Random Article


Review: Man and Superman

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Universum:
 
Coverprijs: $9.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Een flinke dosis nostalgie.

Op zijn slechtst


Biedt weinig nieuws. Er zijn betere verhalen rond Superman's eerste dagen in Metropolis.


Het beste Superman-verhaal dat hij ooit geschreven heeft, aldus DC-legende Marv Wolfman. Man and Superman gaat terug naar vroege jaren van de man van staal, toen hij als Clark Kent voor het eerst in Metropolis arriveerde. Lees hier onze recensie van deze DC 100-Page Super Spectacular…

Posted 21/02/2019 by

 
Full Article
 
 

I was wrong. Ma and Pa were wrong. I can’t do this.

Doorheen de jaren heeft DC Comics ons al heel wat verhalen en hervertellingen rond de eerste dagen van Clark Kent als Superman voorgeschoteld. Van John Byrne’s Man of Steel (1986) tot de modernere Superman: For All Seasons (Jeph Loeb/Tim Sale), Birthright door (Mark Waid/Leinil Yu), Secret Origin (Geoff Johns/Gary Frank) of zelfs Superman: Earth One (J. Michael Straczynski/Shane Davis), Max Landis’ American Alien en Grant Morrisons New 52-herlancering van Action Comics. Nu doen Marv Wolfman (Crisis on Infinite Earths, New Teen Titans) en Claudio Castellini (DC Vs Marvel) het nog eens over met Man and Superman. Oorspronkelijk bedoeld als een vierdelig verhaal in de kortstondige Superman Confidential-serie waarin sleutelmomenten uit de vroege jaren van ‘s werelds eerste superheld werden verteld, maar nu uitgegeven als één “100-Page Super Spectacular” graphic novel.

Gehypet als “het beste Superman-verhaal dat hij ooit geschreven heeft”, let schrijver Marv Wolfman de lat meteen zeer hoog. Opnieuw zien we hoe een jonge Clark Kent voor het eerst van Smallville naar de grote stad Metropolis trekt. Doorheen dit alles zien we zijn eerste pogingen tot reddingsacties als een nog niet in het iconische kostuum zittende man van staal, zijn eerste stappen als journalist bij de Daily Planet, alsook zijn eerste ontmoetingen met Lois Lane, Jimmy Olsen en natuurlijk Lex Luthor…

Het resultaat is een verhaal dat zeer nostalgisch aanvoelt, maar in feite niets toont dat we niet eerder gezien hebben. Wolfman heeft een duidelijk vat op de personages en toont mooi de twijfels en angsten van de jonge Clark Kent vooraleer hij zijn transformatie tot ‘s werelds grootste superheld doormaakt. Ook zijn take op Lois Lane als vurige, lichtjes arrogante journaliste mag er zijn. Tegelijk helpt het dat het verhaal zich duidelijk post-Crisis afspeelt (en elementen uit de jaren 80-90 Superman-reeksen aanhaalt) en de tekenstijl van Castellini nooit de jaren 90 verlaten heeft. Toch kan het niet anders dan dat je lichtjes teleurgesteld achterblijft. Wolfman heeft al betere Superman-momenten geschreven dan dit en de hele opzet is al beter gedaan in de hierboven aangehaalde titels. Man and Superman is zeker geen slechte comic of take op de vroege man van staal, maar het voelt gewoon niet “fris” genoeg aan. Ook zijn er gewoonweg betere werken op de markt beschikbaar. Enkel voor completisten, dus.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.