Random Article


START TO READ: Captain Marvel (Carol Danvers)

 

Posted 08/03/2019 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag trekken we de cockpit in met CAPTAIN MARVEL en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Marvel‘s leading lady op een rij.

 • Echte naam: Carol Susan Jane Danvers/Car-Ell
 • Andere aliassen: Ms. Marvel, Binary, Warbird
 • Eerste verschijning: Marvel Super-Heroes #13 (1968) als Carol Danvers, Ms. Marvel #1 (1977) als Ms. Marvel, Avenging Spider-Man #9 (2012) als Captain Marvel
 • Uitvalsbasis: New York City, Verenigde Staten, Alpha Flight-ruimtestation
 • Beroep: Kolonel bij de Amerikaanse luchtmacht, gevechtspilote
 • Capaciteiten: Kree/Menselijke hybride fysiologie zorgt voor bovenmenselijke kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Energieprojectie en opneming. Vlucht. Beperkte uithouding in de ruimte. Toppilote. Natuurlijke leidster. In haar identiteit als Binary trok ze haar krachten uit een wit gat en had ze toegang tot alle energie van elektromagnetisch spectrum, onbeperkte ruimtevlucht en beperkte controle over zwaartekracht.
 • Teams: Avengers, Mighty Avengers, New Avengers, Guardians of the Galaxy, A-Force, Ultimates, Infinity Watch
 • Belangrijkste relaties: Walter Lawson/Mar-Vell (mentor, collega), Mari-Ell/Marie Danvers (moeder), Joe Danvers (vader), Nick Fury (collega), Michael Barnett (psychiater/liefdesinteresse), Chewie/Goose (buitenaardse kat), Michael Rossi (collega), Peter Parker/Spider-Man (collega), Tony Stark/Iron Man (collega), Simon Williams/Wonder Man (collega, liefdesinteresse), Jim Rhodes/War Machine (collega/liefdesinteresse), Jessica Drew/Spider-Woman (collega), Kamala Khan/Ms. Marvel (opvolgster), Avengers (teamgenoten), Alpha Flight (teamgenoten), X-Men (collega’s)
 • Belangrijkste vijanden: Mystique, Rogue, Moonstone, Kree, Skrulls, Yon-Rogg, Thanos, Supreme Intelligence, Ronan The Accuser, Deathbird, The Brood, MODOK, Puppet Master, Ghazi Rashid, Absorbing Man, Marcus Immortus/Scarlet Centurion, Kang The Conqueror, Ultron, Shi’Ar, Galactus, The Maker, Celestials, Doctor Doom, Madame Masque
 

Car-Ell, alias Carol Danvers, is de dochter van een Amerikaanse officier en een buitenaardse Kree. Haar naam betekent “kampioen” in de taal van de Kree. Nadat ze carrière maakte als gevechtspilote in het Amerikaanse leger en doorgroeide als veiligheidschef bij de NASA, kwam Carol in contact met een Kree Psyche-Magnitron tijdens een gevecht tussen haar collega Walter Lawson – beter bekend als de Kree-strijder Mar-Vell/Captain Marvel – en de Kree-kolonel Yon-Rogg. Aanvankelijk leek het alsof Carol’s DNA fuseerde met dat van Mar-Vell en ze daardoor haar superkrachten verkreeg, maar later werd duidelijk dat het ongeluk met de Psyche-Magnitron haar inherente Kree-krachten pas echt activeerde.

Als Ms. Marvel bouwde Carol een uitgebreide superheldencarrière uit aan de zijde van o.a. Captain Marvel en de Avengers. Een latere mutatie vormde haar om tot Binary, met de krachten van een levende ster. Nadat deze krachten werden ingeperkt, nam ze de identiteit van Warbird aan, later werd ze opnieuw Ms. Marvel en uiteindelijk zou ze Mar-Vell opvolgen als de enige echte Captain Marvel.

Carol Danvers is één van Marvel’s grootste en meest geliefde superheldinnen en machtigste Avengers. Haar opleiding in het leger zorgt ervoor dat ze als een harde tante wordt gezien en een natuurlijke leidster in de superheldengemeenschap. Als Ms. Marvel werd ze één van Marvel’s eerste feministische iconen, terwijl ze vandaag de dag ook als Captain Marvel al lang haar voorgangers qua populariteit voorbij gestreefd is.

