, zie JUSTICE, KINGDOM COME, SUPERMAN: DISTANT FIRES en INJUSTICE: GODS AMONG US.
 

THE NEW BEGINNING

 • Jaar: 1987-1988
 • Schrijvers: Roy Thomas, Dann Thomas
 • Artiesten: Tom Mandrake, Rick Stasi
 • Verzamelt: Shazam!: The New Beginning #1-4, Action Comics Weekly #623-626
 

In 1987, nadat de grote Crisis on Infinite Earths Billy Batson en zijn familie resoluut in het DC-universum bracht, verkreeg de Shazam!-saga een nieuw startpunt. Alle avonturen die hiervoor kwamen deden er niet meer toe en het verhaal begint opnieuw met een 15-jarige Billy Batson die van de tovenaar Shazam magische superkrachten krijgt en het opneemt tegen o.a. Dr. Sivana, Captain Nazi en Black Adam. De vierdelige miniserie is een tikkeltje donkerder dan wat we tot hiertoe van World’s Mightiest Mortal gewend zijn, maar hier wordt wel het nieuwe concept geïntroduceerd dat de jonge Billy Batson zijn persoonlijkheid behoudt wanneer hij transformeert in een volwassen superheld. Hiervoor waren Billy Batson en Captain Marvel twee aparte persoonlijkheden die in één lichaam zaten, bij deze niet meer. Hierdoor wordt de vrij kinderlijke, naïeve en optimistische Billy Batson gecontrasteerd met zijn DC-collega’s in een steeds donkerder wordend superheldenuniversum…

 • Verhaal gaat verder in het event LEGENDS, waarna Billy de Justice League eventjes vervoegt in JUSTICE LEAGUE INTERNATIONAL VOL.1 en een rol speelt in de verhaallijnen WONDER WOMAN: WAR OF THE GODS en SUPERMAN: PANIC IN THE SKY.
 

THE POWER OF SHAZAM!

 • Jaar: 1994
 • Schrijver/artiest: Jerry Ordway
 • Formaat: Aparte graphic novel
 

Een aparte graphic novel waarin het oorsprongsverhaal van Billy Batson wordt uitgebreid en opnieuw verteld voor de jaren 1990. Jerry Ordway levert wederom een iets donkerdere interpretatie aan de Shazam-mythos, waarin o.a. een grotere link werd gelegd met de ouders van Billy Batson (beide archeologen) en zijn latere aartsrivaal Black Adam. Uiteraard is er ook een grote rol weggelegd voor Dr. Sivana. De graphic novel van Jerry Ordway doorstaat nog steeds de tand des tijds en was de springplank voor een The Power of Shazam!-reeks bij DC die tot één van de hoogtepunten van de Shazam-saga behoort. Een ideaal instappunt voor de 90s/00s DC-avonturen van Billy Batson.

 • Verhaal gaat verder in de 47-delige THE POWER OF SHAZAM!-reeks, die tot op heden nog niet gebundeld werd. Billy speelt in deze tijd een grote rol in het event UNDERWORLD UNLEASHED, de JLA-verhaallijn “Crisis Times Five”, gebundeld in JLA VOL.3 en de Starman/The Power of Shazam! crossover “Lightning and Stars”, gebundeld in STARMAN OMNIBUS VOL.4. Hij vervoegt ook de Justice Society of America in de JSA-reeks om een oogje op zijn voormalige vijand Black Adam te houden in JSA VOL.5: STEALING THUNDER, VOL.6: SAVAGE TIMES, VOL.7: PRINCES OF DARKNESS, JLA/JSA: VIRTUE & VICE en VOL.8: BLACK REIGN en speelt een kleine rol in SUPERMAN/BATMAN: PUBLIC ENEMIES.
 

SUPERMAN/SHAZAM!: FIRST THUNDER

 • Jaar: 2005
 • Schrijver: Judd Winick
 • Artiest: Joshua Middleton
 • Verzamelt: Superman/Shazam!: First Thunder #1-4
 

Een moderne hervertelling van de eerste ontmoeting tussen Superman en Captain Marvel/Shazam die de basis vormde voor de Superman/Shazam: The Return of Black Adam-animatiefilm uit 2010. In tegenstelling tot de eerdere ontmoetingen tussen de twee DC-legendes, vormen ze hier al snel een hechte vriendschap wanneer ze het opnemen tegen Lex Luthor en Dr. Sivana. Een leuke, op zichzelf staande miniserie in de vroege dagen van het Post-Crisis DC-universum.

 

THE TRIALS OF SHAZAM!

