Random Article


10 Jaar na “Spider-Man: Extra 2”: een winterse terugblik op één van Marvel’s beste kortverhalen

 

Posted 05/01/2019 by

I need you to sit here. With me. And wait.

Ah, de temperatuur duikt regelmatig onder het vriespunt, de Kerstboom wordt zelfs al opgeborgen en de sneeuwvlokken laten jammer genoeg even op zich wachten. Het is winter! En ook voor onze favoriete Marvel-helden veranderen de seizoenen. Als het buiten vriest dat het kraakt, lees je natuurlijk minder graag een zomerse comic. Of misschien net wel?

Dat betekent alleszins dat ondergetekende in de winter maar al te graag teruggrijpt naar de winterse verhalen uit de Marvel-wereld. En jaar na jaar zit daar één vaste waarde bij: het kortverhaal van schrijver Zeb Wells & artiest Paolo Rivera in Amazing Spider-Man: Extra #2 (2009).

In vol Brand New Day-tijdperk volgden de creatieve teams elkaar nog in sneltempo op en konden er al eens wat meer experimentele kortverhalen plaatsvinden in een Spider-Man-oneshot. Amazing Spider-Man Extra was een driedelige reeks oneshots met telkens een handvol verhaaltjes van verschillende schrijvers & tekenaars. Het eerste luik van nummer twee bestaat uit het allereerste soloverhaal van Anti-Venom door niemand minder dan Dan Slott & Chris Bachalo. Het tweede luik namen Wells & Rivera onder handen.

Een besneeuwd New York City. IJzig koud. Een verkleumde Spider-Man/Peter Parker krijgt een oproep van zijn toenmalige mede-New Avenger Wolverine. Het X-Men-lid nodigt hem uit naar een mysterieuze bar aan de uithoek van de grootstad. Eens aangekomen trekt de Canadees zijn masker uit en vraagt zijn collega hetzelfde te doen. Een paranoïde/voorzichtige Spidey doet dat natuurlijk niet. Wanna grab a drink?

Het is niet het begin van een slechte mop, maar de twee superhelden gaan de bar in en bestellen een drankje. Of liever: Wolverine bestelt een fles voor zichzelf. Spideys kostuum wordt afgedaan als dat van een verkleedfeestje, slechte smaak en dat de persoon die eronder zit, een clown is. Daarna volgt een diepgaand gesprek tussen Spider-Man & Wolverine, het centrale punt van dit kortverhaal, maar ook een “bar brawl” en nog een emotionele afsluiter.

In slechts achttien pagina schrijver Zeb Wells levert hier een essentiële samenvatting van de twee New Avengers. Dat hij hier zijn beste neerzetting van Wolverine & Spider-Man aflevert, mag eigenlijk niet zo vreemd aandoen. Wells pende al Spider-Man/Wolverine neer met artiest Joe Madureira en deed natuurlijk tientallen verhalen rond Marvel’s muurkruiper.

Zijn Wolverine is een wijze, maar agressieve drinkebroer die pijnlijk duidelijk probeert te ontsnappen aan schuldgevoelens, nog niet over Jean Grey is & inzit met hoe zijn X-Men-collega’s duidelijk weten wat voor een monster hij is/kan zijn. Mooi is vooral hoe een heel even dronken (en opvallend eerlijke) Wolverine Spidey figuurlijk neersabelt om hem vervolgens levensadvies mee te geven. Iemand als Peter Parker kan niet altijd een two “goody two-shoes” zijn, toch? Wolverine denkt er het zijne van.

Aan de andere kant hebben we natuurlijk Spider-Man, de jongeman die altijd maar het verantwoordelijke probeert te doen. Zo drinkt Spidey natuurlijk niet. Toch ligt hij hier duidelijk met zichzelf wat in de knoop na enkele Brand New Day-gebeurtenissen en doet het opluchtende gesprek met Wolvie deugd.

Visueel mogen we het werk van sterartiest Paolo Rivera aanschouwen. Zijn schilderachtige Mythos-stijl wisselde hij hier in voor een meer grauwe versie daarvan, passend voor de kroeg waarin Spidey & Wolvie uithangen. Heel veel heeft Rivera niet om mee te werken – zo is een kroeg een kroeg -, maar weet hij toch elke pagina boeiend & knap te houden. Zijn Wolverine & Spider-Man sluiten natuurlijk prima aan bij de neerzetting van Wells. Enerzijds een menselijke, niet-heroïsche Wolverine. Anderzijds een ineengedoken Spider-Man die voorzichtigheid en onzekerheid uitstraalt.

 
You’re a good guy. And you’re dumb enough to think that I am too.

De neerzetting door Wells met banter & grapjes, maar ook serieuze en oprecht emotionele momenten in combinatie van het grauwe tekenwerk van Rivera met sprekende close-ups maken van dit kortverhaal in Amazing Spider-Man: Extra gewoonweg iets dat elke Spider-Man- en/of Wolverine-fan gelezen moet hebben. Zeker in de winter.

PS. Hoewel op de cover “A Night Out With Wolverine” vermeld staat, is dat niet de officiële titel. Maar die gaan we hier niet verklappen. Achttien pagina’s van je leven? Geef toe, dat is nog niet eens zoveel!

Het verhaal zit opgenomen in deze Spider-Man-bundel

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.