 

Bij de comicbookgeschiedenis van Captain Marvel is het belangrijk om te weten dat er doorheen de jaren verschillende personages waren die de naam Captain Marvel hebben gedragen. Carol Danvers is hier slechts de laatste in een lange rij helden. Carol stond voor het grootste deel van haar superheldencarrière bekend als Ms. Marvel (een naam die later overgenomen werd door Sharon Ventura/She-Thing en nu gedragen wordt door de jonge Inhuman Kamala Khan, die Carol als haar grote idool ziet) en nam later ook de aliassen Binary en Warbird aan.

 • MAR-VELL: Marvel’s oorspronkelijke Captain Marvel was een Kree-strijder die naar de Aarde trok. Carol Danvers was oorspronkelijk een zijpersonage in zijn eerste avonturen, dewelke verschenen in Marvel Super-Heroes, Marvel Feature, Marvel Spotlight en Captain Marvel volume 1 (1968-1979). Hij stierf in The Death of Captain Marvel-graphic novel (1982).
 • MONICA RAMBEAU: Marvel’s tweede Captain Marvel was een politieagente uit New Orleans die haar lichaam in licht kon transformeren. Ze verscheen voor het eerst in 1982, werd gedurende de jaren 80 leidster van de Avengers, kreeg een kortstondige Captain Marvel-miniserie in 1989 en zou in de jaren 90 haar superheldennaam veranderen in Photon.
 • GENIS-VELL: De zoon van Mar-Vell, dewelke verscheen als Legacy in 1993. Hij verkreeg een Captain Marvel-miniserie in 1995-1996 en was de ster van het vierde (1999-2002) en vijfde (2002-2004) volume van de Captain Marvel-soloreeks. Zijn zus PHYLA-VELL, ook gekend als Quasar en Martyr, zou ook even de naam Captain Marvel dragen – maar verkreeg geen eigen serie.
 • KHN’NR: Een Skrull sleeper agent die Mar-Vell imiteerde tijdens het Secret Invasion-event. Hij verkreeg een kortstondige Captain Marvel-miniserie in 2008. Later werd de naam Captain Marvel opgenomen door de jonge Kree NOH-VARR/Marvel Boy (nu Protector) toen hij kortstondig bij de Dark Avengers zat in 2008-2010.
 • CAROL DANVERS: De voormalige Ms. Marvel nam eindelijk de titel van Captain Marvel op in 2012 in de Avenging Spider-Man-serie. Vanaf Captain Marvel volume 7 (2012-2014) speelt Carol de hoofdrol in alle Captain Marvel-soloreeksen.

Carol Danvers maakte haar debuut in Marvel Super-Heroes #13 in 1968 en was gedurende haar eerste jaren in Marvel-comics en zijpersonage in de Captain Marvel-serie. Nadat ze werd omgetoverd tot Ms. Marvel verkreeg ze haar eerste soloreeks in 1977. Tegelijk was ze ook te zien in de Avengers– en X-Men-reeksen en in tal van Marvel-events. Nadat ze een zeer prominente plaats kreeg in het House of M-event uit 2005, startte er in 2006 een nieuwe Ms. Marvel-soloreeks. In 2012 zou Danvers eindelijk de mantel van Captain Marvel oppikken en de hoofdrol spelen in elk volume van de Captain Marvel-soloserie, alsook prominent aanwezig blijven in de Avengers-series, Guardians of the Galaxy en de grote Marvel-events. Buiten de comics verscheen Carol als Ms. Marvel/Captain Marvel in tal van Marvel-animatieseries, -films en videogames. In 2019 maakte ze haar live-action debuut in het Marvel Cinematic Universe met Captain Marvel en zal ze te zien zijn in Avengers: Endgame. Momenteel schittert Carol als Captain Marvel in het tiende volume van Captain Marvel, alsook in het achtste volume van The Avengers.

 

Onze selectie uit de beschikbare Ms. Marvel/Captain Marvel-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Carol Danvers.

THE LIFE OF CAPTAIN MARVEL

 • Jaar: 2018
 • Schrijfster: Margaret Stohl
 • Artiest: Carlos Pacheco
 • Verzamelt: The Life of Captain Marvel #1-5
 

Een moderne hervertelling van het oorsprongsverhaal van Carol Danvers. Van haar beginjaren als pilote bij de luchtmacht, tot Ms. Marvel tot haar hedendaagse periode als Captain Marvel en de aanpassing van haar oorspronkelijke afkomst. Een ideaal instappunt voor de filmfans en de definitieve oorsprong van Carol Danvers.