 • Jaar: 2006-2008
 • Schrijver: Judd Winick
 • Artiesten: Howard Porter, Mauro Cascioli
 • Verzamelt: The Trials of Shazam! #1-6 (vol.1), #7-12 (vol.2)
 

Een geheel nieuw tijdperk voor Billy Batson en zijn familie begint wanneer de tovenaar Shazam vermoord werd door de Spectre en de Rock of Eternity vernielde. Heel wat oude magische kwaden, waaronder de Seven Deadly Sins of Man, zijn terug los in de wereld. Aan Freddy Freeman, de nieuwe Captain Marvel/Shazam, om zich te meten met de nieuwe magische dreigingen en de Shazam-goden, terwijl Billy Batson als Marvel de plaats van zijn vroegere mentor in de vernieuwde Rock of Eternity inneemt. Een aparte, donkerdere take op de franchise, maar wel één van de meer originele verhalen uit deze periode van DC Comics.

 • Verhaal wordt voorafgegaan door DAY OF VENGEANCE, waarin de Spectre de tovenaar Shazam vermoordt, het mega-event INFINITE CRISIS en de one-shot BRAVE NEW WORLD.
 • Captain Marvel/Shazam speelt een kleine rol in de Black Adam-centrische verhaallijnen in JUSTICE SOCIETY OF AMERICA VOL.6: BLACK ADAM AND ISIS, 52, WORLD WAR III en BLACK ADAM: THE DARK AGE. Freddy Freeman vervult even de rol van de nieuwe Captain Marvel/Shazam in Shazam! volume 2, waarvan slechts één deel verscheen, en de JUSTICE LEAGUE: CRY FOR JUSTICE-verhaallijn. Billy en Freddy spelen ook een kleine rol in FINAL CRISIS en BLACKEST NIGHT.
 

THE MONSTER SOCIETY OF EVIL

 • Jaar: 2007
 • Schrijver/artiest: Jeff Smith
 • Verzamelt: Shazam!: The Monster Society of Evil #1-4
 

Jeff Smith, de man achter Bone, neemt Captain Marvel/Shazam! onder handen in een superheldenverhaal dat de oorsprong van Billy Batson opnieuw verteld en de grootste Captain Marvel Adventures-klassieker uit de jaren 1940, The Monster Society of Evil, in een nieuw jasje giet. Zeer cartoony met een retro feel, maar veruit één van de betere, op zichzelf staande Shazam-verhalen. Ideaal voor de filmfans die niet willen opgezadeld zitten met jaren aan DC-continuïteit.

 • Voor een andere, meer onschuldige all-ages serie rond Shazam, zie de bundelingen BILLY BATSON AND THE MAGIC OF SHAZAM! en BILLY BATSON AND THE MAGIC OF SHAZAM!: MR. MIND OVER MATTER.
 

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Captain Marvel/Shazam is dat momenteel vrij gemakkelijk, vermits DC Comics het hele DC-universum van een relaunch heeft voorzien in 2011.

SHAZAM! VOL.1 (NEW 52): ORIGINS

(FROM THE PAGES OF JUSTICE LEAGUE)

 • Jaar: 2012-2013
 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiest: Gary Frank
 • Verzamelt: Shazam! back-ups uit Justice League (v2) #7-11, 14-16, 18-20, Justice League (v2) #0, 21
 

Bij de start van DC’s New 52-herlancering werd Captain Marvel eindelijk officieel omgedoopt tot Shazam. Geoff Johns en Gary Frank (Superman: Secret Origin, Doomsday Clock) vertellen het verhaal van Billy Batson en zijn transformatie tot superheld en eerste conflict met Black Adam helemaal opnieuw in een iets donkerdere take. Uit de eerdere Flashpoint-verhaallijn komt het concept dat de pleegbroers en -zussen van Billy Batson, waartoe nu ook Freddy en Mary behoren, de Shazam-krachten kan delen. Van alle Shazam-oorsprongsverhalen in deze lijst, heeft deze het meeste de Shazam! live-action film beïnvloedt. Het meest ideale instappunt voor zowel de filmfans, als de lezers die de hedendaagse avonturen van de voormalige Captain Marvel willen volgen.

 • Een alternatieve versie van Billy Batson, samen met Freddy, Mary en zijn nieuwe pleegfamilie, doet als Captain Thunder mee in FLASHPOINT (2011), alvorens het DC-universum een reboot krijgt in de New 52.
 • Shazam vervoegt hierna de Justice League in JUSTICE LEAGUE: TRINITY WAR, FOREVER EVIL, JUSTICE LEAGUE VOL.6: INJUSTICE LEAGUE en JUSTICE LEAGUE: THE DARKSEID WAR SAGA OMNIBUS. Alternatieve, meer onschuldige versies van de klassieke Shazam Family doen mee in THE MULTIVERSITY (het THUNDERWORLD ADVENTURES hoofdstuk) en CONVERGENCE: INFINITE EARTHS BOOK 2, waarin de tweedelige CONVERGENCE: SHAZAM!-miniserie gebundeld werd. Shazam speelt daarna nog een bijrol in CYBORG VOL.2: ENEMY OF THE STATE.
 

