Random Article


Review: Gunhawks #1

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $ 3,99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Afgerond geheel. Hoog tempo. Knap uitgewerkt hoofdpersonage.

Op zijn slechtst


Iets te clichématige nevenpersonages.


Met de lijn 80 Years brengt Marvel genres die in het tijdperk voor de grote superheldenverhalen populair waren. Met Gunhawks #1 grijpt Marvel terug naar de traditie van westerncomics. In deze review lees je wat we van deze oneshot vinden.

Posted 10/02/2019 by

 
Full Article
 
 

The law don’t mean much out here.

Ook dit jaar pakt Marvel uit met een verjaardagsevenement. Met de lijn Marvel 80 Years brengt het House of Ideas genres die in het tijdperk voor de grote superheldenverhalen populair waren. Met Gunhawks grijpt Marvel terug naar de traditie van westerncomics onder de eigen naam en onder voorlopers Timely en Atlas.

Waar we bij het verschijnen van de titel in de previews een remake van de gelijknamige reeks rond Kid Cassidy en Reno Jones hadden verwacht, krijgen we een heel andere insteek. In dit nummer krijgen we een wraakverhaal rond Dean Donnelly, de sheriff van Clearwater, die letterlijk en figuurlijk af te rekenen krijgt met demonen uit zijn verleden.

Hoewel schrijvers David en Maria Lapham (Stray Bullets, Daredevil vs. Punisher) te gemakkelijk terugvallen op de typepersonages en clichés binnen het genre, spreekt het verhaal in deze comic zeker aan. Door gerichte scènes en goed geschreven dialogen krijgen we een beeld van de onderlinge verhoudingen binnen het westerndorp. Vooral de relatie tussen Dean en zijn vrouw Colleen komt heel mooi tot zijn recht.

Bovendien geeft het schrijversduo de informatie over het verleden van Donnelly heel gedoseerd prijs, waardoor de spanning in het verhaal hoog blijft en het mysterie pas geleidelijk aan wordt uitgeklaard. We krijgen heel wat gebeurtenissen in een hoog tempo, met telkens kleine wendingen aan de plot. Dit levert een heel fijne leeservaring op, die je als lezer helemaal in het verhaal brengt. Het einde verrast en ontroert; de keuzes die Donnelly maakt, begrijp je als lezer.

Het ontbreken van verwijzingen naar de originele Gunhawks-reeks of eerdere westerncomics, vinden we dan wel een gemiste kans. Zo blijft deze comic wel heel los staan van de westernklassiekers rond bijvoorbeeld Kid Colt en Rawhide Kid. Misschien krijgen we later dit jaar enkele True Believer-nummers van originele westerns te lezen.

Het tekenwerk van Luca Pizzari (Red Skull, Black Knight) is zeer degelijk. De actiescènes zijn dynamisch, maar blijven overzichtelijk en de decors worden met oog voor detail ingevuld. Knap zijn de visuele voorafspiegelingen die Pizzari gebruikt om een bedreigende en lugubere sfeer op te bouwen. Ook de inkleuring voegt veel toe aan het verhaal: het warme oranje geeft perfect de hitte van Arizona weer en krijgt naar het einde toe een sterk tegengewicht door de contrasterende groentinten die staan voor koude, dood en schaduwen.

 

De grote verdienste van Gunhawks is dat je op 25 pagina’s de hele gemeenschap in een westerndorp leert kennen en tegelijkertijd een afgerond verhaal krijgt dat intrigeert, verrast en ontroert. Deze comic is een boeiende oneshot, die makkelijk tot een minireeks uitgemolken had kunnen worden. Dat het echter bij één nummer blijft, vinden we een sterke keuze.

Zit er bij succes een vervolg op deze Ballad of Deadman Donnelly toch een verdere reeks in? Het einde laat deze optie zeker open en ook in interviews naar aanleiding van deze comic gaat de deur niet helemaal dicht.

Gunhawks #1 bij Archonia

Comments

comments


Gino

 
avatar