 

MS. MARVEL – A HERO IS BORN

OMNIBUS

 • Jaar: 1977-1992
 • Schrijvers: Chris Claremont, Gerry Conway, Archie Goodwin, Jim Shooter, e.a.
 • Artiesten: John Romita Sr., Sal Buscema, John Buscema, Dave Cockrum, e.a.
 • Verzamelt: Ms. Marvel (v1) #1-23; Marvel Team-Up (v1) #61-62, 76-77; Defenders (v1) #57; Marvel Two-in-One (v1) #51; Avengers (v1) #200, Annual #10; materiaal van Avengers (v1) #197-199, Marvel Super-Heroes (v2) #10-11, Marvel Fanfare (v1) #24
 

Een omnibus die de vroege avonturen van Carol Danvers als Ms. Marvel bundelt. Naast haar complete eerste soloreeks, zien we Ms. Marvel hier ook in team-ups met o.a. Spider-Man, de Defenders, de Guardians of the Galaxy en natuurlijk haar eerste ontmoeting met de Avengers. Tevens bevat het Carol’s eerste gevechten met Ronan The Accuser, Mystique en Rogue, dewelke voor een grote tijd Carol’s krachten en herinneringen steelt. Ook het meest controversiële Carol Danvers-verhaal ooit, waarin ze wordt verkracht en bezwangerd door haar eigen “zoon” Marcus/Immortus in een vandaag de dag ziekelijk verhaal dat gelukkig uit de continuïteit geschreven werd. Een hele brok Ms. Marvel-geschiedenis, dus. Zwaar gedateerd, maar zeer interessant… (deze omnibus is ook opgesplitst verkrijgbaar als Ms. Marvel Epic Collection Vol.1: This Woman, This Warrior en Vol.2: The Woman Who Fell to Earth)

 • Carol Danvers zou hierna getransformeerd worden tot Binary in “The Brood Saga” in de X-Men-reeks (gebundeld in MARVEL MASTERWORKS: UNCANNY X-MEN VOL.7-8), rollen spelen in AVENGERS: THE KORVAC SAGA, NIGHTS OF WUNDAGORE en HEART OF STONE en later haar Binary-krachten kwijtspelen in AVENGERS: OPERATION GALACTIC STORM. Carol keert als Warbird terug in AVENGERS BY BUSIEK & PEREZ OMNIBUS VOL.1-2.
 • Vooraleer Carol Danvers haar eerste vlucht neemt als Ms. Marvel, verscheen ze als zijpersonage in MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN MARVEL VOL.1-6, waarin haar voorganger Mar-Vell de hoofdrol speelt.
 

CAPTAIN MARVEL – CAROL DANVERS:

THE MS. MARVEL YEARS VOL. 1

 • Jaar: 2006-2007
 • Schrijver: Brian Reed
 • Artiesten: Roberto De La Torre, Mike Wieringo, e.a.
 • Verzamelt: Ms. Marvel (v2) #1-17, Special #1, Giant-Size Ms. Marvel #1
 

Nadat ze in de alternatieve realiteit van House of M als Captain Marvel gezien werd als de grootste en populairste superheldin ter wereld, belooft Carol Danvers opnieuw als Ms. Marvel de beste van de beste te worden. Gedurende het hele tweede volume van Ms. Marvel klimt Carol op tot één van de machtigste heldinnen in het Marvel-universum doorheen buitenaardse invasies, A.I.M., de eerste Civil War en het begin van haar eigenste covert-strike eenheid Operation: Lightning Storm. Na dit alles wordt ze ook nog eens leidster van de Mighty Avengers! Ideaal startpunt voor de hedendaagse Carol als Ms. Marvel-avonturen.

 • Verhaal wordt voorafgegaan door HOUSE OF M en gaat verder in THE MS. MARVEL YEARS VOL.2 en VOL.3, die de tweede Ms. Marvel-soloserie afsluiten.
 • Naast de soloreeks speelt Ms. Marvel als Mighty Avenger/New Avenger grote rollen in CIVIL WAR, MIGHTY AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS: THE COMPLETE COLLECTION, SECRET INVASION, CAPTAIN MARVEL: SECRET INVASION, NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS: THE COMPLETE COLLECTION VOL.4-7, SIEGE, FEAR ITSELF en AVENGERS VS X-MEN.
 