SHAZAM VOL.1: SHAZAM & THE MAGIC LANDS

 • Jaar: 2019
 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiest: Dale Eaglesham
 • Verzamelt: Shazam! (v2) #1-6
 

Na Billy Batson’s introductie als Shazam tot het vernieuwde DC-universum verkrijgt hij een geheel nieuwe reeks, mooi op tijd voor de film. Terwijl Dr. Sivana en Mr. Mind een nieuwe Monster Society uitbouwen, probeert Billy zijn tijd op de middelbare school en als superheld in te plannen. In de Rock of Eternity ontdekt hij geheel nieuwe magische werelden, de Magiclands. Een geheel nieuw avontuur door Geoff Johns en nieuwe tekenaar Dale Eaglesham dat de donkerheid van de Origins-verhaallijn achterwege laat en opnieuw Shazam! voorstelt zoals het hoort: als een fun, jeugdige superheldenreeks.

 

Open de box om de complete leesvolgorde van Captain Marvel/Shazam-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Shazam/Captain Marvel HC/TPB Reading Order

CAPTAIN MARVEL ADVENTURES VOLUME 1 (1940-1953)

De vroege avonturen van Captain Marvel/Shazam onder Fawcett Comics vonden plaats in Whiz Comics, Master Comics, Wow Comics en in zijn eerste soloreeks, Captain Marvel Adventures, dewelke 150 delen liep van 1941 tot 1953. Spin-offs van de reeks waren The Marvel Family, Captain Marvel Jr. en Mary Marvel. De Fawcett-verhalen worden door DC gebundeld in DC ARCHIVES-edities en greatest hits-achtige bundelingen, maar zijn nog nooit volledig verzameld geweest.

 • THE SHAZAM! ARCHIVES VOL.1
 • THE SHAZAM! ARCHIVES VOL.2
 • THE SHAZAM! ARCHIVES VOL.3
 • THE SHAZAM! ARCHIVES VOL.4
 • THE SHAZAM! FAMILY ARCHIVES VOL.1

Belangrijke issues werden verzameld in SHAZAM!: A CELEBRATION OF 75 YEARS, SHAZAM!: THE GREATEST STORIES EVER TOLD en SHAZAM!: FROM THE 40’s TO THE 70’s.

SHAZAM! VOLUME 1 (1973-1978)

Na de stopzetting van Fawcett en de overname door DC Comics, werd de Marvel/Shazam Family 20 jaar in een schijndood geplaatst door Doctor Sivana. Hierna gingen de verhalen gewoon verder, maar dan deze keer in het DC-multiversum op de parallelle wereld Earth-S. Een nieuwe Shazam!-soloreeks ging van start en telde 35 delen van 1973 tot 1978. De reeks wordt volledig gebundeld. Alvorens de serie startte, maakte een alternatieve versie van Shazam (Captain Thunder) zijn debuut in de Superman-comics.

 • SHAZAM!: THE WORLD’S MIGHTIEST MORTAL VOL.1
 • SHAZAM!: THE WORLD’S MIGHTIEST MORTAL VOL.2

De reeks werd hierna voortgezet als back-ups in World’s Finest Comics en Adventure Comics. Shazam/Captain Marvel en zijn familie maakte in deze periode ook gastoptredens in Justice League of America, DC Comics Presents en All-Star Squadron. De CRISIS ON INFINITE EARTHS zorgde ervoor dat de personages volledig in het nieuwe DC-universum kwamen. Het merendeel van deze gastoptredens werden gebundeld in SUPERMAN VS SHAZAM!, CRISIS ON MULTIPLE EARTHS VOL.4 en CRISIS ON INFINITE EARTHS.

THE NEW BEGINNING (1987-1994)

Billy Batson verkrijgt een nieuwe oorsprong en vervoegt het grotere DC-universum in de vierdelige minireeks Shazam!: The New Beginning en een korte verhaallijn in Action Comics Weekly. Hierna verschijnt hij in het event Legends (1987), vervoegt hij even de Justice League International en speelt hij een rol in de verhaallijnen Panic in the Sky en War of the Gods begin jaren 1990. Deze werden gebundeld in:

 • SHAZAM!: THE NEW BEGINNING
 • LEGENDS
 • JUSTICE LEAGUE INTERNATIONAL VOL.1
 • SUPERMAN: PANIC IN THE SKY!
 • WONDER WOMAN: WAR OF THE GODS

THE POWER OF SHAZAM! (1994-1999)

De graphic novel The Power of Shazam! (1994) vernieuwde opnieuw het oorsprongsverhaal van Billy Batson en hieruit volgde een 47-delige The Power of Shazam!-soloreeks van 1995 tot 1999 die tot op heden nog niet gebundeld werd.

 • THE POWER OF SHAZAM!

Billy speelde een grote rol in het event UNDERWORLD UNLEASHED (1995), de JLA-verhaallijn “Crisis Times Five” (JLA VOL.3) en de Starman/The Power of Shazam! crossover “Lightning and Stars” (STARMAN OMNIBUS VOL.4). Hij vervoegt de Justice Society of America in de JSA-serie, gebundeld in JSA VOL.5: STEALING THUNDER, VOL.6: SAVAGE TIMES, VOL.7: PRINCES OF DARKNESS, JLA/JSA: VIRTUE & VICE en VOL.8: BLACK REIGN en speelt een kleine rol in SUPERMAN/BATMAN: PUBLIC ENEMIES.

In de aanloop naar INFINITE CRISIS wordt de tovenaar Shazam vermoord en de Rock of Eternity vernietigd door de Spectre in de miniserie DAY OF VENGEANCE. Billy Batson speelt een rol in INFINITE CRISIS en de daaropvolgende one-shot BRAVE NEW WORLD.

THE TRIALS OF SHAZAM! (2006-2008)

Billy Batson neemt de plaats van de tovenaar Shazam in in de nieuwe Rock of Eternity en noemt zichzelf nu Marvel. Een twaalfdelige maxireeks waarin Freddy Freeman de nieuwe Shazam wordt is het gevolg:

 • THE TRIALS OF SHAZAM! VOL.1
 • THE TRIALS OF SHAZAM! VOL.2

Billy speelt kleine rollen in de Black Adam-centrische verhaallijnen 52, JUSTICE SOCIETY OF AMERICA VOL.6: BLACK ADAM AND ISIS en DC: WORLD WAR III, alsook de events FINAL CRISIS en BLACKEST NIGHT, waarvoor een speciaal 48ste deel van de The Power of Shazam!-serie werd uitgebracht. Een alternatieve, meer onschuldige versie van Shazam doet mee in de Final Crisis: Superman Beyond-miniserie.

SHAZAM! VOLUME 2 (2011)

Een nieuw, tweede volume van Shazam! werd gestart in 2011 met Freddy Freeman in de hoofdrol, maar slechts één deel werd uitgebracht. Een alternatieve versie van Billy Batson en zijn nieuwe pleegfamilie speelden een rol in FLASHPOINT, waarin ze samen konden transformeren tot Captain Thunder. Het event maakte een einde aan deze versie van het DC-universum.

SHAZAM! – NEW 52 (2012-2019)

Een reboot van de Shazam/Captain Marvel-saga start als back-ups in de pagina’s van Justice League (volume 2) onder DC’s New 52-relaunch in 2012. Het verhaal werd volledig gebundeld in:

 • SHAZAM! VOL.1: ORIGINS

Billy Batson speelt hierna een rol in de New 52 Justice League-serie, gebundeld in JUSTICE LEAGUE: TRINITY WAR, het event FOREVER EVIL, JUSTICE LEAGUE VOL.6: INJUSTICE LEAGUE en JUSTICE LEAGUE: THE DARKSEID WAR SAGA. Hij krijgt ook een bijrolletje in de Cyborg-soloreeks (gebundeld in CYBORG VOL.2: ENEMY OF THE STATE).

In het vernieuwde DC-multiversum bestaat er ook een wereld waarin Shazam en zijn familie de enige superhelden zijn, als een moderne versie van de oude Fawcett-verhalen. Verhalen hieruit zijn THE MULTIVERSITY: THUNDERWORLD (gebundeld in THE MULTIVERSITY) en de miniserie CONVERGENCE: SHAZAM!, gebundeld in CONVERGENCE: INFINITE EARTHS BOOK 2.

SHAZAM! – DC REBIRTH (2019-…)

Een nieuw, derde volume van de Shazam!-soloreeks start in 2019 en gaat rechtstreeks verder op de New 52-avonturen van Billy Batson en zijn nieuwe pleegfamilie.

 • SHAZAM! VOL.1: SHAZAM AND THE MAGICLANDS

De nieuwe Shazam-familie speelt in deze periode ook een bijrol in DOOMSDAY CLOCK.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.