CAPTAIN MARVEL:

EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.1

 • Jaar: 2012-2014
 • Schrijfster: Kelly Sue DeConnick
 • Artiesten: Dexter Soy, Emma Rios, Chris Sebela, e.a.
 • Verzamelt: Captain Marvel (v7) #1-12
 

Carol Danvers laat de Ms. Marvel-identiteit achter zich en wordt eindelijk de enige Captain Marvel. De eerste verhaallijnen (“In Pursuit of Flight” en “Down”) schilderen Carol af als een ervaren superheldin die toch nog wat moeite heeft met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat. Heel wat traditionele superheldenactie, wat doorheen de tijd reizen met het Banshee Squadron, bonding met voormalige Captain Marvel Monica Rambeau en een flinke dosis humor maken Carol’s eerste Captain Marvel-reeks een succes. Ideaal instappunt voor de hedendaagse avonturen van Carol in het Marvel-universum, door schrijfster Kelly Sue DeConnick, die het personage herdefinieerde voor een nieuwe generatie…

 • Verhaal gaat verder in CAPTAIN MARVEL: EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.2, dat de crossoververhaallijnen The Enemy Within en Infinity Companion alsook haar debuut als Cap Marvel in Avenging Spider-Man bundelt.
 • Doorheen dit alles verschijnt Carol ook in de hoofd-Avengers-reeks gebundeld in AVENGERS BY JONATHAN HICKMAN VOL.1-2, AVENGERS ASSEMBLE: SCIENCE BROS. en de events INFINITY en INHUMANITY.
 

CAPTAIN MARVEL:

EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.3

 • Jaar: 2014-2015
 • Schrijfster: Kelly Sue DeConnick
 • Artiesten: David Lopez, Marcio Takara, e.a.
 • Verzamelt: Captain Marvel (v8) #1-11
 

Een nieuw hoofdstuk in de Carol als Captain Marvel-saga door Kelly Sue DeConnick begint met het achtste volume van de soloreeks. In deze bundeling van de verhaallijnen “Higher, Further, Faster, More” en “Stay Fly” trekt Carol terug de ruimte in, samen met haar trouwe kat Chewie (die hier een lid van de buitenaardse Flerken blijkt te zijn) alsook Rocket Raccoon, één van haar nieuwe kompanen in de Guardians of the Galaxy.

 • Verhaal gaat verder in CAPTAIN MARVEL: EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.4 dat de verhaallijnen Alis Volat Propriis en de Secret Wars-miniserie Captain Marvel & The Carol Corps bundelt.
 • In deze periode verschijnt Carol ook als lid van de Guardians of the Galaxy in GUARDIANS OF THE GALAXY BY BRIAN MICHAEL BENDIS OMNIBUS VOL.1-2 en speelt ze een rol in het mega-event SECRET WARS en de hieruit volgende A-FORCE-minireeks, gebundeld in A-FORCE VOL.0: WARZONES!
 

CAPTAIN MARVEL:

EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.5

 • Jaar: 2015-2016
 • Schrijfsters: Michele Fazekas, Tara Butters
 • Artiesten: Felipe Smith, Kris Anka, e.a.
 • Verzamelt: Captain Marvel (v9) #1-10
 

 

Alpha Flight, ooit een Canadees superteam, nu de eerste lijn van verdediging die de Aarde heeft tegen buitenaardse invasies. Carol Danvers wordt de leidster van het Alpha Flight-ruimtestation en is nu zowel een soldate als diplomate. In deze bundeling (die de verhaallijnen Rise of Alpha Flight en Civil War II verzamelt) komt Carol ook oog in oog te staan met Tony Stark/Iron Man, waardoor een tweede Civil War tussen de Marvel-superhelden uitbreekt. Deze integrale collectie van de negende Captain Marvel-soloreeks werd gemaakt door de scenaristen van Marvel’s Agent Carter tv-reeks. Niet zo goed als de run van Kelly Sue DeConnick, maar wel een belangrijk keerpunt in het leven van Carol Danvers…

 • Het tweede deel van de bundeling loopt parallel met CIVIL WAR II, waarin Carol een hoofdrol speelt.
 • Ook speelt Carol een grote rol als leidster van de nieuwe ULTIMATES, wiens kosmische avonturen gebundeld werden in ULTIMATES OMNIVERSAL VOL.1: START WITH THE IMPOSSIBLE & VOL.2: CIVIL WAR II, en van het all-female Avengers-team A-FORCE, gebundeld in A-FORCE VOL.1: HYPERTIME en VOL.2: CIVIL WAR II.
 

THE MIGHTY CAPTAIN MARVEL VOL.1:

ALIEN NATION

 • Jaar: 2016-2017
 • Schrijfster: Margaret Stohl
 • Artiest: Ramon Rosanas
 • Verzamelt: The Mighty Captain Marvel #0-5
 

 

Captain Marvel is na de gebeurtenissen van Civil War II de populairste superheld op Aarde. Toch eisen de gebeurtenissen van de superheldenoorlog, haar positie als commandante van Alpha Flight en de aankomst van een horde buitenaardse vluchtelingen een zware tol. Is Captain Marvel iemand die Carol niet meer herkent? Niet bepaald de beste plaats om te starten, maar de serie pikt wel wat meer vaart op in de volgende volumes.

 • Verhaal gaat verder in THE MIGHTY CAPTAIN MARVEL VOL.2: BAND OF SISTERS en VOL.3: DARK ORIGINS.
 • Doorheen dit alles speelt Carol ook nog een grote rol in het event SECRET EMPIRE en in de tweede reeks van ULTIMATES, gebundeld in ULTIMATES² VOL.1: TROUBLESHOOTERS en ULTIMATES² VOL.2: ETERNITY WAR. Ook vervoegt ze opnieuw de Avengers in AVENGERS BY JASON AARON VOL.1: THE FINAL HOST en wordt ze tijdelijk de draagster van de Reality Stone in INFINITY COUNTDOWN en INFINITY WARS.
 

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Captain Marvel is dat momenteel vrij gemakkelijk, vermits ze mooi op tijd voor de film een nieuwe soloreeks heeft verkregen onder Marvel’s “Fresh Start”.

CAPTAIN MARVEL VOL.1:

RE-ENTRY

 • Jaar: 2018-2019
 • Schrijfster: Kelly Thompson
 • Artieste: Carmen Carnero
 • Verzamelt: Captain Marvel (v10) #1-6
 

 

Mooi op tijd voor de live-action film, begint schrijfster Kelly Thompson aan een nieuw volume van Captain Marvel. Na een korte sabbatperiode keert Carol terug naar New York City en de frontlinie van het Marvel-universum. Na korte reünies met o.a. Spider-Woman, War Machine, Iron Man en de rest van de Avengers wordt ze in een andere dimensie gezogen… Grootschalige superheldenactie met een vleugje humor, ideaal voor de filmfans!

 

Open de box om de complete leesvolgorde van Captain Marvel/Ms. Marvel-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Captain Marvel (Carol Danvers) HC/TPB Reading Order

CAPTAIN MARVEL VOLUME 1 (1968-1979)

Carol Danvers verscheen voor het eerst als zijpersonage in Marvel Super-Heroes #13 (1968) en het eerste volume van de Captain Marvel-soloreeks aan de zijde van hoofdpersonage Mar-Vell. Het volledige eerste volume liep 62 delen van 1968-1979 en werd gebundeld in:

 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN MARVEL VOL.1-6

In deze periode verscheen Mar-Vell ook in AVENGERS: KREE-SKRULL WAR. Het hoogtepunt van de run vindt plaats in CAPTAIN MARVEL BY JIM STARLIN: THE COMPLETE COLLECTION. De dood van Mar-Vell vond plaats in THE DEATH OF CAPTAIN MARVEL uit 1982.

MS. MARVEL VOLUME 1 (1977-1979)

Na haar ongeluk en fusie met het buitenaardse Kree-DNA van Mar-Vell, transformeerde Carol Danvers in Ms. Marvel. Het eerste volume van haar soloreeks liep 23 delen van 1977 tot 1979. De hele reeks + alle 70’s gastverschijningen werden gebundeld in:

 • MS. MARVEL – A HERO IS BORN OMNIBUS

De inhoud van de omnibus is ook apart verkrijgbaar als MS. MARVEL EPIC COLLECTION VOL.1: THIS WOMAN, THIS WARRIOR en MS. MARVEL EPIC COLLECTION VOL.2: THE WOMAN WHO FELL TO EARTH. Ms. Marvel vervoegde voor het eerst de Avengers in deel #181 uit 1979, gebundeld in AVENGERS: NIGHTS OF WUNDAGORE. Carol’s avonturen met Earth’s Mightiest Heroes gingen verder in AVENGERS: HEART OF STONE.

BINARY (1982-1992)

Nadat haar krachten permanent werden overgenomen door Rogue in Avengers Annual #10 (1981), werd Carol uiteindelijk getransformeerd tot de machtige Binary in Uncanny X-Men #164 (1982). 

 • MARVEL MASTERWORKS: UNCANNY X-MEN VOL.7-8

Na enkele korte verschijningen als Binary, zou Carol deze krachten kwijtspelen en opnieuw tot haar Ms. Marvel-krachtenniveau gereduceerd worden in AVENGERS: OPERATION GALACTIC STORM.

WARBIRD (1998-2005)

Carol vervoegde opnieuw even de Avengers onder de nieuwe alias Warbird, haar alcoholverslaving zorgde ervoor dat ze een goede band kreeg met Tony Stark/Iron Man vlak voor de “Live Kree or Die”-verhaallijn een tijdelijk einde maakte aan haar lidmaatschap. Ze speelde echter terug een grote rol in de “Kang Dynasty”-verhaallijn.

 • AVENGERS BY BUSIEK & PEREZ VOL.1-2

In de parallelle realiteit van HOUSE OF M (2005), zag Carol haar grootste wens even in vervulling gaan: als Captain Marvel was ze de meest geliefde superheldin op Aarde.

MS. MARVEL VOLUME 2 (2006-2010)

Na de gebeurtenissen van House of M startte er een nieuwe Ms. Marvel-soloreeks, waarin Carol zich herpakte en één van de grootste heldinnen van het Marvel-universum werd. De serie liep 50 delen van 2006 tot 2010 en werd volledig gebundeld in:

 • CAPTAIN MARVEL – CAROL DANVERS: THE MS. MARVEL YEARS VOL.1

Deze verhalen werden ook apart gebundeld als MS. MARVEL VOL.1: BEST OF THE BEST, VOL.2: CIVIL WAR & VOL.3: OPERATION LIGHTNING STORM. Carol stond aan de zijde van Iron Man in de eerste CIVIL WAR en werd veldleidster van de Mighty Avengers, gebundeld in MIGHTY AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS.

 • CAPTAIN MARVEL – CAROL DANVERS: THE MS. MARVEL YEARS VOL.2

Deze verhalen werden ook apart gebundeld als MS. MARVEL VOL.4: MONSTER SMASH, VOL.5: SECRET INVASION & VOL.6: ASCENSION. Carol speelde een grote rol in SECRET INVASION en de daarbij horende miniserie CAPTAIN MARVEL: SECRET INVASION rond een Skrull-bedrieger van de oorspronkelijke Mar-Vell.

 • CAPTAIN MARVEL – CAROL DANVERS: THE MS. MARVEL YEARS VOL.3

Deze verhalen werden ook apart gebundeld als MS. MARVEL VOL.7: SECRET INVASION, VOL.8: WAR OF THE MARVELS & VOL.9: BEST YOU CAN BE. Carol werd tijdens Norman Osborns DARK REIGN even vervangen als Ms. Marvel door Moonstone in de Dark Avengers. Carol zelf vervoegde het verzet in de New Avengers-reeks, gebundeld in NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.4-5. Nadat SIEGE een einde maakte aan de Dark Avengers, bleef Carol een New Avenger in NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.6-7. Daarnaast speelde ze ook grote rollen in de events FEAR ITSELF (2011) en AVENGERS VS X-MEN (2012).

CAPTAIN MARVEL VOLUME 7 (2012-2014)

In Avenging Spider-Man #9 was Carol eindelijk voor het eerst te zien als Captain Marvel. Een nieuw volume, inmiddels het zevende, van de Captain Marvel-soloserie was het gevolg. Deze reeks liep 17 delen van 2012 tot 2014 en werd volledig gebundeld in:

 • CAPTAIN MARVEL: EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.1
 • CAPTAIN MARVEL: EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.2

De inhoud van deze twee bundelingen werd ook apart verzameld in CAPTAIN MARVEL VOL.1: IN PURSUIT OF FLIGHT, VOL.2: DOWN, AVENGERS: THE ENEMY WITHIN en INFINITY COMPANION. Carol speelde grote rollen in de events INFINITY en INHUMANITY en de daarbij horende Avengers-reeksen, gebundeld in AVENGERS BY JONATHAN HICKMAN OMNIBUS VOL.1-2, alsook de spinoffreeks Avengers Assemble, gebundeld in AVENGERS ASSEMBLE: SCIENCE BROS. Als idool van de nieuwe Ms. Marvel Kamala Khan verschijnt Carol ook in MS. MARVEL VOL.1: NO NORMAL.

CAPTAIN MARVEL VOLUME 8 (2014-2015)

Het achtste volume van Captain Marvel liep 15 delen van 2014 tot 2015 en werd volledig gebundeld in:

 • CAPTAIN MARVEL: EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.3
 • CAPTAIN MARVEL: EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.4

De inhoud van deze twee bundelingen werd ook apart verzameld in CAPTAIN MARVEL VOL.1: HIGHER, FURTHER, FASTER, MORE, VOL.2: STAY FLY, VOL.3: ALIS VOLAT PROPRIIS en de Secret Wars-miniserie CAPTAIN MARVEL AND THE CAROL CORPS. Ze vervoegt de Guardians of the Galaxy in 2015, die avonturen werden gebundeld in GUARDIANS OF THE GALAXY BY BRIAN MICHAEL BENDIS OMNIBUS VOL.1-2. Carol speelt een grote rol in SECRET WARS (2015), dat een einde maakte aan deze versie van het Marvel-universum, en de daarbij horende miniserie A-FORCE VOL.0: WARZONES!

CAPTAIN MARVEL VOLUME 9 (2016-2017)

Carol wordt de prominentste kosmische superheldin van Marvel en komt aan het hoofd te staan van het Alpha Flight-ruimtestation. Een negende volume van de Captain Marvel-soloserie telt 10 delen en loopt van 2016 tot 2017.

 • CAPTAIN MARVEL: EARTH’S MIGHTIEST HERO VOL.5

De inhoud van deze bundeling werd ook apart verzameld in CAPTAIN MARVEL VOL.1: RISE OF ALPHA FLIGHT en VOL.2: CIVIL WAR II. Carol komt recht tegenover Iron Man te staan in CIVIL WAR II en vervoegt het kosmische superteam de Ultimates in ULTIMATES OMNIVERSAL VOL.1: START WITH THE IMPOSSIBLE en VOL.2: CIVIL WAR II en A-Force in A-FORCE VOL.1: HYPERTIME en VOL.2: CIVIL WAR II.

THE MIGHTY CAPTAIN MARVEL (2017-2018)

Na de gebeurtenissen van Civil War II is Carol de machtigste superheldin op Aarde. Ze blijft haar taken als commandant van Alpha Flight uitvoeren in een nieuwe, 11-delige reeks The Mighty Captain Marvel, volledig gebundeld in:

 • THE MIGHTY CAPTAIN MARVEL VOL.1
 • THE MIGHTY CAPTAIN MARVEL VOL.2
 • THE MIGHTY CAPTAIN MARVEL VOL.3

De miniserie THE LIFE OF CAPTAIN MARVEL herschrijft Carol’s oorsprongsverhaal, ze blijft bij de Ultimates in ULTIMATES² VOL.1: TROUBLESHOOTERS en ULTIMATES² VOL.2: ETERNITY WAR, speelt een grote rol in SECRET EMPIRE en vervoegt opnieuw de Avengers, gebundeld in AVENGERS BY JASON AARON VOL.1: THE FINAL HOST. Ook wordt ze even de draagster van de Reality Stone in INFINITY COUNTDOWN en INFINITY WARS.

CAPTAIN MARVEL VOLUME 10 (2019-nu)

Een nieuw volume van Captain Marvel start, waarin Carol terug naar de Aarde keert.

 • CAPTAIN MARVEL VOL.1: RE-ENTRY

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.